Oppositionen: Bildt och Ek nonchalerar riksdagen

Utrikesminister Carl Bildt (M) och miljöminister Lena Ek (C) nonchalerar riksdagen genom att svara på interpellationer för sent. Det anser företrädare för oppositionen. Talman Per Westerberg ska nu ta upp de båda statsrådens senfärdighet med regeringskansliet.

EU:s system för handel med utsläppsrätter fungerar ”undermåligt”, enligt riksdagsledamoten Jens Holm (V), som i en interpellation från den 9 mars vill veta vad miljöminister Lena Ek (C) tänker göra åt saken.

Jens Holm (V)

Men hennes besked dröjer. På grund av ”redan inbokade engagemang” vill ansvarigt statsråd möta Jens Holm i kammaren först den 22 maj.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Ett av våra viktigaste uppdrag som riksdagsledamöter är att vi ska granska regeringen, och om man måste vänta i två och en halv månad i en väldigt viktig fråga kan man inte granska regeringen, säger Jens Holm.

Varför tror du att debatten dröjer?

– Antingen är det så att Lena Ek helt enkelt har så dåliga svar att komma med att hon vill skjuta på det här så länge som möjligt eller så har hon har en väldigt dålig planering, och har inte planerat in tid för debatter med riksdagsledamöter, säger Jens Holm.

Huvudregeln, enligt riksdagsordningen, är att interpellationer ska besvaras inom två veckor (plenifria veckor borträknade). Skälet till tidsgränsen är bland annat att det ämne som debatteras i talarstolen fortfarande ska vara aktuellt.

Utrikesminister Carl Bildt (M)

Det är inte bara nyblivna miljöministern Lena Ek som kritiseras för att nonchalera debatterna med riksdagsledamöter. Även utrikesminister Carl Bildt (M) pekas av företrädare för oppositionen ut som ett statsråd som är dålig på att infinna sig i kammaren för att besvara interpellationer.

Till exempel är han inte redo att diskutera kvinnors mänskliga rättigheter och vapenexport med Amineh Kakabaveh (V) förrän den 8 maj – exakt två månader efter att hon lämnade in sin interpellation. Socialdemokraterna har liknande exempel på långa väntetider.

Förra veckan togs de två statsrådens senfärdighet upp på ett möte mellan talman Per Westerberg och gruppledarna för riksdagspartierna, kan SvD berätta. Frågan lyftes av Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde, som fick medhåll i sin kritik.

– Oppositionen upplever en nonchalans från ministrarnas sida, säger en av SvD:s källor.

Per Westerberg låter via sin pressekreterare hälsa att han inte kommenterar vad som sägs på interna möten. Men enligt vad SvD erfar ska talmannen nu ta upp kritiken mot Carl Bildt och Lena Ek med regeringskansliet.

– Han ska ta frågan vidare, sammanfattar en person som var med på mötet.

Miljöminister Lena Ek (C)

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg vill inte uttala sig om vad som diskuteras på gruppledarmötena. Men han tycker att det är viktigt att riksdagsledamöter får svar på sina interpellationer ”snabbt”.

– Det måste vara en hygglig aktualitet, förklarar han.

Vänsterpartiets Hans Linde konstaterar att de långa svarstiderna gör det svårare för riksdagen att utkräva ansvar.

– En av riksdagens viktigaste uppgifter är ju att bevaka ministrarna, men det förutsätter ju att de kommer till riksdagen och svarar på frågor, säger han.

Att statsråden inte svarar på riksdagsledamöternas interpellationer i tid är en återkommande kritik i konstitutionsutskottets, KU, årliga granskningar. I det senaste betänkandet, 2010/11:KU20, konstaterar KU att andelen interpellationer som besvaras för sent har ökat ”trots upprepade påpekanden från utskottet genom åren”. Det är ”otillfredsställande” att utvecklingen har fortsatt i fel riktning, skriver KU:s ledamöter.

Men även socialdemokratiska statsråd har fått underkänt. 2001 valde Moderaternas riksdagsledamot Gunnar Axén att – på ett bräde – KU-anmäla 17 av 20 ministrar för senfärdighet.

En genomgång han lät riksdagens utredningstjänst, Rut, genomföra visade att sammanlagt 133 av 247 interpellationer besvarades för sent. S-ministrarna hänvisade till ”resor”, ”arbetsanhopning”, ”inbokade engagemang”, ”förhinder” eller ”inkommande besök”. Dåvarande skolministern Ingegerd Wärnersson toppade listan över flest sena svar.

– Det är helt oacceptabelt, sade Gunnar Axén (M) till TT efter den rekordstora anmälan, som ledde till kritik från KU.

Visa kommentarer (56 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Det är viktigt att komma ihåg att för en minister som Bildt är det här arroganta draget en del av hans varumärke, Jag känner sådana som beundrar honom för det. En vanligt återkommande kommentar om hans stil är att han är ”kylig”

 • Anonym

  Gunnar Axén har säkert en bra förklaring till varför det inte behöver  KU-anmälas den här gången.

 • Anonym

   Ja intresseklubben noterar. Kul att ni hitta nåt fel att hacka på…

 • Anonym

  Skulle snarare säga att det är ett demokratiskt problem när oppositionen använder denna metod för att stoppa sittande regering från att driva sin politik. Jens Holm bör avgå omgående.

 • Anonym

  Nonchalansen är utbredd. Jordbruksverket har vid flera tillfällen underlåtit att göra konsevensanalys samt även remissrundor bland berörda företag/instanser. Oerhört nonchalant och emot gällande lagstiftning. Kännbara påföljder för myndigheten? Nej, bara ett påpekande från Regelrådet. Vad är det för idé att ha en lagstiftning om konsekvenser uteblir då man bryter mot regelverket?

 • Anonym

  Kan inte uttala mig om Ek men att en Utrikesminister inte är tillgänglig i Stockholm (AKA världspolitikens Sibirien) borde väl tyda på att han gör sitt jobb?

 • Anonym

  Det är väl trots allt i denna världspolitikens Sibirien som han är minister?

 • Anonym

  Skyll inte på politikerna ifråga, medborgarna har ju själva överlåtit bestämmanderätten över sitt liv och sin egendom till detta patrask!

 • Rosenhane

  Att Lena Ek dröjer med att svara om utsläppsrätter tyder i bästa fall på att regeringen har tagit till sig kinesernas protester och fått kalla fötter för sin del i det pågående kklimatvansinnet.

  Bildt är utrikesminister – bättre att han gör sitt jobb än att lägger ner tiden på att svara på kommunisternas ideliga påhopp som aldrig leder nånstans. Håller med joheri, oppositionen sabbar på detta sätt regeringens arbete.

 • Rosenhane

  Att Lena Ek dröjer med att svara om utsläppsrätter tyder i bästa fall på att regeringen har tagit till sig kinesernas protester och fått kalla fötter för sin del i det pågående kklimatvansinnet.

  Bildt är utrikesminister – bättre att han gör sitt jobb än att lägger ner tiden på att svara på kommunisternas ideliga påhopp som aldrig leder nånstans. Håller med joheri, oppositionen sabbar på detta sätt regeringens arbete.

 • Anonym

  Twittrar han då?

 • Anonym

  Twittrar han då?

 • Anonym

  Men hade man överlåtit det till dig så hade det sett annorlunda ut?

  Varför ställer du inte upp i valet!

 • Anonym

  Tillsammans med Gunnar Axén (M) då förmodar jag ?

 • Pingback: Interpellationsdebatter viktiga, anser Ek och Bildt | Politik direkt

 • Anonym

   Var problemet det samma i fallet som nämns i sista stycket i artikeln, eller var det en annan sak då?

 • Anonym

  Möjligen är så här att korkeken står över hönsgården ”S,V,MP” och räven”CB” inne i hönsgården och det blir ett djävla kackel!  

 • Anonym

  Fylla sin privata plånbok menar du?

 • Anonym

  Men att sabba för regeringen, det gjorde aldrig Gunnar Axén utan då var det minsann viktigt att ha koll på att de följde reglerna! För de är d…a kommunisterna kan man ALDRIG lita på!

 • Anonym

   Poängen är att en svensk Utrikesminister kan ej sitta i Stockholm och vänta på att utländska dignitärer skall söka upp honom, han måste ut och hustla.

 • Pingback: SD: Reinfeldt uppträder ”nonchalant” i riksdagen | Politik direkt

 • Anonym

  Ja! Kommonister e di allihoppa! Uud mä dåm bara! Va haur naturen NÅNSIN gjort för oss??

 • Anonym

  Jag nonchalerar Calle Stropp & Co. hela tiden / allt vad jag orkar / i tid och otid / ständigt och jämt / för jämnan / när helst jag kan / oförtrytligt… 

  Jag föredrar Jönson-ligan före dom här i Rosenbad – In Your Face! 

 • Anonym

  Vilken konstig fråga av kommunisten. ”JAG tycker utsläppsrätter fungerar dåligt. Vad tänker DU göra åt det ?”. Lena Ek kanske inte alls tycker det fungerar dåligt. Det är ju som att fråga någon ”om de slutat slå sin fru än ?” Sedan är det dåligt att inte ställa upp på riksdagen. Det är ju deras jobb…..

 • Anonym

  Bildt har väl bättre saker att göra än att svara på idiotiska frågor!!!

 • bertil ek

  I länder där kommunister styr blir opponenter hämtade av polis, i Sverige gnäller lightversionen för att regeringen inte ställer upp för att debattera deras inte frågor tillräckligt snabbt. Lite skrattretande faktiskt 

 • Anonym

  Herregud, kommer det här från målsägarna eller är det pressen som tycker att vi har nyhetstorka? Det här låter enbart som underblåsning.

 • STIG PALM

  Har de för lite att göra alla de 349 i Riksdagen att de håller på med sådana tramsfrågor?
  Dags att minska antalet till 249 till att börja med.
  Undrar hur många ledamöter en delstad på ca 10 miljoner har i USA? Som jämförelse? Kom inte nu med kommentarer som; de har ju kongressen i Washington, DC. Vi har EU parlamentet som motsvarighet.
  Sammanfattning; Ju fler kockar dessto sämre soppa

 • Anonym

  Skrämmande att läsa hur många som i sina kommentarer uttrycker ett totalt ointresse för att den demokratiska processen fungerar. Är det en diktatursvurm eller ett tecken på skolans kollaps (och därmed också medborgarens demokratiska fostran)?

 • http://twitter.com/FHedenmo Fanny Hedenmo

  Så alla demokratiska problem vi upplever här ska ställas i kontrast till diktaturer och få dess relevans bedömd därefter? DET låter skrattretande i mina öron. Bläddra dig fram till Regeringsformen och läs vad som står stadgat; vårt parlamentariska statskick innebär att regeringen ska ansvara inför riksdagen, som är folkvald. Annars lever vi inte upp till vår representativa demokrati. Om regeringen underlåter att vara samarbetsvilliga i den här processen ska det givetvis uppmärksammas! Jag förstår dessutom inte hur du kan kalla svensk vapenhandel för en ”ickefråga”.

 • http://www.facebook.com/people/Tar-Atanamir/100001456611556 Tar Atanamir

  I Sverige så blir oppositionen attackerad av politiska chocktrupper och med hot om liv och lem så tvingas de lämna sina politiska poster.
  .
  Stadsministerns svar när oppositionen påpekar att en av deras representanter nästan dödats i en knivattack med klara politiska motiv:
  .
  ”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.”

 • http://www.facebook.com/people/Tar-Atanamir/100001456611556 Tar Atanamir

  Sverige är en självständig nationalstat, inte en delstat i en federation.

 • Pingback: Reinfeldt är ”nonchalant” i riksdagen, anser SD | Politik direkt

 • Anonym

  Oppositionen borde med andra ord få med sig Gunnar Axén (M) i sina klagomål.
  Eller hur,senfärdigheten är väl lika oacceptabel oavsett politisk färg?
  Med 17 KU-anmälningar vet Axen hur man fyller i klagomålspapper,
  så snacka med honom så fixar sig det här rekordsnabbt.

 • bertil ek

  Att vi inte förstår varandra betyder bara att vi tycker olika, jag tycker inte det är konstigt på något sätt man kan tycka olika i ett öppet samhälle och det kanske kan verka förvirrande. Svensk vapentillverkning sysselsätter 10000- tals personer som betalar skatt och gör rätt för sig på alla sätt inte minst till glädje för alla fattiga och arbetslösa. Om du vill göra dom jobba i dessa industrier arbetslösa kan du ju till att börja åka till Bofors och ställa dig på torget där och prata för din sak. 

 • Anonym

  Bildt struntar helt i Riksdagen. Ett bevis på att han känner sig oslagbar. Inget eller ingen rår på honom ty han backas upp av mäktiga krafter som ligger utanför Sveriges gränser. Skulle man exponera (i en bättre värld) hans aktiviteter så skulle Carl lämna alla sina offentliga uppdrag omedelbart och bli föremål för kriminell förundersökning. Estonia, Lundins, Sudan, akter i vapen och porr, för att nämna några russin.

 • Anonym

  Tips till oppositionen: Twittra frågorna till @carlbildt i stället. Då får ni med all sannolikhet snabbare svar. Och fler som uppmärksammar debatten.

 • Pingback: cafelearn72

 • Dente Di Leone

  Ja, tyskar får, precis som svenskar, skratta åt både judar och kristna, och nazister och kommunister, men inte åt fundamentalistiska muslimer eller scientologer.

 • Anonym

   Ja, titta på amerikanska TV-serier som t.ex Family Guy, American dad och Southpark: det skämtas hejdlöst om *allt*, inklusive vita, svarta, judar, muslimer, politiskt korrekthet, politiskt inkorrekthet, demokrater, republikaner, aids, pedofili, nekrofili, fördomar, dövhet, blindhet, rullstolsbundenhet, *allt*.

  Människor utan humor skrämmer mig, medan jag tenderar att vara positivt inställd till människor med humor – även om det är på min bekostnad.

 • Anonym

   För att anknyta till min kommentar till KS73 ovan: Jag håller med om observationen att just muslimer och scientologer är extra svåra att parodiera, eftersom de hotar med reprissalier.  Som Family Guy och Southpark dock visat, så är det *möjligt*, om än inte så riskfritt och enkelt som det borde vara (och som jag hoppas att det kommer vara i framtiden, då man insett att yttrandefrihet ska gälla alla).

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=687137892 Gustaf Segerström

  Ha-ha, skön kille!

  http://www.fettdieten.se

 • http://pulse.yahoo.com/_E5QTORP2S5TAW64XAPLZUSJDUQ Johannes Brahe

  Märklig censur på Svd idag. Det får en att undra vad Svd vill säga med artikeln? Ni kanske ska förtydliga själva?!

 • http://pulse.yahoo.com/_E5QTORP2S5TAW64XAPLZUSJDUQ Johannes Brahe

  Man kan
  skämta om allt. Alla tycker dock inte att alla ämnen är trevliga att skratta
  till. Det beror lite på vem man är, vad man har för erfarenheter och kanske
  vilket grupp man anser sig tillhöra. Den som t.ex. hade anhöriga som omkom på
  Estonia hade förmodligen inte roligt åt Estoniaskämten som dök upp ganska
  snabbt efteråt. Har man minsta skam i kroppen och empati drar man heller inte
  ett Estoniaskämt i någons närvaro som man vet har varit drabbad.

   

  På samma
  sätt bör man kanske inte dra ett skämt om nazismens förföljelser och folkmord
  inför en grupp judar. Vem dristar sig till att göra något sånt? Kanske att en
  jude kan dra sådana skämt men om en annan svensk eller tysk gör det kan den som
  lyssnar få det i fel hals och snarare tro att det kan vara ett ställningstagande
  än ett uttryck för god humor. Humor och skämt handlar ju mycket om timing och
  sammanhang. De kan bli väldigt fel i fel kontext.

   

  Tyskar
  skämtar ibland, inte ofta och sällan offentligt om Hitler och nazismen. Då
  handlar det nästa alltid om svart humor och självkritiska skämt, om hur långt
  det kunde få gå och hur skenheligt de gjorde avbön efteråt som var de största
  medlöparna. Skämten handlar om propagandan om den kommande slutsegern som
  pågick intill krigets sista dagar och om världsherraväldet som inte lyfte, ja,
  inte ens kom ut på startbanan, nej, utan  exploderade i hangaren. Om
  orimligheten i ideologin och omöjligheten av dess genomförande. Skämten handlar
  aldrig eller mycket sällan om miljoner människors död, om sönderbombade städer,
  etnisk rensning, förlorad hembygd, ockupation och söner som aldrig mer kom hem.
  Det är inte ämnen som tyskar i gemen tycker är trevliga att skratta åt. 

   

  De tyskar
  som besöker Oliver Polaks föreställning får sig antingen en överraskning och en
  omtumlande upplevelse eller så tillhör de den lilla skaran tyskar som kan
  skratta åt att bli konfronterade med sina föräldrars och farföräldrars
  förluster och raserade livsverk, världens mest avskydda folkmord och sin egen
  historiska skuld av en jude. Jag tror inte att tyskarna är redo att skratta åt
  det, inte nu och inte någonsin. Min gissning är att Oliver Polaks genré inte
  kommer att bli någon succé.

 • Anonym

  Har tittat på ett par videos, så bra var de inte.
  Men det är nog ett problem, inte bara i Tyskland.
  Vem är den största fienden i dagsläget, Juden eller Muslimen?
  De kristna korstågen har ju mattats av, så de är väl inte så farliga.

 • Anonym

   Norgevitsar, Nordfrieslandvitsar alltid samma saker.
  Kommer en till bilbesiktningen: Besiktningsmannen sätter på blinkern; Fungerar, fungerar inte, fungerar…

 • http://twitter.com/lachmier Mikael Eriksson

  Nu är det OK eftersom komikern är Tysk Jude.

  Det skulle inte kännas lika lustigt om komikerns förfäder hade varit Tysk soldat under kriget.

 • Anonym

  vilka åsikter! så här ser det ut hemma i stugorna-gräv ner er tomtar!

 • Anonym

  Jag hade boken om judiska vitsar(sic) i min ägo men sålde den vidare och tjänade en slant… ;-)

 • Anonym

  Tyvärr minns jag inte exakt. Den var en amerikansk utgåva, troligen i New York. Nåt i stil med ”The World´s funniest Jewish Jokes”. Kan ha varit 80-tal

 • Anonym

  Menar du verkligen kärlekens religion nu, som vi i Sverige
  försvarar i vått och torrt. Dagstidningarna har alltid stora reportage när det är dags
  för ramadan, religionen som nu även ska få eka över de svenska bostadsområdena.
  Inte menar du väl den, det är världens mest jämställda religion enligt media i
  Sverige. Annat är det med svenska frikyrkor – rena nazisterna enligt tidigare
  drottningen af Socialdemokraterna. 

 • Anonym

  Ska bankerna få förtroende så får de börja med att kräva amortering och höja räntan markant, annars visar de att hoppat på tåget. Tåget som går med den fattiga överskuldsatta medelklassen och den ofria arbetaren. Det är en skam att att hjälpa till att skuldsätta människor och förstöra bostadsmarknaden, så lägre räntor till överskuldsatt folk ska de akta sig för.Och de ska inte heller stå upp för ett bidragssamhälle, räntebidraget, som vi betalar till via våra skatter. Det ska bort nu direkt. 

 • Anonym

  Det är väl alldeles utmärkt om sparare får högre ränta
  som finansieras med högre räntor av de som lånar.
  Idag är det precis tvärtom.

 • Anonym

  Kundnöjdhet är nog det sista som Swedbank är intresserad av. De, tillsammans med Nordea ligger i framkant med att ta bort kontanthanteringen så det är deras egen nöjdhet som ligger i fokus. Bland kunderna råder det närmast lynchstämning p g av detta och flykten till andra banker som fortfarande arbetar med sin kärnverksamhet t ex Handelsbanken kommer att bli omfattande.,

 • Anonym

  Appropå service och nöjda kunder. Det finns en gammal historia om en svensk reklamare, Leon Nordin. Han hade bokat möte med en stor kund. Företaget och gubbarna kom till kontoret, där de fick slå sig ned i ett trångt väntrum på obekväma sunkiga stolar. De serverades äckligt kaffe i plastmuggar…Och fick vänta …Och vänta…Och vänta..Till slut tröt humöret och direktörerna hade fått nog och skulle precis ska resa sig för att gå. Då gjorde Leon strategisk entré och fick direkt ta emot svavelosande feedback. Här har vi kommit till dig, bokat möte, och fått vänta i evigheter i ett trångt svettigt väntrum, på obekväma stolar, med kallt kaffe i plastmuggar?! Tja, sa Leon, det är exakt så här ni behandlar era kunder. Ska vi börja mötet nu? – Det här är en nyttig historia alla Företagare bör tänka på. User Experience. Nutida exempel är från filmen Falling Down med Michael Douglas. när han är inne i en snabmatskedja och nekas beställa frukostmenyn. Here I am, the customer…

 • swerco

  jag stod en gång vid branten på elmiamässan och förundrades att bara ett lågt litet staket låg helt nära denna lösa brant-utsikten var magnifik och det är inte svårt förstå att detta blev rikets hjärta? att stockholm bortom sjumilaskogarna tiveden och kolmorden skulle bli huvudstad måste väl bero på bergsbruket (sala silvergruva låg i erikska ättens hembygder) och närheten till österland (finland som det senare kom att kallas)-strategiskt låg stockholm väl innanför skärgården-stan skyddades av pålar i sjöbotten med en kedja som haspades på nattetid-som i lübeck tex)

Tiggare attackerad med smällare på Söder

STOCKHOLM

Flera larm om liknande attacker under dagen.

Ja till samkönade äktenskap

I Dublin firas att ett helt samhälle nu vågar tala om hbtq.

Fallskärmhoppare i svår olycka

Eslöv

Livshotande skadad efter kollision i luften.

”En av få låtar jag
får rysningar av”

Eurovision

Betyg på alla låtar i finalen.

Nationell uttagning orsakade statskris

Skandalerna som skakade Eurovision song contest.

Irakiska styrkor slår nu tillbaka mot IS

Ramadi

Säkerhetsstyrkorna avancerar – återtar områden.

Flyktväg från Ramadi har stängts

Irak

Bron från belägrade staden avskuren.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

Kritik mot ministern efter migrant-utspel

”Saknar det politiska ledarskapet”.

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Pinsamt

Vett- och etikettexpert listar värsta felstegen i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

Åtal för trakasserier mot elva politiker

Rossana Dinamarca (V) en av de drabbade.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.