Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Staten ska bidra med pengar till kollektivtrafiken i Stockholms län. Det anser Vänsterpartiet, som i sin kommande budgetmotion avsätter två miljarder kronor till byggstarten av tunnelbana till Nya Karolinska samt Spårväg syd.

Vänsterpartiet vill att andelen kollektivtrafikresenärer ska fördubblas till 2020. För att nå målet krävs ”kraftiga satsningar” på kollektivtrafiken, inte minst i Stockholms län.

Ulla Andersson (V)

– Stockholmsregionen är central för landets utveckling, och man kan se en väldigt stor befolkningsökning under lång tid. Den infrastruktur som finns räcker inte till, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

– En fungerande infrastruktur är viktig både för att människor ska välja klimatsmarta transportvägar, men självklart också för företag i regionen, fortsätter hon.

I den budgetmotion som offentliggörs inom kort föreslår Vänsterpartiet därför att staten ska bidra med pengar för att möjliggöra en snabb utbyggnad av kollektivtrafiken.

– Vi menar att staten bör bistå i det här arbetet. Tunnelbana, spårväg och järnväg är väldigt centralt om man vill ha en klimatomställning, men det här är också ett väldigt bra sätt att skapa jobb, säger Ulla Andersson.

Under perioden 2013-2015 vill Vänsterpartiet avsätta två miljarder kronor till Stockholms läns kollektivtrafik för att möjliggöra följande projekt:

*  Byggstart av tunnelbana på sträckan Odenplan-Nya Karolinska sjukhuset/Hagastaden.

*  Byggstart av Spårväg syd. Först och främst en första etapp mellan sträckorna Flemingsberg-Masmo-Kungens kurva/Skärholmen-Fruängen-Älvsjö.

* Projektering av tunnelbana till Nacka, för att så snabbt som möjligt kunna starta byggande av förlängd blå linje från Kungsträdgården till Nacka/Orminge.

– Vi menar att man skulle kunna komma igång med det här inom en ganska snar framtid, förklarar Ulla Andersson, som säger att Vänsterpartiets förslag är finansierat.

Hon är kritisk till hur regeringen har hanterat infrastrukturfrågorna.

– Man har tyvärr inte prioriterat utbyggnad av infrastruktur i det kollektiva resandet, utan man satsar på olika former av vägbyggen.

I vårbudgeten, som presenterades förra veckan, aviserar finansminister Anders Borg att regeringen ska lägga en infrastrukturproposition hösten 2012. ”För att stärka konkurrenskraften och säkra välfärden framöver krävs såväl forskning och innovationskraft av allra högsta klass som en väl fungerande infrastruktur”, skrev alliansens partiledare nyligen i en artikel på DN Debatt.

Varje dag reser ungefär 700 000 personer med kollektivtrafiken i Stockholms län, enligt SL:s hemsida.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv