Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Sverigedemokraterna riktar nu öppen kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldts agerande i riksdagens frågestunder. Han uppträder ”väldigt nonchalant” mot SD-ledamöterna, enligt gruppledaren Björn Söder.

Tidigare har SvD berättat att företrädare för oppositionen anser att utrikesminister Carl Bildt (M) och miljöminister Lena Ek (C) är dåliga på att i talarstolen besvara interpellationer i tid.

Nu får även regeringschefen själv, Fredrik Reinfeldt, kritik för sitt beteende i kammaren.

– Vi tycker att statsministern uppträder väldigt nonchalant, och jag upplever det som att det är direkt riktat mot oss, säger Björn Söder, som är Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

Björn Söder (SD)

Det ”värsta” exemplet är från statsministerns frågestund i slutet av september förra året. Då hade SD just presenterat sina beräkningar av ”nyinvandringens kostnader”, och Björn Söder ville veta om Fredrik Reinfeldt kunde tänka sig att motverka dessa kostnader – ”och i så fall hur?”.

Men svaret uteblev, enligt Björn Söder, som har flera synpunkter på statsministerns agerande gentemot de SD-märkta ledamöterna.

– Han slår knappt ett öga på den som ställer frågan, utan vänder sig bort. Han bemödar sig inte att svara på frågan, utan kringgår den och svarar på något helt annat. Jag har fått uppfattningen att det i vår riksdagsgrupp är många som upplever det här, och jag tycker inte att det är statsmannamässigt att uppträda så.

Björn Söder konstaterar att Fredrik Reinfeldt offentligt har markerat att han ogillar Sverigedemokraterna.

– Men man måste stå över sådant och visa mer storhet.

Vad tänker ni göra åt det här?

– Vi kan inte göra så mycket. Vi fortsätter att ställa våra frågor, även om han upplever det som obekvämt och otrevligt.

Samtidigt finns det också goda exempel i regeringen, poängterar Björn Söder, och lyfter särskilt fram två ministrar:

–  Jag tycker att Göran Hägglund och Beatrice Ask är väldigt sympatiska och lyssnande och bemödar sig med att svara på frågorna. De uppträder också på ett väldigt hövligt och trevligt sätt, säger han.

Roberta Alenius, presschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt, vill inte kommentera Björn Söders kritik.

– Det finns inte någon anledning för oss att ha synpunkter på det, säger hon.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv