Nytt KDU-krav: förstatliga skolan

För elevernas skull vill Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, förstatliga skolan. Därmed ökar det politiska trycket i frågan ytterligare.

Den 1 januari 1991, när Göran Persson (S) var skolminister, blev den svenska skolan kommunal.

– I dag tar inte alla kommuner ett fullt ansvar för skolan. Och då skyller de på staten, motiverade han ställningstagandet.

Men att byta huvudman var misslyckat, tycker Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Inför KDU:s riksmöte i mitten av maj föreslår förbundsstyrelsen därför att beslutet ska rivas upp. Skolan är ”en så viktig del i den svenska samhällskonstruktionen att den bör styras centralt av staten”, skriver ledningen i sitt förslag till nytt skolpolitiskt program, som SvD tagit del av.

Enligt ungdomsförbundets ordförande Aron Modig finns det flera skäl till att staten åter bör vara huvudman för skolan.

– I dag har vi dubbelkommando, vilket innebär ganska stora problem. Kommunerna sköter skolan, men staten kommer med direktiv.

Kommunaliseringen, som innebär att lärarna inte längre är statligt anställda, har dessutom haft negativa effekter för läraryrkets status, anser han.

Det är ”inte rätt” mot elever att de i dag går i fundamentalt olika skolor, beroende på var de bor, konstaterar KDU-toppen. ”Kommuner har olika ekonomiska förutsättningar att bedriva en god skola på, det bör inte drabba eleven”.

– Det är klart att ett förstatligande av skolan inte löser problemen över en natt, och det är ett jätteprojekt. Men jag tror att det här är rätt sak att göra, säger Aron Modig.

Han är också ledamot i den arbetsgrupp som inför valet 2014 ska se över Kristdemokraternas utbildningspolitik.

– Vi har inte satt ned foten än, men jag kommer att driva den här linjen också i partiets skolgrupp, säger Aron Modig.

Därmed ökar det politiska trycket i frågan. Folkpartiet, med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen, har i flera år drivit på för att skolan åter ska bli statlig.

– Sedan skolan kommunaliserades har skolresultaten och statusen sjunkit avsevärt, och likvärdigheten mellan olika kommuner har minskat, har Jan Björklund förklarat.

I höstas ställde sig Sverigedemokraterna bakom kravet på ett förstatligande, och på kongressen i januari fattade Vänsterpartiet samma beslut. Att elever har olika förutsättningar beroende på kommunernas ekonomi är ett orättvist system, slog V-kongressen fast.

Alliansregeringen är enig om att effekterna av kommunaliseringen ska utvärderas.

Visa kommentarer (78 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Man blir tidvis nyfiken på om det egentligen finns någonting som kommunerna överlag lyckas få rätt på.

 • Anonym

  Borgarna lovade att de skulle förstatliga skolan om de kom till makten, men Carl Bildts moderatledda regering gjorde inte ett dyft. Det är samma sak nu. Kommunpolitikerna är för starka så ingen vågar ta skolpengarna ifrån dem. Lyssna på ex Jan Björklund. Mycket snack och liten verkstad.

 • Anonym

  Jag har ett bättre förslag. Avskaffa kommunerna! Många av kommunerna är rena skämtet när det kommer till hanteringen av skattemedel. Besparingen skulle bli gigantisk för samhället och kommuninvånarna.

 • Anonym

  Förstatliga den kommunala skolan – ja tack.
  Sedan en fristående skolöverstyrelse som utformar nationella prov, samt förhoppningsvis även studentexamen, för samtliga rikets skolor, privata som statliga.

 • Kim Lidholm

  Coolt att alla verkar vara överens, verkar ganska självklart att det bör förstatligas, får se vad utvärderingen säger.

 • EnVisMan

  Tror nog KDU börjar bli lite desperata nu när KD´s betyg sjunker så kraftigt…

 • GGG

  Slå ihop kommunerna och omarbeta landstingen och länsstyrelserna och avpolitisera desamma i största möjliga mån
  Där har vi ca 100mdr kr årligen i besparingar. Vem huvudmannen sedan skall vara för skolan kan vi diskutera.

 • Anonym

  Ja absolut! En enhetlig statlig skola.Detta utesluter inte att det inom givna ramar finns specialklasser för barn med olika behov och olika begåvningar (musik, matte m m). Dessutom tror jag att barn skall gå i skola där de bor. Det skapar trygghet.

 • Anonym

  Vilket sabla nonsens. Det är dags att alla dessa småpartier försvinner så vi slipper deras inskränkta och extrema förslag och tramserier.

 • http://www.facebook.com/people/Ivan-Persson/100002407850215 Ivan Persson

  Göran Persson bör ställas till svar för den svenska skolans misslyckande. Det var respektlöst av honom att inte lyssna på lärarna 1991 och det i sin tur har leget till grund för ointresse att utbilda sig till lärare. Skolan har blivit en plats för försök och misslyanden och därmed misst det grundläggande fundamenet i all utbildning, respekt för utbildning.

 • Anonym

  Haha, extremt?

  Sverige kommunaliserade skolan först 1991, och vad jag  vet är det rätt normalt att skolan ligger på staten.

 • Anonym

  Jag tänkte väl inte bara på just denna frågan och nej det som är normalt är att privata alternativ existerar.

 • http://twitter.com/lauternichts lennart jonasson

  Trots rättvis och svidande kritik mot det kommunaliserade eländet under ett par decenier så har SKL fullkomligt negligerat densamma.
  Huvudanledningen till att skolan tillåtits förfalla beror på att kommunerna överlag inte intresserat sig för kunskapsfrågor eftersom de varit helt fokuserade på att dels spara på allt vad utgifter heter trots att resultatet blivit att en tidigare fungerande struktur helt raserats dels att använda statsbidragen avsedda för skolan till andra kommunala angelägenheter. Detta genom olika transfereringstrix med påhittade höga hyror, avtalsköp osv.
  I det tidigare systemet betalade staten lärarnas och rektors lön. Kommunerna stod för resten. Nuvarande kökkenmödding med kommunal inkompetens och gnidenhet kan i princip avskaffas tämligen enkelt och ersättas med det tidigare systemet. Gjordes detta så skulle kommunerna med ens tappa allt intresse för kunskaps och undervisningsfrågor. Kruxet är bara att en sådan nystart får vi inte för att SKL aldrig skulle gå med på detta eftersom de då vore tvungna att erkänna att de inte skulle ha råd med sin del och att de under tjugo års tid viggat statliga pengar i massor för andra kommunala utgifter. Tyvärr är SKL så starka att de brukar få som de vill och riksdagsnajoriteten är vanligtvis lika följsamma mot SKL som de är underdånigt lydiga mot vareviga eu-direktiv. S och M som är drivande i arbetsgivarorganisationen SKL bär alltså huvudansvaret till att ett skolsystem som var en prydnad och förebildligt för världen nu är slaget i spillror.

 • Anonym

  Det är nog du som svamlar och står för tramset. Man kan ju tro att det är Göran P. som döljer sig bakom din pseudonym. Så dumt är inlägget!

 • Anonym

  I hur många länder i Europa utom Sverige är skolan en kommunal angelägenhet? Det vore intressant att veta. Vi kanske rent av är ensamma om dumstruten?

 • Anonym

  Göran P? Det var en rejäl förelämpning det. Särskilt dumt är inlägget dock inte. Men Du kanske inte begriper bättre än att påstå det.

 • Anonym

  Skoleländet är en god metafor för socialdemokratins misslyckande. Man måste betänka att kommunaliseringen av skolan låg på sossarnas agenda i åtminstone 3-4 decennier. Det Göran Persson fick igenom på 1990-talet var bara en vindpust från var det var från början. 
  Själv slogs jag mot SIA-skolan på 1970-talet, utan att riktigt förstå vidden av det jag avskydde. Vi kallade det Sovjet-skola – föga anade vi. Sossarna ville ha skolan till kommunerna så att deras skuggorganisation, Arbetarkommunerna, kunde sätta klorna i skolan med fackförbunden, ABF, Hem & Skola etc. Det var en idé av sin tid, det vedervärdiga 1970-talet, med socialisering, kommunister till lärare, och det flum som fortfarande regerar i skolan. Man gjorde oss historielösa, så att vi inte skulle få för oss att det fanns en historia innan SAP: s skapelse, så att Göran Persson tvingades att trycka upp och skapa en helt ny statsbyråkrati för att lära de okunniga barnen att det fanns något som kallades nazister och de mördade många människor.

  Det är resultatet av ett halvt århundrade av sosseriets skolelände.

 • http://pulse.yahoo.com/_DMQXEWE7BE6SNGTTFOEFLIUMCY Patrik

  Det är inte en minut för tidigt att skolan förstatligas igen. De som har tid att sitta som politker i kommunerna är oftast långt över pensionsåldern. Dessa mäniskor har vuxit upp under en tid då utbildning inte var speciellt viktigt för att kunna bidra i samhället. Många har knappt 6 år i skola, och har inte ens förutsättningar att förstå vikten av de beslut de fattar. Se http://www.youtube.com/watch?v=QYg_KpC-eeU

 • Anonym

  Om Sd kräver att skolan åter förstatligas blir ju de andra sju tvungna att låta den vara kommunal. Hur skulle annars Alliansens paradskola Römosseskolan med Waberi i spetsen kunna drivas om den blev statlig.

 • Anonym

  Tur att man slapp flumskolan, tyvärr hade inte mina barn samma tur

 • in_the_style_of_demons

  Bättre att lägga ner skolan.
  Som den fungerar idag är den endast till för att hålla ungdomar ifrån att hänga på gator och torg.
  Sverige är kört och om 20 år räknar FN med att Sverige har HDI i nivå med nordafrika (och det är inte nordafrika som gör en raketresa uppåt).

 • Anonym

  Flumskola? Var fanns den, utom i Björklunds pladder… och borgarnas propaganda?

 • Anonym

  Björklund har snart haft 6 år på sig att rätta till de påstådda bristerna, ändå har läget bara blivit värre. JA, det vore rätt att förstatliga skolan igen eftersom den förstörs av bristande ansvar hos borgerliga kommunalpolitiker…

 • Anonym

   Jag går i skolan, och ja, det är flum

 • Anonym

  Och så tycker jag vi förstatligar friskolorna. Naturligtvis med samma låga ersättning som när skolor, dagis med mera såldes. För de friskolor som inte köpts av kommunerna applicerar man ändå den generella prissättning Alliansen använt vid utförsäljing, alltså så låg som möjligt. Och viktigast av allt, att expropiera tillbaka alla lägenheter i allmännyttan – till samma priser som de såldes för (indexreglerat dock).

 • 47an

  Skola och sjukvård Skall staten äga..I skolan vem kollar så att de privata skolorna inte höjer betyg utan att eleverna är bättre bara för att loka flera till sin skola??? .Idag är verkar bara som om det är finare att gå i vissa privatskolor men bättre skola ,nej,Har nära bekant och släkt i en privatskola och flummigare ,och slarvigare skola får man leta efter hur de skall kunna få höga betyg är för mig ett under eller som jag tror höga betyg utan kunskap de vinner ju på att fuska med betyg.

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Är detta underhållning? Hur ska vi få leva vidare…

 • Anonym

  Självklart.
  Kommunerna lägger hellre pengarna på skrytprojekt, än på sådant som faktiskt är viktigt.

 • Anonym

  Förstatligande av skolan löser kanske inte alla problem, men kan vara en start till att vända den negativa trend som skolan är inne i.
  Vi som arbetar i skolan är sååååå trötta på kommunen som arbetsgivare.

 • http://pulse.yahoo.com/_DMQXEWE7BE6SNGTTFOEFLIUMCY Patrik

  De som sitter i de kommunala nämnderna idag, gick i skolan på den tiden då man använde rotting, och skickade barn me hörselskada till institution. Hur kan de vara kapabla att ta beslut om den verksamhet som är i särklass viktigast för allas vår framtid. Det är knappast barnfamiljer eller folk med högre utbildning som figurerar i kommunpolitiken, för de har inte tid. Se http://www.youtube.com/watch?v=QYg_KpC-eeU

 • Anonym

  Gillar idén, då ju skollagen innebär att den ska verka för att minska socioekonomiska villkor för att lyckas i skolan, och dessutom oavsett var man bor i landet. Nu är det ju övervägande fördel för skolorna att konkurrera om eleverna, inte att eleverna ska ha likvärdiga villkor för sina studier…..vilket bör diskuteras mer ingående

 • http://www.facebook.com/people/Markus-Mattila/524358731 Markus Mattila

  För en gång skull så håller jag med KDU, kommunaliseringen har bara skapat större
  klyftor inom skolan och kvaliteten beror på var man bor.

 • http://twitter.com/Earth_Reboot H

  Detta känns självklart för att utjämna orättvis fördelning av resurser och skapa mer lika förutsättningar för våra ungdomar.

 • Anonym

  Inte är huvudmannaskapet den viktigaste frågan! Staten kommer inte att ge mer pengar, staten är inte mindre byråkratisk, staten är inte en bättre arbetsgivare. Huvudmannaskapet är ett skenproblem och tilltron till staten är för stor i Sverige. Om nationell likhet är så viktigt borde ju även sjukvården förstatligas med det snaraste.Blir den bättre då?

 • Anonym

  Vad tror du statligt anställda är på sin arbetsgivare?

 • Anonym

  Vilket staten aldrig gör?

 • http://askorbinsyra.myopenid.com/ F

  Beror nog på vilka landsting du tittar på.

 • Anonym

  För att få en likartad syn över hela landet måste lärarna bli statligt anställda igen. Sedan kan kommunen ha hand om skolorna som tidigare med statsbidrag och skyldighet att skapa nya klasser när elevantalet passerar en viss nivå. Att släppa kommunerna fria att göra i stort sett som man vill är det som skapat dagens problem inom skolorna. Kommuner passar bäst att ha hand om idrottsplatser, parker, rabatter, lite gångvägar och så deras paradgren, hämta sopor. 

 • Anonym

  Ja, antagligen eftersom girigheten tenderar att minska flödet till dem som behöver vården.

 • Anonym

  Skolan omges av så många regelverk och kontrollinstanser så den har nog aldrig varit så statligt reglerad som nu. Under den tid lärarna var statligt anställda och statliga regler bestämde delningstal för klasser var givetvis inte alla skolor lika för det. Det var himmelsvid skillnad mellan olika skolor. Men det gjordes inte några jämförelser på den tiden. Därför är det bara lärare som har erfarenheter från tiden före kommunaliseringen som kan bedöma det, och givetvis de gamla länsskolinspektörerna som besökte olika skolor. Däremot har vi nogaldrig tidigare haft så segregerat boende i Sverige som nu. Eller för den delen så stor andel elever med annnat modersmål.

  De senaste 20 årens stora invandring sätter naturligtvis spår i skolresultaten under en period – det kommer sannolikt att jämna ut sig med tiden, men det är kanske dumt att inte ta med i räkningen när man talar om skolresultaten.

 • Anonym

  Kan bara instämma. Kommunaliseringen har varit ett stort misslyckande. Dags att återkalla det beslutet. Dags att titta på akademiska förebildsländer som exempelvis Finland.

 • http://jackiedan.myopenid.com/ WhenX

  Om staten avskaffade skolverket så hade de kommunala skolorna varit betydligt bättre.

 • Anonym

  ”Det är ”inte rätt” mot elever att de i dag går i fundamentalt olika skolor, beroende på var de bor, konstaterar KDU-toppen”.
  Men det är fortfarande rätt att vissa barn går i fundamentalistiska skolor beroende på vad deras föräldrar vill indoktrinera dem i? För KDU har väl inte backat från stödet för de religiösa friskolorna än? Och de lär de inte göra heller, så länge Livets Ord styr i KD.
  Återförstatliga gärna skolan – men avskaffa först och främst de religiösa friskolorna!

 • Anonym

  Finland ja, som byggde sin skola på den svenska modellen från 70-talet. Den där enhetliga, statliga, utan friskolor, riskkapitalbolag och vinstintressen vi hade innan vi övergav på 90-talet för det träsk vi har idag. Du menar den skolan?

 • Anonym

  Precis. Vi hade en god skola en gång i tiden.

 • Anonym

  Ja, vi hade ju det – det visade alla såväl nationella som internationella jämförelser. Och det fanns dessutom en bred politisk konsensus kring den – alla partier var med i utformningen av den och stödde principerna bakom den. Men det har många historierevisionister glömt bort idag.
  Den svenska skolan sveks tyvärr av alla politiska partier, av olika skäl och för olika partipolitiska syften – men den sveks lika fullt. Och just därför att alla partier är inblandade i soppan, får vi heller aldrig en ärlig debatt om vad som hände då och var problemen faktiskt finns nu – för alla partier försöker mörka just sina misslyckade idéer, men talar gärna om de andras.
  Därför vore det bästa om professionen – lärarkåren själva – skulle kunna ta bladet från munnen och tydligt och klart säga att det får räcka med experimenterandet och det partipolitiska utspelen nu.
  Skolan behöver tydliga och långsiktiga spelregler – inte ständigt nya påhitt från olika publicitetstörstande politiker.

 • Anonym

  Ja, vi hade ju det – det visade alla såväl nationella som internationella

  jämförelser. Och det fanns dessutom en bred politisk konsensus kring den – alla

  partier var med i utformningen av den och stödde principerna bakom den. Men det har många historierevisionister glömt bort idag.
  Den svenska skolan sveks tyvärr av alla politiska partier, av olika skäl och för

  olika partipolitiska syften – men den sveks lika fullt. Och just därför att alla

  partier är inblandade i soppan, får vi heller aldrig en ärlig debatt om vad som

  hände då och var problemen faktiskt finns nu – för alla partier försöker mörka

  just sina misslyckade idéer, men talar gärna om de andras.
  Därför vore det bästa om professionen – lärarkåren själva – skulle kunna ta bladet

  från munnen och tydligt och klart säga att det får räcka med experimenterandet och det partipolitiska utspelen nu.
  Skolan behöver tydliga och långsiktiga spelregler – inte ständigt nya påhitt från

  olika publicitetstörstande politiker.

 • svenallan

  Ett förstatligande skulle trygga att barnen når samma undervisningsstandard ihela landet. En gyllen chans att bestämma en ny organisation och därmed arbetskrav och befogenhet. Nya organisationern lönesätter man. Bestående organisationer får däremot bara en löne justering en gång per år. Den blir ju som alla kan se i stort sett detsamma genom det sk märket som sätts av exportindustrin

 • svenallan

  Ett förstatligande skulle trygga att barnen når samma undervisningsstandard ihela landet. En gyllen chans att bestämma en ny organisation och därmed arbetskrav och befogenhet. Nya organisationern lönesätter man. Bestående organisationer får däremot bara en löne justering en gång per år. Den blir ju som alla kan se i stort sett detsamma genom det sk märket som sätts av exportindustrin

 • Pingback: Nya krav på statlig skola « Tankar om skolan i media

 • Pingback: seo services

 • http://www.facebook.com/bjorn.carneholm Björn Carneholm

  Har dagens ungdom och övriga läsare av böcker tålamodet att läsa 75 sidor av ord för ord om förhoppningsvis en akt av kärlek och passionen för det erotiska mötet mellan två (?) människor. Då lyckönskar jag dem, och förlaget. Undrar om det inte blir pladask när läsaren gör försöket att uppleva det i praktiken? (Jag kan ju ha fel.)

 • Anonym

  Jag tycker det verkar fullständig meningslöst att ens försöka beskriva en sexakt på 75 sidor, hur ska man vara funtad för att verkligheten uppleva sexakten så detaljerat? ”Finliteraturen” kan gott nöja sig med kortfattade sexbeskrivningar och överlåta de mer avancerade skildringarna till den erotiska literaturen…

 • Anonym

  ”Könshår för könshår” Det samlaget har förmodligen många år på nacken. I dag är det välrakade racerbanor och blanka hårdpolerade pungkulor.

 • Anonym

  Är det en pekbok?

 • Anonym

  Fy fan! Inte skulle jag vilja knulla i 75 sidor.

 • Anonym

   Snarare en pökbok…

 • Anonym

  Verkligt upphetsande – fick 5 orgasmer.

 • Anonym

  …75 sidor….himmelen, själv skulle jag ha somnat vid sidan 12……och kanske vaknat upp vid sidan 69…:-)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=552906627 Fredrik Gardner

  Antagligen till för kvinnor som det tar en halv dag att nå ”dit”

 • Anonym

  Och när Peter Nádas trilogi finns som e-bok och nedladdning kommer recensenter att skriva om Världens längsta digitala samlag…(1984 2001 243 46 345 298 2304 0450 769 9 20… åh, var det bra för dig också,  fåja en cigg) de älskar ju sitt digitala nyspråk.

  (Det saknar nämligen all respekt för logiskt sammanhängande semantik och ökar på så viss maximalt den redan omfattande begreppsförvirringen.)

 • Anonym

  Det är väl ingenting mot 75 miljarder sidor renrakad porr utan ett enda korsat könshår på nätet. Vem är den där Nadas förresten: Vore det spanska så var det nära ”ingenting”.

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Är det för mycket begärt att vi klarar av privatlivet utan att vräka ur oss? Tydligen…

  Kan alla. Hetero och Homo och alla andra avarter hålla käft? Jag är inte intresserad.

 • Anonym

  Kärlek å samlag är inte svårt, kärlek å sex är två oförenliga ”begrepp”, de må ni förstå !

 • Anonym

  Kärlek , passion, samlag en livslång förening det kan jag drömma om.
  Kommenteradet är inlett av dej med känsla, tack!

 • http://www.neocreo.net/ Daniel Hansson

  Svårt? Finns dessutom massor av amatörer på nätet som kan skriva både tydligt och ingående om att ha samlag, så antar att svårheten ligger i att författaren överanalyserar istället för att hålla sig till historien. Om man är tvungen att hålla på i 75 sidor så kanske man ska gå tillbaka till att skriva om sånt man kan.  Borde också vara ganska repeterande. Kommer nog inte bli någon storsäljare.

 • http://www.neocreo.net/ Daniel Hansson

  Hört talas om Barbara Streisand effekten?Gillar hur du kallar Heterosexuella för ”avarter”. Tyder på klart tänkande.
  Om du inte är intresserad finns en enkel lösning å andra sidan – låt bli att läsa :) Själv tyckte jag de var putslustiga.

 • http://www.neocreo.net/ Daniel Hansson

  Beror väl iofs på hur snabbt man läser? :)

 • Anonym

  75 sidor , ingenting ! Jag har en Bok om 500 sidor KÄRLEK !

 • Amelia von Bergen

  Man har under senare tid med undervattensarkeologi hittat mängder av lämningar i havet..

 • Krister

  Nej, det var Antogonos far, den makedonske kungen Demetrius Poliorcetes, som belägrade Rhodos. Poliorcetes betyder förresten Belägraren.
  Bland ”belägrarnas utrustning” fanns ett kolossalt (!) belägringstorn: 38 meter högt och 18 meter brett.

 • Sam_Vimes

  Finansieringen var en kul detalj.

 • Halsingen

  Bör kanske påpekas Frihetsgudinnan var en gåva från franska folket – inte staten – och inte finansierades genom skatter men på frivillig grund: http://www.bbc.com/news/magazine-21932675

 • Krister

  Ursäkta, Demetrios (337-283 f Kr) var förstås Antogonos (382-301) son!

  Plutarkos skriver förresten:
  ”The Rhodians, also, whom he long besieged, begged him, when they concluded a peace, to let them have some of his engines, which they might preserve as a memorial at once of his power and of their own brave resistance.”

 • Mentat57

  Att en lärare försökte indoktrinera sina elever på det sättet säger rätt mycket om hur extremt kommunistisk denne lärare var. Det må väl vara hänt så länge det inte påverkar undervisningen men här gjorde det det.

  Vi accepterar inte att en nazistisk lärare försöker indoktrinera sina elever och då borde vi på exakt samma sätt inte accetera att en kommunistisk gör det!

 • Sam_Vimes

  Eller så var det så att han följde läroplanen och använde det utbildningsmaterial han blivit tilldelad.

 • Henri Korvela

  38 breddgraden är en helt artficiell gräns. Kina har traditionellt varit ”vän” med ”Korea”, Japan ”fiende” (franförallt i form av piratverksamhet). I interna strider vände man sig till närmaste större makt. Den kinesiske kejsaren var ”långt” borta och utövade begränsat med makt om man bara officiellt underkastade sig. Japanerna var mera intresserade av direkt styre.
  Att Japan ”koloniserade” Korea var ett direkt uttryck för japansk imperialism, inget annat.

 • KalleMedKepsen

  Men ingen av dom kan ju svetsa!

Bland de räddade migranterna finns femåriga Babe som här sitter i 16-åriga storasystern Miriams knä medan hon blir undersökt av en av Röda Korsets volontärsjuksköterskor. båtflyktingar

”Det utbröt panik då båten började sjunka”

Överlevande berättar om ännu en båtolycka i Medelhavet.

Minst 40 döda i ny båtkatastrof

Omkring 40 migranter har mist livet utanför Italiens kust.

”Överenskommelsen får sin prövning”

Ledamöterna måste bevisa sin lojalitet till DÖ.

Bostadsköp i London kräver en miljonlön

Värstingmarknad

”Skrämmande siffror.”

Skattesmäll för svenska SEB

Högsta domstolen (HD) i Schweiz går emot svenska storbanken.

Oväder över Skåne
- villa brann ner

Ett kraftigt oväder drog in över Sydsverige.

Peter Althin: KD är
inte längre mitt parti

"Känner mig sviken och bedragen".

”Althin borde tagit matchen”

Alf Svensson om Peter Althins avhopp.

”Vi vill lägga mer pengar på högskolan”

Replik

Krävs både kvalitet och kvantitet.

”Dags för ny högskolepolitik”

BRÄNNPUNKT

Saco: Regeringens pengar en tummetott.

Nya Karolinska har sprängt utgiftstaket

SVD GRANSKAR

Väntas bli tio miljarder dyrare.

”En rekorddålig affär”

Europas dyraste sjukhus

Dolda avtal och höga räntor.

Svensk ubåt deltar i
norsk Natoövning

försvaret

”Inget provocerande i detta”.

Pension – men vem bryr sig egentligen?

Chef

Majoritet likgiltiga inför pensionen.

bilder

”Visar hur Sovjets taktik var”

Otäck propaganda i andra världskriget.