Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

En bojkott av ishockey-VM i Vitryssland är fel väg att gå, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson. Det riskerar att stärka regimen, anser han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över kritiken mot att ishockey-VM 2014 ska spelas i Minsk.

Jimmie Åkesson (SD)

– Det uppstår alltid en debatt när man lägger den här typen av evenemang i diktaturer eller länder med tveksamt demokratiskt styre, det är inte så konstigt.

Han tycker själv att det rent moraliskt är ”tveksamt” att tilldela Vitryssland arrangemanget.

– Man har haft samma diktator i snart 20 år, och han verkar stärka sitt grepp. Det är en situation som tenderar att bli värre och värre, det är ingen slump att EU kallade hem sina ambassadörer, säger Jimmie Åkesson.

Trots kritiken mot Vitrysslands värdskap tvivlar han på att Internationella ishockeyförbundet kommer att flytta arrangemanget.

– Det är väl sällan det har hänt, vad jag känner till, vi hade ju OS i Kina. Jag tror inte att man kommer att flytta schlagerfestivalen från Azerbajdzjan heller. Jag tror att det här ändå är vettiga beslut.

Jimmie Åkesson tycker inte att Sverige ska bojkotta mästerskapet. Det är bättre att agera på diplomatisk nivå, förklarar han.

– Jag tror inte att bojkotter hjälper. Tvärtom tror jag att när en diktatur håller den här typen av evenemang så måste man öppan upp sig lite grann, och släppa in journalister som i bästa fall får en möjlighet att träffa oppositionella. En bojkott riskerar att stärka regimen i någon mening, säger Jimmie Åkesson.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv