FP-grupp vill ha färre riksdagsledamöter

Färre riksdagsledamöter skulle ge en ”kraftfullare” riksdag. Det tror en arbetsgrupp i Folkpartiet, som föreslår en minskning av antalet folkvalda med upp till 100 personer.

Folkpartiets programkommitté, som ska ta fram ett nytt partiprogram, vill ha en karenstid för toppolitiker som går till det privata näringslivet.

Men ledamöterna diskuterar ytterligare en omsvängning, kan SvD berätta. För att ”öka ansvarsutkrävandet och skapa större helhetssyn i politiken” öppnar gruppen nu för att minska antalet riksdagsledamöter.

I dag finns det 349 folkvalda politiker.

– Vi tycker att det är för många. Man kan krympa antalet för att få en kraftfullare riksdag och kraftfullare riksdagsledamöter, säger riksdagsledamoten Christer Nylander, ordförande i programkommittén, som tänker sig att riksdagen i stället ska bestå av 249 eller 299 ledamöter.

De pengar som sparas ska, enligt det diskussionsunderlag SvD tagit del av, användas till att förstärka ”riksdagsförvaltningens kvalificerade utrednings- och kanslistöd åt ledamöterna och utskotten”.

– Det är inte frågan om att banta politiken generellt, poängterar Christer Nylander.

Men det hela är inte okontroversiellt i hans eget parti.

– Folkpartiet har av tradition ofta varit för stora politiska församlingar. Men vi vill diskutera en omsvängning, för att kunna fokusera på att bygga upp kraftfält, säger Christer Nylander.

Riksdagens storlek är omdiskuterad. Moderaterna är det parti som tydligast tagit ställning för att dra ned antalet folkvalda. Sverige har ett av världens högsta antal parlamentsledamöter i förhållande till folkmängd, konstaterar partiet på sin hemsida. ”Ett färre antal skulle betyda att det blir lättare att överblicka vilka ledamöterna är och hur de jobbar. Det innebär en ökad möjlighet att ställa ledamöterna till svars, samtidigt som det ökar det politiska inflytande för varje enskild ledamot samt en besparing för skattebetalarna”, skriver Moderaterna, som tycker att det är rimligt med en minskning till 249 ledamöter.

Den parlamentariskt sammansatta grundlagskommittén, som under 2004-08 gjorde en översyn av hela regeringsformen, tittade också på frågan om antalet riksdagsledamöter, men föreslog ingen förändring. Färre folkvalda ”skulle kunna medföra svårigheter att behålla en rimlig representation från olika delar av landet och därmed minska möjligheterna till kontakt mellan väljare och valda”, var slutsatsen.

Visa kommentarer (123 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Det är heller ingen vild gissning att amerikanska politiker kommar med löften som överglänser varandra.
   
  Allt för att bli USA:s nästa president. Nr 1 i världen…..frågan är om USA är nr 1????
   
  Och fortsättningsvis kör landet djupare ned i botten allt medan de rika……blir rikare!

 • Anonym

  De e lugnt – om ett år vinner Romney – & forts. på samma vansinnesväg som Reagan & W. Dvs. att köra USA i putten, snabbare än nu.

  Så kan s****en kollapsa & man kan börja om fr början, med häst & vagn. Vapen har de ju hur mycket som helst att duellera med.

  Problemet e att de e 300 miljoner fler i dag, än 1850 – så det blir en jäddra massa människor som går under på kuppen.

  Men…de e sånt man får ta, right? Shit happens!

  /S

 • Anonym

  Som sagt, man kan inte bota en alkoholist genom att ge honom mer sprit. Detsamma gäller pengar och ekonomier.

 • Anonym

   Ja för det är inte Obama som har försatt USA i det läge som de är nu??. Lånat ut enorma pengar till wall street, och samtidigt varit tvungen att införa alla de sanslösa löfte han gav under val kampanjen.

  Skulden stiger nu som snabbast under Obamas styre…

 • Anonym

  Du bor själv i EU, ett samarbete med över 300 milj så du borde nog syssla med att titta på dina problem. USA har som federation lyckats hålla ihop sina delstater sen starten medan EU efter några futtiga decennier ligger på brinken till politiskt och ekonomiskt sönderfall. Jag har större förtroende till att USA ska ta sig ur den här sörjan med livet i behåll än att EU lyckas med det. Europeiska stater har alltid legat i strid med varandra och jag ser redan tecknen på att hatet mot ‘sydlänningarna’  hittat en plats i analysen om varför det gått fel. En otäck karikatyr av en överfet grek i Frankfurter Allgemeine fick mej att haja till för någon vecka sen. 
  Allianspolitiken  med sin tro på skattesänkningar (med en ungdomsarbetslöshet som är katastrofal)
  ligger inte så långt från Tea Partyprogrammet som man kanske tror i Sverige. Sverige har gått igenom en sällan skådad  privatiseringsfas där tom hela undervisningssystemet låtit sig prostituerats. Volvo och Saab har offrats på vinstens altare. Produktionen flyttar utomlands. Vad är det som är så bra med detta när ungdomar inte kan få jobb, pensionärer betalar högre skatt än löntagare medans skolbolagsvinsterna flyter ur landet och nya vårdbolag tjänar stora pengar på människors ohälsa. Hur länge kommer detta ärr funka under rådande ekonomiska lagar som råder i världen idag. Tro inte att du är trygg i Sverige. 

 • Anonym

  Mycket möjligt – men, hade ngn, typ Reagan elr W, varit vid makten de senaste åren – hade det gått åt pipsvängen ännu fortare. De e väl de som e skillnaden.

  Republikanerna gör allt för att motarbeta det som BO förslår för att förbättra läget & struntar i följderna för USA (världen). De sitter i sin trångsynta, inskränkta, själviska lilla värld, i tron att allt ska kunna bli som tidigare, bara man inte höjer skatterna för de rikaste & låter resten svälta pga mindre utgifter för staten.

  Då får de allt sänka lönerna rejält, flytta hem jobben fr Indien, Kina & liknande åtgärder först. Sluta leva lyxliv med enormt energi- & resursslöseri osv, osv. Följden blir precis den samma ändå – katastrof för 90% av befolkningen.

  De har ännu ingen aning vad återvinning i hushållen o likn. e för ngt. De befinner sig 20 bast efter Sverige betr. detta.

  Att komma in & försöka få ordning i de läget BO gjorde, e omöjligt. På samma sätt som EU kastar friska pengar efter sjuka, som de gör i södra EU f.n.

  /S

 • http://www.google.com john olsson

  Da jag bor mest i USA men besoker Sverige ganska ofta och ser vad som hander har, kan jag intyga att du har helt ratt i det du skriver.

  USA har klarat av mycket storre utmaningar an dessa och efterat alltid blivit annu starkare. Europa daremot ar nagot helt annat med sina nationalistiska stater som historiskt sett mest legat i krig med varann. .  

 • http://www.google.com john olsson

  USAs ekonomi ar overlagset nr 1 i varlden och 3ggr storre an nr 2 (Kina).

 • http://www.google.com john olsson

  Reagan var enormt popular i USA och kanske en av anledningarna Sovjet klappade ihop. So what are you talking about?

 • Anonym

  De har ju lyckats bra i USA ;-) Nu blir allt fler stater tvungna att stänga ner sin offentliga förvaltning pga ekonomin går minus – 45 miljoner e fattiga (än så länge).
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/minnesota-stanger-efter-budgetlasning_6289402.svd

  Utah godkänner silver & guld som betalningsmedel.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=G7Kra0Mjqj8#!

  http://www.e24.se/makro/varlden/usas-delstater-ar-nasta-bubbla-_2459457.e24
  http://www.e24.se/makro/varlden/stora-underskott-plagar-amerikanska-delstater_2233007.e24

  EMU e idiotiskt – man införde ngt som inte alls var genomarbetat. Resultatet visar sig nu!
  Ja röstade nej till € – vad de nu kan hjälpa framöver.
  Ja e väl medveten om vad som åxå väntar i EU & har förberett mig för detta – tsunamin sveper över oss åxå!

  /S

 • Anonym

  Inte länge till! Globala konkurrensen kommer att påverka väst ännu mer i framtiden och vi blir inte vinnarna. Vad som måste göras är att fördela resurserna mer jämlikt inom länderna för annars blir det åka av snart. Folk kommer inte acceptera den rådande ordningen om arbetsmarknaden fallerar och man har ett socialt skyddsnät som är ett skämt. Arbetslinjen kontra bidrag kommer att få ett annat skimmer och har väl redan fått det i viss mån? Frågan är om det leder till ökad solidaritet el ökad protektionism, blir det det senare så lär det bli vänstervindar i Europa, kanske även USA.

 • Anonym

  Det var som katten! Fortsätter det på det här viset kommer levnadstandarden i USA inom 10-15 år att ha gått ner till västeuropeisk nivå! Om den håller sig stabil i västeuropa vill säga. Skulle ändå med bred marginal föredra det fria liv man kan leva i USA jämfört med att vara en myndighetsstyrd och trakasserad svensk. Ja, det är ju inte så att det inte kan hända. Sverige var världens rikaste land 1960, sen behövde sossarna bara 20-25 år för att ta ner det till ca 30e plats och i stället byggde upp nummer ett i myndighetsstyret, så Obama skulle kunna åstadkomma liknande underverk i USA. Det finns dock ingen chans att amerikanerna låter honom hållas som svenskarna lät sossarna hållas.

 • Anonym

  Vi hade bland de högsta lönerna, den bästa skolan och låg arbetslöshet fram till 1976. Sedan fick vi ju en annan regering som förbättrat sedan dess. Jag har för mig att det var sossar som styrde före 1960. Men det kanske var bara var en chimär.

 • http://www.google.com john olsson

  43.6 million Americans are living under the poverty line of $11,000 for an individual, or $22,000 for a family of four.

  http://newsfeed.time.com/2010/09/16/poverty-in-america-at-its-highest-peak-since-1960s/

  Enligt detta är en (1) person fattig i USA om man tjänar under $11000 / år (77880kr / år eller 6490
  kr / mån)

  Detta är alltsa långt över existensminimum i Sverige som är bara 2800 / mån. Detta betyder att procentuellt ar fler svenskar fattiga, och varenda pensionar med ”garantipension” ar fattig efter skatt med USAs definition pa fattigdom.

 • Anonym

  Propaganda… när var en amerikan verkligen fri? Har du nånsin gått in i en affär, kyrka, myndighet o.d. i USA? Allt styrs där av (ofta idiotiska) regler (framförallt efter 11/9), konventioner och förväntningar av, framförallt kristet, beteende. Visst, för 150 år sen var USA friare än Europa men idag är landet minst lika reglerat som länderna i EU. OK, mc killar kan leva ett liv utanför samhället i ökenstaterna… men så fort man kommer inom civilisationens ramar är USA mycket mer stelbent än Europa.
  Och vad det beträffar levnadsstandarden: amerikaner betalar miljoner för kåkar som inte ens håller sommarstugestandard i Sverige… och de saknar (ofta) de skyddsnäten vi i Europa är välsignade med (nästan fri sjukvård, skälig nivå på A-kassa o.d.)
  Visst, Sverige har ständigt glidit ner på välståndslistan… men det har knappast med sossarna att göra utan helt enkelt att vi är för lata och lever på gångna tiders investeringar. Så som USA gör nu.

 • http://www.google.com john olsson

  Jag bor i USA och kan bara konstatera att du vet inte vad du pratar om. Troligen har du aldrig ens satt din fot i USA annu mindre bott och arbetat dar.

 • http://www.google.com john olsson

  http://newsfeed.time.com/2010/09/16/poverty-in-america-at-its-highest-peak-since-1960s/

  Today, 43.6 million Americans are living under the poverty line of $11,000 for an
  individual, or $22,000 for a family of four.

  Enligt detta är en (1) person fattig i USA om man tjänar under $11000 / år (77880kr / år eller 6490 kr / mån

  Detta är långt över existensminimum i Sverige som är bara 2800 / mån vilket betyder att procentuellt ar fler fattiga i Sverige.

 • Anonym

  Lycka till! ;-)
  /S

 • http://www.google.com john olsson

  Det var over 20 ar sedan man trodde Japan skulle ga om USA. Men sa blev det inte forstas. Sa vem tror man ska ga om USA nu? Kina? Ja kanske om 100 ar.

 • Anonym

  USA var djupt skuldsatt efter Reagan – likaså efter Mr triggerhappy W.
  Men…Lycka till! Kan Romney rädda USA (världen), så e ja me på de. Ska bli jätteintressant framöver, att få följa hans segertåg.
  USAs fattiga & medelklassen e dock rökta för lång tid. Att republikanerna kommer att göra saken värre, e nappast ngt dessa kommer att hurra över.
  /S

 • Anonym

  Så går det när man tycker att det är bra att ha skulder. Enligt Cameron så är Storbritannien bankrupt också . I hela världen förutom i Norge så är det dom nya tillväxtorterna som har visat sig vara helt värdelösa. Det har varit en stor folkomflyttning från dom norra staterna till dom södra staterna. Men nu är ju Los Angels, Las Vegas, Phonex och Miami som är sämst. En del städer i södra USA är till och med sämre än Detroit.

  I Sverige så är det också ”gamla” Stockholm och dom ”gamla” högskoleorterna som är bäst. Dom nya högskoleorterna och dom nya tillväxtorterna är ofta sämre än en gammal bruksort i Sverige.

 • Anonym

  Hur mycket har de kvar efter att ha betalat in motsvarande för försäkringar för att få få samma standard på sjukvård o likn. som i Sverige?
  De e på sista raden man skall jämföra – inte på första.
  /S

 • Anonym

  Ah! Men det är för att amerikaner TROR, verkligen, att anybody can be president. Här i Sverige har vi en kung. I det övriga Europa har man ju avskaffat monarkin till stor del, men det är ju bara den yttersta toppen av eliten som åkte med WW1. Vi ÄR det gamla landet, med de gamla strukturerna. Men inte ens här har vi debutantbaler som i NY. Everything is bigger in America. :)

 • Anonym

  John olsson, ganska skrattretande att läsa det du skriver. Inte så konstigt att dom är världens största ekonomi när dom har klickat fram över 2000 miljarder dollar på 3 år.. dont you think? Att inte inse konsekvenserna av hur dom behandlar pengar måste anses som sjukligt beteende. 

 • Anonym

  Jag vistas i USA från och till och kan bara hålla med om vad Bortom säger. Minsta felsteg i det offentliga rummet, och vips rusar det fram en vakt och skriker åt en. Vakter överallt, rädsla överallt, låsta dörrar överallt. Fattiga människor överallt (utom i de ”fina” kvarteren där väktare och poliser gör processen kort med den som har trasiga kläder eller inte kan betala för sig). Tillit, samhörighet och ”socialt kitt” existerar inte, vilket gör offentligheten hård och kall. Frihet? Knappast….

 • Anonym

  Sverige strävar efter att vi ska få lika många som jobbar som i Kalifornien och då också få Kaliforniens ekonomi.

 • Anonym

  USA e så pass dåligt nu att många tar sig tillbaka hem till sitt eget land. Flyktingströmmen har börjat vända.
  ”Latinamerikanerna i USA blir nu färre och anledningen
  är inte bara stora deporteringar. Arbetslösheten i USA får folk att
  frivilligt återvända. Och enligt gränspatrullerna även färre att
  försöka. En följd är att de hemskickade pengarna, som i Mexiko utgör
  landets tredje viktigaste inkomstkälla, minskar i hela Latinamerika.

  http://www.e24.se/makro/varlden/usa-krisen-galopperar-soderut_961057.e24

  I EU dör varje år många desperata människor som flyr från Afrika (drunknar i Medelhavet).
  /S

 • Anonym

  Bäste Bortom. Du verkar faktiskt inte ha en aning om vad du pratar om, eller så har du helt missuppfattat mig. Vad jag menar med frihet är att kunna bygga upp och driva en affärsverksamhet med ett minimum av strul och myndighetsrytteri, att kunna jaga över enorma ytor utan att behöva vara stormarkägare eller tigga myndigheter om tillstånd att äga och bära vapen, att kunna likadels fiska utan att behöva lösa fiskekort i varje liten by man reser igenom, att kunna vara en medelamerikan och ändå gå ut och äta på bra restauranger flera ggr i veckan, att slippa få 80% av ens egendom (inkomst) konfiskerad varje år så att man har de ekonomiska medel som krävs så man kan bygga det liv man själv vill ha istället för det begränsade liv som myndigheterna bestämmer att man ska ha råd med i Sverige. Frihet att fixa den sjukvård jag vill ha istället för den som myndigheterna säger att jag ska ha, osv. Jag går ofta i affärer i USA och noterar bra sortiment och avsaknad av 25% moms, struntar blankt i kyrkor och behöver knappast någonsin gå till myndigheterna. Gosse, det är ett enkelt val för mig. Om du däremot föredrar den svenska modellen så No Problem.

 • Anonym

  En klassiker. Utflyttad till USA och måste ta varje tillfälle i akt att klanka ner på gamla Sverige, gärna med en överlägsen ton och attityd. Mår man bättre då? Har alltid undrat. Med tanke på hur desperat och med sådan brist på distans som du måste framhäva hur bra din situation är och hur dålig vår är så anar man iofs ugglor i mossen. Om det nu är så bra där borta så kul för dig, jag trivs utmärkt här och kunde bry mig mindre än jag gör men kan inte undgå att dra lite på munnen. Ha ett fint liv mannen.

 • Anonym

  Man skulle kunna tro att du var en rik texasbo! Rätt att bära vapen – har du USA som förebild där eller?

 • http://twitter.com/PolitikermedFIT Politiker med FITTA

  När judar styr i främmande land går det galet. Detta visste man redan för flera tusen år sedan. Lär av historieböckerna.

 • Anonym

  Wow, vilken bredsida. Sanningen att säga så hade även jag vissa vanföreställningar om USA innan jag för 12 år sedan flyttade hit. Man hade matats med illusionen om folkhemmets förträfflighet där man omhuldas från vaggan till graven. Förutsägbart men ack så trist. Min världsuppfattning fick emellertid en aningen slagsida och i likhet med UMendes så är enkelheten i livsföringen här slående. Jag bär garanterat hem mer i matkassen än du gör för samma pengar. Kan dock ibland ske på bekostnad av midjemåttet. Ingen vaktar på mig om jag källsorterat eller ej. Jag kan faktiskt parkera min soffa vid vägen och sophämtarn tar den. Vården har jag sett inifrån eftersom min kropp stundom inte alltid bestått provet och INGA vårdköer har vi. Här är Du kund. Jägare blir du automatiskt i den stund du köper byssan över disk och ett minimum av byråkratiskt krångel. Vaddå sommarstugestandard! Vad har du sett av byggkonst? Är det 5-glasfönster du avser för en breddgrad som för norra Italien?Jag bor närmast i ett slott för samma pengar som 140 kvadrat i Luleå. Tror du jag vill krypa tillbarka till tomträtt och sånt tjafs. Nu får du ge dig. Håller dock med dig att vi också lever på gångna tiders investeringar.
  Sanningen att säga är att vi i Sverige har matats med tron på att vi har patentlösningar på människors alla behov men det har skett till priset att att få bryr sig och vi har skapat ett kallt samhälle där det personliga ansvarstagandet har åsidosatts. Här i Amerikat finns fortfarande värme och medkänsla, tro mig.

 • Anonym

  Vilket land talar du om? Du låter som en anti-semit av värsta sort. Du om någon skulle nog behöva lära dig ett och annat. Kan ju börja med att ändra signaturen.

 • Anonym

  Det är konstigt att de som aldrig bott här eller i många fall aldrig besökt detta stora land, vet bäst om hur det fungerar här. Svenskarna är så indoktrinerade i sossetänkadet att tankeverksamheten helt avstannat.
  De vet att allt i Sverige är bättre än någon annanstans, t.ex sjukvården som behöver mer och mer pengar och där fackförbund säljer försäkringar till sina medlemmar så att man skall kunna få vård i tid. Vi måste dock se till att vi blir av med progressives dvs Obama och hans anhang innan han medvetet kört USA i botten.
  Dessutom måste vi välja politiker som oberoende av parti följer konstitutionen.

 • Anonym

  Ron Paul forever man! Mycket viktigt att vi tar tag i det som håller på att bli ett federalt monster och drastiskt bantar ner hela rubbet från Pentagon till Utbildningsdepartementet. Det där med den heltäckande svenska sjukvården är mest ett dåligt skämt tycker jag. Min erfarenhet är att den väl i allmänhet är tillgänglig för yngre människor till rimlig kvalitet efter av myndigheterna preciserade väntetider, men så fort mina föräldrar passerade 60 år t.ex, blev den anmärkningsvärt otillgänglig, med helt orimliga väntetider, blanka nej till behövlig vård, och var ofta av påfallande dålig kvalitet. Jag förstår mycket väl att svenskar inte har råd att betala för amerikansk sjukvårdskvalitet, men hade väntat mig betydligt mer än vad mina föräldrar fick.

 • Anonym

  Bra, USA måste köras riktigt i botten för att det ska bli en ändring. Det måste gå så långt att folket tar makten från korrupta politiker. Ett tips, kolla vem/vilka som finansierar presidentvalskampanjerna. Där finns de verkliga makthavarna i USA.

 • Anonym

  fast 57 miljoner som lever på matkuponger säger en del
  åtminstone för dom som har tankeverksamheten kvar

 • Anonym

  fast 45 miljoner som lever på matkuponger säger en del
  åtminstone för dom som har tankeverksamheten kvar

 • http://www.google.com john olsson

  Annu konstigare ar att aven om man bott och arbetat i USA i artionden i flera stater fran ostkusten till vastkusten sa tror vissa hemmasvenskar dom vet mer om USA an oss USA-svenskar, detta fastan dom aldrig ens satt sin fot dar.

 • http://www.google.com john olsson

  Meningen med matkuponger ar for att hjalpen ska ga till mat och inte till alkohol och knark om du inte fattat detta..

 • Anonym

  Ja, titta vad Obamas politik har gjort. Du skall inte tro att de 46 miljoner som får matkuponger behöver dem för sin överlevnad utan det har blivit en livsstil för de allra flesta och Obama köper deras röster med dessa kuponger tillsammans med förlängningen av arbetslöshetsstödet från 6 månader till 4 år.
  Det egna ansvaret försvinner när man blir beroende av staten. Dessutom är det emot konstitutionen när feds via skattemedel ger ut pengar. Det är staternas ansvar att hjälpa de som abolut behöver men som sagt feds tar åt sig mer och mer makt och mer och mer kontroll av befolkningen. Skrämmande framtidsutsikter, vi kan bli som Europa.

 • Anonym

  varför inte halvera hela riksdagen finns stora besparingar för skattebetalare i detta land se även över landsting och kommuner på tok för många som sitter på positioner som utför noll och intet vi lider utav samma symdrom som grekland.

 • Anonym

  Äntligen ett vettigt besparingsförslag från politikerna. Men iom att mycket av arbetet är att ”besluta” om införandet av EU regler, kan riksdagen bantas mer.

 • Anonym

  Det skulle räcka med 149 stycken och göra detta till en
  ren besparing. Några måste ta konsekvenserna av
  den ”osynliga” elefantens politik.

 • Anonym

  Skulle spara pengar, öka möjligheten att utkräva ansvar, arbetsinsatsen från stat- och landstingspolitiker skulle dock höjas från noll. Kommer aldrig att hända. De som beslutar om det skulle i praktiken sparka sig själva och yngre släktingar som de håller på att lotsa in i välbetala jobb utan prestationskrav…Inget parti kommmer att i praktiken driva det.

 • Anonym

  Ett mycket bra förslag. Nuvarande 349 är mer än 50% av motsvarande i UK (650) som har en befolkning på 62M+. Även om antalet som behövs inte helt står i relation till befolkningsmängd borde 249 räcka i ett land med 9,5M.

 • Anonym

  Låt detta bli en valfråga för (FP)!

 • Anonym

  Så länge EU finns är troligen 25 riksdagsledamöter varav tre är ministrar det optimala.
  Samtidigt som minskningen sker bör det passas på att ändra reglerna så att det blir samma ersättningssystem som för andra vikarier och en minskning av alla myndigheter, verk, förbud mot skattestöd till NGO (typ gröna bilister). De som satsat på karriär i dessa skattefinansierade och ofta samhällsdestruktiva om inte samhällsfarliga verksamheter, kommer ju då frigöras för värdeskapande verksamhet.

 • politikerkritiker

  Blir det inte till att sparka undan benen för sig själv? Hade förstått om det kommit från något av de stora partierna,inte som nu av (FP),ett parti som lever på marginalen..

 • MartinA

  Även en blind höna, antar jag.

 • Anonym

  Om vi ska bekymra oss för kostnader så finns det annat att fokusera på, tro mig…..

  Jag kan dock av hänsyn till rådande debattklimat ej precisera vad jag syftar på.

 • Anonym

  Yes de är alldeles för många idag.

 • http://profiles.google.com/pirinhagbg Fredrik Larsson

  Bra förslag!
  Lägg sedan ned landstingen och flytta över deras ansvarsområden till kommunerna, så sparas många sköna miljarder!
  Med tanke på att Sveriges befolkning skall öka med 175000 fram till slutet av 2013, lär de pengarna behövas…

 • Anonym

  Om Japan hade samma antal riksdagsmän/invånare i sitt underhus skulle dom ha runt 4000 riksdagsledamöter.

  Ser inte att Sverige skulle styras sämre med färre riksdagsledamöter. Med tanke på att 90% är doldisar som ingen känner och dom bara röstar som deras överordnade säger är det ju relativt meningslöst att dom ens är i Stockholm överhuvudtaget.

 • EnVisMan

  Intressant förslag – dock måste målet vara att öka förtroendet för Riksdagen som helhet.

  Det krävs andra ”uppoffringar” av rikdsdagsledamöterna – frysta löner, genomlysning av förmåner, spec. deras sk.”arbetslöshetsförsäkring”, en analys av hur många anhöriga/släktingar som är anställda av statsapparaten.

  + mycket, mycket mer…

 • Anonym

  Mycket bra förslag! 

  349 platser är på tok för mycket! Det är bara att se de övriga nordiska länderna ( danmark te x 179 p )

 • Anonym

   Precis. I min barndomskommun i Täby finns en väg som ska skottas på vintern. Vem ansvarar för det? Jo både landstinget och Täby kommun. Dom skottar varsin halva.

  Landstinget i ett nötskal. Mer byråkrati men samma produkt.

 • Anonym

  Precis. I min barndomskommun Täby finns en väg som ska skottas på vintern. Vem ansvarar för det? Jo både landstinget och Täby kommun. Dom skottar varsin halva.

  Landstinget i ett nötskal. Mer byråkrati men samma produkt.

 • Anonym

  Fast det räcker inte på långa vägar,utan man får väl ta ytterligare från vår välfärd.

 • Anonym

  149 räcker och blir över, de är bara knapptryckare utan egen vilja.

 • Anonym

  Ett problem som uppstår med automatik är det här med de avgångna ledamöternas frikostiga och långa ersättningarna sedan deras tid vid köttgrytorna avlutats. Redan nu är det alldeles för många som under lång tid efter sin avgång utnyttjar regelverkets möjlighet till arbetsfria inkomster. Det gäller företrädare för alla partier men Vänsterpartiet´s avpoletterade  riksdagsmän/kvinnor sticker ut med att samtliga sitter overksamma och kasserar in skattepengar.

 • Anonym

  Bra förslag att minska antalet riksdagsmän.Höj även lönen så får vi en mer kompetent och modig politiker som även vågar diskutera vår havererade invandringspolitik.

 • Anonym

  Med högre lön är det en större förlust om man blir av med den för att man säger något icke-PK.

 • Anonym

  Så länge vi inte har renodlat personval skulle räcka med 49.

 • Anonym

  Förstår inte hur höjda löner skulle få en enig riksdag, förutom SD, att ändra invandringspolitiken.

 • Anonym

  Skall man rensa eller minska i FP så skall man göra det i toppen.
  Cecilia Malmström, Ullenhagen och Björklund!
  Deras, ingen annans väljarstöd är 5%!!

  Vem, vilka i Sverige tycker att dessa personer gjort prestationer värda att rösta
  och betala för sett till väljarstödet???

  När skall ni ta ansvar och försöka politiskt bli så stora att det känns rätt att rösta på ER
  och inte bara hänga på andra för att få vara med i spelet?

  Påhängspolitiker utan egen politik kommer förhoppningsvis att saneras bort 2014.

 • Anonym

  Precis, Sverige är ett av de länder i världen som har flest riksdagsmän i förhållande till befolkningsmängden. Kan någon förklara varför det skall vara så.

 • Anonym

  Varför inte 149?

 • Anonym

  Låter som en bra idé. Jag tror inte att det skulle försämra demokratin.

 • Anonym

  Visst det finns för många riksdagsledamöter. Liksom besparingar i skola, vård, omsorg, infrastruktur, pensioner etc så måste även kostnaderna för politiker beskäras så att invandringssektorn kan får ett ökat ekonomiskt utrymme.

  I och med att invandrarna tenderar att till 90 % rösta v, mp eller s så kommer det inom två riksdagsval enbart att finnas utrymme för ett borgerligt parti. Kd och C åker ut 2014 och Fp valet därpå. Möjligen skulle ett av dessa prtierna kunna överleva om de gick i riktning mot Danskt Folkeparti. Väljer en invandringsrealistisk linje kombinerad med en kritisk men ändå realistisk syn i EU frågan. SD:s stora begränsning är ju EU frågan-gå ut är inte så lyckat. Sedan är det klart att det är inte långsiktigt vettigt med den amssinvandring som sker. Nu har pensionsreformen brakat enbart pga att de inte räknade med massinvandring av pensioner som inte finansierat sektorn med några medel. Dvs utan invandring hade pensionsreformen stått sig väl men nu vill tex borg/reinfeldt att folk skall jobba till 75 för att lösa detta.

  Eftersom invandringssektorn kommer att behöva ännu mer pengar i framtiden, dagens finansiering vilken redan är högre än kostnaden för alla pensioner, räcker inte. Därmed kommer det inom 1-2 riksdagsval krävas: slopade jobbskatteavdrag, högre marginalskatter, återinförandet av fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, höjd arvsskatt, försämrade reseavdrag,  höjd bensin och elskatt, sedan finns enstaka punktskatter som måste höjas liksom även det komemr att behövas högre moms och arbetsgivaravgifter. Vi går tyvärr en tuff framtid till mötes. Hopaps också att de skrotar all form av presstöd så att journalisterna som okritiskt sett till att skapa en tuff framtid för landet också får dra sitt strå till stacken.

 • Astor Lang

  Demokrati är ett folkfientligt totalitärt styre. Den representativa parlamentarismen har en kort historia och kommer snart slängas på sophögen och betraktas som ett misslyckat experiment. Demokrati är inte alls det bästa av det sämsta osv som många obildade hjon påstår. Demokrati är ett finansiellt arrangemang där proffstyckare stjäl pengar från folket och omfördelar (häleri) pengarna till storbanker och storföretag. Har man lyckats stjäla massa pengar blir man som Åsbrink och Östros belönad med ett räkmackejobb i banksektorn.

 • Anonym

  Äntligen säger någon vad som behöver sägas.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Skulle det förbättra demokratin på något sätt? Det skulle minska de små partiernas möjligheter att få en plats i riksdagen. Fp, C, Kd, Sd och V skulle tappa riksdagsrepresentation i många län. När de gör det så kommer nästföljande val innebära att man tappar ännu mer mandat och en partier kommer att åka ut.
   
  Det skulle cementera blockpolitiken och till slut skulle bara M och S och möjligen Mp finnas kvar.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Färre kritiska röster? I en grupp på 349 är man mer anonym än i en grupp på 249. Ju mindre riksdagen är, desto hårdare blir partipiskan. Det är lättare att hålla koll på en mindre massa.
  En minskning skulle även innebära att de yngre petas från riksdagen. För det är fortfarande de äldre som står högst upp på listorna. De som suttit i riksdagen i 15-20 år lär inte petas från sin plats i första taget.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Om man ska kunna utkräva ansvar av de valda riksdagsledamöterna så måste valsystemet förändras så att det verkligen är folket som väljer riksdagsledamöterna. Det är väldigt få riksdagsledamöter som är personkryssade. De flesta är valda av partierna och är alltså mer lojala mot partiet än mot väljarna. Det är dags att bort spärrarna och låta den personen som fått flest röster ta plats i riksdagen, inte den som står högst upp på listan.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Istället för att banta riksdagen så kan man väl banta lönerna istället och införa lön efter prestation. Deltar man inte i omröstningarna och skolkar så ska man inte få full lön.
  Man kan inte förvänta sig att t.ex partiledare gör ett fullgott arbete i riksdagen och därför bör de få lägre lön från riksdagen. De får ju redan partiledarlön.

 • Mimmi Mus

  Varför inte dra ner antalet till två riksdagsledamöter?
  En ledamot som representerar M, FP, C, KD, S, MP, V, samt en vald ledamot som representerar svenska folket!

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Som det ser ut idag så är nyttan med folkvalda riksdagsledamöter lägre än på många år. Man kan lika gärna ta bort namnen på listorna och endast låta folket rösta på partierna. Partipiskorna är stenhårda och partiernas riksdagsledamöter är lojala mot partiet, inte mot väljarna.
  Man skulle kunna minska riksdagen till 101 personer. 1 procentenhet i valet ger ett riksdagsmandat. Men precis som tidigare så skulle de representera sina partier. Inte sina väljare / folket.

 • Anonym

  Minska antalet i Riksdagen till 100, där 1 säte = 1 % av rösterna. Att inte ha direkt-proportionalitet i församlingen är inte helt korrekt.
  För övrigt anser jag att det finns för många politiker – de har privilegier, utan anledning, som vi andra bara kan drömma om. Finns inga skäl till att dessa parasiter ska leva på oss andra HELA LIVET.

 • Anonym

  Vi behöver en stark man likt en ”Idi Amin” som ser helheten i Sveriges doktriner!

 • Allfons Mållgan

  Men regeringen använder sig ju inte av riksdagsförvaltningens kvalificerade utrednings- och kanslistöd åt ledamöterna och utskotten, utan köper i stället in tjänsterna från privata PR-byråer

 • Pingback: Nyheter försäkringar katt – #1 « Djur försäkringar

 • Pingback: Gå ner i vikt » Nyheter om banta – #1

 • Anonym

  Dra ner antalet till 149. När man slog ihop riksdagens båda kammrar så la man ihop antalet ledamöter, sedan ökade man på med några till så att det blev 350. Efter lotteririksdagen 1973-1976 så minskade man med en. Men därefter har varje riksdagsledamot försetts med en egen sekreterare. Så en halvering av antalet ledamöter är fullt realistiskt. Dessutom fattas väldigt många beslut på EU-nivå, riksdagen får allt mindre att säga till om. Det bör få konsekvenser. 

 • Pingback: Spara » Blog Archive » News about spara pengar issue #1

 • Pingback: FP:s programkommitté öppnar för färre riksdagsledamöter « Liberal vision

 • Pingback: Mikael Ståldal » Arkiv » Banta riksdagen

 • Anonym

  Re Carl Norberg

  Det är glädjande att se att någon är vaken och ser vad som håller på att ske. Mängden kredit flöden som hela världsekonomin består av är obegripligt stor i förhållande till den s.k. verkliga ekonomin, det hela är ett luftslott som om det vill sig illa kan haverera hela systemet. När den stora recessionen kom 2008 pratades det på allvar om hur man kunde lösa problemet med ‘för stor för att gå omkull’ syndromet, idag hörs inte ett pip om det längre. Man kanske insåg att det hela redan gått alldeles för långt och att det egentligen inte finns en chans att återgå till rimliga nivåer. När CDS papper säljs för 600 biljoner dollar årligen och hela planetens BNP endast är en tiondel så stor inser man det sjuka i hela systemet. Vi får nog vara nöjda så länge detta kan vara för jag tror inte det finns någon chans att få bukt med det. Kapitalismens endgame måhända.

  Ursäkta att jag inte kommenterar innehållet i artikeln men servera kaffe på Grand Hotel har även jag gjort om än i lilla Halmstad.

 • Anonym

  ”Påminna oss om hopp”, kommer inte leda till fler arbeten. Tillbe någon gud då kanske? Nej, inte det heller.
  Automatiseringen ute bland jobben kommer öka drastiskt framöver. Foxconn ska tex ersätta över miljonen anställda inom några få år, med just robotar. Konkurrenterna måste hänga på.
  Teknikutvecklingen skapar visserligen arbeten, MEN för varje arbete som skapas, tack vare den tekniska utvecklingen, så försvinner ca 10 arbeten i och med automatiseringen – och skillnaden kommer öka!

  Vad mer kommer skapa en ökad arb.löshet? Jo, 3D-skrivarna. Inom mycket snar framtid kommer det exempelvis finnas 3D-skrivare att köpa som kommer kosta mindre än vad en vanlig TV kostar idag! Dessa skrivare som än så länge mest skriver ut i ”plastmaterial” är under ständig utveckling och snart kommer man kunna skriva ut i metall.

  Som jag ser det så borde vi välkomna teknikutvecklingen, utnyttja den och dra fördelar av den. Det finns fantastiska möjligheter framför oss som ”slår” IT-boomen med råge.
  Bara ett monetärt samhälle, där makteliten vill behålla allt som det är idag, som står emellan…

 • Mikael Olsson

  När 3d-skrivarna kan börja printa elektroniska kretsar… då du.

 • Anonym

  Platsannons:
  Sökes tjugoåring med tio års erfarenhet av xxx.

 • tetridae

  Torde inte vara svårt.. ungar börjar kolla på ”xxx” i 10-12 års åldern nu för tiden.

 • tetridae

  Ja att alla ska ha 8 timmars arbetsdag är helt orealistiskt i framtiden om vi kollar på trenden med 16 h arbetsdag på 1800talet och all utveckling som sett sen dess.

 • tetridae

  Det är nästan aldrig erfarenheterna som ger första jobbet utan kontakter.

 • Gubbslem

  ”…fick jag min bil nedsprutad med välskakad öl från firande studenter”. Stiligt. Har aldrig sett något liknande i Helsingfors vid studentfirande. Brölande, packade studenter på studenflak..”fy f-n va vi e bra!”. Ännu ett bevis på den låga bildningsnivån i Sverige.

 • Mabe

  Tankar om Nationaldagen och jobben.
  Imorgon går vi tillbaks till jobbet eller har klämdag. Med PAN så skulle fler kunna ha ett jobb att komma tillbaka till.

  Läs gärna om mitt förslag – PAN –
  på PAN-Bloggen http://1pan.blogspot.se/
  eller på Facebook https://www.facebook.com/pages/PAN/132659450144187

  Vill du så är du är också välkommen att vara med och påverka utvecklingen av PAN genom att delta i LinkedIn-gruppen http://www.linkedin.com/groups?gid=4909482
  // E

 • Otb

  Café ? Var det inte tidningen Moore du jobbade för ;)

 • Anonym

  Jag står nog under övervakning…
  Mitt svar till dig raderades och om jag skriver en ny kommentar tar det minst 5 minuter innan den visas.

 • tetridae

  Eller så kanske det är jag som står under övervakning och alla som svarar mig blir censurerade :/

 • Anonym

  Du svarade på ett inlägg av mig som raderades, därefter frågade jag dig vad jag skrivit för hemska saker…

 • swerco

  alltså bara lutheraner fick vara bosatta i norge? det betyder även hinduer, muslimer, buddister och hedningar? om man lät döpa sig var det OK då? norge var och är ett ruttet land som moltas sjöng?

 • swerco

  det var väl så att alla måste vara lutheraner? formellt inget om ”ras” alltså? även om man säkerligen var/är rasister.

 • Halsingen

  Beträffande folkmordet i Rwanda är det en sak som nästan ignorerats helt: pygmefolket twa där nästan halva befolkningen blev utraderad. http://sv.wikipedia.org/wiki/Twa

 • swerco

  ibland utbryter anarki-det behöver inte vara ”planerat”? hur såg det ut i sverige en gång i tiden?

 • swerco

  de jordbrukande och järnsmidande bantu med brun hy började expandera över hela afrika från trakten av ghana på 1000-talet. de nomadiserande och krigiska herdefolket tutsi (europeer under den svarta huden enligt belgarna) dök opp i rwanda-burundiriket med dess fina klimat och jordbruk på 1400-talet. twa är urbefolkningen som försökt med jordbruk men hela tiden hållts nere. svält är ingen ovanlig dödsorsak-det behöver inte vara direkt mord?

 • swerco

  det fanns en ångbåt på siljan döpt efter honom, hertigen av dalarna, skovelaugust kallad. den fraktade bla järnmalm och passagerare. august var yngste brodern och undanträngd av sina äldre bröder. ensam och olycklig. han låg några år i uppsala och höll ofta till på
  stjernsunds slott vid askersund där han var omtyckt. han hade ett dramatiskt utseende, mager, litet av en deformerad karl XV. modern josefina av leuchtenberg var i rakt nedstigande efter gustav vasas dotter katarina, så dalarna var ju lämpligt hertigdöme.

 • Halsingen

  Var det helt normalt att Bamses skola lärde barnen ”att betala skatt är ett sätt att hjälpas åt”? http://www.mises.se/wp-content/uploads/skatt.jpg
  Sådant kan jag inte minnas att jag sett någon annan stans?

 • Halsingen

  Glöm inte Walter Duranty, NY Times korrespondent som redan 1932 vann Pulitzerpriset för att han tystade ner Stalins ”terrorsvält” där miljontals ukrainare dog: http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Duranty

 • Mentat57

  Holomodor är alldeles för okänt även i Sverige!

 • swerco

  man brukar ju tala om den ryska björnen? men högern är förståss vit som snö?

 • Mikael Olsson

  Ehm, det håller väl alla utom ultalibertarianer med om. Sedan kan man ju diskutera skattenivåer, men den där seriestrippen får man väl kalla samhällskunskap.

 • Halsingen

  Prova att sluta betala skatt, och se vad som händer.
  Det är inte som att sluta betala en försäkring eller medlemskap i en förening.

 • Mikael Olsson

  För att med gott samvete kunna sluta betala skatt måste jag ju först skapa mig en miljö där jag kan klara mig utan att ta del av skattebetalade tjänster. Det innebär i och för sig gissningsvis att jag inte kan tjäna några pengar utan får klara mig med naturahushållning. Och då tjänar jag ju ingenting heller, så.. ingen skatt.

  Dessutom motsade du inte på något sätt mitt första svar.

 • Manen

  Du glömde bort Myrdal, samt en saftig del av sinologerna i Europa och USA som gjorde sitt för att förminska massvälten under Det Stora Språnget.

  Läs mer här:
  http://inbeijing.se/bulletin/2013/03/02/publicerat-intervju-med-frank-dikotter/

 • FredrikR3

  SVT, Sr och även SvD sprider dagligen kommunistdynga. Det har inte tagit slut, men ändrat riktning något till klimatalarmism, feminism och socialism.

 • MartinA

  Enligt skribentens begreppsvärld skulle nationalstat betyda ”statstat”.
  USA är inte en nation. Det är en stat grundad på en ide, inte grundad på ett folk. Det är ingen nationalstat. Däremot använder USA ”nation” om sig själv men i betydelsen ”som en nation”, ”med intentionen att vara en nation”. Amerikaner vet att de ej är en nation utan många. Det här återfinns också i USAs valspråk, ”E plurubis unum”. Så nej, nationalismen är ej stark i USA, den exiterar inte.

 • Viktualiebrodern

  Och till vilket parti skall den som tror på samhällsbyggande institutioner, åtminstone lite ”gemeinschaft” istället för rå ”gesellschaft”, och därför är kritisk mot dagens gränslöshet, men inte råkar omfatta vad skribenten med en alibiformulering kallar om ”enfaldig rasism av sd-typ”?

  Just det. finns inget. Om än jag tror att de ”enfaldiga rasisterna” utgör en mycket begränsad del av sd-väljarna. De alla flesta är nog sådana som önskar mera gemeinschaft än dagens verkligt enfaldiga gränslöshet kan erbjuda.

 • Viktualiebrodern

  Historielösheten är mycket stor. Många tror att att Nirvana kan ställas upp som alternativ till *idag*, när *igår* är den enda realistiska jämförelsen.

 • Ratatosk_SE

  ”..perspektivet är ingen enfaldig rasism av SD-typ utan han fokuserar på avsaknaden av statsbyggande nationalism..”
  Eh, vad? Det du skrev i resten av det stycket är ju exakt SD-ideologi. Hur kan du få det till att om Caldwell tycker en sak är det förståndigt, och om någon annan säger samma sak är det enfaldig rasism?
  Larsson, jag tror att du behöver ställa dig frågan ifall du måhända låter andra driva dig till att tro på dumheter. Eller försöker du själv indoktrinera dumheter i folk?

 • Bubblan

  Det ingår i standardmallen att ta avstånd från allt som kan uppfattas som SD.

 • Bubblan

  Det är ju sant rent formellt men patriotismen är central för sammanhållningen och sanktionerad. Vad skulle du säga är skillnaden mellan nationalism och patriotism, i praktisk bemärkelse?

 • Observant55

  Med tanke på att perioden efter 1945 har varit en av de fredligaste i Europas historia så verkar uppgivandet av statsbyggande nationalism och nationell stolthet vara det bästa som hänt Euopa sedan den industriella revolutionen.

 • Kungssten

  Motsvarigheten till nationell stolthet finns fortfarande i parallellsamhällena, där man är noga med sin kulturella tillhörighet och ser ner på den västerländska kulturen.

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.