Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Statsråd som får barn ska kunna vara föräldralediga, medan en vikarie tar plats i regeringen. Det anser tunga politiker, som nu öppnar för att ändra reglerna. Förre justitieministern Thomas Bodström (S) dömer ut dagens system.

I maj 1995 fick Marita Ulvskog (S) sin andra dotter. Den dåvarande kulturministern var borta från tre regeringssammanträden, sedan var hon tillbaka på departementet igen.

Marita Ulvskog (S)

– Jag gick inte omkring och var upprörd över att det inte fanns möjlighet att vara föräldraledig. Men jag hade ju blivit tvungen att lämna uppdraget som statsråd om jag inte hade haft en far till barnet som var intresserad av att göra väldigt mycket, konstaterar Marita Ulvskog i dag.

Villkoren för ministrar som får barn har inte ändrats. Ett statsråd är ingen arbetstagare, utan har ett uppdrag av ”en mycket speciell natur”, har konstitutionsutskottet (KU) slagit fast. De förutsätts i princip alltid vara i tjänst, och har inte rätt till föräldraledighet.

Med hjälp av skötbord på statsrådsberedningen, en jämställd make, föräldrar och svärföräldrar, hushållsnära tjänster, god planering och förstående medarbetare lyckas Birgitta Ohlsson (FP) kombinera uppdraget som EU-minister med att vara mamma till Stella, snart två år.

– Och jag har alltid fått jättebra uppbackning från Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund, säger hon.

– Visst är det tufft ibland att få tiden att gå ihop, men så är det allmänt för småbarnsföräldrar, fortsätter Birgitta Ohlsson.

Men riksdagsledamoten Marta Obminska (M) är kritisk till att ministrar – till skillnad från riksdagsledamöter – inte kan ta mamma- eller pappaledigt. Det gör det svårt för ”potentiella, ofta yngre, kandidater att anta uppdragen”, skriver hon i en motion. Att ändra regelverket skulle vara ”en vinst såväl för det enskilda statsrådet som för vårt demokratiska system i sin helhet”, anser Marta Obminska.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP)

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) ger henne rätt. Han är positiv till att se över möjligheten för statsråd att vara föräldralediga.

– Ja, jag kan mycket väl tänka mig det. Det är bra om man så mycket som möjligt kan underlätta för människor att leva ett vettigt socialt liv, även om man har ett uppdrag som minister. Det kan handla om att ett annat statsråd får gå in under ett antal månader, säger han.

Peter Eriksson jämför med när han själv var Miljöpartiets språkrör.

– Maria (Wetterstrand, språkrörskollega) tog föräldraledigt två gånger. Att inte kunna vara det i det här jobbet vore alldeles galet och omänskligt.

Han konstaterar också att riksdagen ligger steget före, och tackar tidigare talmannen Birgitta Dahl.

– Hon såg till att vi fick ett dagis här, och gjorde det lättare att jobba hemma. Men när det gäller statsråd så verkar det inte ha funnits någon Birgitta Dahl som har tagit tag i frågorna, säger Peter Eriksson.

Även KU:s vice ordförande Per Bill (M) säger till SvD att han välkomnar diskussionen.

– Det är bra med en debatt om hur man ska göra arbetslivet bättre och modernare för alla, inklusive statsråd. Det här är intressant, och jag tittar gärna på detta, men vill inte binda mig för exakt hur man bör göra.

Thomas Bodström (S)

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) har länge upprörts över att statsråd formellt inte kan vara föräldralediga.

– Det är naturligtvis dåligt att det inte går.

Att göra om reglerna är dessutom en ”enkel sak”, förklarar han.

– I praktiken skulle det inte vara några som helst problem, det handlar bara om vilja. Det räcker med att fem ministrar är i tjänst för att en regering ska kunna regera, och det händer redan i dag ganska ofta att en minister har ansvar för andras områden, till exempel på sommaren eller när någon avgår i förtid. Departementen är dessutom väl fungerande organisationer, säger han.

Thomas Bodström ogillar att politiker ofta pratar om att underlätta familjernas vardagspussel – men inte gör något åt statsrådens villkor.

– Det är hyckleri. Jag var pappaledig med min yngste son under en eller två månader, med Göran Perssons goda minne, men jag hade egentligen ingen rätt till det, berättar han.

I Danmark utsågs Margrethe Vestager till undervisnings- och kyrkominister 1998. Hon var den första ministern som födde barn under sin tid vid ämbetet, och tog ut en kort föräldraledighet på sju veckor innan hon återvände till arbetet igen.

I Norge har statsråd rätt att vara föräldralediga. ”Kongen har i statsråd i dag besluttet at statsrådene Grete Faremo og Tora Aasland skal vikariere når statsrådene Knut Storberget og Audun Lysbakken skal ha foreldrepermisjon”, skrev statsminister Jens Stoltenbergs kansli ett pressmeddelande i november 2010.

I Finland föreslog en arbetsgrupp i höstas att statsråd tillfälligt ska få ta en paus från sitt uppdrag för att vara mamma- eller pappalediga.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP)

EU-minister Birgitta Ohlsson tycker att Sverige kan snegla på de nordiska grannländernas modeller.

– Jag tycker absolut att man ska öppna upp för en kortare ledighet. Det vore väldigt sorgligt om någon, år 2012, skulle känna sig tvingad att välja mellan att vara förälder och att göra karriär, säger hon.

Flera ministrar är föräldrar till förskolebarn:

* Migrationsminister Tobias Billström (M).

* Integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

* It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

* EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv