Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att planerna på en elitutbildning för lärare i privat regi är ”spännande”. Men Lärarförbundet är emot projektet.

Efter hård kritik mot den statliga lärarutbildningen pågår nu förberedelser för att starta en konkurrerande lärarhögskola i privat regi, som SvD berättat. Svenskt Näringsliv sponsrar arbetet med en ny ”elitutbildning” för toppstudenter.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

– Det är en spännande idé, men när ansökan har kommit in får den prövas mot kvalitetskraven som alla andra, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP), som i dag inte har möjlighet att svara på fler frågor om den alternativa lärarhögskolan.

Även Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan är spontant positiv.

– Jag är väldigt glad om Svenskt Näringsliv vill engagera sig för att förbättra den svenska skolan, och vill gärna lyssna hur de har tänkt sig. Jag tror att staten och näringslivet, hand i hand, måste försöka hjälpas åt att häva den ganska negativa utveckling som pågår i svensk skola, säger han.

Åtskilliga platser på lärarutbildningen runt om i landet gapar fortfarande tomma, visar antagningsstatistiken, och Ibrahim Baylan understryker att det kommer att krävas fler åtgärder än 300 nya platser på en elitutbildning för toppstudenter för att vända den negativa trenden.

– Vi kommer att behöva 10 000-tals nya lärare, och därför krävs det att regeringen ganska raskt lämnar besked om hur läraryrket kan utvecklas och hur vi kan försöka få ordning i den här röran man har ställt till med, förklarar Ibrahim Baylan.

Ibrahim Baylan (S)

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén anser att kvaliteten på lärarutbildningen måste bli bättre, men hon säger nej till en konkurrerande lärarhögskola i privat regi.

– Jag är övertygad om att staten måste ha ett tydligt och starkt grepp över lärarutbildningen, så att den är likvärdig över hela landet. Ska vi åstadkomma saker och ting så måste staten, genom lärarutbildningen, kunna garantera att alla ungar får välutbildade lärare, var vi än befinner oss i Sverige.

Hon befarar att en privat lärarhögskola ”underminerar” arbetet med att förstärka de befintliga lärarhögskolorna.

– Man kan tycka att det tas behjärtansvärda och intressanta initiativ, men för elevernas skull måste vi ha en likvärdighet, säger Eva-Lis Sirén.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv