Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

De blivande kollegorna i utrikesutskottet är förvånade över beskedet att Sofia Arkelsten nu tar över ordförandeklubban. Hon har inte varit ”så engagerad i utrikesfrågor tidigare”, konstaterar Urban Ahlin (S).

Urban Ahlin (S), som är vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, hälsar Sofia Arkelsten välkommen till det nya uppdraget.

Urban Ahlin (S)

”Jag känner inte så väl till henne, eftersom jag aldrig träffat på henne i det utrikespolitiska arbetet”, skriver han i ett sms till SvD.

Urban Ahlin är ”lite överraskad” över att Sofia Arkelsten nu blir ordförande i utrikesutskottet , med tanke på att hon ”inte varit så engagerad i utrikesfrågor tidigare”.

”Men Moderaternas utrikespolitik styrs ju helt av Bildt, så det kanske inte har så stor betydelse att hon inte har så stor erfarenhet. Men jag hoppas på lika gott samarbete som jag tidigare haft med moderata ordföranden”, fortsätter Urban Ahlin i sitt sms.

Även Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos uttrycker förvåning över valet av Sofia Arkelsten.

– Jag har aldrig sett henne som en utrikespolitiker direkt, så hon blir lite av en gröngöling. Hon har i och för sig ägnat sig mycket åt miljöfrågor så det kanske blir bra, säger Bodil Ceballos till TT.

Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, konstaterar att Moderaterna är inne på sin fjärde ordförande i utrikesutskottet på sex år.

”Det är uppenbart att utrikespolitiken är en av Moderaternas svagaste punkter”, skriver han i ett sms till SvD. Han välkomnar dock att Moderaterna låter en kvinna leda utrikesutskottet, som traditionellt varit mansdominerat i Sverige. ”Men jag har hittills sett lite av Arkelsten inom utrikespolitiken, hon har en hel del att bevisa”, fortsätter Hans Linde.

Désirée Pethrus, Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, är också överraskad. ”Jag trodde att hon skulle utveckla Moderaternas miljöprofil inför valet 2014”, skriver hon i ett sms till SvD. Men Sofia Arkelsten är ”en trevlig och bra person”, understryker Desirée Pethrus, som tror att den förra partisekreteraren kommer att göra ett bra jobb.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv