Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Justitieminister Beatrice Ask bör snarast dra tillbaka det kritiserade förslaget om förbud mot kränkande fotografering. Det anser justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S), som säger att det vore ”uppseendeväckande” av regeringen att driva igenom en ny lag med stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringen vill förbjuda kränkande fotografering, men planerna har fått hård kritik från flera håll för att inskränka yttrandefriheten. Förra veckan sågade lagrådet förslaget. Det är dåligt berett, och tveksamt rent sakligt, anser de juridiska experterna, som avstyrkte hela lagstiftningen ”på det beredningsunderlag som nu föreligger”.

Det är dock osäkert om justitieminister Beatrice Asks (M) förslag att förbjuda kränkande fotografering har stöd i riksdagen. De rödgröna partierna säger nej, visar SvD:s samtal med de ansvariga talespersonerna. Sverigedemokraterna står dock fast vid att de kan tänka sig att stödja förslaget.

Morgan Johansson (S)

– Jag har läst igenom lagrådets svar, och delar inte riktigt deras bedömning. Vi menar att det finns en poäng för enskilda personer att den personliga sfären skyddas mer än i dag, och jag är hyfsat positiv till regeringens förslag, säger Kent Ekeroth (SD), rättspolitisk talesperson.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) är av motsatt uppfattning.

– Lagrådets utlåtande är en av de värsta sågningarna av ett lagförslag som jag har sett. Det är uppenbart att regeringen inte har tänkt igenom frågan ordentligt. Jag vill inte ha något hafs och slafs till riksdagen, och tycker att regeringen ska lägga det här förslaget på is och i stället låta yttrandefrihetskommittén titta på frågan igen.

Socialdemokraterna är inte emot en reglering som på olika sätt stärker integriteten för privatpersoner, betonar han.

– Men kritiken, inte minst från media, mot det här förslaget har ju gått ut på att det påverkar möjligheten att granska makthavare.

Det är anmärkningsvärt om Beatrice Ask trots allt väljer att lägga en proposition på riksdagens bord, anser Morgan Johnasson.

– Att, ihop med Sverigedemokraterna, rösta igenom ett lagförslag och pressa fram regler som påverkar yttrande- och tryckfriheten skulle vara väldigt uppseendeväckande. Det borde vara besvärande för regeringen, säger han.

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv