Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det blir ingen debatt i riksdagen om ensamkommande flyktingbarn. Talmannen säger nej till Sverigedemokraternas begäran. De övriga partierna har bytt strategi och vill inte längre diskutera med SD, enligt gruppledaren Björn Söder.

”Ensamkommande barn och ungdomar som söker asyl i Sverige är en aktuell och mycket omdebatterad fråga”. Det skriver Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder i ett brev till talmannen, där han begär att frågan ”så snart som möjligt” ska lyftas i riksdagen.

Men talmannen, Per Westerberg, säger nej, kan SvD berätta. ”Talmannen har efter konsultationer med gruppledarna beslutat att det inte blir någon särskild debatt om ensamkommande asylsökande barn som Sverigedemokraterna begär. Detta med hänvisning till den migrationsdebatt som pågår i kammaren just nu”, skriver Karin Flygare, pressekreterare åt Per Westerberg, i ett mejl till SvD.

SD:s brev diskuterades på ett möte mellan partiernas gruppledare tidigare i dag, och talmannen vill inte kommentera det hela ytterligare. Björn Söder är besviken över beskedet.

Björn Söder (SD)

– Det borde finnas ett intresse av att debattera detta i riksdagen, men man vågar inte. De ensamkommande minderåriga får enorma konsekvenser för kommunerna, och det är väldigt angeläget att den här frågan diskuteras som ett separat ämne, inte som en del i en migrationsdebatt, säger han.

Fyra gånger i år har SD bett att riksdagen ska hålla en aktuell debatt. Kraven på att diskutera arbetslöshetsförsäkringen och konkurrensen på bankmarknaden har redan avslagits, och Björn Söder räknar med samma besked när det gäller den senaste begäran, som gäller polisen.

– Jag känner att de andra partierna har lagt om taktik i hur de bemöter Sverigedemokraterna. Nu vill man inte längre ta debatten med oss, och jag tycker att det är väldigt konstigt, säger Björn Söder.

Han konstaterar att partiet förra året bland annat fick gehör för sitt krav på en riksdagsdebatt om våldsbejakande extremism, efter terrordådet i Stockholm.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv