Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Legitimationskrav även för modersmålslärare skulle innebära en ”slakt” av hela undervisningen – precis som Sverigedemokraterna vill. Det säger utbildningsminister Jan Björklund till SvD, efter att ha blivit överkörd i riksdagen.

Förra veckan beslutade riksdagen – mycket överraskande – att även modersmålslärare ska omfattas av de nya kraven på lärarlegitimation. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har länge drivit frågan, men inte haft stöd av Sverigedemokraterna. Men i kammaren, inför själva omröstningen, bytte SD åsikt.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) säger i en första kommentar att oppositionens beslut är ”politiskt oseriöst”.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

– Det skulle slå sönder och förstöra hela den svenska modersmålsundervisningen. Det innebär en slakt. Förmodligen är det just det som Sverigedemokraterna är ute efter, men jag är förvånad över att de rödgröna är beredda att medverka till det.

Han vidhåller att såväl modersmålslärare som yrkeslärare ska vara undantagna från det nya kravet på legitimation.

– Man måste förstå att det är en väldig skillnad mellan hur vi rekryterar en historielärare och hur vi rekryterar en modersmålslärare. Historielärare, engelsklärare eller mattelärare rekryteras ju ur ungdomskullar med 19-åringar, där varje ungdomskull innehåller hur många potentiella lärare som helst, förklarar Jan Björklund.

– Modersmålslärare har en väldigt smal rekryteringsbas. De kan i praktiken bara rekryteras bland vuxna invandrare som har en viss utbildningsnivå från respektive hemland. Det finns vissa språk där det överhuvudtaget inte finns någon som uppfyller legitimationskraven, och vem ska då sätta betyg, frågar han sig.

Drygt hälften av modersmålslärarna uppfyller i dag inte villkoren för legitimation, enligt Jan Björklund, vilket betyder att de får inte ha fast anställning och heller inte sätta betyg.

Vad tänker du göra med anledning av riksdagens beslut?

– Vi får ju naturligtvis återkomma till riksdagen om vilka konsekvenser det här skulle få. Då är min bedömning att det kommer att bli ett annat ljud i skällan. Jag tror inte alls att entusiasmen är så stor, mer än möjligen hos Sverigedemokraterna, säger Jan Björklund.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv