S vill ha varningsbilder på cigarettpaket

Regeringen bör agera mer offensivt mot rökning. Det anser Lena Hallengren (S), som förespråkar varningsbilder på cigarettpaketen. Förslaget får stöd från flera håll.

Enligt socialutskottets vice ordförande Lena Hallengren (S) är det angeläget att vidta åtgärder för att minska rökningen.

– Det är skadligt för den som röker, men också för omgivningen.

Hon är positiv till rökförbud på fler platser, men tycker inte att alliansregeringen hittills har varit särskilt offensiv.

– Det finns ju ett antal idéer och konkreta förslag, som det är fritt fram för regeringen att stödja. Jag tycker nog att man visar brist på handlingskraft, säger Lena Hallengren.

Socialdemokraterna vill att det ska krävas tillstånd för att få sälja cigaretter och att varorna ska förvaras bakom disk. Partiet förespåkar också varningsbilder på cigarettpaketen. Flera länder i Europa har redan infört sådana bildvarningar, och systemet är framgångrikt, skriver S i en motion.

– I Kanada har man haft det här i mer än tio års tid, inte för att det är roligt, utan för att det har haft en viss effekt, säger Lena Hallengren.

EU har skapat ett gemensamt bibliotek med bilder på exempelvis en tobaksskadad lunga som medlemsländerna kan använda. Lena Hallengren tycker att bilder som varnar för hälsofarorna med rökning – i stället för den nuvarande texten – ska bli obligatoriskt även i Sverige.

– Det är mycket mer effektivt. Vi vet att det kan hindra människor från att röka, och framför allt från att börja röka, förklarar hon.

– Om regeringen menar allvar med att man ska minska tobaksförbrukningen, och dess skadeverkningar, bör man utan tvekan återkomma med förslag på bildyttringar. Vi måste hela tiden flytta fram positionerna.

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill att Sverige ska införa bildinformation om tobakens skadeverkningar på förpackningarna.

Ansvarig minister Maria Larsson (KD) har tidigare hänvisat till att det är Folkhälsoinstitutets uppgift – och inte en fråga för regeringen – att överväga om varningsbilderna ska införas i Sverige.

Men Kenneth Johansson (C), ordförande i socialutskottet, är positiv.

– Man ska inte ha en övertro på att det här löser problemen, men som en del i ett samlat batteri av åtgärder tycker jag väl att man kan pröva de här bilderna. Jag har sett konkreta exempel, från bland annat Australien.

Inte heller Mats Gerdau (M), socialpolitisk talesperson, stänger dörren för en modell med varningsbilder.

– Personligen kan jag tänka mig det, men jag tror inte att vi har någon partiuppfattning i frågan. Men vi tycker att det är viktigt att det man gör ska ha bevisad effekt när det gäller att minska konsumtionen, så att det inte blir symbolåtgärder, säger han.

Visa kommentarer (120 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • anders

  Lena Jag håller med.
  Och sätt gärna dit en bild på en rökande Mona Sahlin, androm till skräck och varnagel.

 • Mulligan

  Varför inte ta steget fullt ut och förbjuda tobak ? Hade tobak blivit introducerat idag hade det garanterat varit förbjudet. 

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  Suck. När ska politikerna fatta att folk röker fast de vet att det är farligt.
  Om man väljer att göra saker som försämrar ens hälsa så är det ett upp till individen. Det finns tusentals olika saker man kan göra för att försämra eller förbättra sin hälsa.
  Det är inte statens uppgift att lägga sig i.

 • http://www.facebook.com/people/Driftingen-Igen/100002854462207 Driftingen Igen

  Det är väl redan varning på paketen…

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Tänk om politiker la lika mycket initiativ på att få företagen att gå bra i det här landet så det skapades mer arbeten. Varningsbilder på svenska ciggpaket är knappast något som borde ha nån betydelse i den dåliga ekonomiska situation världen är.

 • http://snawitz59.blogspot.com/ snawitz

  Det är redan varning på tobakspaketen.
  Folk nyttjar tobak ändå. Men det enda som som skulle avskräcka är en bild på Mona Sahlin, gärna i sällskap med sin snygga handväska

 • http://profile.yahoo.com/PGILBFNW4D52A7T34B63PEUAKY Jenny

  Jag tror att det kan vara bra med saklig och rimlig information/ bilder. Tex ”känner du till att rökning påverkar barns luftrör, även rökning utomhus”. ”vet du att din rökning kan påverka så att ditt barn börjar röka”
  Kan förstås vara svårt ändå, men alla vill sitt barns bästa. När det kommer till en själv så tror man ju aldrig att man ska bli drabbad. När man röker väljer man ju att lukta illa, och vem vill lukta illa, egentligen?

 • http://www.facebook.com/Marcelo.Ormazabal Marcelo Ormazabal

  Största hälsoproblemet idag är inte tobak. utan socker. Hade socker varit framställts idag. hade man förbjudit det…

 • Anonym

  Jag känner flera människor som rökt hela sitt liv, dom ser inte ut så i munnen som bilden visar. Skrämsel propaganda utan relevans till verkligen brukar inte fungera. Är det inte dags att argumetera mot orsaken till varför folk röker

 • Pingback: johaneriksson.se » Blog Archive » S som i stigmatisering

 • Anonym

  Passande namn. Låt mig se om jag förstått det rätt nu,

  Marknadsfundamentalister och nyliberaler likt dig avskyr statlig inblandning, därför vill ni också avskaffa, t.ex, alkoholmonopolet, eftersom att det inskränker på er ”frihet”, och alla regleringar som kan påverka alkoholutbudet och försäljarna av denna drog. Sedan när människor börjar supa och dricka för att slippa tänka på alla sina problem, som exempelvis hur de skall ha råd med hyran utan subventioner, bidrag eller regleringar, och till slut behöver vård som man inte har råd med, till följd av lönedumpning som ett resultat utav att fackföreningarna blivit tandlösa samt en urholkning av sjukförsäkringen och att privata karteller monopoliserar vårdsektorn, så nekar ni dem den vården därför att de redan har gjort sitt val här i livet; det är ju en fråga om personligt ansvar, eller hur?

  ”Under fascism, we are starved of our freedom. Under libertarianism, we are free to starve.” – Engelskt ordspråk.

 • Anonym

  Jag tycker det ska varnas. Har man sett hur människor kämpar mot döden i lungcancer så vill man varna andra.  Den som röker kör som andra missbrukare med försök att tysta ett gnagande samvete, men ju mer som talar mot rökning desto mer skaver det obehagligt när ciggen ska tändas. Till slut kan man få nog av skavet och faktiskt få kraft att sluta.
  Tack gode Gud att jag klarade av det en gång, ångrar djupt att det inte skedde tidigare. Vill varna alla ungdomar från att fastna i nikotinbegär. Tycker det är bedrövligt att samhället tillåter försäljning av dödligt farliga nikotinprodukter i vanliga matbutiker. Förslaget från S är bra och fler politiker borde haka på.

 • Anonym

  EU har visat noll förmåga att avslöja ett fuskande Grekland och andra oegentligheter på ekonomins område. Vad säger att EU förtjänar vårt förtroende på hälsoområdet. Jag hoppas SvD har synat EU:s faktaunderlag innan tidningen tar sig till att publicera en sådan bild som i artikeln. Det borde väl vara normal faktakoll före ev publicering. Vad har personen ifråga ätit under sin livstid? Hur mycket socker? Hur mycket läskedrycker. Vad har personen ifråga för socioekonomisk status? Har han/hon över huvud taget haft råd att besöka en tandläkare? Är han/hon narkoman? Har han/hon över huvud taget rökt tobak? I så fall hur mycket?

 • Anonym

  Tramsiga symbolfrågor som inte betyder ett skit! Dessutom ser bilderna snarare ut att vara på något om har tagit meth-amfetamin i 40år. Ren skrämselpropaganda! Andra länder, bl.a. Thailand, har testat detta. Rökaren vänjer sig snart vid bilderna vilket gör dem effektlösa.

  Om staten vill minska rökningen måste man först och främst sluta ha motstridiga intressen – dels folkhälsan och dels skatteintäkterna. 

  Vad som däremot skulle minska rökningen är att lagstifta om en högsta tillåten nikotin-halt vilket kommer att göra det lättare för rökare att sluta.

  Sedan kan man även förbjuda försäljning av cigaretter annat än i 10-pack vilket skulle minska impulsköpen. Man betalar väl kanske inte gärna 400-500kr bara för att kunna röka en kväll, och dels så skulle det göra cigaretter mer svåråtkomligt för fattiga ungdomar. 

 • Anonym

  Jag kan tillägga att jag rökte när jag var gravid. Finns knappast något jag ångrar så. Men barnmorskorna sa att ”är det mycket svårt att sluta så kan du ju trappa ner lite istället, det är viktigt att du mår bra…”  Idag VET man att rökning skadar fostret så pass mycket att ingen barnmorska med hedern i behåll skulle kunna tona ner faran för att mamman skulle slippa besväret att sluta.
  Önskar att barnmorskan sagt rakt ut: ”sluta med den där skiten om du vill ge ditt barn den bästa tänkbara start på livet”  För klarspråk och varningar kan faktiskt vara rätt kraftfulla medel för att få folk att börja tänka på vad man sysslar med.  Dessutom, tänk en biosalong. Rökning förbjuden. Inget konstigt utan något alla accepterar. 

  Förbud behövs ibland för att skydda folk mot ännu värre saker än att ”friheten” att göra vansinniga saker naggas i kanten hos bortskämda medborgare.

 • Anonym

  Inför ett ”kaffe-ut-o-ta-två-cigg-sen-direkt-in-förbud”, snälla, Det stinker så fasligt när rökare kommer direkt tillbaka från sin rökpaus.

 • Patrick Lundström

  Klu klux klan raderades i princip ut med hjälp av Stålmannen och barnteater på radio. Det effektivaste är att göra det löjligt att röka… 
  Farligt och förbjudet däremot är coolt!

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Bilder på paketen har NOLL inverkan på om folk röker ller inte, det har ju tydligt bevisats utomlands. Fast det kanske får S politiker att känna sig lite nyttiga, få dem att tro att de gör något. Lägg krutet på att avkriminalisera all droganvänding till att börja med. Och när det är avklarat, undersök jur använding av Cannabis kan legaliseras (kontroll, beskattning osv).

 • Patrick Lundström

  När jag jobbade på Posten för en himla massa år sedan sprang rökarna ut fem-tio minuter en gång i timmen för att röak, vi som inte rökte borde ha fått mer i lön! :)

 • Anonym

  Och om folk kunde ta ansvar för sig själv och sina egna liv skulle det vara jättebra. Tyvärr är det inte så. De allra flesta kan inte komma fram till vilket parti ens som är ekonomiskt, socialt eller ideologiskt mest korrekt för dem att rösta på. Staten har ett ansvar i att sätta upp skydd för individerna, att hjälpa dem på traven.
  Att alla individer inte är ”inkapabla”, ”inkompetenta” eller ”korkade” är inte ett argumet emot det, snarare tvärtom: Grattis! Jättebra att du inte behöver hjälp – å andra sidan är du då också sannolikt så pass framgångsrik att ett par extra hundringar till de ”misslyckade” inte skadar dig så mycket. Se det som ett bevis på att du är ”bättre” än de andra, för det är egentligen den känslan de flesta anti-stat’are vill uppnå.
  Jag unnar er den, njut för fulla muggar. Och du, visst är den värd några hundra per månad? ;)

 • Anonym

  Skrämselpropaganda typ bilder har väl testats förut, bla om bilbälten elle hålla farten eller nåt sådant. Forskning visade noll effekt , kanske tom negativ effekt, om jag kommer ihåg rätt.
  Ska de börja slåss om vem som kan ”förbjuda mest och flest?

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Och förbjud samtidigt stinkande parfymer och deo – mer är definitivt inte bättre

 • Anonym

  Snart får man väl inte släppa en rökare en gång?

 • Anonym

  För h-e sossar ligg lågt och kom inte med några fler dumheter om ni tänker vinna val. Alla bor inte i Stockholm och är uppdaterade på vad som är pk för stunden.

 • Anonym

  Negativ effekt? Menar du att folk blir mer triggade att int använda bilbälte? ;-)

 • Anonym

  Ditt argument är icke samhällsekonomiskt försvarsbart. Det enda rätta är att införa totalförbud för konsumtion av tobaksprodukter för personer födda 2013 och senare.

 • Anonym

  Låter på dig som att du är bitter delvis för att du inte tycks reagerat/tänkt/reflekterat  tillräckligt på barnmorskans varningsord ??. Och detta ska då lösas med förbud för ALLA ??. Nej, detta ”faller”, enligt mig, mest på dig själv.

  För övrigt så tycker inte jag att allt kan/ska inte ”lösas” med förbud. Mycket kan istället lösas med lätttillgänglig upplysning/frivilliga överenskommelser. Att vissa människor, trots detta, sedan ändå får lång-/kortvariga, kroniska eller tillfälliga men av saker och ting trots att man vet, eller bör veta, att dessa risker finns, är till en betydande del individens eget fel, anser jag.

  Mer upplysning, mindre förbud. Låt folk få tänka mer efter istället för att agera som en icke-tänkande fårskock efter statens påbud.

  Avslutningsvis ska även tilläggas, att en hel del förbud i detta land stiftats efter att ENSIDIGA intresseorganisationer drivit på och ställt till ”väsen” omkring dem. Samt att de också kontaktat sina ”bundsförvanter” som sitter i riksdagen.

 • Anonym

   Fattar inte att det är tillåtet att sälja skiten.Läste att det är svårare att sluta röka än att sluta med andra droger.

 • Anonym

  Kan vi inte säga att vi måste nyttja marken för bättre syften som så. Jag är för hampa industriodlad för det är baske mig en fantastisk gröda men allt annat i drogväg borde vara förbjudet att odla inklusive tobak.

 • Adrian

  Det borde vara varningstext och varningsbilder när politiker talar.
   

 • Anonym
 • Anonym

  Nej du skjuter på fel fågel. Jag är inte ”bitter”, jag skrev däremot att jag ångrade djupt att jag rökte när jag var gravid. ”Bitter” och att ångra något man gjort är knappast synonymt. 

  Vad barnmorskan gjorde var ju tvärtemot, hon varnade mig INTE utan slätade över – för att just då var tongångarna att man ej fick oroa blivande mammor. Hon följde nog bara den yrkesmanual som var aktuell då.
  ”Detta faller” mest på dig själv”, skriver du dömande utan att inse att det är överflödigt, jag har ju redan dömt mig själv för detta – du kan väl läsa ordentligt eller?Men det är ju alltid risken man får ta när man tillstår att man gjort något fel, att Präktige Pelle passar på att må gott när han får vara duktig och påminna extra ”Höhö, ja du gjorde fel minsann!” :)

  Dessutom har du ett resonemang som bygger på ett fantasitänkande om individens förmåga till ansvar och riskbedömning. Människohjärnan är inte funtad så att lättillgänglig upplysning går hem alla gånger. Vore det så skulle ingen röka, förstår du väl?

  Tonåringar t ex har outvecklade hjärnor där de inte förmår bedöma konsekvenser av sina handlingar . Och tonåren är en ålder då många börjar röka. Så var det för mig. Vissa gånger måste man vara rak och tydlig  samhället. Tänk så bra att vi har t ex trafikfegler som är tydliga med exempelvis FÖRBUD mot att köra (rattfull eller mot enkelriktat etc) så att man riskerar skada sig själv och andra och därmed belasta samhället i onödan. Såsom i fallet med rökning.

  Angående ”ENSIDIGA intresseorganisationer” så kunde man ju tro att vissa här med sina dåligt underbyggda resonemang och ogenomtänkta argument har sitt levebröd från den giftstinkande tobaksindustrin.

 • Anonym

  tänk vad rätt du har…Perfekt

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   ..under socialismen vet storebror bäst och allt efterfrågat är bristvaror som bara finns tillgängliga för den politiska eliten. Systemet är provat och har flunkat överallt i världen medan kapitalismen är uråldrig och anpassar sig till människorna och samhället medan socialismen försöker anpassa människorna till sitt samhälle med våld….

 • Anonym

  Varför inte helt enkelt tvinga cigarettföretagen att skriva en INGREDIENSLISTA på innehållet av tobaken!

  Det är inte vanligt tobak som finns i cigaretter, och det är inte samma sak i alla paket!

  Tobak brukades långt innan vite mannen kom över den och började missbruka den, samma sak gäller med kokablad och marijuana.

  Så det är väldigt missvisande att påstå att det är tobaken som huvudsakligen skadar människans hälsa

  Det är DE GALNA ”VETENSKAPSMÄNNEN” som sitter och mixtrar med formlerna för vad som läggs i tobaken som människor sedan röker!

  Vissa ”vetenskapsmän” i vissa tobaksföretag är galnare än andra, och det är konsumentens rättighet att välja vad de ska konsumera!

 • Anonym

  Det är för att du inte behöver gå till hörnet nere i stan iklädd mörka kläder och luva för att få tag på skiten. Förbjud det, och starta en helt ny våg av organiserad brottslighet. Bättre att låta folk röka ihjäl sig. Se bara till att andra inte får i sig skiten.

 • Anonym

  Bra tanke där S, eftersom problemet är att rökarna helt enkelt inte fattat att det är farligt än. 

 • Anonym

  Som vanligt blir det tal om betong, diktatur och ransonering så fort någon kritiserar det sjuka, nyliberala, marknadsfundamentalistiska system som påtvingats oss från ovan under de senaste decennierna.
   
  Varför drabbas du av verbal diarré och börjar räkna upp kommunismens offer alt. jämför någon vag definition av ”kapitalism” och ”socialism”.
   
  Är det kommunism att vilja ha ett grönt, klimatsmart samhälle? Tåg som går i tid? En pension värd namnet? En anständig sjukförsäkring? En vettig a-kassa? Arbete åt ungdomen? Välfärd åt folket? Trygghet åt medborgarna?
   
  Det säger väl snarare mer om vart du står på den politiska skalan, nämligen långt ut i det socialdarwinistiska träsket, snarare än om vart jag står.

 • http://twitter.com/richstallvik Richard E. S.

  Jag är bosatt i England där dessa bilder finns på paketen och som rökare skiter man fullständigt i dom. För det första vet nog de flesta rökare att det är farligt men väljer att fortsätta ändå av olika anledningar, för det andra är det som flera här tidigare sagt, bilderna är så extrema och nästintill omöjliga att relatera till och därför bryr man sig inte om dom, cigarettpaketet är dessutom inte något som man sitter och tittar på hela dagarna så en bild som man ser i någon sekund på baksidan av paketet är ingen tankeställare direkt . tycker det här är typiskt svenskt att lägga stor vikt vid hur en liten förpackning ser ut. ägna tid åt viktigare saker istället för att lägga vikt vid frågor som ändå inte lär ge någon större effekt långsiktigt, vågar nog påstå att det finns effektivare sätt att få folk att sluta, tex öka tobakskatten så det för de flesta blir oekonomiskt att fortsätta. 

 • Anonym

   Tja, ”gräs och andra vegetabiliska produkter”. Ungefär samma ingredienser som te.

 • Anonym

  Ja, foton på tänder som alla som känner en rökare vet är groteskt överdrivna propagandalögner, det kommer att ge PK-påvarna som förespråkar detta medalj i verklighetsförnekelse!

  Om man frågar rökare, så ÖVERDRIVER de själva kraftigt riskerna med rökning! Om man verkligen vill *informera* rökarna på cigarettpaket, så skulle man skriva: ”RÖKNING ÄR INTE ALLS SÅ FARLIGT SOM DU TROR!” Men politiker använder ju ordet ”informera” som orwellsk synonym för whatever lögnpropaganda de personligen behöver promulgera för att se vackrare ut inför sina hemliga slutna små sekter där personlig ynnest delas ut på skattebetalarnas bekostnad. Att statens redan bottenlåga förtroende hos droganvändare sänks ännu djupare, det bryr de sig inte om.

 • Anonym

  Politik har varit en vanligare dödsorsak än tobak.

 • Anonym

  Nej det är tyvärr inte så enkelt… efter lite research har jag kommit fram till att det finns över 500 extra ingredienser förutom tobaken, i cigaretter..

 • Anonym

  tydligen skulle inte hela ingredienslistan få plats på ett cigarettpaketet… Men iaf, denna lista måste alla veta om, och folk måste fatta att det inte är tobak som det var en gång i tiden…

  DESSUTOM, Ingredienserna i enskilda märken och modeller, förändras med tiden, detta vet jag efter erfarenhet.

 • Anonym

  Jag har faktiskt provat att röka te. men det smakade apa och hade inga positiva effekter!!

 • Anonym

   Ja, varför inte skapa en gigantisk svart marknad som tas över av kriminella istället, det adderar ju inte bara en massa problem? Satsa på få folk att vilja sluta röka istället för att försöka fixa samhällsproblem med förbud.

 • Anonym

   Vanlig varningstext är väl lite mitt emellan skrämselpropaganda och att upplysa rökare om farorna, tror rudmark syftar mer på de mer extrema skrämselmetoderna som äckliga bilder och typ att marijuana är en dödsdrog.

 • Anonym

  Jag tycker det skall finnas varningstext på alla politiska partier.
  ”Socialism dödar”.

 • Anonym

  Vad med aborterade foster i kloroform. Sverige är perverst!

 • Anonym

  Vad med aborterade foster i kloroform? Sverige är perverst!

 • Anonym

  Greater awareness, jo jag tackar jag. Det var nog inte det som var syftet. Långtidseffekter av skrämselpropaganda är kortvarig. Troligen awarenessen likaså alltså.

 • Anonym

  Om man bortser från all PKism, moral och dylikt så är det en fråga som jag aldrig får svar på och det är varför man röker överhuvudtaget. Vad är det man anser sig vinna på att röka? 

 • http://www.facebook.com/people/Jerry-Johansson/100000535326219 Jerry Johansson

  Den här typen av kampanjer är notoriskt ineffektiva. De som redan är fast i beroendet kommer sannolikt inte påverkas i någon stor utsträckning över bilder på paketet, men har det någon effekt så inte mig emot. Det som tycks ha haft effekt är att ta bort rökningen från krogen och offentliga rum.

  Förbud tror jag inte alls på i synnerhet inte på EU-nivå, det skulle kunna få katastrofala följder – precis som det fick när man förbjöd alkohol i USA. Alltså att smugglingen skulle öka till gigantiska proportioner och brottsliga nätverk skulle tjäna oerhört mycket pengar – med gangsterstrider á la Mexiko som följd, för att kontrollera den enormt lukrativa handeln.

  Rökning är tyvärr en realitet som man måste förhålla sig till. I Sverige när vi trots allt har ett systembolag så förstår jag inte varför vi inte förpassar cigaretterna dit. Det gör smuggling överflödigt, men samtidigt skulle det inte vara lika tillgängligt som idag – i synnerhet inte för ungdomar.

 • Anonym

  Jag skulle hellre se varningsbilder för socialdemokraternas politik

 • Anonym

  det är gott! 

 • Anonym

  Jag bryr mig inte ett skvatt om människor röker eller ej, det är deras val. Men jag vill inte se massa ciggarettpaket liggandes på marken med groteska bilder på sig. 

 • Anonym

  Man blir av med abstinensen

 • Anonym

  ”informera” eller ”utbilda” brukar i praktiken vara tvångsindoktrinering

 • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

   Jepp! DET är kommunism! Kommunism är bäst och världens framtid. Capitalism isn’t working any longer!

 • Anonym

  På orwellsk-politiska ja. Men det finns ett uppenbart motsatstillstånd mellan snubben som går omkring och bär på sitt plakat om X å ena sidan, och å andra siden en stat som hotar kasta människor i fängelse om de inte trycker X på sina förpackningar.

 • Anonym

  Varför stanna där? Skicka med ett fotoalbum med bilolyckor till varje ny bil som säljs. Folk måste få veta att de utsätter sig själva och andra för en risk när de sätter sig bilen.

 • Anonym

   Ja, och varför ger vi egentligen barn lördagsgodis?

 • Claes Eriksson

   NJa, skrämselpropaganda har effekt. Man brukar ange att den fungerar ett tag efter det kampanjen avslutats. I det här fallet kommer den inte vara tidsbegränsad. Nya bilder hela tiden. Kan skapa jobb för den som uppfinner ett smidigt fodral till paketen…

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  När folk börjar resonera på det sättet brukar jag vanligtvis bli rädd. När man börjar se ner på de omkring sig och sätta sig själv som ”bättre än alla andra” och att man ”måste ta hand om de som är mindre kapabla” då börjar man lukta maktfullkomlig kommunalpolitiker som ser sig som förmer än andra.

  Jag föredrar att se folk som fullständigt kapabla människor att fatta sina egna beslut över sina liv. Det är inget undantag utan en regel. ”Dumma” beslut som de fattar är vanligtvis såna man själv inte skulle göra. Det gör dem dock varken rätt eller fel för den delen. 

  Själv ser jag mig som liberal, för jag eftersträvar individuell frihet framför allt. Auktoritär makt tilltalar mig inte, och jag ser mig som varken höger eller vänster i det politiska spektrat. Klåfingriga politiker som fått för sig att fatta beslut åt folket (för deras bästa), istället för att driva igenom folkets vilja tillhör nog de drägg som jag känner mest avsky mot. I detta fallet rör det S-folket, men rent generellt hela det politiska huset skulle må gott av ett rejält lavemang.

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  När folk börjar resonera på det sättet brukar jag vanligtvis bli rädd. När man börjar se ner på de omkring sig och sätta sig själv som ”bättre än alla andra” och att man ”måste ta hand om de som är mindre kapabla” då börjar man lukta maktfullkomlig kommunalpolitiker som ser sig som förmer än andra.

  Jag föredrar att se folk som fullständigt kapabla människor att fatta sina egna beslut över sina liv. Det är inget undantag utan en regel. ”Dumma” beslut som de fattar är vanligtvis såna man själv inte skulle göra. Det gör dem dock varken rätt eller fel för den delen. 

  Själv ser jag mig som liberal, för jag eftersträvar individuell frihet framför allt. Auktoritär makt tilltalar mig inte, och jag ser mig som varken höger eller vänster i det politiska spektrat. Klåfingriga politiker som fått för sig att fatta beslut åt folket (för deras bästa), istället för att driva igenom folkets vilja tillhör nog de drägg som jag känner mest avsky mot. I detta fallet rör det S-folket, men rent generellt hela det politiska huset skulle må gott av ett rejält lavemang.

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  Och förbud för konsumtion av socker, alkohol och extremsporter för alla av samma årgång. Faktum är, vi bör omyndigförklara ALLA av årgång 2013. Då slipper vi problem, och vi kan ta hand om dem från vaggan till graven, från att bestämma vad de ska utbilda sig till, vad de jobbar med, och t o m ta fram ett schema så de inte glömmer bort att gå på toaletten – och designera exakt vad de ska äta. Då kan de bli produktiva medborgare utan problem eller ansvar.
  Ah vad underbart. :)

 • Anonym

  Det räckte inte med Juholt, nu skall den andra foten skadeskjutas också.

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  Påminner mig om ett av mina favoritcitat

  ”I’m the enemy, ’cause I like to think; I like to read. I’m into freedom of speech and freedom of choice. I’m the kind of guy who likes to sit in a greasy spoon and wonder, ”Gee, should I have the T-bone steak or the jumbo rack of barbecued ribs with the side order of gravy fries?” I WANT high cholesterol. I wanna eat bacon and butter and BUCKETS of cheese, okay? I want to smoke a Cuban cigar the size of Cincinnati in the non-smoking section. I want to run through the streets naked with green Jell-o all over my body reading Playboy magazine. Why? Because I suddenly might feel the need to, okay, pal? I’ve SEEN the future. Do you know what it is? It’s a 47-year-old virgin sitting around in his beige pajamas, drinking a banana-broccoli shake, singing ”I’m an Oscar Meyer Wiener”.” – Edgar Friendly, Demolition Man.

 • Anonym

   Människor är olika. Du får nog ett knippe svar där somliga svar återkommer mer än andra beroende på vem du frågar. För din del har du tydligen fått uteblivna svar. Det är på sätt och vis också ett svar som möjligen speglar dagens verklighet där auktoriteter ständigt bombarderar rökare med budskapet att de är sjuka, svaga och fast i ett ”beroende” och därför behöver ”hjälp”. Det vore ytterst märkligt om den propagandan inte påverkar många rökares självbild negativt och hur de mår och hur de svarar. Själv röker jag cigarr som jag lagrat i många år, delvis för nikotinet men det har till stor del brutits ner med tiden och cigarrerna smakar gudomligt gott. För egen del röker jag också (i likhet med några andra) av medicinska skäl eftersom jag har en neurologisk skada (nikotin skärper koncentrationsförmågan och ökar den mentala kapaciteten).  Därtill har rökning  (mätt med antirökrörelsens måttstock) en skyddande effekt på ett flertal neurologiska sjukdomar som t ex parkinsons sjukdom, altzheimers och möjligen också schizofreni,samt om jag minns rätt på Tourettes syndrom. Rökning är bra för tarmen. 90 procent av de som drabbas av den allvarliga tarmsjukdomen ulcerös kollit är icke-rökare. De som får den sjukdomen löper därtill en förhöjd risk på ett par hundra procent att drabbas av levercancer. Jag känner till fall där människor som fått diagnosen ulcerös kollit har sluppit stomioperation (påse på magen) genom att börja röka tobak. De har på så sätt lyckats hålla symptomen på avstånd i flera år.

  Jag hoppas att det här åtminstone delvis har besvarat din fråga.

 • Halvdansken

  Det ska nog mer än bara cigaretter till för att man ska se ut sådär. Känner ingen (rökare eller ikke) som har sådana tänder.

 • http://www.facebook.com/tonykollberg Tony Kollberg

  Dom kan visa bilder på lungor hos rökare

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  ”Sedan vänder sig personen till kriminalitet för att ha råd med
  behandling, exempelvis genom att göra inbrott, och då ser ni på personen
  i fråga som kriminellt avskum som kränker någon annans äganderätt och
  därför skall dömas till hårda fängelsestraff.”

  Men det är ju skatter och förbud som gör priserna höga! Det är din kära välfärdsstat som gör att folk tvingas begå brott för att finansiera sitt missbruk. Över hälften av alla interner i svenska fängelser sitter där för drogrelaterade brott…

  I USA hade man alkoholförbud på 30-talet. Kriminaliteten explodera. Al Capone & maffiatyper tog över. Tillslut var man tvungen förbudet för att bli av med kriminaliteten.

 • Anonym

  De schizofrena (inte alla, möjligen de med negativa symtom) röker ju kopiöst. Har funnits diskussion om det ska skrivas ut på recept. Lite OT, men jag har hört att det ökar ‘belöningsförmågan, men din synpunkt att det ökar koncentrationsförmågan osv är ju i samma linje.

 • Anonym

  Precis, och en bild på Tjernobyl vid varje elkontakt och bilder på döende sälar vid varje toalett…

 • Anonym

  You could have cigarettes that were called the warnings. You could have cigarettes that comes in a black pack with a skull and a cross-bone on the front, called tumours. And smokers around the block would be rounding around the block:
  – Well I can’t wait to get a hand on theese f*ckin things…

  -Denis Leary (1992)

 • Anonym

  Gör ”vi”?

 • Drizzcol

  You got to love that man! ^^

 • Drizzcol

  De kan ha varningsbilder på politiker som vill ha varningstexter, så att man som rökare inte behöver rösta på dem i nästa val.

 • Anonym

  Rök i lungan är dåligt. Att betala för det är dåligt. Cancer är en smärtsam död. Undvik. Frågpor på detta kan omöjligt finnas..

 • Anonym

  All right, det är onyttigt att röka, jag uppfann inte cigaretten, ej heller alkohol, inte heller detta ofattbara storindustri-nedskitande på vårt lilla klot. Varför börja hojta om rökning när det finns så enorma världsproblem att lösa i första hand? Vem talar?

 • Eufrat

  Nej nej nej! Det ENDA som händer är att folk blir ännu duktigare på att bortse från varningstexter och -bilder. Redan idag filtrerar alla cigarettköpare effektivt bort texten.
  .
  Det år kvalificerat hyckleri att å ena sidan säga att du DÖR om du köper den här produkten, och å andra sidan faktisk tillåta försäljning överallt. Förbjud produkten eller skippa varningtexterna. Mellantingen är fördummande och riskerar bara att göra människor avtrubbade.

 • Anonym

  Den som säljer en skadlig produkt till en kund måste naturligtvis ha en skyldighet att upplysa om alla eventuella skadliga biverkningar. De som köper ett cigarettpaket idag får inte denna information. Alla de skador som brukarna av produkten drabbas av, men som de inte har blivit upplysta om, borde kunna leda till skadestånd.

  Visserligen är det allmänt känt för de flesta att rökning är skadligt, men det skall inte friskriva producenterna och försäljarna av dessa produkter från att ha en skyldighet om att informera om ALLA skadliga biverkningar.

 • Anonym

  Efter att ha sett varningsbilderna på rökverk i Asien, bilderna finns tom på cubanska cigarrer, så är jag övertygad om att de har effekt. Bilderna är så pass äckliga att man blir illamående och att bara hålla i ett paket och se bilderna på nära håll är det mest förfärliga jag sett. Så nog tror jag att det har en avskräckande effekt.

 • Anonym

  Jamen det är väl enkel matematik att det bidrar positivt till vårt jordklots och mänsklighetens hälsa om man odlar mat istället för gifter. Och att sjukvården kommer dem till godo som har sjukdomar man inte kunnat förhindra. Resurserna är begränsade och då behövs en rättvisare fördelning.

 • Ingvar Bergvall

  Det låter som att du vill ha det som i USA där folk kan göra fullständigt och totalt idiotiska saker, för att sedan stämma folk och företag till höger och vänster, och bli rika som bergatroll.

  Om det dessutom var krav på att proucenter av olika varor informerade om ALLA eventuella risker med produkterna de säljer, så skulle var och varannan pryl komma med en telefonkatalogstjock bok med varningar. Den skulle naturligtvis också behöva sina egna varningar t.ex. ”att äta upp listan med varningar kan orsaka matsmältningsproblem”, och naturligtvis: ”Att äta upp varningen som varnar för att listan med varningar kan orsaka matsmältningsproblem, kan orsaka matsmältningsproblem”, Att äta upp varningen…”

 • Pingback: ”Inför varningsbilder på cigarettpaketen” | nyheternadirekt

 • Carl Nilsson

  Mitt i prick. Undrar varför man snöar in sig på frågor som denna som egentligen bara handlar om att säga till folk att de är för dumma för att själva avgöra farorna med konsumtion av cigaretter. Fine, vi vet att det inte gynnar hälsan. Fine! Det står med stor text på alla paket. Fine, samhället skall upplysa om farorna. Men tråkigt nog är åtgärderna som vissa politiker tror ska lösa alla problem mer förmynderi och mer pekpinnar. Det effektivaste och mest realistiska vore att prismässigt gynna en annan tobaksprodukt – snuset! Där har vi ett alternativ för rökare som är bevisat bättre för hälsan och en stor anledning till varför rökningens skadeverkningar är så begränsade i Sverige. Ändå är det samma människor som går i bräschen sådana här antiröknings-kampanjer som verkar för att slå ut snuset från marknaden.

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  mindre nikotinhalt gör att de som röker, röker fler cigaretter för att tillfredställa ruset.
  Mindre paket och högre pris öppnar för en svart marknad av smuggelcigg, med låg risk och hög avkastning. Ungdomar skulle kanske inte kunna köpa dem i vanliga butiker, men skulle bli en statussymbol. En inkörsport till andra droger, då t o m marijuana vore billigare och mindre farligt att röka.
  Håller med dig om att det rör sig om symbolfrågor som inte betyder ett skit.
  Alla vet redan att det är farligt, beroendeframkallande och med dåliga biverkningar – det blir vi itutade redan från mellanstadiet. Folk börjar ändå att röka. Om man inte åtgärdar just den psykologiska biten till ”varför”, så kvittar det vilka åtgärder de gör. Vanligtvis så får man ju ut något, om än kortsiktigt, från att röka. I mitt fall var det stress som lindrades av rökningen, i kombination med att jag var i ett land där det var fängelsestraff på införsel av snus. 

  Oooh, vore kul ifall andra skrev här under ”varför började du röka – ärligt talat”.

 • Anonym

  Typ: Röstar du på oss, så förvandlas ditt trygga bostadsområde inom kort till att likna en dålig dag i Beirut..

 • Anonym

  Fanns det inte bilder på sossarnas tid?

 • http://www.facebook.com/people/Arne-Plahn/100001034322223 Arne Plahn

  Om inte politikerna var såna fega stackare så skulle dom förbjuda tobak, helt enkelt. Och i varje fall skulle inte EU subventionera tobaksodling. Då skulle vi vara av med hela problemet. Men det är alldeles för starka företag bakom tobaken och dessutom en oerhörd skatte intäkt. När man ju ändå vill visa att man ”gör något” så blir det så här. Lagar om texter och bilder. Förbud att röka både här och där, samt generalåtgärden att någon gång om året höja tobaksskatten!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1248301591 Svante Setterkrans

  Att ändra paketens utseende till tråkigt neutralt vore det bästa. Äckliga bilder ger bara illamående hos rökaren – som måste tröstas med en till cigg, åtminstone initialt. Sen bryr man sig inte. Avtrubbningen går fort.
   

 • http://twitter.com/MikaelAxelsson Mikael Axelsson

  Vi måste ha varningstexter på varningsbilderna! Visa handlingskraft!

 • Anonym

  Jag vill ha bilder på ledbandsskador på alla innebandyprodukter. Jag vill ha bilder på söndertrasade kroppar på alla bilar. Jag vill ha bilder på nutida afrikanska slavar på alla diamanter. Jag vill ha bilder på spyor på alla billiga vinflaskor. Jag vill ha bilder på sönderslagna knogar på alla krogar. Ge mig! Nu!

 • Anonym

  Du verkar tro att du känner till mycket om USA, men att produkterna där kommer med ”en telefonkatalogstjock bok med varningar” har du fått lära dig av några som inte gillar USA. Tydligen så är det ok att sprida alla möjliga och löjliga fördomar om USA.

  Men i alla fall, jag tycket något åt det hållet, även om du raljerar och överdriver. Det är det enda rimliga att försäljaren / producenten upplyser köparna om eventuella faror med produkten. Alla människor är inte allmänbildade och desto fler lider av felaktiga fördomar om sakernas tillstånd, även de har rätt till korrekt information.

 • http://www.facebook.com/laseranders Anders Larsson

  Varningsbilder gör bara paketen coolare, gör paketen extremt ocoola istället!
  Lagen borde säga att paketen måste se ut som hemsidor från 90-talet. Comic sans, wordart, gifbilder på snurrande 3D-dödskallar (fast stilla såklart) och lila eller turkos bakgrundsfärg!

 • Anonym

  ”Stenar kilar fast sig i vinterdäcken. S säger: Regeringen hanterar ärendet utan visioner.” Oppositionen ämnar kritisera regeringen som handlingsfattig utifrån varje tänkbar fråga i samhället, och media rapporterar förljdaktige utan reflektion på nivån. Skrattretande.

 • Anonym

  Varför inte förbjuda cigarretter rakt av? Förbjud sprit också, och kaffe med, det måst väl vara farligt. Fast sådant här är bara ett substitut för riktiga nyheter – dimridåer, så vi ska ha något att läsa om eftersom ni inte vill rapportera om de allvarliga samhällsproblemen som regeringens invandringspolitik ställt till med. OBS, jag sa invandringsPOLITIK.

 • Ingvar Bergvall

  Naturligtvis överdrev jag i mitt svar på ditt inlägg. Men visst är det väl så att företag i USA är mer rädda för att bli stämda av folk som ibland gör saker som de inte borde gjort, om de använt sitt sunda förnuft? Och visst är det väl så att människor i USA tilldöms skadestånd som med svenska mått mätt är absurda, om de vinner i domstol?
  När det gäller just rökning så tycker jag att de varningstexter som finns på paketen är tydliga nog. Om de som röker sedan tar till sig informationen är en annan sak. Jag måste erkänna att jag själv tyvärr är rökare, inget som jag på något sätt försöker fösvara. Men här är några exempel på varningstexter som står på mina cigarettpaket:

  ”Rökning dödar.”

  ”Rökning skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning.”

  ”Rökning kan leda till en långsam och smärtsam död.”

  ”Om du slutar röka löper du mindre risk att få dödliga hjärt- och lungsjukdomar.”

  Informationen borde vara tillräcklig för att få andra människor att inte gå i samma fälla som jag gjort. Och jag försvarar som sagt inte mitt nikotinberoende. Men tyvärr är rökning en last som är mycket svår att bli av med. Dålig karaktär kallas det visst.

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  löjeväckande, det fungerar inte. Kan möjligen ha en liten effekt på kort sikt men sen vänjer man sig. Eller gör som jag skaffa ett cigarettetui.

 • Anonym

  Ja, och företag borde vara rädda för att inte informera om farorna med de produkter som de säljer / tillverkar.

  Det du antagligen talar om är ”punitive damages” och är inte speciellt vanligt. Du kan läsa mer om det här:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Punitive_damages

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  beror väl lite på, jag går ut och röker ett på gånger om dan men är effektiv när jag jobbar samtidigt som jag ser andra som inte får ett dyft gjort på hela dagen ( både rökare och icke-rökare i ärlighetens namn).

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=604444491 Robert Nyman

  Inget förslag ännu om varningsbilder på flaskor med alkoholhaltigt innehåll? 

 • Anonym

  Mina damer och herrar, detta är fulpolitik. Köp den inte!

 • Ingvar Bergvall

  Nu börjar vi hamna väldigt OT, tror jag. Men de summor som nämns är trots allt väldigt höga med svenska mått mätt. 
  Du verkar vara mer insatt i juridik än jag är. Men visst är det väl också så att många sådana här ärenden görs upp utanför domstol, och att den ”drabbade” då oftast beläggs med munkavle, bildligt talat naturligtvis. Om jag har rätt vore det intressant att veta hur vanligt det är. Omöjligt att veta, antar jag.

  Men om vi återgår till huvudfrågan, så anser jag fortfarande att informationen som står på Förpackningarna är tillräcklig för att folk ska förstå att det är en dålig id’e att börja röka. Och att mer information varken gör till eller från. De som inte tar till sig informationen är helt enkelt inte mottagliga för varningar, oavsett hur mycket information de än får. Och att folk som blir sjuka av röking skulle vara berättigare till skadestånd, bara för att de inte fått ALL information tycker jag är mycket märkligt. ”Rökning dödar” borde vara tillräckligt mycket information, och om det inte är det så får man skylla sig själv. 

 • Anonym

  Måste finnas utrymme här för en ny myndighet, gärna centralt belägen i Stockholm, med ett flertal tjänstemän
  och generaldirektörer, som har till uppgift att se över förpackningar av alla de slag, för att informera massan om farlighet med innehållet.
  Kunde tex börja med att bensinstationer ska ha varningskylt i mått 2310x1256x530 med tex texten OBS får ej förtäras, ja de får de kanske bestämma själva efter lite rundresor och konferenser.
  Ska inte slås ihop med de som nyckelmärker, svanmärker, ekomärker,m.m.  ety då kan ju jobb försvinna…..

 • Eufrat

  I flera andra sammanhang, t ex trafik eller droger, har skräckpropaganda prövats och övergivits, även om den kan ha effekt på enstaka personer. I trafiken är sambanden ändå betyligt enklare mellan olycka och mosat ansikte. De flesta rökare mår däremot förhållandevis bra, även efter åratal av rökning och kan inte relatera varningarna till sig själva.

 • http://profiles.google.com/nicke.lundberg Niklas Lundberg

  Den enda sättet att stoppa rökningen på är att förbjuda försäljning eller att höja tobaksskatten till en nivå som täcker samhällets vårdkostnader relaterade till tobaksbruk.

 • http://www.facebook.com/mattias800 Mattias Andersson

  Saknar handlingskraft? Eller kan det helt enkelt vara så att regeringen har andra, viktigare saker att tänka på än att ytterligare lägga sig i folks privatliv?

 • http://www.facebook.com/mattias800 Mattias Andersson

  Det är sånt här trams som stör mig enormt mycket.
  ALLA produkter är skadliga, på ett eller annat sätt. Det är konsumentens eget ansvar att ta reda på vad han konsumerar. Ska det stå ”kan orsaka drunkning” på vattenflaskor? ”Kan orsaka fetma” på ALLA livsmedel. Och vadå ”ALLA skadliga biverkningar”? Vi kan inte ens veta huruvida vi vet om alla biverkningar.

  Ta eget ansvar!

 • Anonym

  För att göra det uppenbart. Så om jag säljer barnmat med ett giftigt ämne i till dig, samt underlåter att informera dig om att det finns ett giftigt ämne i maten som man kan ta skada av, så är det ditt fel om ditt barn dör av det? Låter mer som laglöshet och anarki för mig.

  Förstår inte ens hur man kan inta en sådan ståndpunkt.

 • Anonym

  Om man belönar ansvarslöshet så får man mer av det. Om man bestraffar studier och hårt arbete så får man mindre av det. Det finns dessutom inget som förbjuder dig att hjälpa din nästa som behöver hjälp.

  Ditt snömos var ungefär lika korrekt som din vanföreställning att man betalar några hundralappar extra i månaden till omfördelning. Inklusive sociala avgifter, värnskatt, statlig inkomstskatt, kommunal inkomstskatt, moms och punktskatter, så betalar en tjänsteman ungefär 3/4 av sin inkomst i skatt.

 • http://torestad.blogspot.com Bertil Törestad

  Forskningen säger att skräckbilder o dyl i attitydförändringssammanhang är bra bara man samtidigt ger en påtaglig hänvisning till vad man kan göra för att undvika att drabbas. Så sker inte här. Risken är då att folk blir lätt uppröda av bilderna och vad gör rökarna då? Tar en ny cigarett.

 • http://twitter.com/MaxRonalds Max Ronalds

  Den enda anledningen till att utvidga rökförbudet är jobbfrågan. Bevakningsbranschen är i praktiken den enda bransch där det går att anställa fler människor i all evighet. Polisstaten med ständigt nya förbud är löneslaveriets enda chans till överlevnad.

 • zacharias brandt

  Inte helt oväntat, ryssarna plockade ju ut pengar via Laiki i London….. när bankerna på Cypern var ”stängda”.
  Vad gäller hr Bildt, så förordar jag mindre naivitet och mer real syn på tillvaron. Som politiker är han en fulare fisk än vad folk vågar se.

 • swerco

  men senaten har i alla fall en frygisk mössa som symbol. (den frygiska mössan användes bla av befriade galärslavar)…

 • Sam_Vimes

  Och Haitis vapensköld.

 • quesnay
 • Mentat57

  Tack. ”Social turism”, ja, det var väl ett begrepp som myntades av Göran Persson?

 • quesnay

  Jo, men som hon säger så är den fria rörligheten inte förhandlingsbar. Vill man minska den ”sociala turismen” kan man minska möjligheterna att få bidrag.

klimattoppmötet

”Allt fler skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

Världens ledare ökar pressen inför klimatkonferens.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

Fri efter 44 år i fängelse

Dömdes till livstids fängelse – fri efter 44 år bakom galler.

”En stark tjej som klarar sig ensam”

kolumn

Thunberg: Här var jag när...

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

Skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

Kyrkskandalerns roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.