Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Miljöpartiet får extern hjälp med att skriva det nya partiprogrammet. Författaren och debattören Ulrika Kärnborg har rekryterats som skribent.

I ett år har Yvonne Ruwaida och andra miljöpartister åkt runt i landet och ställt frågan ”Vilket Sverige vill du ha 2025?” Alla möten och rundabordssamtal är en del i arbetet med att ta fram ett nytt partiprogram, som ska antas på kongressen i maj 2013.

Nu är det dags att formulera ett första utkast, och Miljöpartiets partiprogramsgrupp har beslutat att ta hjälp utifrån. Författaren och debattören Ulrika Kärnborg har rekryterats som skribent.

Yvonne Ruwaida (MP)

– För att skriva ett partiprogram är jag övertygad om att man behöver en bra politik, men man behöver också en förmåga att uttrycka sig tydligt och enkelt, med en bra känsla. Då tror jag att man når ut bredare, säger Yvonne Ruwaida, sammankallade i den grupp som ska ta fram MP:s nya partiprogram.

– Vi sju politiker i partiprogramsgruppen är duktiga politiker, men vi kanske inte är bäst på att formulera oss, fortsätter hon.

Ulrika Kärnborg, som är 42 år, har under många år medverkat i Dagens Nyheter. Numera skriver hon på Aftonbladets kultursida.

– När man har hållit på med idédebatt så länge från ett utifrånperspektiv, känns det väldigt inspirerande och roligt att följa och bidra till den politiska process som framtagandet av ett nytt partiprogram innebär från insidan. Jag är partipolitiskt obunden, men jag hade aldrig tagit det här uppdraget om jag inte hade sympatiserat med Miljöpartiets grundvärderingar, säger Ulrika Kärnborg själv i en intervju, som inom kort publiceras på Miljöpartiets partiprogramsblogg.

Ulrika Kärnborg

Ett partiprogram ska framför allt snabbt ge en bild av vad partiet vill, tycker hon.

– Man ska lätt kunna orientera sig i partiets politik, men man ska också få en känslomässig upplevelse av partiets vision. Dessutom får ett partiprogram gärna vara lite poetiskt, utan att för den delen vara flummigt, säger Ulrika Kärnborg.

Hon inleder omgående arbetet med att skriva en första version av partiprogrammet. Den 20 september ska utkastet vara klart, och sedan fortsätter mötena och samtalen ända fram till nästa vår.

– Vi kommer att fortsätta att ha ett väldigt öppet arbetssätt, och det här ska bli väldigt spännande, säger Yvonne Ruwaida.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv