Enström favorit att efterträda Tolgfors

Riksdagsledamoten Karin Enström pekas av moderater ut som favorit till att bli ny försvarsminister. Det finns också önskemål om att Fredrik Reinfeldt, efter Sten Tolgfors avgång, ska göra en större regeringsombildning.

– Jag är glad över att få ha varit en del av en försvarsmakt som jag högaktar. Men kraften börjar för min del ta slut. De sista veckornas medieuppmärksamhet blev droppen som urholkade stenen, sade Sten Tolgfors när han i förmiddags meddelade att han avgår som försvarsminister.

Hans efterträdare ska utses i närtid, meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt på presskonferensen, och klart är att det blir en moderat.

En favorit är riksdagsledamoten Karin Enström. ”Det är det hetaste tipset”, sammanfattar en riksdagsledamot.

Karin Enström (M)

– Karin Enström känns som ett naturligt val. Kompetent, erfaren, skicklig, respekterad, strategisk, motiverar en tung moderat i riksdagen.

”En bra kandidat, klok och med egen försvarsbakgrund”, tycker en partikamrat. ”Ett utmärkt val”, anser en annan moderat.

Karin Enström är 45 år och kapten i amfibiekåren. Sedan valet 2010 är ordförande för riksdagens utrikesutskott, efter åtta år i försvarsutskottet. I januari 2008 blev hon ordförande för den numera vilande försvarsberedningen. Det är ”en viktig markering av kvinnors betydelse för försvaret att Karin nu får ett av de allra mest centrala uppdragen i svensk försvarspolitik”, skrev försvarsminister Sten Tolgfors i en kommentar i samband med utnämningen.

Även 38-åriga Cecilia Widegren, som i dag är vice ordförande i försvarsutskottet, pekas ut som en tänkbar försvarsminister. I förmiddags var hon, enligt ett twitterinlägg, på väg till Amfibieregementet på Berga, ” för att samtala med frivilligt rekryterade soldater o medarbetare i Försvarsmakten! Ut i fält!”

Cecilia Widegren (M)

– Hon är mycket påläst, insatt i frågorna och med ett stort kontaktnät, motiverar en erfaren moderat riksdagsledamot.

Även Henrik Landerholm – som för övrigt är bror till Karin Enström – nämns som en tänkbar försvarsminister. Han förekom i spekulationerna redan när Fredrik Reinfeldt skulle utse sin första regering efter valet 2006. Henrik Landerholm har bland annat varit rektor för Försvarshögskolan och är i dag svensk civil representant för Sveriges insatser i Afghanistan.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har tillfälligt tagit över som chef för försvarsdepartementet. Ett par av de moderater som SvD varit kontakt med skulle gärna se henne som ny försvarsminister – en ”tuff, duglig tjej med mycket goda ledaregenskaper”.

Det finns också riksdagsledamöter som vill att Fredrik Reinfeldt, med anledning av Sten Tolgfors avgång, ska ”ta chansen” att göra en större regeringsombildning.

– Det är inte så att några ministrar har misslyckats, men att stoppa in lite nytt folk skulle kunna bota en känsla av en trött regering.

Den senaste regeringsombildningen skedde i höstas, i samband med att Annie Lööf blev ny ledare för Centerpartiet. Två statsråd, Maud Olofsson och Andreas Carlgren, fick gå, medan Lena Ek tog plats i regeringen tillsammans med Annie Lööf själv.

Under dagens presskonferens förnekade Fredrik Reinfeldt att han nu tänker göra en större regeringsombildning.

Visa kommentarer (49 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Faktiskt är det hög tid för en stegvis regeringsombildning. Nästa ut bör bli kulturminister Lena Adelson-Liljeroth följd av Beatrice Ask! En förnyelse måste i varje fall till i god tid innan valet.

 • Anonym

  Inte alls, Reinfeldt har inget som helst intresse av någon form av kompetens, han vill främst ha lydiga hundar som absolut inte har några egna idéer eller tar några egna initiativ. Följaktligen kommer han aldrig att utse en främling till försvarsminister, utan det blir en rockad i regeringen så får han en garanterat lyd person som försvarsminister.

 • Pingback: Avgår Tolgfors föst nu? | Kristna Freds Uppsala

 • http://www.facebook.com/people/Christer-Nilsson/1545482520 Christer Nilsson

  Väl talat.

 • http://www.facebook.com/people/Christer-Nilsson/1545482520 Christer Nilsson

  Du menar att Reinfeldt är som Göran Persson var?. Medelmåttor eller småpojkar typ Bodström.

 • Pingback: Där försvann Tolgfors « Röda Berget

 • Anonym

  Bodström är en jurist som blev justitieminister, Beatrice Ask är en??????

 • Pingback: Handel zamienny

 • Anonym

  Både Enström och Widegren verkar vara mer kompetenta än den avgående. Dessutom samma sak med Landerholm. Bra det. Kan knappast bli sämre än föregångaren, såtillvida efterträdaren inser att Sverige faktiskt ska ha ett försvar och inte endast en utbildningsorganisation där man lär sig jaga uselt utbildad gerilla i Långtbortistan. Svenskt försvar skall vara utbildat att på brigadnivå möta en välutbildad och välutrustad fientlig trupp.

  Man bör inte tillsätta någon som vapenvägrat att leda Sveriges försvar. Lika lite som att tillsätta en inbiten vänsterpartist att leda Moderaterna. Sådant blir bara fel. Ska man ha ett försvar som inger förtroende, börjar det faktiskt på toppen. Då duger det inte med någon som älskar att haspla ur sig ekonomiska termer, men inte vet det minsta om vad som krävs för att försvara ett land.

 • Anonym

  Spelar väl ingen roll vem som kommer efter tomhylsan, det är ju Borg som bestämmer.

 • Anonym

  Just av dessa goda skäl, är det inte väldigt sannolikt att det blir någon av dem. Att hitta en kompetent moderat för försvarsministerjobbet borde inte vara svårare än att hitta en centerpartist som lämplig chef för Jordbruksverket, men båda har ju visat sig kunna gå riktigt fel.
  För min del får det gärna bli Enström, Widegren eller Landerholm. Men det viktiga är uppdraget, som måste vara att återskapa ett fungerande svenskt försvar. Nu.

 • http://traditionochfason.wordpress.com Patrik Magnusson

  Det är bra att Tolgfors får gå. Han har inte vunnit respekt för sitt sätt att sköta sitt uppdrag. Nu har regeringen en gyllene chans att visa att åren då borgerligheten svek en regerings viktigaste uppgift, att se till att landet kan försvaras, är förbi. Det finns många lämpliga kandidater till ny försvarsminister, bl.a. de som nämns i artikeln.

  Oavsett vem det blir så gäller det att den nya ministern får ett tydligt uppdrag att återskapa vår försvarsförmåga, att statsministern tydligt markerar att finansministern inte är överförmyndare för försvarsministern, och att den nya ministern får ett rejält budgettillskott så att det finns realistiska utsikter att i verkligheten lyckas återskapa vårt försvar, inte bara bygga papperskonstruktioner. 

 • Pingback: Sluta avgå! | 2000aldrig

 • Anonym

  Har tappat räkningen på alla Allians-ministrar som fått avgå efter skandaler. Men den ansvarige, den som utsett dem och för vars skull de är tvungen att klä skott, sitter kvar. När ska Reinfeldt ta sitt ansvar?

 • Pingback: HVB-hem är inte bra för flyktingbarn « Rune Lanestrands blogg

 • Anonym

  Reinfeldt är tyvärr ingen stor ledare. Att tillsätta en 28-åring med enda erfarenhet från näringslivet genom sommarjobb som näringsminister är en gåta. Visserligen har ministrarna från lydpartierna numera minimal makt men näringsdepartementet är ett viktigt departement som tyvärr ända sedan 2006 varit en lekstuga.

 • Anonym

  Svårt att räkna till fyra?

 • Anna Nilsson

  Annie Löf är den i särklass pinsammaste ministerutnämningen sedan Lennart Geijer.

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Karin Enström har ju fördelen av att vara yrkesofficer – hur hon står ut med politikerna är i och för sig en gåta – men en försvarsminister som kan ryta till och hålla bl a islamisten Waberi i schack (vad gör en sådan i Försvarsutskottet?) är att föredra fram för en ex-vapenvägrare som kastar in handduken så fort det blir lite tufft.

  I ö tycker jag att Reinfeldt borde köra en ombildning av regeringen – han kan börja med att avgå och ta den befintliga antisvenska regimen med sig – då kan vi få ett nyval och slippa alla de slaka figurerna, inklusive Bimbon, Erik-Lille, och brocollikramarna.

 • Pingback: Kommunisternas blogg » Bloggarkiv » När sanningarna hinner ikapp

 • Anonym

  Annicka Engblom är ett bättre alternativ…! Hon skulle kunna koppla ihop svensk säkerhetspolitik med humanitära insatser på ett bra sätt.

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Hur skall ni ha det nu era dumskallar? Skall vi ha en krigsmakt, försvarsmakt eller fredsmakt. En försvarbudget, krigsbudget eller fredsbudget. En Riksdag eller Krigsdag?
  Fredsdagen borde vara det nya namnet på Rikdsdagen och ett Monument bör resas för de enda tänkbara Veteraner, som kan förverkliga det. Ett monument för pionjärer snarare än veteraner, så att säga.
  Det är bara halvmänniskor som sysslar med militär aktivitet!
  Steget före militärt tänkande skall prioriteras och detta kräver en ny rekrytering av en brilliant ny generation.
  Ta bort denna perversa uniform romantik en gång för alla! 

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Sluta med att ersätta detta haveri med en än värre gender politik!

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  En samlingsregering utan Könskrig är nu det enda rätta svaret till dess ett nyval kan hållas.
  Så kan vi få bort detta medeltida tänkande och rädda vårt ansikte.

 • Anonym

  Det blir nog Cecilia. Hon hade redan tagit över mycket av Tolgfors arbete under senaste året både i internationella kontakter och mot media. Karin Enström kunde Reinfelt valt då Odenberg avgick men så blev det inte och lär inte ha mer chans nu.

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Ingenting blir bättre om det försvinner!
  Hokus pokus filliokus:
  http://www.val2010.homestead.com/
  Here we go again.

 • http://svavavalkyrie.wordpress.com Svava

  Om vi för ett ögonblick utgår från att Annie Lööf verkligen inte borde vara minister – hur har du tänkt dig att Reinfeldt ska kunna bilda en regering med ett parti och samtidigt vägra dess partiledare en ministerpost?

 • http://svavavalkyrie.wordpress.com Svava

   Det är därför han utsett Carl Bildt. För att är så lydig och styrbar.

 • Torsten Carlsson

  Det finns egentligen bara en kandidat till ministerposten och det är Annicka Engblom, hon är en av dom få som har en bakgrund i försvaret, alltid påläst och har ett gediget engagemang

 • Anonym

  Att förorda en officer till försvarsministerposten är fåfängt hopp av försvarets anställda att det skulle ge mer pengar och att förändringstrycket skulle minska. Ministerjobbet handlar om politik inte om att vara ÖverÖB. Reinfeldt bör välja någon med ministererfarenhet. Gunilla Carlsson är rak och handlingskraftig och skulle bli en utmärkt nästa försvarsminister.

 • Pingback: Lasses blogg » Alla går utom djädrigt små barn och tennsoldater

 • Rollern

  Den mest kompetente som försvarsminister är Allan Widman.

 • Anonym

  Gubevars

 • Pingback: Kraftig sidvind. | Annarkia

 • anders

  Turkiska killar vill fortfarande ha mustasch,
  för de vill fortfarande likna sin mamma.

 • Anonym

  Jag har också mustasch, men blond. Syns inte så bra…
  Har försökt tukta/ansa den till ett cykelstyre, har inte hittat rätt vaxer.

 • Zorroman

  Det var ingen direkt kamp mot Rom, diasporan anses ha börjat efter upproret ca 70 e. Kr. Andra områden slöts inom det romerska lr de nykristnana regionerna under Konstantin den store, varpå ”Västrom” förblev kristet under Medeltiden och ”Östrom” blev en regional stormakt till 1453. Finnarna har ett otstasiastiskt ursprung varför jag inte vet varför du blandar in dem i diskussionen?

 • swerco

  finnar? nja, deras kamp för att bilda en egen nation? judarnas uppror kulminerade efter neros död, även holländarna-bataverna gjorde då uppror mot rom. det välkända självmordet i borgen masada år 70-då de högsta judiska ledarna dog?

 • Henri Korvela

  Som kuriosa kan ju påpekas att mycket av arbetet att skapa en finsk nation bedrevs av vad som i princip var svenskar som en reaktion till landets delning och senare förryskningen. En detalj som ofta glöms bort i Finland.
  Finskhet var från början ett ganska främmande begrepp för gemene man.

  Att säga att vi aldrig gett tappt är ju självklart väldigt trevligt att höra men stämmer knappast. Verkligheten brukar vara lite mera komplicerad.

 • Henri Korvela

  Det är en ganska intressant fråga egentligen. I de flesta fallen skulle jag
  säga så har det skett en gradvis assimilering av erövrare och erövrade. Tex i
  Europa, Indien och Kina verkar det ha varit regel. Områden som är mindre
  intressanta/otillgängliga eller dylikt verkar till viss del undgå det. Kan hända
  är där skillnaden mellan kolonialism och erövring går, man blir inte del med
  det nya utan ser sig tillhöra det gamla och integreras inte med omgivningen i
  samma grad.

 • swerco

  vinterkriget?

 • swerco

  ja, finlandssvenskarna är egentligen svenskare än rikssvenskarna och många är verksamma i tidningspressen. soldan ridderstad från ingermanland grundade en av de äldsta tidningarna, östgötacorrespondenten och carl-adam nycop, ättling efter en biskop i viborg startade expressen. bo strömstedt är från vasa.

 • Henri Korvela

  Som sagt, komplicerat. Det beror lite på hur man definierar saken.
  Rent principiellt var det ju fråga om kapitulation och en stor förlust (tex min farmor fick fly ryssen) och Stalin uppnådde många av de mål han hade. Dock inte alla.
  Det finurliga är väl liksom att justera sin målsättning. Sett ur perspektivet självständighet så var det ju rent strategiskt sett i slutändan en framgång.
  Finns för övrigt en hel del mytbildning i ämnet men vid vinterkrigets slut hade inte landet mycket kvar att ge.

 • Synpunktslamnaren

  Synd bara att Wallace gjorde Ben Hur till galärslav, med tanke på att den romerska flottans roddare var fria män.

 • swerco

  och mannerheim var väl ett rött skynke för sovjet? han var ju först officer i tsarens armé och stred med de vita. sen samma sak i finska inbördeskriget!

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Ja du swerco, om de gamla gudarna verkligen var gudar, eller levande personer, därom tvistar nog de lärde….

 • Victor_A

  Man har inte hittat alla tavlor med hela berättelsen, men ytterligare några fann man för bara nåt tiotal år sedan, vilka har översatts och infogats i berättelsen. Har tyvärr inte sett en ny svensk version men väl på tyska, tillgänglig i Tyskland (inbunden, med skyddsomslag och bokmärke!) med omfattande förord, förklaringar och kommentarer.

 • LaHue

  Larerna var en slags skyddsandar knutna till bland annat hemmet samt hus och grund, utan anknytning till någon form av förfäderskult. Även staden och dess kvarter hade sina larer liksom staten hade sina. Ursprunget till larerna är skyddsandar som gav skydd åt fält och åkrar och som av den anledning dyrkades av bönder för att de skulle få god skörd. Tilläggas kan att Augustus genus kom att dyrkas som Roms skyddsande.

 • swerco

  tja – att gå i ide kommer av att nordborna ofta tillbringade vintern i troja som ligger vid berget ide – ida. och idrott-idrottens gud ull – en nordisk jätte som adopterades av tor brukade springa runt ida när han tränade. trot den som vill som man brukar säja…….

Över 8 000 människor dödades, dubbelt så många skadades och tusentals hus lades i ruiner. Det är nu fyra veckor sedan det fattiga landet Nepal drabbades av en jordbävning som uppmätte en magnitud på 7,8 och vägen tillbaka är lång. nepal

Efter katastrofen: ”Livet redan svårt här”

Enorma behov i Nepal en månad efter skalvet.

Texas tvärnitar när oljepriser rasar

SvD besöker Midland där ingen lämnas oberörd.

Snowdens nya liv:
Mår mycket bra

Slagit sig till ro i sin exiltillvaro i Ryssland.

Så avslöjar du de falska jordgubbarna

Kontrollerna vässas inför bärsäsongen.

Rollen i filmsuccén tvingade honom fly

”Flyga drake”-skådespelaren om livet i Sverige.

Väntetiden ökar för asylsökande barn

Ny prognos: Sverige tar emot 10 000 ensamkommande.

Så mycket lägger vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.

Utnyttjandet av tiggare kan stoppas

Vill skärpa lagreglerna om människohandel.

Hur mediekoncerner
liksom leker strypsex

Berglins

Här ligger sista medielandskapet.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.