Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Ordet hen är ingen nyckel till jämställdhet. Det anser Ylva Johansson (S), som efterlyser lagstiftning och politiska initiativ. Hon ger ansvarig minister Nyamko Sabuni underkänt.

I en SvD-intervju ger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) för första gången sin syn på det omtvistade ordet hen.

– Det är en spännande debatt som pågår. Jag har all respekt för dem som vill testa detta nya grepp. Jag följer dem som använder sig av metoden, och vi får hoppas att det kan vara ett nytt, fräscht grepp för att åstadkomma jämställdhet, säger hon.

Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson Ylva Johansson välkomnar alla försök att bryta könsnormer.

Ylva Johansson (S)

– Jag har inget emot ordet hen. Men jag vill varna för att lägga för stort värde vid ett ord. Trots allt är det politiska beslut, på riktigt, som är viktiga. Det är oroväckande om vi har en minister som tror att man bara med ett ord kan ändra på kvinnors löner, anställningsvillkor, glastak och uttaget av föräldraförsäkring, säger Ylva Johansson.

– Det behövs lagstiftning och politiska initiativ, fortsätter hon.

Ylva Johansson påpekar att det finns en rad viktiga politiska instrument – från kvotering i bolagsstyrelser till fler pappamånader – för att åstadkomma ett mer jämställt samhälle. Men de verktygen har regeringen, med Nyamko Sabuni i spetsen, nobbat, konstaterar hon.

– Nyamko Sabuni har inte gjort någonting för jämställdheten. En liten bonus här, ett litet projektbidrag där. Men hon har inte gjort något strukturellt för att stärka kvinnors ställning.

I likhet med jämställdhetsministern använder Ylva Johansson själv inte ordet hen.

– Om någon vill bli kallad för hen är det förstås en annan sak, det är viktigt att var och en har rätt att identifiera sin egen identitet och bli respekterad i det, säger hon.

Samtidigt tycker Ylva Johansson att könet är en viktig identitet.

– Det som är upprörande är att flickor och kvinnor drabbas av en underordning, som gör att man hamnar i ett underläge från början. Jag kan förstå att man vill försöka ta sig ur det, till exempel genom att använda ett könsneutralt ord. Men jag tror inte att man ska ha en överdriven tro på att det kan förändra verkligheten. Det är tuffare saker som ska till.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv