Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

En kulturell, politisk elit försöker tvinga fram användningen av hen. Det säger Mattias Karlsson (SD), som inte ser några vinster med ett könsneutralt pronomen.

Mattias Karlsson (SD), kulturpolitisk talesperson och huvudförfattare till partiets nya principprogram, ser inga fördelar med det könsneutrala pronomenet hen.

Mattias Karlsson (SD)

– Jag tycker egentligen inte att det tillhör politikers uppgifter att varken introducera eller stoppa nya ord. Men jag kan konstatera att det här är ett begrepp som kommer uppifrån, från en kulturell politisk elit, från kultursidor och genusvetare. Normalt sett kommer ju språkförändringar underifrån.

Han är skeptisk till lanseringen av det omstridda ordet hen:

– Det gör mig lite misstänksam när en kulturell, politisk elit försöker tvinga på vanligt folk saker som de ska säga. Det ger en totalitär känsla på något sätt.

Mattias Karlsson konstaterar också att begreppet har en tydlig ”politisk laddning”.

– Det finns ett syfte med att introducera det. Det handlar om en del i en större politisk vision, om att på sikt göra samhället mer könsneutralt och avskaffa det manliga respektive kvinnliga. Det är inget jag vare sig ser som eftersträvansvärt eller möjligt att genomföra.

Att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) till SvD säger att hon inte ser några nackdelar med ordet hen tar Mattias Karlsson som ett bevis på att det har skett en åsiktsglidning inom borgerligheten.

– Det visar att alliansen med hull och hår har svalt vänsterns jämställdhetspolitik, till och med den extrema vänsterns jämställdhetspolitik, säger han.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv