Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson
Det krävs skyndsamt nya åtgärder i kampen mot hedersrelaterat våld, anser justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S). Efter knivmordet i Landskrona har han själv tillsatt en intern arbetsgrupp, som redan nästa vecka ska presentera konkreta förslag.
Sent i måndags kväll knivmördades en 19-årig kvinna i Landskrona. Hon hade under en tid känt sig hotad, och sökt hjälp hos en förening i Malmö som arbetar mot hedersrelaterat våld. Två personer, som båda betecknas som närstående till offret, sitter anhållna.
– Jag reagerade med bestörtning, naturligtvis, över att det här kan hända igen. Vi har ett antal uppmärksammade fall genom åren, där det har skrivits mest om Fadime och Pela. Men det finns många fler fall, säger justitieutskottets ordförande Morgan Johanssson (S).
Socialdemokraterna har länge drivit på för en kriminalisering av tvångsäktenskap. Den frågan utreds just nu på regeringens uppdrag, av förre JK Göran Lambertz. Men det räcker inte, enligt Morgan Johansson.
– Det är väl alldeles tydligt att man måste ta nya tag, säger han.
I sin egenskap av Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson har Morgan Johansson tillsatt en intern arbetsgrupp, som ”skyndsamt” ska ta fram nya förslag i kampen mot hedersreleterat våld.
-Vi måste göra ännu mer, och jag hoppas kunna presentera fler förslag från vår sida i slutet av nästa vecka.
Arbetsgruppen leds av Anna Wallén (S) och Arhe Hamednaca (S), som båda är ledamöter i riksdagens justitieutskott. Arhe Hamednaca har tidigare arbete på Elektra, Fryshusets stödverksamhet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
– Han har arbetat med de här frågorna i tio år, och vet sannerligen vad han talar om, säger Morgan Johansson.
I går presenterade regeringen en satsning mot våld i nära relationer. Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, utsågs till nationell samordnare. Hedersvåld är en viktig del i arbetet, förklarade hon.
– Det är hög tid att vi är modigare på det här området. Vi har inte råd att ta otillbörlig hänsyn till kultur och religion, sade Carin Götblad till TT

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv