I dag: regeringen körs över om nattis

Med hjälp av statliga pengar ska kommunerna stimuleras att erbjuda nattis. Det kravet kommer oppositionspartierna i utbildningsutskottet i dag att ställa sig bakom, erfar SvD. Därmed blir regeringen överkörd.

Frågan om rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid – så kallat nattis – har de senaste veckorna varit föremål för infekterade diskussioner i riksdagens utbildningsutskott. Som SvD berättat vill de fyra oppositionspartierna stimulera kommunerna att erbjuda nattis.

Regeringspartierna, som är i minoritet, säger nej till statliga pengar, och har krävt att finansutskottet skulle få ge sin syn på om ett nytt stimulansbidrag – mitt under ett budgetår – är förenligt med det ekonomiska regelverket.

I yttrandet, som SvD har tagit del av, betonar ett enigt finansutskott ”vikten av att varje ny utgift för staten alltid föregås av en grundlig beredning av regeringen och att besluten fattas inom ramen för den ordinarie budgetberedningen”.

Vid dagens möte i utbildningsutskottet, som inleddes klockan nio, kommer Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att ställa sig bakom kravet att regeringen återkommer till riksdagen med förslag på ett stimulansbidrag, erfar SvD. Oppositionen har, efter finansutskottets yttrande, lagt till att det hela ska ske ”inom ramen för budgetprocessen”.

– Det visar att det finns en bred förankring med ansvarstagande om offentliga sunda finanser. Det är intressant och för mig mycket glädjande att även Socialdemokraterna tar ansvar för det finanspolitiska ramverket, säger utbildningsutskottets ordförande Margareta Pålsson (M).

Ibrahim Baylan (S)

Utbildningsutskottets vice ordförande Ibrahim Baylan (S) påpekar att statminister Fredrik Reinfeldt gärna lyfter fram vikten av nattis.

– Men det räcker inte att bara prata, det måste hända någonting.

Han är mycket nöjd med kravet på ett nytt stimulansbidrag.

– Jag tycker att vi har lagt fram en bra och balanserad text. Det här betyder att regeringen bör återkomma i samband med budgetprocessen i höst, säger Ibrahim Baylan.

Tillgång till nattis är ”en förutsättning” för arbetslinjen, anser Margareta Pålsson. Men hon anser inte att ett stimulansbidrag är rätt väg att gå:

– Vi har erfarenhet av att vissa stimunlansbidrag kan hämma utvecklingen. Det finns starka krafter i kommunerna som säger ”Stopp, vi gör inget mer, för det kommer pengar från staten”. Det finns en risk att detta får motsatt verkan, säger hon.

Enligt Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca är oppositionens krav på regeringen, med ansvarig minister Nyamko Sabuni (FP) i spetsen, ett ”oerhört viktigt steg”.

– Jag förväntar mig att regeringen återkommer i höst.

Enligt den nya skollagen, som trädde i kraft den 1 juli 2011, ska landets kommuner – efter en individuell bedömning – ”sträva efter” att erbjuda nattis. Men Skolverket har konstaterat att mer än hälften av kommunerna inte erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visa kommentarer (44 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Alf Helin

  Ingen är väl överkörd så länge man följer spelets regler?

 • KKL

  Detta har ju prövats förr och inte fungerat. För få som anlitade ”nattis”. men låt dem hållas…

 • Anonym

  Det kommunala självbestämmandet urvattnas ytterligare av rikspolitiker som inte respekterar våra lagar, utan med våra skattepengar försöker bestämma hur kommunerna skall agera.
  Det är ett direkt hån mot demokratin.

 • http://www.facebook.com/people/Rolf-Lundin/100000619416467 Rolf Lundin

  Finns det inte längre några ”Babyshki” tillgängliga? rgl+

 • Anonym

  Kommunala bolag är ett hån mot demokratin.

 • Anonym

  Det har inget som helst med frågan att göra.

 • Anonym

  Som vanligt är Socialdemokraterna och Mp ivriga att spendera andras pengar.

 • Pingback: Iniskogen » Blog Archive » Nattis? Nä - inför dygnet runt barnhem!

 • Anonym

  Beklagansvärd pådrivning mot slavsamhället. Läs Oliver Twist av Charles Dickens om 1800-talets barnomsorg, jämför och se hur långt dagens samhälle har hunnit. Dessutom, ännu har läkarkåren inte lyckats eliminera förkylningarna.

 • Anonym

  Var kommer barnen in? En strof i en sångtext från 80-talet.

  Vart är vårt samhälle på väg? Arbetslinjen in absurdum!
  Varför inte tillförsäkra föräldrar en vettig levnadsnivå utan att tvinga dem till att lämna bort sina barn på natten.
  Trygga barn gynnar vår nationalekonomi långt mer än kortsiktiga sysselsättningsstatistikkorrigeringar.
  Varför inte låta skattemedlen går direkt till föräldrarna så får de själva välja om nattarbete är enda lösningen när barnen är små.
  Skitenkelt rent byråkratiskt. Använd fältet skattejämkning i RSV dator program. Lägg in snittkostnaden för en dagisplats, säg ca 12000 kr / mån, för de fall där föräldrarna är skilda, ge dem 6000 kr / var. I de fall där skatteunderlaget pga låg inkomst inte är 12000 så skicka det som bidrag. I praktiken justera barnbidraget så behöver man inte bygga nya transfereringar (tekniskt sätt)
  OK, en hel massa spädbarns dagis kanske läggs ner när föräldrar inte behöver utsätta sina små för onödig separationsångest som barn mer naturligt grejar i 3 års åldern. Vårt antifamiljära system är inte byggt för små människor/barn. Det är byggt för att tillfredställa socialsmens ide om att barn bäst fostras av staten. Det är inte bra med för bra bindningar mellan föräldrar och barn, då kan nämligen föräldrars värderingar föras över och inte statens. Kan skada utfallet av framtida val. Socialismen gillar inte att förlora kontrollen av familjelivet.

 • Anonym

  Tja, det sammanfaller väl med Sveriges bebis-medborgares önskan av att bli uppassad av pappa Staten, för eget ansvar är ju bara till för vuxna.

 • Nebbiolo71

  OK, så vem f-n skall byta blöja på din mormor i natt hade du tänkt, vem skall ta emot din granne när han krockat mitt i natten, vem skall hjälpa syrran din att förlösa sitt första barn?

  Kom igen, samhället bygger på en hel kader av värfärdsarbetare som jobbar dag som natt, vardag som helg – givetvis skall vi hjälpa även dessa föräldrar att passa barnen så att de får möjlighet att utföra det samhällskritiska arbete de utför!

  De flesta barn behöver dessutom den stimulans som andra barn och andra vuxna ger, så att ge föräldrar dåligt samvete för att barnen får spendera några timmar med aktiv lek med andra är enbart dumdristigt!

 • Rulle#1

  Behövs verkligen ”Nattis” i Vollerim, Kusmark eller Dorotea?
  Helt vansinnig idé om att förstöra pengar där det inte behövs.!!!
  ”Hela Sverige skall leva”.  De enstaka kommuner, som tror sig
  behöva bekosta nattöppet, kan göra det med egna pengar, men
  dra inte in allas våra statliga medel.

 • http://twitter.com/pierredrufva pierre drufva

  …att underlätta för människor som jobbar udda tider genom att erbjuda grundläggande samhällsservice…?

 • http://twitter.com/pierredrufva pierre drufva

  Det lokala självbestämmandet har aldrig varit absolut utan har alltid vägts mot principer om lika möjligheter och rätt till likvärdig service inom vissa områden var man än bor i landet.

 • Anonym

  Så nu är nattdagis en ”grundläggande samhällsservice”? Skulle vilja påstå att det finns mer prioriterade saker.

 • Anonym

  De spenderar statens pengar ska du veta som vi betalar i skatten. Så vad surrar du om riktigt här igen?

 • Anonym

  Ja du tänker på jobbskattebidraget som uteblev? Klart att inte ska friska arbetare ha några mutor för att de ska arbeta. Han som lurar är inte dum utan den som låter sig luras är det tyvärr?

 • Anonym

  Du har alldeles rätt uppfattning om detta ska du veta. Du får medhåll av mig om dtta också!

 • Pingback: Sabuni kritisk till beslut om nattis | Politik direkt

 • Anonym

  Jaha då kom Ros2 med sitt sedvanliga försvar för vänsterfalangens bidragspolitik. Ja vad surrar Du om egentligen. Som försvarare av vänsterfalangens spender och bidragspolik kan man ju förstå att Du inte förstår att det staten spenderar är skattebetalarnas pengar, inte sina egna.

 • Anonym

  Lurad känner Du nog till så lurad Du verkar vara av vänsterfalangens propaganda ja.

 • Pingback: seo services

 • http://twitter.com/Liilaby Liilaby

  De har ju sedan tidigare ingått avtal med The Evil MS.
  Det har ju gjort att de backat ordentligt.

 • Anonym

  många gråter…4 år TILL!! No Hope but Change, BIG TIME!!

 • Anonym

  Ännu en motgång för USA-hatarna på vänsterkanten. Världens starkaste nation med världens starkaste folk reser sig nu efter några års finansiella motgångar. 10 miljoner svenskättlingar finns där sedan var 5:e svensk lämnade fattigsverige för 100 år sedan. Våra svenska förfäder tillhör dem som tidigt började bygga upp USA till världens ekonomiska motor och yppersta forskarsamhälle. (BNP per capita $48.600; 2012.)

  10-tals miljoner fattiga och förtryckta medborgare i kommunistländerna har också fått sin frihet i USA, undan massmördare som Josef Stalin, Erich Honecker, Ceauscescu, Mao Zedong, Pol Pot, Kim Yong Ill, Filip Castro m.flera. Ca 150 miljoner människor blev kommunismens offer. Stalins dotter liksom Castros dotter lyckades fly till USA och firar säkert denna dag med sin vänner där. 10.000-tals svenska ungdomar och idrottare har fått sin utbildning och utkomst i ”det stora landet i väster”. USA räddade Europa i WW2 och har gjort liknande räddningsinsatser på många andra håll.

  Problemet – sedan länge – är att ALLA vill dit. Enbart från Mexico finns ca 12 miljoner illegala invandrare. Minst dubbelt så många från övriga världen. USA´ arbetslöshet är på samma 8 %-nivå som Sveriges, men skulle vara hälften så hög utan den ständiga illegala invasionen. 

  Nu vet du lite mer om USA. Kunskap om Sovjetkommunismen finns bla. i Signe Kaskela´s bok om Kirunasvenskarna. Googla och läs den on-line(!) Sedan kommer du att lämna vänstern och se världen med nya friska ögon(!)

 • Anonym

  När dragspelaren Kalle Jularbo var som mest i ropet, satt kommunistledaren / Stalinhyllaren  – Hilding Hagberg – i publiken(!) Vad säger du om det ”keyhan”?

 • Anonym

  Beyonce version av nationalsågen var som brukligt är förinspelad. 

 • Anonym

  Det är i TVn bild och ljud är i osynk. Stort problem.

 • Blaa Strek

  Hehe.
  När man icke kan skriva om rysskyla, grönlandskyla eller spaniavärme måsste man importera lite USA-gate.
  Inte går det att fylla tidningarna med annonser för Ipren……

 • http://twitter.com/dlq84 Daniel

  Vem i f*n bryr sig? Sluta degradera ordet ”gate”. Det brukar användas när man avslöjar saker som faktiskt betyder något.

 • Anonym

  bevis på att Obama kan inte tala utan teleprompter. nu på 5-e året.

 • http://twitter.com/dlq84 Daniel

  Lite som din meningsbyggnad då, eller?

 • Anonym

  haha…va nu då? :)) var budskapet otydligt? det är ju Muppet Show.

 • Kap Kennedy

  Det var Robert de Boron som någon gång runt 1200 författade den första ”uppföljaren” och kopplade ihop allt: Josef från Arimataia ska ha hämtat kalken som användes vid nattvarden för att samla upp Jesu blod i. Samma kalk, alltså.

 • LaHue

  Aha, det är så det hänger ihop. Visste inte det. Tack!!

 • Halsingen

  Beträffande graalen och idén om ymnighetskärl, har jag länge undrat över om det finns någon koppling till scenen som avbildas på Gundestrupkitteln:
  http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Gundestrupkarret3.jpg
  En kung (?) med långt hår i fläta (?) offrar en man till något som ibland tolkas som en hieroglyf för det kvinnliga könsorganet, så det alltså också kan betyda en mosse, sjö, en källa, en å – eller en kittel!

 • Jaro Potucek

  Jag har för mig att Ararat ligger i Turkiet. Eller är det någon irakisk Putin i farten?

 • swerco

  hur stort var romarriket 510 fkr? var kejsarmakten ärftlig? detta var problemet med kungadömena?

 • swerco

  aha? men fanns visigoterna så långt österut? trodde de drog rakt söderut till iberiska halvön – eller kom de kanske österifrån? var det inte dom som kidnappade en romersk drottning? men den gången kom dom väl från kartago – 400-talet?

 • swerco

  äpple? erman betyder paradisäpple på fornegyptiska – äppelriket alltså. äppelkriget.
  runösvenskättlingar finns kvar på krim i en egen by, gammelsvenskby. en del talar svenska och har släktingar som flyttat till sverige.

 • Synpunktslamnaren

  Gyllene Hordens huvudstad var Sarai vid nedre Volga, inte Krim. Vad beträffar goternas liv under mongolerna så var det många folkslag som erkände mongolernas överhöghet, betalade sin tribut och sen fick sköta sig själva så länge som de inte gjorde något som retade sina nya herrar. På samma sätt gick det för mongolerna när Moskva började växa sig stort och mäktigt.

 • swerco

  saraj var det-men mongolernas härjningar var ju mycket värre än vad man tycks tro idag? ingenting nämns egentligen om detta i skolböckerna? långt in i europa. krim var hur som helst ett riktigt tillhåll som ryssland till slut lyckades rensa. tribut och sen ”sköta sig själv” – jaha? hur stor var den då?
  kanske ett antal kastrerade pojkar, haremsdamer med mera smått och gott?

 • scripsi

  När nyanlända analfabeter har mer att leva av än många pensionärer som jobbat i Sverige i hela sitt liv, då bör alla kostnader för invandringen verkligen komma upp på bordet. Så att medborgarna själva får välja, utifrån sakliga ekonomiska bedömningar, vad man vill bidra till. D v s vilket parti man önskar ska företräda hen.

Andreas Lubitz fotograferad under en löpartävling i Hamburg 2009. flykraschen i alperna

”Lubitz hade haft suicidala tendenser”

Åklagare: Han hade behandlats för självmordtankar.

”Frustration som kokar över”

fligt 4U2595

Flygpsykolog om ”utvidgat självmord”.

OECD förordar lägre svenska ingångslöner

Rapport

Vill minskad anställningstryggheten.

SD-domare sprider rasism på nätet

SD:s presschef efter avslöjandet om nätrasism.

Stewarts efterträdare
för Daily show klar

Komiker tar över satirprogrammet.

Schori: ”Många som led under Persson”

lista

Nya trion har inte alltid dragit jämnt.

Bildt ska jobba med Persson

Hedersambassadörer

De ska ge Sverige FN-plats.

”Ett slags hommage till Tranströmer”

Berglins

Då går klockan rätt igen.

Svenskt miljardfiasko
i Nordkorea fyller 40

Bildspecial | 1975

”Vi var kanske lite naiva.”

”Han är en skam
för vår idrott”

Röglespelare anmäld för våldsam attack.

Skavlan: ”Ville aldrig göra mysprogram”

Åkesson-intervjun

”Skavlan mobbade Åkesson”

Ett av historiens mest anmälda

Skavlan

Tittarstorm även i Sverige efter Åkessonintervju.

”Tänk om Lubitz hade varit muslim?”

krönika

"Depression bara för vita män".

Vad betyder eklips och kontrastera?

Testa orddelen från lördagens högskoleprov.

Det övergivna Berlin
Tempelhof 2008.

”Är alla övergivna flygplatsers moder”

Bilder: Kitesurfare intog Hitlers centrala jättebygge.

FOTO: AP

”Det sa poff! Intresset för öl exploderade”

SvD Affärsbragd

Det jäser utanför Hedemora.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.