Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) är kritisk till oppositionens beslut om statligt stimulansbidrag till nattis. Men Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin räknar med pengar i höstbudgeten.

Med hjälp av statliga pengar ska kommunerna stimuleras att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Det beslutade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i utbildningsutskottet i förmiddags, som SvD berättat.

Nyamko Sabuni (FP)

– Jag önskar att oppositionen hade tagit ett större ansvar, och väntat tills vi har en bild av hur det reella behovet ser ut. Praxis är väl ändå att vi kartlägger eller utreder innan vi kommer med förslag. Nu gör man helt tvärtom, säger biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni (FP), som är ansvarig för förskolan.

Antalet barn på nattis har ökat med 13 procent sedan den nya skollagen trädde i kraft förra året, konstaterar hon.

– Vi har en ny lagstiftning som ger effekt. Ändå ska vi göra mer, utan att veta varför. Det är ett problem.

Skolverket har nyligen fått i uppdrag att kartlägga behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid, poängterar Nyamko Sabuni.

– Uppföljningen pågår ju just nu, och jag hade önskat att oppositionen skulle vänta på den innan de gör sitt tillkännagivande.

Förskoleministern kan inte utlova något stimulansbidrag redan i höstens budgetproposition.

– Vad betyder stimulansbidrag? Hur mycket handlar det om? Vi har ingen problembild, vi vet inte om det finns något behov utöver de behov som i dag är tillfredsställda. Därför blir det en väldigt komplicerad process framåt, säger Nyamko Sabuni.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tycker att utbildningsutskottets beslut är ”ett viktigt steg”.

Gustav Fridolin (MP)

– Vi behöver kvalitativ barnomsorg även för alla som inte jobbar åtta till fem. Det är viktigt för att samhället ska hänga med i den förändring som har skett på arbetsmarknaden, och det är inte minst viktigt för att ensamstående föräldrar, som i dag är en grupp där arbetslösheten är högre och där många barn växer upp i fattigdom, får möjlighet att ta de jobb de erbjuds.

Han ser ingen anledning att invänta resultatet i Skolverkets enkät.

– Vi måste så klart göra någonting nu. Alliansen pratar gärna om arbetslinjen, men om människor ska kunna ta de jobb finns så behöver också samhället ställa upp, säger Gustav Fridolin.

MP-språkröret hoppas att det nya stimulansbidraget ska finnas med i höstbudgeten.

– Är det inte så måste ju regeringen väldigt tydligt förklara hur de har följt det beslut som riksdagen har fattat. En klok minoritetsregering lyssnar på riksdagen, säger Gustav Fridolin.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv