Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Sofia Arkelsten avgår ”högst ofrivilligt” som Moderaternas partisekreterare, erfar SvD. Men ansvaret för rekryteringen faller på statsminister Fredrik Reinfeldt.

Efter alliansens valseger 2010 utsågs 33-åriga Sofia Arkelsten till Moderaternas första kvinnliga partisekreterare.

Sofia Arkelsten (M)

– Vi kan bli ett större, bredare och vassare parti. Utan förändring är vi inte relevanta, sade hon på sin första presskonferens i oktober.

Men efter bara 18 månader som partisekreterare avgår nu Sofia Arkelsten. ”Det är dags för förändring och förnyelse också i mitt liv och jag vill gärna arbeta med andra politiska frågor. Därför lämnar jag idag uppdraget som partisekreterare. Det har varit ett mycket roligt jobb, jag är stolt över vad vi hittills genomfört när det gäller förnyelse och politikutveckling. Men jag har mina skäl, och jag återkommer senare om det politiska”, skriver hon själv i sitt nyhetsbrev nu på eftermiddagen.

Enligt vad SvD erfar slutar Sofia Arkelsten dock mot sin vilja; hon avgår ”högst ofrivilligt”.

– Hon var fel från början, Sofia. För junior, helt enkelt, säger en ledande moderat, och jämför med tidigare partisekreterare som Lars Tobisson och Per Unckel.

– Hon lyckades aldrig få respekt internt, varken i partiorganisationen eller riksdagsgruppen.

Sofia Arkelsten har vid några tillfällen varit i blåsväder sedan hon blev partisekreterare, bland annat för att hon låtit sig bjudas på flera utlandsresor och lånat en BMW gratis när hon var partiets talesperson i miljö- och klimatfrågor.

Hennes uttalanden i en DN-intervju om att Moderaterna var med och införde fri och lika rösträtt väckte starka reaktioner internt, erfar SvD.

Men trots kritiken beskriver annan tung moderat ändå dagens petning av Sofia Arkelsten som ”helt oväntat”. En misslyckad rekrytering är emellertid alltid ”chefens fel”, som en SvD-källa uttrycker det, och att Sofia Arkelsten nu byts ut bedöms vara ett underbetyg till Fredrik Reinfeldt och partistyrelsen, som har utnämnt henne.

Vad Sofia Arkelsten, som är riksdagsledamot sedan 2006, ska göra framöver är oklart.

– Vi återkommer till det, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på pressträffen tidigare i dag.

Uppdraget som ordförande i utrikesutskottet är vakant, sedan Karin Enström tidigare i veckan tog över som försvarsminister efter Sten Tolgfors. Framöver påbörjas också processen med att nominera Moderaternas kandidater inför EU-parlamentsvalet, som äger rum 2014.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv