Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

För elevernas skull vill Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, förstatliga skolan. Därmed ökar det politiska trycket i frågan ytterligare.

Den 1 januari 1991, när Göran Persson (S) var skolminister, blev den svenska skolan kommunal.

– I dag tar inte alla kommuner ett fullt ansvar för skolan. Och då skyller de på staten, motiverade han ställningstagandet.

Men att byta huvudman var misslyckat, tycker Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Inför KDU:s riksmöte i mitten av maj föreslår förbundsstyrelsen därför att beslutet ska rivas upp. Skolan är ”en så viktig del i den svenska samhällskonstruktionen att den bör styras centralt av staten”, skriver ledningen i sitt förslag till nytt skolpolitiskt program, som SvD tagit del av.

Enligt ungdomsförbundets ordförande Aron Modig finns det flera skäl till att staten åter bör vara huvudman för skolan.

– I dag har vi dubbelkommando, vilket innebär ganska stora problem. Kommunerna sköter skolan, men staten kommer med direktiv.

Kommunaliseringen, som innebär att lärarna inte längre är statligt anställda, har dessutom haft negativa effekter för läraryrkets status, anser han.

Det är ”inte rätt” mot elever att de i dag går i fundamentalt olika skolor, beroende på var de bor, konstaterar KDU-toppen. ”Kommuner har olika ekonomiska förutsättningar att bedriva en god skola på, det bör inte drabba eleven”.

– Det är klart att ett förstatligande av skolan inte löser problemen över en natt, och det är ett jätteprojekt. Men jag tror att det här är rätt sak att göra, säger Aron Modig.

Han är också ledamot i den arbetsgrupp som inför valet 2014 ska se över Kristdemokraternas utbildningspolitik.

– Vi har inte satt ned foten än, men jag kommer att driva den här linjen också i partiets skolgrupp, säger Aron Modig.

Därmed ökar det politiska trycket i frågan. Folkpartiet, med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen, har i flera år drivit på för att skolan åter ska bli statlig.

– Sedan skolan kommunaliserades har skolresultaten och statusen sjunkit avsevärt, och likvärdigheten mellan olika kommuner har minskat, har Jan Björklund förklarat.

I höstas ställde sig Sverigedemokraterna bakom kravet på ett förstatligande, och på kongressen i januari fattade Vänsterpartiet samma beslut. Att elever har olika förutsättningar beroende på kommunernas ekonomi är ett orättvist system, slog V-kongressen fast.

Alliansregeringen är enig om att effekterna av kommunaliseringen ska utvärderas.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv