Sabuni: inga nackdelar med ordet hen

Ordet hen kan vara ett positivt inslag i kampen för jämställdhet. Det säger ansvarig minister Nyamko Sabuni (FP) i en SvD-intervju. Hon ser inga nackdelar med att använda det nya könsneutrala pronomenet, i stället för hon och han.

”Hund!” tjuter Kivi. ”Ge mig en hund! Annars sover jag inte en blund!” Så börjar barnboken Kivi & Monsterhund.

Och drömmen går i uppfyllelse:

”Kivi går upp, lägger örat mot dörren, helt stilla, och lyssnar: hen tycker hen hör en flåsning – ett gläfs!”

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) har ännu inte läst den första svenska barnboken med det könsneutrala pronomenet hen. Men hon ska.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP)

– Jag välkomnar verkligen alla initiativ som tas på det här området. Flera olika krafter behöver samverka, säger Nyamko Sabuni.

– Det måste vara spännande att se hur vår hjärna reagerar, när man läser en bok utan att veta könet på dem det handlar om, fortsätter hon.

Jesper Lundqvists nyutkomna Kivi & Monsterhund har fått en hen-debatt att blossa upp. Diskussionen om han och hon – eller hen – är het, inte minst på nätet.

I en intervju med SvD ger Nyamko Sabuni nu för första gången sin syn på det omtvistade ordet.

– Det är en spännande debatt som pågår. Jag har all respekt för dem som vill testa detta nya grepp. Jag följer dem som använder sig av metoden, och vi får hoppas att det kan vara ett nytt, fräscht grepp för att åstadkomma jämställdhet.

Använder du ordet själv?

– Nej, det gör jag inte. Jag använder mest namn, men jag tilltalar pojkar med han och flickor med hon. Det är inget aktivt val, utan vana, förklarar Nyamko Sabuni.

Varför tror du att hen väcker så starka känslor?

– Det kanske ligger i människans natur, att man vill ha kvar det man är van vid. Det här skapar väl en otrygghet hos den som brukar säga hon och han. Människan förändras hela tiden, men det sker långsamt. Det behövs hela tiden pionjärer för att gå vidare.

Det övergripande målet för Sveriges jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Att bryta ”traditionella och begränsade könsroller” är därför angeläget, anser regeringen. Och det gäller att börja i tid.

– Tror man att könsnormer kan motverkas genom att använda hen, i stället för han och hon, så är det väl bra.  Att man plockar fram i ljuset det man kan tycka är ett hinder i jämställdhetsutvecklingen. Men det är ännu ingen som har fakta på det, säger Nyamko Sabuni.

Hen gör små barn förvirrade och otrygga, anser kritikerna. Men jämställdhetsministern kan ”på rak arm” inte peka på några nackdelar med svenskans tredje personliga pronomen.

– Det ska bli intressant att se om det här så småningom leder till resultat eller om det förbli status quo.

Än så länge är fenomenet hen ingen politisk fråga, poängterar hon. Men det kan ändras. Nyamko Sabuni är också biträdande utbildningsminister, med ansvar för förskoleverksamhet, och det finns förskolor som har genuspedagogik som grund, och inte använder ord som pojke, flicka, mamma och pappa.

– Jag tycker inte att det är något problem att det finns förskolor som använder sig av begreppet hen, och att föräldrar väljer att ha barnen i en sådan förskola.

Men Nyamko Sabuni påpekar att det framöver kan bli aktuellt att titta närmare på de verksamheter som går i spetsen med att tillämpa könsneutrala benämningar.

– För mig som ansvarig för förskolan är det intressant att följa upp vad som händer och vad det här innebär, kanske genom en utvärdering så småningom.

– Det är viktigt för mig att säga att jag inte kan se att det leder till någon skada. Men om det, å andra sidan, leder till positiva effekter är det också bra att ta lärdom av det, fortsätter hon.

Hur utbrett tror du att ordet hen kommer att bli?

– Jag tror inte att det blir allmänt vedertaget. I alla fall inte under min livstid kan jag se att alla skulle börja kalla varandra för hen. Men jag är övertygad om att det kommer att finnas de som gör det. Just nu kanske man tycker att det är konstigt, men det kommer nog inte att vara konstigt så småningom, säger Nyamko Sabuni.

 

FAKTA: Hen-debatten

*Hen är ett nyskapat könsneutralt pronomen. Det används dels som könsneutralt pronomen i stället för omständliga fraser som han eller hon, dels som benämning på personer som inte vill betecknas som man eller kvinna.
Källa: Språkrådet

* Hen finns med i Svenska Akademins ordlista (SAOL) – men enbart som ett substantiv, som betyder brynsten.

* Ful är en queerfeministisk kulturtidskrift. Tidningen ”tror inte på tvåkönsmodellen”, och använder därför sedan flera år alltid hen i stället för hon och han.

* I det senaste numret av Nöjesguiden, som kom ut förra veckan, har samtliga han och hon bytts ut mot det könsneutrala hen. ”Vi var överens på redaktionen om att det kan vara ett intressant experiment av oss, en stor kommersiell tidning. För de ämnen vi skriver om – musik, film, mode, klubb, krog med mera – är verkligen inte beroende av kön. Vi skriver för människor och om människor”, skriver chefredaktören Margret Atladottir.
I nästa nummer kommer pronomenen han eller hon åter att användas.

* ”Meningen är att vi ska vara män och kvinnor. Förnekar man det är man antihumanist och på sikt gör man världen mer oromantisk”.
Debattören och socionomen Elise Claeson till Dagens Nyheter. Hon anser att ordet hen gör barn ”förvirrade”.

* Flera språk – till exempel finska – saknar könsbestämt pronomen.

Visa kommentarer (82 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/noaireirei Albin Rei Pettersson

  Hen… är en politisk fråga, och den är enbart politiskt. Inget annat.
  Fortsätter detta tappar Fp min röst.

 • Anonym

  Om det åtminstone kunde kallas hån, då det är ett hån mot svenska språket

 • Anonym

  Folk får prata hur de vill, men något allmänt påbud om detta kommer inte att fungera. Det kommer bli en stor motvilja mot ordet. 

  Däremot så vet jag många dialektala inslag där man säger ”en” i stället för ”man”. Det är ju mycket vanligt i Sverige, bla i Närke och Östergötland. Tex. ”Det kan en väl göra” istället för ”Det kan man väl göra”. Är detta könsneutralt? Det låter ju så i alla fall.

 • Anonym

  Aaargh! Med sånna här galenskaper riskerar ni allt positivt ni åstadkommit! Skärp er för henvete!

 • Anonym

  …gjorde en gång misstaget att kalla en 10årig tjej (kortklippt och jeans och t-shirt) för kille. Den blicken glömmer man aldrig, kunde lika gärna ha kallat henne för mollusk, fick en fiende för livet……

 • Matses

  När våra ministrar går på vilka stolligheter som helst undrar man vart Sverige är på väg, men det är inte första gången Sabuni är ute i blåsväder. Skulle förvåna om Reinfeldt behåller henne till valet 2014… eller förresten, inte.

 • http://www.facebook.com/heinz.ondrejka Heinz Ondrejka

  Om jämlikheten ligger i hon – han eller hen då ger jag inte mycket för den jämlikheten!

 • Anonym

  Kalle Strokirk har fångat läget perfekt.
  http://www.kallestrokirk.se/12feb18.htm

 • Anonym

  Det är helt klart att media driver en politisk kampanj.

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Gunnar-Andersson/1303042335 Lars-Gunnar Andersson

  skulle flera hen i styrelser lösa problemen, så är jämnställheten uppfylld :-)

 • Rosenhane

  Njamko har visserligen aviserat sin politiska avgång till 2014 men att hon kan vara så vårdslös med tanke på ett annars ganska hyfsat eftermäle är häpnadsväckande.

  Det vore intressant att få ta del av hennes tankar kring hur samma fråga skulle tas uppe i hennes forna hemland.

  Och hur skulle en invandrad svensk tas emot med motsvarande idéer i Kongo? 

 • http://innocentexile.myid.net/ Innocent Exile

  Nån j-a måtta får det väl ändå vara på den politiska korrektheten? Och DN och SvD går som vanligt PK-elitens ärenden. 

 • Anonym

  ..och när man åndå är i farten, så kan Herr/fru bli Frurr och Man/Kvinna  bli Kviman, och Homo/Femina bli Feho……

 • Anonym

  ”Det måste vara spännande att se hur vår hjärna reagerar, när man läser en bok utan att veta könet på dem det handlar om, fortsätter hon.”
  Det beror ju på. Är man fastlåst i könstänkande kanske det är spännande, men om man tycker att det är en spännande bok oavsett kön på huvudpersonen blir ”hen” enbart löjligt. Jag föreslår att hen-förespråkarna tar sig till ett bibliotek och lånar både Biggles- och Worralsböckerna. Fast det är klart, hen-förespråkarna skulle ju mista argument då…

 • Anonym

  Varför skulle Sabuni visa respekt för svenska traditioner, hon lär ju inte vara uppväxt med dem?

  Hån mot Sverige och det svenska språket – ja, det är det, inget annat!

 • Anonym

   Av samma anledning som alla andra

 • Tankesmeden

  Hade ordet behövts så hade det redan funnits. Ordet är en smart kupp av en medelmåttig barnboksförfattare. Boken kommer att säljas i rekordupplaga efter all gratisreklam och därför att ingen genuskorrekt dagisfröken eller bibliotekarie vågar avstå från att köpa den. 

  Men ingen skada är skedd. Efter lekis kommer de blåklädda pojkarna att leka med sina bilar och säga han. De  rosaklädda flickorna kommer att leka med sina dockor och säga hon. På samma sätt kommer Södertörn att fortsätta utbilda nya genusvetare till arbetslöshet och ett liv med amorteringar på sin studieskuld. Våra politiker kommer att fortsätta känna efter vart vinden blåser och inta åsikter hur stolliga som helst bara den kan värva en röst.

 • Anonym

  Saboni gör väl vad som helst för att hålla kvar sig o släkten vid köttgrytorna..

 • Anonym

  Män är män, kvinnor är kvinnor. pojkar är pojkar, flickor är flickor.  Det kan ingen ändra på.
  Ska inte heller.
  Nyamko Sabuni, introducera detta ord istället i ditt eget hemland. Kan tänka mig hur rektionen blir.
  Ge tusan i vårt språk. Det är SVENSKA inget annat. Att det förekommer att ord ändras under seklens gång, är naturligt, men att hitta på ett könslöst ord, för att vissa människor inte kan bestämma om de är kvinnor eller män, ska inte vi andra bli lidande på.
  Att vara rädd för sin egen sexualitet, som detta tydligen går ut på, brukar botas hos en psykolog för det mesta.
  Nyamko Sabuni, ta dina hen-vänner och uppsök en sådan. Tror ni är i stort behov av det. Eller är det en introduktion till att lära oss arabiska. Vilket görs på dagis och lekskolor numera.

 • Anonym

  Undrar hur man ser på detta i Finland? På finska säger man redan ”hän”. Denna debatt är troligen endast möjlig i Sverige, och inte bara av semantiska skäl…

 • http://www.facebook.com/people/Catja-Christina-Frisk/100002240592196 Catja Christina Frisk

  Hm, för mig är inte ”hen” könsneutralt alls, utan bara ett annat ord för ”hon”.

 • Anonym

  Maktspråk.

 • Anonym

  Media skulle kunna göra en stor insats på området. Börja använd ordet! Det dröjer nog inte så länge innan folk vant sig vid ”hen”. Det är ju en ren vanesak.

 • Anonym

  Det kanske ligger i människans natur, att man vill ha kvar det man är van vid.

  Jag skulle snarare gissa att protesterna beror på att det är ett feministiskt propagandaord avsett att styra människors tankar i en viss riktning. Och många människor (inkl. jag) gillar inte politiska påbud om hur man skall tycka och tänka.

 • Anonym

  De som klagar på Sabuni har uppenbarligen inte läst artikeln.

 • Anonym

  Härlig ironi. Tack för länken

 • Anonym

  SD 2014

 • http://www.facebook.com/jana.persson Jana Persson

  Queertidningen Ful ”tror inte på tvåkönsmodellen”. 
  Ber ödmjukt att få upplysa om att det inte är en modell som vi har möjlighet att välja bort, utan bara välja hur vi förhåller oss till.

 • Anonym

  Får man ha förskolor med genuspedagogik så ska man få ha islamistiska förskolor med. Eller varför inte nazistiska? Indoktrinering som indoktrinering.

  Tänk på barnen för bövelen!

 • Anonym

  FP kan ju gå till val 2014 med ett löfte om språktest i genussvenska för heteros.

  Social ingenjörskonst, numera även i borgerlig förpackning. One size fits all. Alla nöjda?

 • http://turbeng.wordpress.com/ don Gerardo de Suecia

  Låt hen fortsätta betyda enbart brynsten. 

 • http://www.facebook.com/roger.arnfjell Roger Arnfjell

  Utomordentligt larvigt. Ett könsneutralt pronomen säger bara genom sin etymologiska förklaring att det finns hon och han.

 • Anonym

  Om nu detta är intressant över huvud taget så kanske det skall tas reda på om det exempelvis i Kina, Finland plus andra geografier med könsneutrala pronomen har påverkat könens beteenden i det jämlika sammanhanget. Det finns goda möjligheter att studera nu levande kulturer med könsneutrala pronomen. Men tyvärr är det så att det mer är som Saboni säger: ”Det här skapar väl en otrygghet hos den som brukar säga hon och han” och att avsikten med detta just är göra människor otrygga – att sätta in damsugarslangen på baksidan och blåsa på under våra sängar. Undrar vartåt samhället kommer att vända när vi alla konverterat till Quer-feminism och blivit en majoritet? Eller är dags att slipa kniven och säga ifrån på skarpen?

 • Anonym

   Kan inte annat än hålla med. Revisionism är sånt som kommunister och annat slödder håller på med och definitivt skadligt

 • Anonym

  ”hen” är tre bokstäver som symboliserar att vi får oönskad genuspolitik nertryckt i våra halsar uppifrån. Det är inget pronomen det är ett politiskt manifest. Lite av vänsterns sista suck.

  Nej tack.

 • Anonym

  Feminsim är på samma avdelning som nazism och bör bekämpas på samma sätt.

 • Anonym

  Om pedagogerna orsakar problem för barnen i vuxenlivet så bör de ansvariga avrättas…

 • http://www.facebook.com/noaireirei Albin Rei Pettersson

  Om jag tycker Hen diskriminerar mig då jag är en Man och vill bli kallad för Han, vem ska jag vända mig till då för att anmäla detta?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

  Könsbestämt pronomen är till för att hjälpa att förstå vad en person har för kön. Så enkelt är det. Ska man inte också döpa sina barn till Robin,Kim och Noa? Och varför inte gå hela vägen och sterilisera alla?

 • Anonym

  Hur mår hen?

 • Pingback: Sabuni: ”Ordet hen ett positivt inslag” | MyPress.SE - Universal News Agency

 • http://profile.yahoo.com/3GOBTBAFD4OQ45AS4OV4RII4Q4 benny

  Sabuni har gjort mig lite till rasist! En bedrövelse!
   

 • Anonym

  Det finns väl inte några vettiga skäl att rösta på Fp oavsett?

 • Anonym

  Stört. Punkt slut.

 • Tankesmeden

  Det lär finnas exitgrupper för personer som hamnat snett i sitt beteende. Bör vi inte starta exitgrupper för dem som kommit snett när det gäller könsrelaterade frågor. Det vore nog inte helt fel om den första gruppen startade på Södertörn. Behovet lär vara störst där.

 • Anonym

  Som jag kan tolka din bild, så sitter du på en MC. Det är bra, för du är helt ute och cyklar. Det är inte alls Nyamko Sabuni som har hittat på detta ord, vilket man kan få en känsla av när man läser ditt inlägg. Jag gissar att ditt inlägg har mer att göra med att Saubuni är invandrare än att det rör svenska språket…

 • Eufrat

  Hen-kampanjen är det senaste tilltaget i vänsterns försök att radera ut den moderna människans identitet. Vi ska inte tillhöra NÅGON grupp, vi ska bara vara fritt flytande individer, berövade allt vad traditioner och kulturell tillhörighet heter.

  Det ironiska är att de enda som tjänar på detta är storkapitalisterna, som får det ännu lättare att sälja in tillfälliga, ytliga ”identitetsskapande” produkter, till en massa av allt mer rotlösa och ensamma människor.

  Vilken sida Sabuni står på kan kvitta. Troligen begriper hon inte de större sammanhangen här. Det hela är ju så ”spännande”!

 • Anonym

  Men det är ju inte könsneutralt, hon – hennes, han – hans, hem – hennes (?) alltså feminint!

 • Anonym

  Vad f*n håller ni på med SVD?

  Ni lanserar detta sjuka hitta-på-ord som om det vore årets happening, trots att det bara berör ett par diffusa flumfamiljer på södermalm. Vad är er agenda egentligen?

 • http://profile.yahoo.com/3GOBTBAFD4OQ45AS4OV4RII4Q4 benny

  Sabuni har gjort mig lite till rasist! En bedrövelse!
   

 • Anonym

  ”…svenskans tredje personliga pronomen.”

  Svenskan har inget tredje personligt pronomen! Det är ett påhitt. Ett hjärntvättningsförsök från de politiska utmarkerna.

  Det är lika lite ”spännande” att kalla människor för ”hen” som det var att kalla dem för ”kamrat”.

  Det är dags att Svenska Akademien och Skolverker sätter ned foten, och för journalisterna att ta sig en rejäl funderare över  var gränsen till nyttig idiot egentligen går. 

 • Anonym

  Halleluja! Samhällsbygget måste väl vara fulländat och fantastiskt när folk orkar engagera sig i sånt här; hoppsan, några tusen barn våldtogs innan de lemlästades i Homs, Europa går mot statsbankrutt och med lite tur dör du på din sista arbetsdag för efteråt har du inget att leva av, men  säg Hen, döp dina ungar till Kim och säg upp bekantskapen med alla som frågar om det är en pojke eller flicka så slutar ångesten att skava…

 • http://twitter.com/ant0n88 Anton

  Hurra! Äntligen kommer vi få fler kvinnliga VD:ar. Vilken fantastisk idé!

 • Anonym

  Hen – hens? På samma sätt som han -hans?

 • Anonym

  Håller med, hen är definitivt ett feminint ord.

  Ville man ha könsneutralt hade man valt t.ex. hin istället. Eller kanske hön. Hån?

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

   Familjen krokodil – kulturarv numera bortagen från barn CDn ”Nu ska vi sjunga”‏

  I Niggerland, händer ibland

  att man får se på Nilens svarta strand

  Herr krokodil

  Fru krokodil

  och lilla krokodilen Lilleman

  Solen den skiner ner på negerlandet ner

  Där ligga de och gäspa käkarna ur led

  Herr krokodil

  Fru krokodil

  och lilla krokodilen Lilleman

  Herr krokodil, Fru krokodil

  och lilla krokodilen Lilleman

  De dra åstad,

  vandra i rad

  till gamla negerdoktorn Pillerman

  Krokodilen Lilleman, han skrek i himlens höjd

  Men doktor Pillerman han grinade förnöjd;

  Jag tror minsann

  Gapa du kan!

  Jo-jo, sa gamle doktor Pillerman

  Doktorn tar fram, högst alvarsam

  en jätteflaska full med levertran

  håll dig nu still

  Herr krokodil

  sa han, och käkens gångjärn smorde han

  Herr krokodil slog gapet samman med en smäll

  och det blev slut på krokodilebarnets gnäll

  Gäspning man kan

  bota minsann,

  med levertran sa doktor Pillerman

 • Anonym

  Inom friidrotten har vi väl haft en hel del hens som vunnit i kraftgrenarna åtminstone. Han är starkare än hen som är starkare än hon.
  Kanske borde alla tävla i hensklassen i stället som yra höns ?

 • http://www.facebook.com/people/Elin-Wikander/655692336 Elin Wikander

  Kan du upplysa mig om vilka ord som inte är påhittade? Ska du begränsa din språkanvändning till dem så är det nog dags att börja vara tyst nu.

 • Pingback: Ingen nackdel – men ordet används inte av jämställdhestministern. « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen

 • Pingback: Sabuni: ”Tror inte att hen blir allmänt” | nyheternadirekt

 • Pingback: “Hen” ett användbart ord | Badlands Hyena

 • Pingback: Ylva Johansson: nytt ord skapar inte jämställdhet | Politik direkt

 • Pingback: Hen? | Mormor Ingrid

 • Pingback: Hen? Hon! Han! | Mediesverige

 • Pingback: Om det könsligt korrekta “hen” « Slowfox

 • Anonym

  Ja, det fick han. Och övriga västmakter fick också äta upp sin naivitet då de hjälpte ryssen i alltför stor utsträckning. Kan man tycka att historien upprepar sig? Vänstern tycker fortfarande att ryssen är snäll och försvarar allt han gör. För att inte nämna en viss religion.

 • Anonym

  En KGB-angivare till patriark, kompis med the Big Boss, säger att tjejerna utförde ”djävulens verk”.
  Egentligen utförde de ett gudomligt verk genom att sångvägen sparka hans helighets task.
  Om det är någon som bör skaka galler är Kirill himself.

   

 • Anonym

  Varför är det allttid okej att kränka kristna? Tänk på vad som hade hänt om de hade gjort samma sak i en moské.
  Det hade inte ens blivit nån rättegång utan de hade troligen blivit dödade på plats.
  Jag tycker de fick vad de förtjänade.

 • MartinA

  Nähä, men när exempelvis Hennix blir dömd för hets mot folkgrupp på grund av att han presenterat statistik ur öppna statliga rapporter och för att ha presenterat forskning från internationellt erkända forskare så är Harry Amster tyst. Anledningen till att Harry Amster ej upprörs över politisk juridik som sker här på hemmaplan är för att Harry Amster inte sympatiserar med Hennix. Anledningen till att Harry Amster upprörs över politisk juridik i Moskva är att Harry Amster sympatiserar med Pussyriot.
  Följaktligen sysslar Harry Amster med samma sak som han anklagar Putin för att göra, han ger sitt stöd till politisk juridik. Även om själva stödet är indirekt och implicit i Harry Amsters fall. Prinicipiellt är det exakt samma sak. Den stora skillnaden är att i egenskap av i sverige verksam journalist så är det Harry Amsters plikt att värna svensk yttrandefrihet. Motsvarande kan knappast sägas om rysk yttrandefrihet. Personligen vet jag vem jag tycker bör rodna av skam.

 • MartinA

   Jag blir hellre invaderad av ryssar än av araber.

 • Anonym

  Du bör sätta dig in i de faktiska omständigheterna i Assange-målet, så behöver du inte grunda dina åsikter enbart på ”tro”:
  http://www.nnn.se/nordic/assange/inledning.htm

  Man behöver naturligtvis inte jämföra Pussy Riot-målet och Assange-målet, men nog vore det klädsamt om svensk media vore lika engagerade för rättvisan i Sverige som för rättvisan i Ryssland! Den förra har de ju faktiskt möjlighet att påverka och värna, däremot knappast förhållandena i Ryssland. I stället agerar de grönköpingsmässigt som stödtrupp för det pågående rättsövergreppet från svensk åklagarmyndighet i Assange-målet.

 • Anonym

  Bra att det fortfarande finns länder där de drar en gräns hur osmakligt man får agera. I den sekulariserade Sverige kan folk bara inte fatta hur kränkande det är att nåt sånt förekommer i en kyrka (för de som är religiösa). Kanske svensken kan inte ens förstå vad ordet kränkning betyder, ty då måste man ha lite stolthet i kroppen… och inte vara en vekligt som aldrig vågar stå upp för nåt utan viker undan av ´politisk korrekthet´.
  Bara bandets namn i sig är värt ett straff… 

 • Anonym

  I en humanistik demokrati borde inte medborgarna ha respekt för varandra och låta bli störa andras vardag och uppröra andras känslor genom sina smaklösa och egoistiska utfall. Allt är inte politik. Det finns även vanliga människor, som blir förolämpade och upprörda över sådana provokationer (kolla videon). Ryssland är enorm (tänk dig flera millioner, som känner för att provocera lite), vardagskulturen är inte som i Sverige, provokationer som stör samhällsfunktioner och kostar ska bestraffas. De fick vad de förtjänade. Du tycker kanske att 2 år är mycket, men du ska inte jämföra med Sverige, där man får 3 år för mord. ”Fler olika inhemska maktkoncentrat” låter fint och passar kanske ett litet homogent land som Sverige, men passar kanske inte en stat som Ryssland med över 100 mln.människor och ett dussin delrepubliker. Tänk på det.

 • Agent Orange

  De visste vad de gav sig in på; de visste att de bröt mot lagen.
  Leker man med elden får man räkna med att bli bränd.

 • Agent Orange

  Kan du ge mej några exempel på kristna terrordåd där man spränger småflickor i luften i guds namn?

 • Förnuft-o-fil

  ”Rättspositivism”  … en riktning inom rättsfilosofin som ser rätten som en konstruktion och inte grundad på en universell moral. Enligt rättspositivismen kan inte en lag vara orätt, eftersom rätt bara är en idé .. eller ett instrument för makthavare att utöva makt”.

  Nog låter det motbjudande. Det låter också gammalt och förlegat. 30-tal? Vi har lärt oss oerhört mycket sedan dess och framför allt har vi nu ett mycket djupare biologiskt och evolutionärt perspektiv på begrepp som lag och moral. Allt mänskligt ÄR konstruktioner av evolutionen och en modern rättslära måste integrera det perspektivet. Det går inte att separera någon mänsklig aktivitet från den mänskliga natur, som evolutionen suveränt har skapat. Min gissning är att den romerska rätten, med sin tro på en universell moral, är i mycket bättre överensstämmelse med ett modernt biologiskt perspektiv. Men det är förvisso värt att studera.

 • Anonym

  Du har rätt. Det var tafatt och det var för att försvara obegåvade konstnärer. Man ska uppmuntra mindre begåvade konstnärer och inte arkebusera de :-).
  Dock ingår Nathalia Edenmont ej i denna kategori enligt min modesta uppfattning. Eller vad säger du som tycks besitta bestämda åsikter i frågan ?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003446126416 Ulian Aliev

  ”Pussy Riots” är 100% en västerländsk företeelse, inspirerat, stöttat och beundrat av västerländsk elit, västerländska massmedier och av västerländska globalister.

  Min lillasyster är en typisk ryska – och tycker att det är vidrigt med en punk grupp som kallar sig könsord och dansar i den viktigaste helgedomen i hennes land.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003446126416 Ulian Aliev

  jo eller inne på kungliga slotet!  eller varför inte dansa på vasa-skeppet!?? 
  Då skulle säkert Sverige bara sitta stillatigande och se på

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003446126416 Ulian Aliev

   Han är VÄLDIGT populär bland ryssar!   tro inte på vad medierna skriver.  Fråga 1000 ryssar så får du en bild av det.  Svensk media gillar inte att intervjua dem som gillar Putin, och gör man det så väljer man nån som man tror att svenska folket inte kommer att gilla. Den valige ryske pensionären, tonåringen eller arbetaren får aldrig en röst i svensk media.

 • Anonym

  Sättet som ”protesten” utfördes på kan inte accepteras i något civiliserat samhälle hur skulle det se ut om myndigheterna inte försvarar kyrkorummen? Jag är inte religiös men men vad händer med en nations värdighet om inte de troende får ha sina heliga platser ifred? Det är bra att de ryska myndigheterna sätter klackarna i backen anarki är det sista ett land behöver.
  . Jag läste i Bildts blogg som ställer sig på Pussy Riots sida!? Även om han av någon anledning hyser något agg mot ryssarna så kan han inte låta sådana känslor styra sin uppfattning i denna rättsfråga. Dags att avpolettera den gubben också.

 • Pingback: Arnholm (FP) lanserar ordet ”hen” i riksdagen

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.