C-förslag: sänkt skatt ska locka arbetskraft till glesbygd

Med hjälp av halverad statlig inkomstskatt och halverad arbetsgivaravgift vill Centerpartiet locka arbetskraft till glesbygden. Växande gruvorter som Pajala och Storuman ska bli först ut att belönas med specialregler, föreslår Per Åsling (C), som leder partiets nya industripolitiska arbetsgrupp.

I Pajala, 100 mil norr om Polcirkeln, bor 6 256 personer, utspridda på drygt 80 byar. Kommunen har Sveriges äldsta befolkning, och åratal av negativa siffror i SCB:s statistik.

Men kommunalrådet Kurt Wennberg (S) är hoppfull. Pajala går en ”mycket ljus framtid till mötes”, skriver han på kommunens hemsida: i början av nästa år öppnar nämligen järnmalmsgruvan, med en produktion på fem miljoner ton per år.

Per Åsling (C)

– Sverige förändras. Utflyttningsbygder blir dragare i den svenska ekonomin, och vi ser nya möjligheter i det här, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C), ordförande i partiets industripolitiska arbetsgrupp och ekonomisk-politisk talesperson.

Men det finns även problem. ”I Pajala skriker man efter arbetskraft, men folk flyttar inte dit”, har näringsministern Annie Lööf (C) konstaterat.

– Det är mer än dubbelt så många som lämnar arbetsmarknaden, i förhållande till hur många som kommer in. Här måste det till krafttag, säger Per Åsling.

Centerpartiets industripolitiska arbetsgrupp, som jobbar på uppdrag av partiledningen, lanserar nu ett konkret förslag. Områden som har goda förutsättningar för företagande, men samtidigt saknar arbetskraft, ska utses till tillväxtzoner och ges ”en extra skjuts i sin utveckling”.

– Vi ser det här som ytterligare ett steg i arbetet med att skapa utveckling och tillväxt i hela landet. Det är en nationell angelägenhet, och därmed viktigt för de svenska statsfinanserna, säger Per Åsling.

Han lyfter fram två konkreta exempel: Pajala i Norrbotten och Storuman i Västerbotten.

– Där är det en ny tid. Prospektering och gruvanläggningsverksamhet är i full gång, men kommunerna måste klara sin arbetskraftsförsörjning.

I de så kallade tillväxtzonerna vill arbetsgruppen se:

* En halvering av den statliga inkomstskatten.

* En halvering av arbetsgivaravgifterna.

– Det gäller att hitta incitament som gör att människor flyttar till de här områdena, annars finns en uppenbar risk att det blir fly-in fly-out (långpendling, som bland annat gör att kommunen går miste om skatteintäkter). Och det handlar inte bara om att tillgodose den arbetskraft de stora gruvbolagen efterfrågar, utan det gäller att det finns möjlighet även för medföljande, förklarar Per Åsling.

Tanken är att specialreglerna ska gälla under en tidsperiod på fem-sju år, och tillväxtzonerna ska väljas ut genom ett ansökningsförfarande. Men kommunerna ska åläggas att bidra med ”sociala motköp”.

– Det kan handla om bättre utbildning och bättre barnomsorg. Från kommunernas sida måste man också bli bättre på att snabba på tillståndsprocesser, bygglov och miljöprovningar, säger Per Åsling.

– Om man ska ta steget och flytta, speciellt om man har familj och barn, måste antalet plustecken i kalkylen vara fler än antalet minustecken, fortsätter han.

Den statliga notan för en tillväxtzon, som i likhet med Pajala har 6 000 invånare, beräknas uppgå till mellan 20 och 30 miljoner kronor.

– Vi känner oss stärkta i att det här är riktiga åtgärder, inte minst när vi tittar på vår omvärld, säger Per Åsling.

Han jämför med de så kallade nystartszonerna, en av partiets hjärtefrågor, som innebär att stadsdelar med ”utbrett utanförskap” får skattelättnader. Exakt hur det ska gå till utreds just nu av regeringen.

– Tillväxtzoner är ytterligare ett steg när det gäller att hitta incitament för att underlätta för människor att få jobb och för företag och orter att växa, säger Per Åsling.

Enligt Anders Forslund, professor vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, går det inte säga vilken effekt de föreslagna specialreglerna skulle ha.

– Det har funnits flyttstöd av olika slag, i olika tider. Min känsla är att den här subventionen är mycket, mycket större än några typer av flyttstöd som använts tidigare. Därför är det svårt att ha någon uppfattning om vad man kan förvänta sig, säger han.

Visa kommentarer (146 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • EnVisMan

  Är detta C´s sista suck innan de trillar ur Riksdagen?
  .
  Verklighetsförankring = 0

 • Anonym

  ”I Pajala, 100 mil norr om Polcirkeln, bor 6 256 personer…”-
  Taskiga gegrafikunskaper eller obefintlig korrekturläsning?

 • in_the_style_of_demons

  Varför är befolkningsökning ett mål för alla politiker?
  Ju färre människor desto bättre.

  Vidare är sänkt skatt meningslöst när det inte finns arbete.
  Eller ska hela Norrland baka pizzor och städa åt varandra?

 • GGG

  Centerpartiets galenskaper blir fler för var dag.
  Skattesubventionera naturligt växande konkurrenskraftiga branscher?
  Att intervenera i en prissättning på konkurrenskraftig arbetskraft?
  Alla minns Åslingakuten på 70-talet då miljarder tömde den svenska statskassan.
  Vad skall Centerpartiets huvudlöshet sluta?
  Ut ur Riksdagen förhoppningsvis.

 • Johnny

  (C) gör det ena magplasket efter det andra och förtjänar verkligen att åka ur riksdagen, hoppas (VP) och (MP) också åker ur riksdagen, det vore en välsignelse för svensk industri- och energipolitik.

 • Anonym

  Hur går det med centerns Co2 politik, längre bilresor, gruvbrytning som stör samerna, den ena handen vet inte vad den andra handen gör

 • http://twitter.com/Vorsilder Niklas Andersson

  Flera anledningar till ökad befolkning om man lyckas integrera alla. 
   1) Ökade skatteintäkter ger större manöverutrymme till ens politiska visioner. Vänsterns feltänk är ju att om bara ett fåtal betalar riktigt mycket så går allt runt, bättre med många bäckar små.
   2) Större möjlighet att ha något att säga till om i internationella förhandlingar kring handel eftersom du kan erbjuda företag en större marknad, vilket är en trolig anledningen till att Kina inte har blivit överkörda av västerländska företag som många afrikanska länder. 
   3) Mer inflyttande inom EU eftersom parlamentarikersystemet baseras på invånarantalet.
   4) Större möjliget att få fram specialister inom flera områden och därmed diversifiera landets ekonomiska bas.
   5) Fler människor ger större arbetskraft för företag som vill växa (eller utifrån ett krigsperspektiv så kan du offra några soldater, ”we got reserves” liksom).
   6) Och det sista jag kan komma på just nu är att landet blir mindre påverkat av kriser i andra länder med en stark hemmamarknad som motverkar exportberoendet. Se exempelvis senaste krisen när jobbskatteavdraget stimulerade fortsatt konsumption och lyckades stabilisera vår ekonomi till viss del jämtemot nedgången i exportsektorn.
  Som sagts tidigare så är det integrationen det haltar på, men att öka sin befolkning på nationell nivå är inget större problem teoretiskt, det blir det först om man lägger in hela världen i ekvationen. Men å andra sidan, har man redan drabbats av pessimismen att vi inte kan lösa befolkningsökningen, då kanske man borde ha en större befokning själv att sätta emot yttre tryck.

 • Anonym

  Kommer (C) förslag att halvera skatten i glesbygd att gälla även för de pensionärer
  som bor där eller skall dessa fortfarande lyxbeskattas på sin uppskjutna lön?

 • Anonym

  Centern har blivit ett parti som letar efter sin politik, eller kanske vilken politik som helst som kan ge några röster. Kommer osökt att tänka på pastor Lööf, förlåt Jansson.

  Lööf har i alla fall chansen att bli historisk, hon har goda chanser att bli Centerns sista partiledare.

  Förresten vad säger Stureplanscentern om detta utspel, eller har de lagt av ?

 • Anonym

  För då kan man säga att vi har blivit fler som jobbar och ekonomin växer. Detta gäller även om vi blir fattigare per person.

 • http://twitter.com/KriHD Krister Hansson-Dahl

  Befolkningsökning och tillväxt = man vill leva gott nu och skjuter problemen på framtiden.

  Anledningen till detta är att det finns ett stopp för befolkningsökning och tillväxt. När resurserna tar slut. Och då sitter den generationen på svarte petter. 

  Tillväxt är något mycket dåligt men eftersom alla tjänar på det i dag så är det tankeförbud på alternativen. 

 • Anonym

  Centern verkar desperat det ena virriga förslaget efter det andra. Tillväxtzon och nystartzon när kommer  Stureplanzon med särskilt låg skatt på drinkar.

 • Anonym

  Robin Hood-skatt igen!?!?

 • http://www.facebook.com/people/Håkan-Larsson/100001788669184 Håkan Larsson

  Det spelar ingen roll vad Centern påstår sig vilja göra. De har i alla fall inget att säga till om i den moderatstyrda regeringen.

 • Anonym

  Centern – ett politiskt särintresseparti
  För att travestera ett annat känt parti i annan fråga.
  Men allvarligt,har vi verkligen behov av Centern idag i Sverige?
  De har ju raderat ut sig själva snart i sin jakt på att bygga egna politiska karriärer.
  Utspel från ledande centerpartister som är ämnade att väcka uppmärksamhet mer än att bygga ett långsiktigt band och förtroende med väljarna.
  Svekdebatter hit och dit, se kärnkraftsfrågan, se FRA mfl..
  En ny partiledare full av självförtroende men helt tom på arbetslivserfarenhet.
  Definieras ofta som politiska broilers och Annie Lööf är väl ett bra exempel på det.
  Stureplanssyndromet – storstadspolitiker som försöker få de gamla centerväljarna ute i landet att fatta att det man beslutar om i Stockholm är bäst för de som bor ute på vischan.
  Alltså,det Centern dribblat bort de senaste åren är trovärdighet och sin själ.
  Är väljarna verkligen intresserade av att ge dem en chans till?
  Och i så fall, en chans till till vadå?

 • Anonym

  Som långpendlande glesbygdsbo säger jag: dubbla reseavdraget och ni har min röst direkt!
  Det är en av de saker som glesbygden står och faller med!

 • http://www.facebook.com/Krister.Kollberg Krister Kollberg

  Jag fattar inte: Gång på gång säger politikerna att de skriker efter arbetskraft i Pajala varje gång jag läser det går jag in på platsbanken och tittar. Denna gång var det Annie Lööf som sa det. Väl inne på platsbanken ser jag 22 lediga arbeten varav 8 var vikariat, deltid eller extrajobb.
  Är detta skriket?
  Jag tycker det mer liknar en tyst viskning.

  Jag börjar tro det är en skröna att det är sådan fruktansvärd brist på arbetare där uppe i norr.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

  Nej! Den norrländska befolkningen ger redan en större kostnad än intäkt, de siffrorna behöver inte ytterligare försämras.

 • Anonym

  Det verkar som både Centern och KD har dödsryckningar och hur än de försöker så står de inte för några vallöften i alla fall för sådan är politikerna.

  Jag brukar tänka vad vinner politikerna på att komma med dessa förslag och di detta fall väljare så de ska slippa trilla ur riksdagen och missa sina vansinnigt höga ersättningar de får för att förstöra landet !

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

   istället för att dubbla reseavdraget och orsaka förökad administration hos skatteverket, sänk skatten på bensin från 100% eller vad det nu är.

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

  I vanliga fall brukar Centern i parti och minut komma farandes med epitet som ”populist”, vad man har glömt mitt i paniken, när man nu är under 4%-spärren, är att tvätta rent sin egen byk. Detta, om något, är ett populistiskt utspel!
  Centern har mist både karta och kompass och när nu inte heller terrängen stämmer så har stureplansbratsen i partiledningen panik.

 • Anonym

  Nu slår Centern knut på sig själva. Under rubriken ”Samma regler måste gälla alla i Sverige”  på Brännpunkt idag hävdas lika-principen, men här gäller olika-principen. Ja, ja – dessa politiker !

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  100.000 somalier på 2 år räddar glesbygden?

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

   Sen kommer det 500 flyktingar

 • http://www.facebook.com/people/Henrik-Mahlberg/100001095828992 Henrik Mahlberg

  Först ser Centern till med det höjda bensinpriser att det är princip är omöjligt att bo i glesbygd som de omformat till obygd. Nu när de kanske inser vad de har genomfört så ska de ställa till rätta med lite bidrag

 • Anonym

  Skattesystemet är perverterat och uthängt som en sköka i blåsten att bedriva huggsexa om.

 • Anonym

  Det är svårt att se att Pajala ska få en positiv utveckling. Gällivare har fortfarande inte ökat i folkmängd och Kirunas ”boom” är en folkökning på 100 personer på 5 år.   Kommunerna i Norrbotten är helt enkelt inte tillräckligt attraktiva och politikerna förstår inte riktigt hur det är att vara arbetslöshet i Sverige. Arbetslösa i mindre kommuner i norra Sverige måste få lugn och ro och inte hela tiden bli hotade med att bli tvingade att flytta.  Pajala och liknade kommuner måste kunna konkerra  bättre. Det är bara att sätta igång och bygga som ”idioter” man har ingenting att förlora på det, även om man får en spökstad så står byggnaderna kvar där och man får åtminstone någonting att prata om.

 • Anonym

  Centerpartiet är ute efter möjligheten för deras kärnväljare – bidragsbönderna – att kunna anställa fler drängar och pigor till lägre pris. Centerpartiet är ett genuint bidragsparti vars existens inte längre känns särskilt berättigad.

 • http://twitter.com/MrMuzzlepalm Mr Muzzlepalm

  Kalajs. Nu blir det vägpriser på gotlandsfärjan, subventionerat statligt flyg och subventionerade hyrbilar på ön. Och halverad statlig skatt. *kollar nya tapeter till stugan* …

 • Anonym

  Det finns inga bostäder och har varit i princip omöjligt att bygga nytt. Folk arbetspendlar och bor i baracker och husvagnar. Om det skulle vara så även om det fanns bostäder är en hypotetisk fråga.

 • Anonym

  Först Pajala, sedan Malmö.

 • Niklas

   Ja, det känns som det sista halmstråt… Undrar om de tänkt vad grannländer säger, vad EU säger och även OECD borde ha något att säga om ett sånt drag. Overkligt….oprofessionellt, lite som 40 miljoner nya Svenskar inom 100 år….

 • Allfons Mållgan

  Det vore väl bättre om regingen avstod från att chockhöja fastighetskatten i glesbygden, och sluta stänga ned all service i glesbygden. Nästa år börjar apoteken i glesbygden att stängas.

 • Anonym

  Ju färre desto bättre gäller bara till en viss gräns – när det bara finns jag kvar! Ytterligare minskningar i det läget är inte nödvändiga.

 • Anonym

  Ibland passar det att sänka skatten. Det är bra att den stiger på el och bensin, men sänk den på just våra väljare! De betalar kanske inte så mycket skatt ändå? Utom på bensin, förstås :)

 • Anonym

  Har svårt att komma på något mer irrelevant för en vanlig arbetare än den statliga inkomstskatten

 • Anonym

   ?? Vem försöker du reta upp eller tror du verkligen på vad du skriver? Norra Sverige med skog, malm och vattenkraft och liten befolkning kan förstås inte jämföras med Stockholm i produktivitet utan några som helst naturtillgångar och med stora förorter med skyhög arbetslöshet…
  Stockholm göds av det som produceras i övriga landet via skattefinansierad verksamhet och placeringen av företagens huvudkontor!! I den pengasjön kan många känna sig produktiva och duktiga och se med förakt på dem som förser dem med detta kapital!

 • Anonym

  Centern är ett allmänt skitparti som för länge sedan övergett sina landsbygdsideal… Med det sagt så finns det sedan många år något liknande i Norge så något problem med EU/EES skulle det nog inte bli.

 • Anonym

  Nej om det fanns bostäder så skulle folket ändå bo i baracker ! ”LOL”. Det blir psykologi omkring byggkostnader och bostadspriser som ställer till det.

 • http://twitter.com/Vorsilder Niklas Andersson

  Tankeförbud? Tycker det finns alla möjliga 0-tillväxtförespråkare, bland annat från MP om vi ska ta svensk politik. Sen kan man ju också definiera tillväxt som att ge framtida generationer en bättre plattform att stå på. Så karaktäriserade iallafall den svenska arbetarrörelsen deras kamp för ett bättre samhälle, levnadsvillkor och välfärd som de oftast själva inte kunde ta del av under deras tid (runt 1900-talet får jag väl tillägga, idag är det väl en annan fråga). Möjligheten att ge sina barn en högre utbildning som man själv inte hade är ju det enklaste exemplet.

 • Anonym

  Ja det behövs väl ca 30 000 kr i månaden för att statsskatten ska börja tas ut. Är nu kommunalskatten högre i Pajala än i kommunen man flyttar ifrån blir det ju ingen bra affär. Halverad arbetsgivaravgift gynnar ju bara arbetsgivaren.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=813490605 Allan Petree

  OM nu de norra länen behöver arbetskraft, varför då inte låta AMS gå ut med positiv info till de som ÄR arbetslösa, men VILL jobba ?  Tala om ATT det finns bostäder (även om det är barack eller husvagn), och UNDERLÄTTA för folk att flytta upp och jobba, LIKA VÄL SOM TILL NORGE !  AMS sida t.ex. är grupperat efter län, inte efter stad, där kan man bara GISSA vilket län det handlar om.  Det känns som staten är en koloss på lerfötter och leran ÄR SEG ! 

 • http://www.facebook.com/people/Henrik-Mahlberg/100001095828992 Henrik Mahlberg

  Orsaken till här är väl haveriet på vindkraftsfronten. Från att ha varit bidragsböndernas nya kassako har det blivit den värsta formen av kvarnsten runt halsen. Nu är intäkten för vindkraften 45 öre/kWh och kostnaden är 80 öre/kWh, Fixar inte Centern till det här så går ju alla bidragsbönder i konkurs.

 • Anonym

  Ja det är ett märkligt förslag. Centern famlar efter fast mark.

  Samma skatter ska gälla överallt, statliga incitamentsjusteringar betackar jag mig för. Detsamma gäller skattesystemet i stort, varför nödvändigtvis premiera somliga ting över andra i stället för att låta människors preferenser styra utvecklingen. 

  Somliga glesbygdsområden har onekligen upplevt boomar på sistone, och de har ett digert arbete i att uppmuntra sina unga medborgare och folk utifrån att söka sin lycka hos dem. Glesbygden har ofta en ”loserstämpel” bland traktens unga, att flytta är ett tecken på framåtanda och ambition. Detta är tråkigt och ibland direkt orättvist. Jag kommer själv från ett sådant område och detta var precis hur jag och mina vänner resonerade. Utbildning och jobb i stad vid kusten alternativt Stockholm, och stuga i hembygden dit man kan åka och fiska/jaga.

  Men locka nya kommunmedborgare till välbetalda gruvjobb SKA inte vara omöjligt…särskilt inte givet vår 8 % arbetslöshet. Kanske behöver somliga en spark i baken? vad vet jag…

 • Anonym

  Det jobbar flera hundra med bygget just nu. Själva gruvbolaget Northland rekryterar för närvarande i en första omgång ca 150 pers till gruvverksamheten som ska vara igång senare i år. Bra sug hos entreprenörer också. Gruvjobb brukar, lågt räknat, ha en multiplikatoreffekt på tre så totalt handlar det kanske om 1500 jobb när det kommit i gång.

 • http://www.facebook.com/people/Henrik-Mahlberg/100001095828992 Henrik Mahlberg

  Dessutom antar jag att kravet att alla bensinmackar ska ha alternativa bränslen (pumplagen) gjort att de flesta lagt ner vilket gjort att de stackarna som bor kvar måste åka 20 mil för att överhuvudtaget hitta någonstans att tanka. När de väl är hemma är det dags att ta en ny vända för att tanka…. och nu undrar man varför ingen vill bo kvar…?? Man undrar om en miljöaktivist någonsin funderar igenom vad deras förslag innebär? Är pumplagen positiv eller negativ för miljön? Jag misstänker att det är negativ (som i princip alla andra genomförda åtgärder som skett i ljuset av den gröna ideologin).

 • Anonym

  Om landstinget slutar anställa administratörer som bor i Stockholm och betalar skatt där och som ska ha fria flygresor hem varje vecka och på toppen av det ett rejält avgångsverlag skulle vi spara stora pengar i Västernorrland!

 • Anonym

  Pajala och liknade kommuner behöver främst jobb inom bank, finance, media och data. Det är underligt att man inte kan locka något sådant företag med högre livskvalité och bättre boende.

 • mattias.jansson

   Så när den driftige företagaren, anställer eller ökar sin konsumtion så att den vanlige arbetaren får jobb hos honom, hos snickaren som gynnas av hans husarbeten, eller vilket företag han nu väljer att anlita när han använder frukterna av sitt arbete… …då hade det varit bättre för glesbygdsarbetaren med mera bidrag till låtsasföretag och andra dumheter med ams”jobb” och fortsatt strukturell arbetslöshet som följd..? Tänk ett steg längre! Att sedan samma åtgärder inte hade behövt riktas mot en specifik grupp utan mycket väl kunnat tillämpas i hela Sverige är en annan sak. Men kombinerat med borttagna riktade bidrag hade vi definitivt kommit en bit på vägen mot ett samhälle som gynnar värdeskapande och effektivitet.

 • Anonym

  ”””Det har inte gått att bygga nya bostäder så folk bor i baracker och husvagnar””” Sverige är fantastiskt.

 • mattias.jansson

  Behöver de arbetslösa verkligen hjälp från AMS med att gå ut på webben och leta jobb?

 • Niklas

   EU är inte med i Norge  ;) 

 • Anonym

   Joo.

 • VSOP

  ”I Pajala,100 mil norr om polcirkeln” hur är det med journalisternas kunskaper? Tror artikelförfattaren att polcirkeln skär redaktionsgolvet i Stockholm – skärpning!

 • Anonym

  Ang. husain:
  Du har rätt, de flesta tänker bara på den statliga skatten.
  För att få ett sådant projekt att fungera behövs ju hög kommunalskatt för att skaffa en infrastruktur som lockar folk att flytta in. Eller vill staten överta dessa kostnader?
   

 • Anonym

   Där hajade jag också till.

 • Anonym

  Norge är inte med i EU :)

 • Anonym

  ‘I Pajala, 100 mil norr om Polcirkeln’ då ligger Pajala i Barents hav? 

 • Anonym

  Du vet uppenbarligen inte vad du pratar om. Plocka bort de Norrländska tillgångarna från skattkistan och räkna en gång till ska du se att du får ett annat resultat. Tyvärr beskattas inte tillgångarna lokalt och kapitalet rinner helt enkelt förbi näsan på politikerna.
   Att stockholm sitter på den mest värdefulla resursen i form av beskattningsrätten av alla bolag är inget annat än ett dråpslag för övriga landet.
  Fanns det någon som helst ambition att låta hela landet leva vore en skatteändring det första som borde ändras, för varför ska Norrländska resurser förskingras av skurkar i stockholm?

 • Anonym

  Det är väl klart att det ska vara 100 km norr om polcirkeln.

 • Anonym

  Först så är inte fastighetsskatten (avgiften) bra för små kommuner det borde man göra något åt sedan borde Norrland ha betydligt billigare energi och vatten än resten av landet så dom har någon fördel att hävda sig med.
  —-
  —-
  Sedan borde det inte vara tillåtet att klaga på orter i Norrland som har lägre arbetslöshet än Örebro, Västerås och Malmö.


  Lägre skatt blir nog svårt, man får nog istället hävda sig med lägre bostadspriser.

 • Anonym

  Kan man då skriva sig i Norrland och få sänkt skatt? Finns redan en massa riktat stöd; Stockholmarna med flera har med skatteutjämningssystemet sett till att Norrlänningarna har flest badhus per invånare etc. Finns investeringsfonder riktade mot Norrland etc. Vet inte varför mer av samma vara skulle hjälpa.

  Företagen får väl helt enkelt börja betala löner så att folk vill flytta dit; LKAB med sina miljardvinster borde väl klara av det. 

 • Anonym

  Kan man då skriva sig i Norrland och få sänkt skatt? Finns redan en massa riktat stöd; Stockholmarna med flera har med skatteutjämningssystemet sett till att Norrlänningarna har flest badhus per invånare etc. Finns investeringsfonder riktade mot Norrland etc. Vet inte varför mer av samma vara skulle hjälpa.

  Företagen får väl helt enkelt börja betala löner så att folk vill flytta dit; LKAB med sina miljardvinster borde väl klara av det. 

 • Pelle Andersson

  Sinnesjukt förslag.

 • Anonym

  Jag ser gärna en helt till 100 % slopad fastighetsavgift (skatt) på alla fastigheter utanför alla tätorter i hela landet. Det borde vara den mest träffsäkra reformen för att locka till landsbygden. Om fler bosätter sig på landet blir också trångboddhet i städerna och lägenhetsköerna i tätorter kortare.
  Köper man ett hus kontant på landet innebär det ingen direkt utgift därefter på själva fastigheten. Den enda boendekostnad man har är Energi & VA. (Villaförsäkring är ju frivilligt). Detta kan skapa väldigt billiga boenden vilket jag tror kan ha stark attraktionskraft.

 • Anonym

  Var har du hittat det citatet i artikeln? Om de är ett citat?

 • Anonym

   Därför att ”alla” lider av stockholmssyndromet…?

 • Anonym

   Som politiker boende i Stockholm har man nog inte det rätta perspektivet på hur det är att bo på ”landsbygden”. Man blir nog så att säga fartblind….

 • http://blogg.thops.se/start/ Thomas Petersson

  Och VEM skulle få ut något av detta?
  blogg.thops.se

 • Pingback: Åsiktsmaskinen - Sänkt statlig skatt som glesbygdsstöd ? *Suck*

 • Anonym

  dax för johansson varning när det gäller c-partiet …  en rad utspel de senaste veckorna tyder på att c åter är på väg att alliera sig med fiende o det är inte första gången …  dom är helt opålitliga med den nya partiledningen o håller på att likt mp bygga luftslott o överge en ansvarsfull politik ..  dax för övriga inom alliansen att sätta ned foten o påtala att man inte accepterar överlöpare o att de rättar in sig i ledet ….  c är för tillfället helt ute o cyklar o vinglar betänkligt …  vi minns med fasa då johansson o hsb satt i varandras knån o tyckte de var så ansvarstaghande att det osade om det ….

 • Anonym

  Bra förslag. Skattesatsen bör såklart relateras till avstånd och tillgång till skola, vård, omsorg, fiber, bra vägar, kollektivtrafik etc. Bra centern!

 • Anonym

  per ä
  åsling är ytterligare en av alla dessa politiska broilers som vunnit inträde i riksdagen med hjälp av sina föräldrar..  i detta fall nils åsling …  börjar bli lite väl mycket av den varan nu tyvärr …  de glider in på en räkmacka utan ngt större ifrågasättande …. av vilken anlöedning skall glesbygd prioriters framför stad …  folk har valt vart dom vill bo o alla f.d glesbygdsbor som vill o ofta hävdar dettya hjar uppenbarligen nu chansen att sätta siona planer i verket …  men politiklen skall hålla sig utanför människans fria val ….  vart är centern på väg

 • http://Svd.se Larsviberg

  Flyttstöd brukar den lokala arbetsförmedlingen på den tilltänkta inflyttningsorten avstyrka medan samma förmedling på avflyttningsorten tillstyrker.

 • Anonym

  Nej, det vore ju nåt som börjar likna marknadspris, att man skulle betala skatt för det man får. Så funkar inte beskattning, alla tvingas betala, även om de bara får sk!t tillbaka av staten. Skatteboskapet är inte tillfrågat.

 • http://www.ulfjohannisson.se ulfjohannisson.se

  Undantag från skatt för än det ena, än det andra. Skattesystemet blir bara mer krångligt. Det är ett uttryck för en attityd att jaga förmåner i stället för att utveckla något själv. Sänk skattetrycket generellt i stället.

 • http://www.facebook.com/Krister.Kollberg Krister Kollberg

  Om de rekryterar så syns det inte på Arbetsförmedlingen, där finns 22 jobb. Jag tror att det är där folk letar efter arbeten när de letar.
  Jag tror att jag och många andra skulle kunna tänka sig att flytta dit om det fanns gott om jobb att välja på, bostäder att bo i osv.Det är ju så att många familjer skulle kunna flytta men då måste det finnas arbete för alla 

 • http://www.facebook.com/people/Glesbygds-Mannen/100002828421858 Glesbygds Mannen

  Om Centern vill hjälpa glesbygden så är första steget att återreglera grundläggande infrastruktur- och samhällsservice så att det finns för alla i hela landet. Precis som det var fram till början av 1990 talet. I marknadsliberalismens spår raseras nu dessa funktioner helt och hållet i de glest befolkade delarna av vårt land. Trots att enorma nationella resurser skapas där ute. Det senaste exemplet är apoteken. Tidigare har även post- och telefonin kraschat i glesbygd. Listan kan göras lång. Nu när politikerna tillåter aktörerna att bara verka på de mest lönsamma delmarknaderna. Dvs i städerna. Vem kan sedan bo eller driva företag i en bygd där samhällets basfunktioner saknas? Har alla medborgare lika värde? Gör om gör rätt!

 • http://www.facebook.com/anders.ohberg Anders Öhberg

  Intressant och bra förslag från Per Åsling. Sverige måste vara beredd att hela tiden pröva nya idéer och förslag hur vi stimulerar tillväxten. Dom som omedelbart hittar problemen och gammalmodiga invändningar tröttar ut mig, De som vill testa nya tankar i positiv riktning stimulerar mig,
  Anders Öhberg
  Ordförande i Stiftelsen Norrlandsfonden

 • Anonym

  De flesta av jobben i dessa näringar har anställningsmässigt kort varaktighet men det är nog möjligt att det kan bli jobb några år eftersom dessa anställningar förlängs med några månader i taget efterhand.
  Det brukar bli lite glapp här och där beroende på väder och hur projektet går vilket medför att det knappast i första skedet är så intressant att flytta upp, skaffa sig fast boende etc.
  När det hela satt sig och allt kommit igång så blir jobben säkrare och med det mera intressant för många att fundera på att ta med sig familjen om det finns jobb för hustrun, annars kan det lika gärna vara som det är.
  Eftersom de flesta som jobbar i dessa verksamheter inte skattar där de jobbar så torde kommunen inte heller ha någon möjlighet att bygga bostäder etc eftersom de inte får någon del av skatteintäkterna. Företagen som bedriver utvinningen är ju som regel inte ens skattskyldiga i landet så där finns nog inte heller något att hämta för varken stat eller kommun.
  Åslings förslag ser jag som rent nonsens eftersom de flesta som jobbar på de villkor som gäller i entreprenadbranschen skattar idag inget eller mycket lite till staten.
  Arbetsgivaravgiften är redan idag lägre i de områden som räknas till obygden.
  Ett förslag om lägre skatt i dessa områden har man kunnat ta på allvar om det varit kombinerat med ett förslag om att vinsterna från gruvbolagen ska beskattas i de kommuner där utvinningen sker.

 • Anonym

  Men Pajala Kommun har inte problem med dålig ekonomi. Ingen kommun i landet behöver bekymmra sig om att få en dålig ekonomi. Flyttar man till en liten kommun så får man naturligtvis vara nöjd med att det finns 22 jobb att söka på orten, något annat är inte att tänka på.  Det sorgerliga är att har det inte gått att bygga nya bostäder i Kiruna så kommer det inte gå att bygga nya bostäder i Pajala heller. Så räkna med en folkökning på ca: 100 person dom närmaste 10 åren i Pajala.

 • Anonym

   I vilken värld lever du. Ingen kommun i landet behöver bekymra sig om att få en dålig ekonomi. Jag har under de senaste 30 åren levt i kommuner som drivits enligt dina principer. Jag kan tala o m att resultatet är en mycket dålig ekonomi med resultat att kärnverksamheter som skolor och äldrevård har dragits ned till absolut minimum.
  För Pajalas del skulle det nog också bli en riktigt dålig ekonomi om man tog på sig att bygga och anlägga bostäder för den arbetskraft som gruventreprenörerna söker.
  Helt klart är detta något som ligger på gruvföretagens bord lika som när vi byggde ut vattekraften på 50 och 60-talet så anlade vattenfall, sydkraft mm små byar samhällen med bostäder och nödtorftig service för de som var involverade i projekten.

 • Anonym

  Det var väl ett riktigt dum förslag eftersom inga vanliga arbetare betalar statlig skatt. Jag blir trött av dom som jobbar för Norrland och inte lyckas med någonting. Inte ens om man får en ”boom” inom gruvnäringen kan man vända en utveckling och inte heller om man får ett efterlängtat IKEA varuhus kan man vända en utveckling.  117 gånger har länstyrelsen i Norrbotten sagt att nu får inte Norrbotten minska i folkmängd längre och redan året där på så fortsätter folkminskningarna som vanligt.
  —-
  —-
  —-
  Norrland måste hitta en fördel så att åtminstone dom som vill bo i Norrland kan göra det. För dom som inte vill bo i Norrland så hjälper ändå ingenting.
  —-
  —-
  —-
  Norrland är inte tillräckligt attraktivt. Det finns ingen anledning ens att åka till Norrland om man ska åka skidor på vintern det räcker med Dalarna (Svealand) och annars så föredrar man Alperna före Norrland.
  —-
  —-
  —-
  Sätt i gång och bygg som Malmö gör för fxn. Dom flesta kommuner i Norrland har betydligt lägre arbetslöshet än Malmö. Skandinaviens högsta byggnad kan lika gärna ligga i Pajala som i Malmö.

 • Anonym

  ”””Ingen kommun i landet behöver bekymra sig om att få en dålig ekonomi.””” Det var lite överdrivet förståss., Jag menar ingen kommun behöver bekymra sig om låg medelinkomst i kommunen.  Hur ska ”marknaden” klara det här med bostäder till Pajala nu då ? Lika bra som i Kiruna förståss man klarar inte av det så folk får bo i husvagnar. Staten, kommunerna och företagen måste hjälpa till med skillnaden mellan marknadsvärdet och byggkostnaden i den typen av orter.

 • Anonym

  Nu har du fel igen. Många, framför allt glesbygdskommuner med en åldrande befolkning och en hög andel av småföretag har en mycket låg medelinkomst. Det finns tillgänglig statistik på detta så du kan jämföra Pajala med Täby tex. om du vill.
  Jag kan heller inte begripa resonemanget att marknaden inte kan fixa detta eftersom vi under ett antal år har blivit itutade att marknaden kan fixa allt.
  Ditt resonemang bygger på att inkomsterna från diverse verksamheter skall privatiseras samtidigt som utgifterna ska socialiseras.
  Jag köper inte detta resonemang.

 • Anonym

  ? Dom bor i husvagnar i Kiruna. Vad är det du inte köper ?

 • Anonym

   Jag är mycket medveten om att man bor i husvagn i Kiruna men jag köper inte resonemanget att det är kommunens eller statens sak att ordna detta eftersom det är något som i högsta grad angår marknaden och de arbetsgivare som verkar på orten.
  Helt klart är det väl så att om inte arbetskraften har någonstans att bo så torde det inte vara möjligt att arbeta på platsen.
  Om det vore så att den husvagnsboende arbetskraften skattade till Kiruna kommun så har saken vare annorlunda och jag tror att kommunen skulle ha ett intresse att fixa detta.
  Som det är nu så skulle det i det närmaste vara idiotiskt av kommunen att strö ut pengar till boenden som det är högst osäkert om man kan få uthyrda i ett längre perspektiv.

 • Petter

  Hus/bostäder, service och jobb med längre utsikter behövs. Likaså utbildning och kommunikationer. Svenskar letar sig inte direkt efter olje/guldsrushsituationen där man bor i vagnar och tillfälligt boende långt bort från civilisation. Skatt har ingen betydelse och statsstöd är olagligt i Sverige (över 200 000 Euro över 3 år till ett företag är gränsen). Skapa obalanser är bara en dum idé enda anledningen att Irland kunde hålla låga skatter var för att de kunde låna under högkonjunkturen och den lokala bubblan. Samtidigt var mycket av deras konsumtion enbart på lånade pengar. Att förvärra situationen och lämnas med massor halvbyggda grejer är ju kul. Det finns för övrigt många mindre kommuner med gott näringsliv som är bra mycket bättre än många större städer. Skatter har dock ingen inverkan på företagen, bara oväsentligt stöd får ges direkt till dom. Det finns alltid upplägg där man kan skeppa oskattade avgifter ut till ö-riken som Ikea eller lägga vinsten eller hela den officiella försäljningen i annan stat. Dom kan inte bry sig mindre om arbetstagarens situation. Arbetskraften bryr sig inte om de har sänkta skatter, de tittar på hela situationen.
   
  Avbefolkningskommuner fortsätter generellt sett vara avbefolkningskommuner. Det är många områden i Sverige som har mindre befolkning än för 80-100 år sedan. Förbättra för gruvnäringen generellt så är det för övrigt inte bara inlandet och norra norrland som det blir bättre för. Gruvor startar även i Bergslagen igen. Utan fullgoda transporter kommer det inte fungera särskilt bra däremot. Där har du inga större problem med pendling, bostäder eller att bo i vettiga orter.
   
  Låt inte Sverige bli en piraya i EU och Europa ha schyssta regler istället för massor låtsasregler och undangömda olagliga statsstöd till ingen nytta. Företag vill inte behöva komplicera utbetalning av löner, betalning av skatter, avgifter osv ännu mer. Mer krångel och konstiga regler är just vad som försämrar företagsklimatet inte förbättrar det. Ni har lämnat den svenska modellen där man ska göra det lätt för företag. Allt för att jaga väljare som kanske lämnar er. Företag vill inte bygga upp hela samhällen, det är därför investeringarna i Kina ändrar karaktär och folk i Bangladesh lever i slum och plåtskjul på sin höjd. Dom vill generellt sett investera i redan lyckade regioner och inga gratis markförsäljningar, olagliga statsstöd och utspel kommer ändra det. Behöver de infrastruktur för att etableras så får kommun och stat/landsting se till att skaffa fram det, företag kan inte ta hela risken själv. Går inte det på orten med avbefolkning så går det ju i de mer lyckade regionerna där delar av den infrastrukturen kanske redan finns. Inget företag vill satsa där ingen annan gör det på uppmaning av meningslösa skattesänkningar. Detta är inget nytt problem och vi har redan försökt med sänkta skatter för vissa regioner.

 • Petter

  Nu rullar ju inte bilarna nödvändigtvis längre i glesbygden än i storstadsområden. Den felaktiga psykologin är helt felaktig och larvig. Bönder mitt ute i ingenstans har dessutom farmartank. Det är inget nytt och de är mest oroliga om de ska ha någon telefon osv efter PTS beslut. Att mackar stängt är för att de inte tjänar några pengar på bensinförsäljning alls. Det mesta går till andra bolag där och bemanningspriser vill ingen betala. Kan de inte tjäna tillräckligt på mackor och korvar så blir det i bästa fall en obemannad station, men det kräver givetvis att en kedja vill driva en sådan. Ägs station privat så går den i graven med andra ord. Är samma med all annan form av livsmedels och detaljhandel på landsbygden. Det har inte så mycket att göra med investering i pumpar och bränslen. Det är utrett dessutom. På turkiska landsbygden har du 20kr/litern bensin för övrigt. Att bygden är död utan näringsverksamhet, utan jobb är varför folk flyr. Mackar och subventionerade lanthandlar är det allra sista som drabbas.

 • Anonym

  Pappa Nils var med när Avesta Stålverk fick investeringsstöd när man automatiserade, det ledde till att ca. 3000 personer förlorade jobben, här utdelas morötter i form av halverat statligt skatteuttag för arbetaren och halverad arbetsgivareavgift för bolagen. Varför ska bolagen ha en morot? Det har dom i den funna malmådern, men det ingår det blåas arbetsordning att gynna industrin. Vad händer när verksamheten drar ner efter att tillgången på råvara sjunkit? Då står dom som har flyttat dit med sina investeringar och ser sig om efter nytt ställe att slå sig ned på, det fattar folk och inga morötter får folk att överge den trygghet deras barn har på den ort dom lever idag. Det är bara att se hur det fungerat i andra länder där gruvbolag funnit brytbara mineraler ute i nowhere – det blir rallar läger med husvagnar även här – oavsett vad ni hittar på. 

 • Pingback: Svensk skattedebatts efterblivenhet « Mengerian

 • Pingback: Ökenvandringen i svensk skattedebatt « Mengerian

 • Pingback: Skyzzz2

 • Pingback: http://www.minilavevaisselle.fr/

 • Pingback: disque dur interne ide

 • Pingback: http://www.rasoirelectrique.org/

 • Pingback: camescope hd

 • Pingback: http://www.piscineautoportante.net/

 • Pingback: casque bluetooth iphone

 • Pingback: www.montreautomatique.fr/montre-automatique-homme/

 • Pingback: montre gps garmin 110

 • Pingback: cardiofréquencemètre

 • Pingback: plancha electrique

 • Pingback: http://www.barbecueelectrique.org/

 • Pingback: Shave Better Than Waxing

 • Pingback: web design london ontario

 • Pingback: strony www bydgoszcz

 • Pingback: Sale College Books

 • Pingback: quran mp3

 • Pingback: signup scrapebox list

 • Pingback: credit score

 • Pingback: parquet

 • Pingback: http://www.gpsmoto.org/

 • Pingback: Get Out More

 • Pingback: SEO Minneapolis MN

 • Pingback: http://www.tablettegraphique.org/

 • Pingback: club lin

 • Pingback: Promo Member Alfamart Minimarket Lokal Terbaik Indonesia

 • Pingback: bathroom light fixtures

 • Pingback: Collectibles

 • Pingback: soccer streaming online

 • Pingback: cornerstone

 • Pingback: replica watches uk

 • Pingback: Alain

 • Pingback: pvc banners

 • Pingback: Kolobrzeg

 • Pingback: skin care

 • Pingback: bain de soleil

 • Pingback: appareilphotoetanche

 • Pingback: cheap furniture

 • Pingback: Ukrainean girls

 • Pingback: site

 • Pingback: http://www.appareilphotobridge.fr/

 • Pingback: Idol Lash Reviews

 • Pingback: {sukienki|sukienka|sukienki wieczorowe|modne sukienki|mała czarna sukienka}

 • Pingback: trading course

 • Anonym

  Fast staden var allt annat än underbar i slutet av 1970-talet; jag har flera bekanta uppvuxna just där och då, och det var stundtals inte upplyftande. Litet hade stan lyft sig när jag började resa dit runt 1986, men det var fortfarande rätt tungt. Spännande, annorlunda, fascinerande för en tonårsgrabb från en svensk småstad, absolut, men underbart? Mja…

 • swerco

  och då kommer vi till ordet got-gut. det fanns ju goter inblandade mycket längre tillbaka i de centrala rikena kring eufrat och tigris. de omnämns väl i bibeln? så ostro är inte av öst då?

 • swerco

  en etymologisk tolkning är ju av gog, magogs son…..

 • swerco

  ukrainas enorma åkerareal var ju fram till hunnerinvasionen goternas ermanarike som fullkomligt utplånades. mongolerna gjorde slutjobbet. har dagens ukrainare och kosacker något gemensamt med goterna? jordbruksslätten är inte platt utan böljande med svart mycket fruktbar jord – tjern.det finns inga skogar. stalin fullkomligt förstörde jordbruket med en enorm hungersnöd som följd. var krimgoterna den sista kärnan? många goter tog sig ju in i romarriket och tog makten i italien. teoderik. visigoterna gick tydligen vidare till iberiska halvön och sen vidare in i nordafrika som då var ett enormt jordbruksland också. detta lyckades araberna förstöra. bönder är ett tålmodigt släkte.

 • Mentat57

  Många avslöjar sin politiska ställning med sitt språkbruk. Det är väl t.ex. bara (sd) som använder begreppet ”sjuklövern” och det är bara vänstern som talar om ”storfinansen” etc, etc.

  Att folk flyr för livet från krigsområden är inget konstigt. Däremot, när man nått t.ex. Turkiet är man säker från kriget. När man efter det går ombord på fartyg för att komma till, säg, Italien så handlar det inte längre om flykt utan att man söker ett bättre liv.

 • JTSP

  Fel. skulle vara kommentar men den var not lite missriktad kanske. tog bort den.

 • Mentat57

  Jag ser inte kopplingen till mitt inlägg, trots att du har skrivit det som ett svar till mig.

 • JTSP

  oooppps. Fel av mig. Jag gör om. Ledsen.

 • JTSP

  Dagens språkbruk är minst sagt förvirrande. Detta, i kombination med förvridna definitioner, saker man inte tar upp i media och en allmän snedvinkling av information, ger den stackars väljaren en vansinnig situation.

 • JTSP

  Vad är Högerextremism och vad är en rasist?

  Idag får man känslan att det är sk Nationalistiska partier och dess anhängare. Men det finns andra grupperingar vi inte nämner. Den sk ultra högern är en. Baserad på den Feodala strukturen lever dessa i all välförmåga, växer sig allt starkare och omnämns allt mindre. Om man tillhör denna grupperingen är man inte rasist än om man skriver avelsanvisningar för härskarrasen .Inte heller om man gör planer, på hur man skall utrota nationalismen genom att avla fram en ny slags”Egyptier”. En ”Egyptier” som är lojal mot EU.

Kortavgifter

Nya kortavgifter för svenska bankkunder

Bankerna kompenserar för sjunkande intäkter.

”Det är ostadigare väder på gång”

SMHI

Passa på – 20 grader på sina håll i dag.

”Kandidaterna tävlar
om att citera Reagan”

Washington

”Den store befriaren” lever vidare.

Kamprad missar Ikeas miljardregn

Ordföranden: "Familjen är i minoritet”.

Webb-tv

Låt robotkocken
laga din middag

uppfinning

Härmar en mästerkocks rörelser.

Storseger för Centern i finskt riksdagsval

expert

Kan dröja innan regering blir klar.

Osannolik brittisk kändisikon död

jetset efter misär

”Spend, spend, spend!”

”Det här kan leda till snedtändningar”

Krönika

Jan Scherman om sin egen bransch.

”Få föraktar trams som Horace”

Intervju

Nya programledarparet i P1.

”Ej önskvärd” politiker twittrade i Norge

Icke önskvärd ryss besökte Svalbard.

Bilden av den
svenska ensamheten

Berglins

Kan den bli mer hjärtskärande?

Bildspecial
Miles är duktig på att ignorera blickar och frågor, tycker inte om att prata om sin sjukdom.<br />
– Han har alltid varit ganska tuff och håller nog mycket inom sig, berättar pappa Jakob Wernerman. 


En vanlig pojke i en gammal kropp

SvD MÖTER: Den enda i Sverige med progeria.

”Måste våga utsätta
affärsidén för kritik”

Affärsbragd

Så resonerar en jurymedlem.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.