Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Riksdagsledamoten Karin Enström pekas av moderater ut som favorit till att bli ny försvarsminister. Det finns också önskemål om att Fredrik Reinfeldt, efter Sten Tolgfors avgång, ska göra en större regeringsombildning.

– Jag är glad över att få ha varit en del av en försvarsmakt som jag högaktar. Men kraften börjar för min del ta slut. De sista veckornas medieuppmärksamhet blev droppen som urholkade stenen, sade Sten Tolgfors när han i förmiddags meddelade att han avgår som försvarsminister.

Hans efterträdare ska utses i närtid, meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt på presskonferensen, och klart är att det blir en moderat.

En favorit är riksdagsledamoten Karin Enström. ”Det är det hetaste tipset”, sammanfattar en riksdagsledamot.

Karin Enström (M)

– Karin Enström känns som ett naturligt val. Kompetent, erfaren, skicklig, respekterad, strategisk, motiverar en tung moderat i riksdagen.

”En bra kandidat, klok och med egen försvarsbakgrund”, tycker en partikamrat. ”Ett utmärkt val”, anser en annan moderat.

Karin Enström är 45 år och kapten i amfibiekåren. Sedan valet 2010 är ordförande för riksdagens utrikesutskott, efter åtta år i försvarsutskottet. I januari 2008 blev hon ordförande för den numera vilande försvarsberedningen. Det är ”en viktig markering av kvinnors betydelse för försvaret att Karin nu får ett av de allra mest centrala uppdragen i svensk försvarspolitik”, skrev försvarsminister Sten Tolgfors i en kommentar i samband med utnämningen.

Även 38-åriga Cecilia Widegren, som i dag är vice ordförande i försvarsutskottet, pekas ut som en tänkbar försvarsminister. I förmiddags var hon, enligt ett twitterinlägg, på väg till Amfibieregementet på Berga, ” för att samtala med frivilligt rekryterade soldater o medarbetare i Försvarsmakten! Ut i fält!”

Cecilia Widegren (M)

– Hon är mycket påläst, insatt i frågorna och med ett stort kontaktnät, motiverar en erfaren moderat riksdagsledamot.

Även Henrik Landerholm – som för övrigt är bror till Karin Enström – nämns som en tänkbar försvarsminister. Han förekom i spekulationerna redan när Fredrik Reinfeldt skulle utse sin första regering efter valet 2006. Henrik Landerholm har bland annat varit rektor för Försvarshögskolan och är i dag svensk civil representant för Sveriges insatser i Afghanistan.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har tillfälligt tagit över som chef för försvarsdepartementet. Ett par av de moderater som SvD varit kontakt med skulle gärna se henne som ny försvarsminister – en ”tuff, duglig tjej med mycket goda ledaregenskaper”.

Det finns också riksdagsledamöter som vill att Fredrik Reinfeldt, med anledning av Sten Tolgfors avgång, ska ”ta chansen” att göra en större regeringsombildning.

– Det är inte så att några ministrar har misslyckats, men att stoppa in lite nytt folk skulle kunna bota en känsla av en trött regering.

Den senaste regeringsombildningen skedde i höstas, i samband med att Annie Lööf blev ny ledare för Centerpartiet. Två statsråd, Maud Olofsson och Andreas Carlgren, fick gå, medan Lena Ek tog plats i regeringen tillsammans med Annie Lööf själv.

Under dagens presskonferens förnekade Fredrik Reinfeldt att han nu tänker göra en större regeringsombildning.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv