Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

På måndag flyttar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) kontoret till Rinkeby. Under en vecka ska han jobba i förorten, tillsammans med sin stab. ”En viktig signal” att politikerna inte lämnar utsatta områden i sticket, anser ansvarigt statsråd.

Under nästa vecka står Erik Ullenhags tjänsterum på arbetsmarknadsdepartementet tomt. Han flyttar tillfälligt sitt kontor till Folkets hus i Rinkeby.

Erik Ullenhag (FP)

– Bakgrunden är att politiska partier, företag och samhällets etablerade institutioner är alldeles för frånvarande i de mest utsatta problemområdena. Det är viktigt för mig att sända en signal om att vi i hög grad behöver vara där, säger Erik Ullenhag.

Dessutom, poängterar han, ger en vecka på plats i en av Stockholms förorter möjlighet till fler samtal.

– Vi kan få en bild av vad som behöver göras. Att bryta det sociala utanförskapet i de mest utsatta områdena i Sverige är en av våra riktigt stora utmaningar.

Även integrationsministerns politiska stab – med statssekreterare Jasenko Selimovic och de politiskt sakkunniga – kommer att förlägga nästa arbetsvecka i Stockholmsförorten.

Av kalendern framgår att departementets sedvanliga interna veckoberedning och chefsmöte sker i Rinkeby. På onsdag passar Erik Ullenhag, som är andre vice ordförande för Folkpartiet, på att äta lunch med FP i Rinkeby-Kista.

Under de fem dagarna i stadsdelen ska han också bland annat besöka polisen, jobbtorget och Askebyskolan samt hålla ett rådslag om främlingsfientlighet.

– Vi ska också titta närmare på en del saker som regeringen funderar kring för närvarande, till exempel att sänka skatten för företag i utsatta områden för att få igång företagandet.

Erik Ullenhag vill också få till stånd en diskussion om trygghetsfrågor och skolan.

– Vi har en läxa att göra i hur vi möter nyanlända elever i den svenska skolan.

Varför väljer du just Rinkeby?
– Det finns några stadsdelar, Rinkeby hör till dem, liksom Bergsjön i Göteborg, Rosengård i Malmö, ett par stadsdelar i Södertälje, som är enorma sociala utmaningar. Det har gått något åt rätt håll, om man går 15 år tillbaka i tiden, men det är fortfarande områden där varannan inte har ett jobb att gå till, säger Erik Ullenhag.

Men situationen är komplex, poängterar han.

– När man är ute i de här miljonprogramsområdena träffar man eldsjälar, unga som är duktiga i skolan, folk som har lyckats. Men de som har får jobb har alldeles för ofta valt att flytta därifrån, och då har områdena aldrig lyft sig.

Vad tror du att du får för reaktioner på dina dagar i Rinkeby?

– Det kan säkert bli en diskussion om det här. Att vi jobbar en vecka från Rinkeby, och sitter i lokaler där, löser inte den gigantiska sociala utmaningen, men det blir en viktig signal om att vi inte får lämna miljonprogramsområdena därhän. Jag möter när jag reser runt, tyvärr, ibland unga människor som uttrycker att det svenska samhället inte är till för dem.

Erik Ullenhag är förberedd på kritik om verkningslös symbolpolitik.

– Den debatten tar jag gärna.

Han har ofta besökt Järvafältet, och ser fram emot veckan i Rinkeby Folkets hus.

– Det ska bli väldigt intressant. Jag hoppas att vi får genuina samtal med människor, som gör att jag får med mig kunskap i det fortsatta arbetet.

 

FAKTA:

Exempel på statsråd som lämnat Stockholms city
* 1994 flyttade den nyblivna kulturministern Margot Wallström (S), som då var småbarnsmamma, delar av kulturdepartementet till sin hemstad Karlstad.
* I juni 2006 åkte hela S-regeringen – med statsminister Göran Persson i spetsen – till Norrbotten under två dagar. Vid ett regeringssammanträde som hölls i Luleå gavs klartecken till flera projekt i norra Sverige, bland annat byggandet av den åtta kilometer långa sträckan Bollstabruk-Norra Nyland på Ådalsbanan.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv