Annons
X
Annons
X

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att kallas till riksdagens konstitutionsutskott, KU, för att förhöras i en rad ärenden. Den 8 maj ska han bland annat stå till svars för regeringens agerande i samband med införandet av lärarlegitimation.

I morse inleddes Konstitutionsutskottets öppna utfrågningar med anledning av den pågående granskningen av statsrådens tjänsteutövning. Först ut var finansmarknadsminister Peter Norman (M), som fick svara på frågor om regeringens agerande kring samgåendet mellan Posten och Post Danmark.

Under de närmaste veckorna är flera ministrar kallade till KU, däribland socialminister Göran Hägglund (KD), utbildningsminister Jan Björklund (FP) och förra näringsministern Maud Olofsson (C).

Fredrik Reinfeldt (M)

I dag blev det också klart att statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att förhöras av KU. Den 8 maj klockan 12 ska han svara på frågor i sammanlagt sju ärenden som av oppositionen har anmälts till konstitutionsutskottet. Det gäller bland annat det omdebatterade beslutet att införa lärarlegitimation, som har lett till två olika KU-anmälningar. Bakgrunden är kritiken mot att Skolverket låter bemanningsföretaget Proffice handlägga ansökningar om legitimationen.

Statsministern ska också ställas till svars för näringsdepartementets hantering av frågan om införande av elprisområden i Sverige, möjligheten till arbetslöshetsersättning för den som nekar att ta arbete inom Försvarsmakten och – i likhet med Peter Norman – för regeringens agerande kring samgåendet mellan Posten och Post Danmark.

– Flera av årets granskningsärenden handlar om regeringskansliets beredning. Därför vill vi diskutera övergripande frågor med statsministern. Han är ju ansvarig på ett övergripande plan, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).

Ytterligare två statsråd kommer att kallas till KU under maj, enligt dagens beslut. Det är it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) samt förre försvarsministern Sten Tolgfors (M). Utfrågningen gäller dock inte vapenaffären med Saudiarabien, utan frågan om ”ministerstyre av försvarsdepartementet”.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv