Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Även i år deltar Kristdemokraterna med ett eget tält på Pridefestivalen, och för första gången medverkar också partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson. Men partiets närvaro på Pride är omstridd. ”Vi har inte där att göra”, anser riksdagsledamoten Annelie Enochson (KD).

Temat för sommarens Pridefestival, som i år firar 15-årsjubileum, är ”Tillsammans”. Invigningstalet hålls gemensamt av två kvinnor: EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och förra S-ledaren Mona Sahlin, båda med ett ”långvarigt engagemang för hbtq-frågor”.

För andra året tänker Stockholms kristdemokrater ha ett eget tält på festivalområdet i Tantolunden

Caroline Szyber (KD)

– Vi fick bra respons förra året, och tycker att det är viktigt att vara med på de stora aktiviteter som görs i Stockholm, säger Caroline Szyber, riksdagsledamot och ordförande för Kristdemokraterna i Stockholms stad, som tillsammans med KD i Stockholms län står bakom beslutet.

Partiets – mycket uppmärksammade – Pridepremiär 2011 gav mersmak, konstaterar hon.

– Det gav oss en möjlighet att prata om kristdemokratisk politik. Även om alla inte alltid håller med om allting, så får man en chans till dialog och kan bryta ned en del fördomar. Det finns en hel del missförstånd om varför vi tycker som vi gör, säger Caroline Szyber.

Under festivalveckan, som äger rum den 31/7-4/8, kommer KD också att ordna ett seminarium, och partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson avbryter sin semester för att medverka i panelen.

– Vi har under lång tid sagt att vi kristdemokrater ska finnas med där människor är, aningen det är på den vanliga torgdagen, eller Jesusmanifestationen som äger rum i helgen eller Pride. Jag tycker att det är en självklarhet att vi finns med på lämpligt sätt, förklarar hon.

Det är första gången Acko Ankarberg Johansson deltar på en Pridefestival.

– Jag är van hemifrån Jönköping att vi finns med på marknadsdagar och andra stora aktiviteter. Det är inte bara i valstugan vart fjärde år som vi ska vara tillgängliga för människor och samtala om vår politik.

Annelie Enochson (KD)

Men partiets medverkan väcker, även i år, starka reaktioner internt. Annelie Enochson, riksdagsledamot från Göteborg, är en av kritikerna.

– Vi har inte där att göra, det är min bestämda åsikt. Jag är väldigt förvånad, med tanke på att vi är nere på 2,7 procent, och kanske borde börja fundera på om vi inte ska värna våra kärnväljare. Alla andra partier kan gärna vara där, liberala partier. Men vi är ett värdekonservativt parti, och Pride är inte vår utgångspunkt.

Hon konstaterar att deltagarna på Pride och hennes eget parti har ”helt olika värderingar”.

– De vill oss inte väl. Vi vill värna familjen, vi vill värna heteronormen. De vill värna homonormen. De får gärna finnas, och de får gärna ha sina tåg, men vi ska inte vara där, säger Annelie Enochson.

Hur ser du på Acko Ankarberg Johanssons åsikt att Kristdemokraterna ska vara där människor är?

– Det är ett konstigt argument. Det är ren populism för mig. I så fall ska vi vara med i första maj-tågen på Götaplatsen. Varför är vi inte det? Vi delar inte de värderingarna.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv