Hen kan skapa otrygga barn, anser Maud Olofsson

Ordet hen riskerar att göra barn otrygga i sin identitet. Det anser Maud Olofsson (C), som för SvD ger sin syn på det omtvistade begreppet.

Förra Centerpartiledaren Maud Olofsson följer hen-debatten på distans. Hon har länge engagerat sig i jämställdhetsfrågor, och kan ”förstå frustrationen” över att utvecklingen på området går sakta, och att man därför vill pröva nya strategier.

Maud Olofsson (C)

”Men jag tror inte att detta är rätt väg” skriver Maud Olofsson i ett mail till SvD. ”Det känns mer som att man ger sig på symptomen”, fortsätter hon.

Maud Olofsson ser också faror med att ersätta hon och han med det könsneutrala pronomenet hen. Man ”riskerar att skapa barn som inte kan känna trygghet i sin identitet eftersom ens egna föräldrar inte bejakar den man faktiskt är, nämligen pojke eller flicka.”

Hon tror att avsikten är god, men tycker att det hela påminner om 1970-talet, när barnen skulle fostras utan regler. ”Frihet från regler skulle skapa fria barn. Så blev det ju inte utan många barn vittnar ju snarare om att man blev osäker på vad vuxenvärlden tyckte när man inte var tydlig i att sätta gränser”, skriver Maud Olofsson i sitt mail.

Den förra Centerpartiledaren gör bedömningen att användningen av hen inte kommer att bli särskilt spridd. ”Jag tror de flesta snabbt kommer att se att också dessa barn kommer att möta en värld utanför familjen som frågar efter kön. Jag tror att det blir svårt för både föräldrar men också släktingar och vänner att vara konsekventa i sitt bemötande. Det tror jag bara skapar osäkerhet gentemot barnen”.

Maud Olofsson poängterar dock att själva debatten är viktig, ”eftersom den ju tar upp den viktiga frågan om att flickor och pojkar tidigt blir
behandlade olika. Kanske kan diskussionen i sig bidra till en ökad medvetenhet kring den problematiken.”

Visa kommentarer (746 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Tack Maud för ett klokt inlägg!

 • Anonym

  Första vettiga som kommit ur henne

 • https://me.yahoo.com/a/uTpPLzkJx8N.2IZYneDvA7XBG3fEDIcNjg--#cecbf Åke

  I Finland har man ett gemensamt pronomen för han/hon, nämligen hän. Det fungerar utmärkt och jag har i alla fall inte märkt att finska män skulle vara mer feminina än svenska, eller kvinnorna mer maskulina. Det är alltså meningslöst. Ett pronomen ändrar inga könsroller. Det är bara ren idioti som tar fokus bort från de verkliga problemen, tex hederskulturen bland vissa grupper.

 • Anonym

  Kultureliten dvs kulturrelativisterna eller kulturmarxisterna
  som håller till på Söders höjder tror de kan få Sverige
  att agera som på 70-talet igen med flum och flum
  och identitetslösa människor som skal slava för att
  fylla kulturelitens plånböcker med bidrag.
  De blir färre och färre så ”stryp” dem i nuvarande
  tempo.

 • http://www.facebook.com/people/Nuffe-Nilsson/100002161278699 Nuffe Nilsson

  Huvudet på spiken Maud!
  Ibland saknar jag henne

 • Anonym

  Du menar ”Första vettiga som kommit ur hen”? ;-)

 • Vorster

  Hän, skapar inga otrygga barn! Politiker skapar otrygga barn och gamla! Hur sköter ni skolan? Hur sköter ni åldringsvården?

 • http://www.facebook.com/people/Nuffe-Nilsson/100002161278699 Nuffe Nilsson

  Maud är verkligen inte könlös. Tackar vi för

 • Anonym

  Jomen Hän är ju inte direkt något uppfunnet ord, finns många språk med könsneutralt ord, främst semitiska språk och i de länderna kan man inte direkt påstå att feminismen existerar…. Jämför med språk ur samma språkstam istället.

 • Vorster

  Varför det? Var har du gjort av hammaren?

 • Anonym

  På många europeiska språk står hen för Höna även i icke engelsktalande länder, så vad är vitsen med att kalla människor för Höns?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Inte nu igen… om hen skulle vara det svenska språkets ord för höna, vilket det inte är, så skulle det vara en homonym. Svårare än så är det inte.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Det är Fortfarande ingen som säger att man ska ersätta hon eller han, utan det ska användas som ett komplement. Och till skillnad från på 70-talet (med hänvisning till ”regel-debatten”) så är det för det mesta väldigt lätt att se om man har en kuk eller en fitta. Så att barn skulle bli förvirrade förstår jag inte – det är bara att ta en titt om man känner sig osäker.

 • Anonym

  Hen behöver knappast diskuteras. Det är en apart idee, en konstruktion i syfte att bryta sönder mänskligheten och ett mycket farligt experiment om man utsätter oskyldiga barn för det.

  Om jag börjar kalla alla människor för grisar i syfte att skapa närhet till det djur vi äter mest av så skulle jag bli insydd efter ett tag. Hen- människor är ännu inte diagnosticerade men jag förutsätter att Socialstyrelsen skickar ut en städpatrull!

 • Anonym

  och Fanny betyder vagina och fart betyder släppa vind  osv osv. Tänk så fattigt vårt språk blir när vi rensar bort alla ord som betyder något annat på ett annat språk.

 • Anonym

  Det finns faktiskt allvarligare problem. Det kanske inte är ”hen” som skapar otrygga barn, snarare vår svenska barnfattigdom. Något vi av någon anledning pratar alldeles för lite om. I vårt välmående land finns det en kvarts miljon barn som lever i fattigdom. I Sverige, alltså. Ja, du läste rätt.

 • Anonym

  När Feminsmens idéer blir konkreta som exmpelvis med ”hen” så visar det hur helt verklighetsfrånvänd den är.

  Feminismen påstår att kön inte är bilogiska, utan något man uppfostras till, ett spädbarn kan alltså bli vad som helst, en ”hen” exmeplvis. Och de hävdar att det är viktigare med kön (som ju inte finns, men nu helst plötsligt är viktigast) än kompetens när man tillsätter tjänster.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Vad är det där han/hon som andra hen pratar om? Antar att man egentligen inte ska säga mamma eller pappa heller utan bara använda sig av könsneutrala ”förälder”?

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Det är snarare så att ordet skulle missbrukas i Sverige. Det finns redan idag dagis där man mer eller mindre har förbjudit användandet av orden han och hon, samt försöker använda sig av ett så könsneutralt språk som möjligt.

 • Anonym

  En stor utrullning av hen och genuspedagogik riskerar bara att skapa ännu en förkastningslinje mellan ängsliga hipsterföräldrar och våra minoritetskulturers könsrollsfostran. Svenska pojkar riskerar att göras ännu mer till mobboffer i det redan aggressiva klimatet, klämda mellan radikal feminism och revirhävdande machismo. Och himla små är inte dessa minoritetskulturer att vi kan bortse från risken att en avsevärd obalans uppstår.

 • Anonym

  Mobbarna och dysfunktionella familjer som skapar otrygga barn . Och familjer som lever i stark ekonomisk osäkerhet .

  Ordet hen på indonesiska är ”dia” . Aldrig har läst att barn där borta blir otrygga av ordet ”dia” .
  Och det finns ca 240 miljoner som bor där .

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Hen, henne, hennes?

 • Anonym

  Ja det är verkligen tragiskt med den svenska barnfattigdomen! Helt befängt att förstöra barns identitet genom att sätta etiketten fattig på dem bara för att de råkar tillhöra den kvartil (de 25%) barn vars föräldrar har lägst inkomst.
  .
  Snacka om trubbigt! Bara för att inkomsten är låg i hushållet betyder inte det att hushållet behöver vara fattigt! Krävs en ny riktig definition av ”barnfattigdom”, en definition som inte per defult dömer 25% av barnen till att vara fattiga, kommer aldrig kunna lösa eventuellt problem med den definitionen!

 • Anonym

  Som sagt, man föds till kille eller tjej och inget annat!
  Verkar ju helt sjukt att börja kalla folk något könsneutralt, snacka om att vissa verkar ha problem i det här landet…

 • Anonym

  Det här är bara ännu ett överväldigande bevis på att den styrande feministiska eliten sjunkit djupt ner i kollektiv sinnessjukdom . Vad gör de med vårt land och vad gör de med våra barn? Och vad gör de med vårt språk? Vilket annat språk igenkänner icke den mest primära uppdelningen av livsenergin i form av de två könen? Nämn ett!

  Normala länders folk må förfasas och känna avsky mot vad som sker med Sverige. När ska vanligt svenskt folk resa sig mot det elitistiska förtryckarsamhälle som vuxit fram? När ska svenska folket fatta vad som håller på att ske över deras huvuden?

 • Anonym

  Finska!

 • Anonym

  Många språk, t.ex. kinesiska och persiska, har inte har könsbestämda pronomen. Vet inte om det har påverkat synen på kön i Kina och Iran.

 • Anonym

  Vad detta handlar om är att en liten, liten,liten för att inte säga ännu mindre grupp TOKSTOLLAR får härja fritt.
  Den Politiska korrektheten ligger som en våt tung filt och skyddar dessa galningar. Trösten är att med 100% säkerhet kommer deras skvatt galna idéer aldrig att bli verklighet :-)

 • http://openid-provider.appspot.com/homerhemp Tusentalskonto

  Det svenska genusfjantet är Ideologi och inte vetenskap.
  Det är kulturelitens nya fluga, eftersom det inte längre är ”coolt” att vara kommunist så har genusfjantet ersatt det.
  Genus”vetenskapen” i Sverige är rent för politiserad, det verkar bara handla om politik.

 • Anonym

  Och Indonesien är ju sannerligen ett land där folk lever i harmoni…

 • Anonym

  Maud ”Bävern” Olofsson kanske borde syssla med det hon behärskar, näringspolitik och kossor

 • Anonym

  Kan inte varje individ få vara som den är, utan att nödvändigtvis stoppas in ett ett könsrollsfack?

 • Anonym

  Många män som känner sig hotade här……Tusentalskonto, Harold_the _Barrel och Grottbald för att nämna några………gilla läget att vi går mot en större jämställdhet mellan könen

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Man blir lätt förbannad. Snacka om lyxdebatt i landet lagom. I trygghetsnarkomanernas paradis.
  .
  http://arabiangazette.com/wp-content/uploads/2012/02/Starving-Child-Africa.jpg
  .
  Medans genusfantaster och kränkningsexperter analyserar ”varje fis” så att inget kommer på tvären, pågår det en verklighet där ute. Verkliga problem, människor som behöver hjälp. En hel del folk borde skämmas över att ödsla tid på en sådan urbota dynga.
  .
  Tror att ungarna på bilden i länken struntar fullkomligt om de kallas hon eller han, bara de får hjälp.

 • Anonym

  Otroligt att den här frågan ens debatteras. Den är skapad av en försvinnande minoritet av sexuellt frustrerade, karismatiskt handikappade feminister som förbannar sig själva över att de inte föddes androgyna. Varför ignorerade ingen det här samtalet från första början så kunde de få sitta och sura på ett mögligt kafé på söder?

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Det är lite skillnad på att försöka göra ett språk könsneutralt i jämställdhetens namn…

 • Linus Larsson

  Jag föreslår: hin som subjektsform, hen som objektsform och hens som genitiv.

  Jag tycker att behovet för könsneutralt tredjepersonspronomen finns, men utifrån ett rent praktiskt perspektiv för att slippa skriva ”han/hon” eller när man inte vet könet på personen i fråga.

 • Anonym

  Nä , inte i harmoni .
  Under ytan kokar det en hel del problem .

 • Anonym

  Någon som vet vad genus och feministkvinnorna behöver men inte får?

 • Anonym

  I t.ex. det finska språket så finns inte han resp. hon och barnen i Finland är väl inte otryggare, Maud?

 • Anonym

  Så du tycker att det är definitionen som är problemet?
  Så ursvenskt att försöka förändra verkligheten (i detta fall bagatellisera verkligheten) genom att sätta en annan etikett. Jmfr städare = renhållningsingenjör osv.
  Men detta är en verklighet: Många svenska barn behöver varje dag välja mellan att köpa en varm tröja eller äta sig mätta.

 • Anonym

  Sverige är redan världens mest jämställda land så det är förmodligen inte det som retar folk.

  Jag skulle snarare säga att det som retar folk är att ett fåtal som är missnöjda med sin egen kromosomuppsättningen försöker göra detta till ett problem för hela världen.

  Det är inte ett problem för hela världen. Kalla dig hen om du vill, men försök inte tvinga mig att göra det, så blir allt bra.

 • Anonym

   De är å andra sidan inte mer jämställda heller.

 • Niklas

  Jag är inte på något sätt övertygad av Hen-debatten. Jag börjar misstänka att den är riggad och underhålls av en liten grupp feminister där delar av gruppen sitter i riksdagen och delar av gruppen är antingen chefer eller seniora handläggare i några departement. Då kan de med små resurser röra om ordentligt – inte alltid i demokratisk anda. Det är lite som när ett litet gäng vänster/miljö människor (egentligen mest kvinnor) försökte stoppa jakten i Sverige genom att försöka förbjuda jaktammunition. Det höll på att lyckas ända tills jägarförbundet tog in en fd Överbefälhavare som snabbt identifierade situationen och såg till att blockera otyget. Så, min fråga är nu. Kan ingen med insyn i departementen och nätverken blockera denna icke-fråga. Den platsar helt enkelt inte.

 • Anonym

  Du kanske skall prova du också?
  Att säga något vettigt.

 • Anonym

  Fråga kommunerna.

 • Anonym

  Himmelen, tar det aldrig slut? Det finns ord som inte beskriver könet, men ändå finns ett behov att definiera vad man menar, dvs man säger alltid tjejkompis, killkompis, och har ni barn på dagis och tanterna kallar ungen för hen, så jaga damerna  med svetslåga……

 • http://www.facebook.com/people/Johan-Glimbeck/572465956 Johan Glimbeck

  Om man använder ordet HEN, ska man då säga HANNES, jag menar. HENNES är ju redan taget =D

 • Anonym

  Man ”riskerar att skapa barn som inte kan känna trygghet i sin identitet eftersom ens egna föräldrar inte bejakar den man faktiskt är, nämligen pojke eller flicka.”
  Så den enda egenskapen man har som människa är sitt kön? Känns ganska konstigt att tänka att det bara finns två typer av människor, det finns ju lika många typer som det finns människor! Tror kanske inte att ett könsneutralt pronomen kommer göra så mycket för hur samhället ser ut, tror heller inte att det kommer förstöra barn. Det är väl valfritt när det gäller vilka ord man vill använda, om någon inte vill använda ordet hen, så behöver hen inte göra det. Tycker dock att debatten om ordet hen är intressant att följa eftersom det visar vilken betydelse kön har. 

 • Anonym

  I min värld är ”hen” en transexuell eller en man som opererat om sig till kvinna, dvs en sk ladyboy. Är den här debatten skapad av försvarets avdelning för psykologisk krigsföring för att testa oss svenskar? Som någon skrev.. ”Skeppet Sverige sjunker”..

 • Anonym

  Jo, alla finska män är psykotiska transvestiter, det vet väl alla. Och sen tar muslimerna över.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Haha, det är ju ni som blir provocerade. Det är ni som håller igång debatten. Om ni bara knep käft så skulle den här debatten ha dött ut för länge sen…

 • Carl

  Japp, vi kommer att få små söta tjejhen och killhen! :)

 • Anonym

  Varför överhuvudtaget bry sig vad Mådan tycker. Knappt värt en kommentar.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Vad är fel med han och hon? Eller hans och hennes?

 • http://www.facebook.com/people/Kristoffer-Kavallin/1739474083 Kristoffer Kavallin

  Detta är egentligen ingen politisk fråga. Folk använder språket som de önskar.

  Vad jag hellre skulle önska, är att man strök den överdrivna användningen av juridiska kön, i alla möjliga och omöjliga situationer.

 • Anonym

  Det här med hen är givetvis dömt att misslyckas. Det går inte att från kultutreliten plantera in nya ord. Det blir istället ett stort motstånd och resultatet blir kontraproduktivt. Långnäsa till alla feminsiter och andra i etablissemanget.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Jag tror du missuppfattat debatten. Det är ingen som säger att du eller någon annan måste kalla dig för hen. Dess syfte är att användas som komplement när eller om du tycker att det behövs. Det finns inga förslag på att bannlysa hon och han.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Inget alls! Men det kan vara bra att ha hen som ett alternativ.

 • Anonym

  Att kalla någon för hen har redan blivit ett sätt att mobbas med  och borde nog kunna anses lika tungt som tillmälen typ svartskalle tattare tjockis mm.

 • Anonym

  Skitsmart kommentar som verkligen tillför något till debatten! Not.

 • Anonym

  Låt oss se till att hen blir ett s.k. icke-ord!

 • Johan Retsler

  Det ska snart till hormoninjektioner och att operera om könsorganen på foster för att det här ska funka. Ondska och science fiction samtidigt.

  Vill de heterosexuella feministerna verkligen inte veta av män i sina liv? Eller har jag missförstått?

  Vi har 25% ungdomsarbetslöshet och en skuldkris. Kanske dags att prioritera vad vi håller på med.

 • Anonym

  Det är väl ingen nyhet att ”hen” är konstruerat av den sista människan, medelmåttan och det odugligaste av mänskligt medvetande.

 • Anonym

  A child of a hen? Vad kan det bli förutom en normalt utvecklad kyckling? Jo en inseminerad stackare fostrad av ett eller två ängsliga femininer(?) som inte haft önskan nog att gå på dansbanan och lura en karl att pippa dem.

 • Niklas

  Om man inte bemöter dåren verbalt, så tror ju majoriteten snart att dåren är kung….tyvärr så funkar det ju så. Kolla bara alla våra dokusåpor på tv :)

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  Flera språk saknar orden han och hon t.ex. persiska och kurdiska. Tvivlar på att barn i Iran saknar könsidentitet. Om flickorna där kan vila tryggt i att alla vet att de är flickor beror nog knappast på vilket personligt pronomen som används när andra talar om dem. Tryggheten i att veta vem man är sitter inte i ordet hon. Diskutera detta med folk ni känner från Kurdistan/Iran. Det är lärorikt.

 • Anonym

  Ska det vara så svårt att försöka uttrycka sig utan att dra till med de allra gubbigaste gamla unkna klichéer man kan komma på? Det stinker 30-tal härinne!

 • Anonym

  Äntligen en kommentar med nån slags substans. Tänkvärt. 

 • Anonym

  fast fråga dig varför den här debatten uppkommit. Syftet med ”hen” är att just sudda ut könstillhörigheten, jag tvivlar på att perser och kurder (i allmänhet) har den ambitionen.

 • Anonym

  Det bästa med den här ”hen-debatten” är att samhället på allvar blivit uppmärksammat på hur sanslöst galna de här hysterifeministerna är och att de uppenbarligen är beredda att gå över barnlik för att få sina gräddfiler in i olika styrelserum och andra välbetalda platser. Det är ju inte sopåkarjobben de vill kvotera, direkt.

  .

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Ah, det gamla ”barnen i Afrika”-argumentet! Bara för att dem har det förjävligt på alla möjliga vis så betyder det inte att vi ska ha det likadant. Vi har kommit mycket längre i utvecklingen och bör därför rätta oss efter det. De ha sina mål och vi har våra – det är också därför man även i Sverige talar om barnfattigdom trots att den inte är jämförbar med just barnen i Afrika.

 • Grävskopan

  Det finns inga proportioner i någonting längre. Om man tittar på våra tidningar och övriga medier, och ser vad som dominerar utrymmet, så skulle man kunna tänka sig att det inte finns några som helst problem, och att makthavarna måste skapa något för folket debattera om för att människorna inte ska bli uttråkade. Verkligheten är den motsatta, det finns hur mycket som helst allvarliga problem att ta tag i, men medborgarnas energi kanaliseras till snack om konstgjorda, könsneutrala ord, inkvotering av kvinnor i börsbolagens styrelser, inseminering av ensamstående kvinnor etc., i det oändliga. Än är det kvinnor som står i fokus, än är det sexuella minoriteter, alternativt etniska eller religiösa minoriteter, men principen är densamma: produktivt arbete får stå tillbaka till förmån för allehanda principfrågor som drivs av människor med alldeles för lite att göra. Jag skulle vilja se vad framtida generationer skriver om vår tid.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Låter ganska så bra. Men den enda anledningen, som jag (och du) ser det, för att införa hen är att man slipper skriva han/hon. Men de som propagerar för att införa hen gör det av en annan anledning.

 • Vorster

  Därför var det roligt att höra satiren i gomorron världen i söndags.

 • Anonym

  Inte heller i finskan finns något könsidentifierande pronomen. Och många finnar anser ju att den svenska mannen är väldigt fjollig! Ha,ha! Jag antar att Maud Olofsson och Elise Claeson har träffat många förvirrade och otrygga finska män.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Ja och dem lever väl vidare trots all kritik? ;) Sen hoppas jag inte att du jämför syftet med hen och ja, ”syftet” med dokusåpor. Det verkar vara många förvirrade huvuden i denna debatten – många missuppfattningar. Ingen kommer att ta hon och han ifrån er – hen är Endast ett komplement. Använd det om du vill. Om inte, fine by me.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=712007676 Mikael Persson

  Jag har aldrig känt att jag behöver ordet hen någonsin! Vad är då meningen med denna meningslösa debatt? Det finns skillnader mellan könen, så är det bara. Kvinnor är generellt mer känslosamma och har lätt för att ta till sig och fokusera på detaljer och se saker från känslomässigt olika perspektiv medan män är mer logiska och tänker generellt mer konkret och ser inte / ignorerar alla känslomässiga detaljer. Både män och kvinnor har således både för och nackdelar av detta. Vad finns det då för fördelar med att vara hermafrodit och varför skulle någon vanlig människa vilja bli kallad ”hen” istället? 

  Hermafrodit är en födelsedefekt och inte en speciellt positiv sådan skulle jag säga, dessutom föds dessa människor ändå som antingen man eller kvinna till sättet och får karaktärsdrag som antingen man eller kvinna. Varför skulle dom vilja vara androgyna ”hen” om dom har en könsidentitet, fast den är aningens vanskapt sen födseln?

 • Anonym

  Inget problem med könsidentifieringen. De med schal som inte får gå ut är flickor. De utan schal, men med bakvänd baseballkeps som kastar sten på bussar och polis är pojkar. Om vi håller oss till nyanlända s.k. svenskar…

 • Anonym

  I en del länder går det inte att missa könsidentitet. Först går manen, sedan åsna och därefter kvinnan övertäckt från topp till tå.

 • Helena Larsson

  Hen är ett såkallat fånigt påhitt. Vem skulle ta det som en komplimang att bli kallad för hen? Ser jag ut som en kvinna och man samtidigt? Sen när blev vi människor hemafroditer? Är det en metod för att minska befolkningsökningen genom att göra folk avtända?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Oj oj oj, här generaliserar vi friskt! Du vet, en gång i tiden så ansågs det manligt att kunna visa känslor och gråta. Och åter igen, hen är ett komplement – ingen försöker byta ut hon och han. Personligen har jag för länge sen tappat räkningen på hur många gånger jag behövt använda mig av ett könsneutralt pronomen – d.v.s. hen. Bara för att du inte känner att du behöver det så ska du väl ändå inte stoppa andra från att använda det?

 • Anonym

  Tittar man ner i någons barnvagn där den nyfödde ligger om han har svårt att avgöra om det är en pojk eller flicka kan man rädda ansiktet genom att säga, ”det blev en hen ser jag”.

 • Anonym

  Men använd inte ordet om du inte vill det. Dock så uppstår inte alla debatter kring ämnen som just du anser vara meningsfulla. Om det det finns människor som vill debattera ett fenomen så får de göra det, i alla fall i demokratiska samhällen. Samtidigt kan man ju säga att du deltar i debatten genom att du bryr dig ;) 

  Här är en intressant artikel om könsskillnader: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/konsskillnaderna-sma-i-vara-hjarnor

 • Eva Costiander-Huldén

  Ja inte har finskan könsneutrala ”hän” gjort samhället mera jämlikt….

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Om du ser ut som en han och dessutom är det så kommer du också att bli kallad för det – du har missuppfattat debatten :)

 • Helena Larsson

  Jag menade att om någon kallade mig för ”hen” så skulle jag ta det som en pik att inte bli kallad för hon, haha :)

 • Anonym

  Vi har det könsneutrala substantivet ”barn”. Vi har det könsneutrala substantivet ”förälder”. Och vi har haft båda i massor av år. Inte konstigt att världen är på väg åt h-e!

 • Helena Larsson

  vad är det jag har missat i debatten förresten? det har ju införts dagis där man kallar alla barn för hen som regel och inte använder det som reserv-ord

 • Anonym

  Håller med Maud O, vilket kanske inte hör till vanligheterna. Hen är språkligt trams med inslag avv såväl politiskt 70-tal som sk politisk korrekthet av yngre datum. Trams!
  http://ulfpersson.wordpress.com/2012/02/22/genusperspektiv/

 • Anonym

  Vadå rädda ansiktet? Om jag hade fått en sån fråga på den tiden jag drog mina barn i barnvagn hade jag blivit förbannad.

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  LAGBOKEN där behovs ordet hen. Har verkligen Maud Olofsson aldrig saknat ett könsneutralt personligt pronomen? Religiösa texter och lagböcker är gräsliga: medborgaren – han, köparen – han, säljaren – han etc.  Att kvinnor och flickor inte syns, i lagtexter och andra offentliga texter, utan bara hannar, det tror jag gör flickor osäkra. Det tycker jag är ett problem vi har nu.

 • http://profiles.google.com/pirinhagbg Fredrik Larsson

  Maud hade nog hållit sin trut om hon fortfarande var partiledare…

 • Anonym

  Dårskapen och klåfingrigheten har nått långt i dagens Sverige. Kan vi inte kalla en ”gaffel” för ”sked” eller något annat vilseledande? Skämt åsido. Hur vissa människor än försöker så är en kvinna en kvinna eller en man en man. Att sedan vissa människor ”känner sig” som någon annan, är något helt annat, som inte på något sätt rubbar naturens egna ordningar. 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Nej, då får du nog läsa om trots allt ;) På dagis (med genuspedagogik) använder man hen lika ofta som andra pronomen. Det beror på scenariot och det anses viktigt att variera för att man inte ska fastna i de olika facken. Det finns många kloka artiklar skrivna kring detta, inte minst på SvD :)

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  Den svenska språkvetaren Esaias Tegnér d.y. förklarade 1892 det generiska, d.v.s. allmänsyftande, bruket av ordet han i religiösa texter och lagböcker med att maskulinum är det starkare könet, i språket såväl som i livet.
  I England stiftades år 1850 till och med en lag, som slog fast att enbart he (‘han’) ska användas i lagtexter som pronomen för att syfta på personer oavsett kön, i stället för det också brukliga they (‘de’).

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  Hela länder lever och frodas utan olika ord för hon och han. I periskan använder man samma ord. Enkelt.   Testa google översätt: svenska till persiska: han hon = 
  او او      

 • Anonym

  Och bigotter utan känsla för stil är blandade karameller och, enligt forskningen, oftast pojkar.

 • Anonym

  Kan inga förbarma sig och sätta på feministerna så dom hållet tyst med sina dumheter.
  Dom män som är i följe med feministerna får väl vänta till Prideveckan

 • Anonym

  Såg just ikväll ett program ur serien Forensic Files där man löser kniviga kriminalfall med hjälp av vetenskapliga metoder. Med hjälp av DNA kan man fastställa etnicitet, ålder, vikt och t o m kön. Av en händelse råkade jag även vara på plats vid en nyfödd babys röntgenundersökning där till synes barnet hade dubbla könsorgan – manligt och kvinnligt. Undersökning av inre organ löste snabbt problematiken – inga äggstockar men testiklar, alltså pojke.
  ”Hen” är mer ett hjärnspöke än fysiologisk fakta.

 • Anonym

  Köp in TV progremmen Hjernevask av Harald Eia. från Norge Visa serien också på svensk TV så kanske vi får ett slut på det här kvalifiserade svamlet också i Sverige .Man kan se programmen på youtube. De är mycket informativa och välgjorda. Efter de progammen har norska forskningsrådet strypt anslagen till genusforskningen i Norge.Fullt förståeligt för var och en som sett serien. Denna ståndpunkt har ingenting med religiös fundamentalism, antifeminism, konservatism eller annan fanatism att göra. De flesta av oss har inte problem med att acceptera vare sig homosexualitet, religiösa livsåskådningar ,olika politiska ståndpunkter etc . Detta har dock passerat gränsen för sunt förnuft och det bör inte slösas mer tid, energi eller pengar på det.Det finns nog med verkliga problem att ta tag i inom sjukvården, barn och ungdomsvården,riktiga jämställdhetsfrågor med mera.Spendera pengarna där så vi får någonting ut av dem. Får det här fortgå skapar vi istället mer problem

 • Anonym

  Varför det? För att hon inte är en HEN?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Japp! Och det är ingen som säger något annat heller ^^ Det är inte så att vi försöker byta ut han och hon, utan de kommer alltid att finnas och av god orsak. Det är däremot bra att man kan variera språket och där tror jag att hen har ett syfte. För varför är det alltid så viktigt att definiera könet? Om du frågar en konservativ så kanske hen menar att det är bra så att man vet vilka fördomar som ska tillämpas (även om hen inte uttrycker sig med de exakta orden). Lite knepigt att svara koncist eftersom det egentligen är två debatter som löper paralellt men det är ungefär så här jag ser på det :)

 • Anonym

  Finns där någon som kan förklara för dessa begåvningar att ‘hen’ på Engelska t.ex. betyder ‘höna’…. Inte särskilt smart om man vill visa på internationella nivåer hur vi försöker ‘förbättra’ språket…………..

 • Anonym

  Något mycket grundläggande har förbisetts. Hen är ett pronomen i 3e person. Det är alltså inte en variant av du och kommer således aldrig att användas för direkt tilltal. Det handlar alltså inte om att tilltala pojkar och flickor med hen för att förvirra dem. Det handlar om att i situationer där könet är okänt eller obestämt inte utgå från en maskulin norm eller att behöva peka ut det där det inte spelar någon roll.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Nu är det ju inte alltid så enkelt. Tänk om det barnet växer upp och anser sig vara född med fel kön. Måste hen då helt enkelt bita sig i tungan och glömma allt om könskorrigering eller föreslår du hellre lobotomi?

 • Anonym

  HEN är ett fult ord! Tänker på en höna.  Pärleporten skulle till exempel inte bli lika tröstfull.
    Hen har öppnat Pärleporten
    Så att vi kan komma in.
    Genom blodet har hen frälst oss
    och bevarat oss som sin.

 • Anonym

  Och Fanny betyder vagina, fart att släppa vind, kind betyder vänlig, brand betyder märke, mage betyder magiker osv. Så kort sagt var ditt inlägg kvällens dummaste. Gratulerar.

 • Anonym

  Det är inget problem att man behandlar pojkar och flickor olika. Det har visat sig att de i snitt är ganska olika. Förenklat föredrar pojkar tekniska leksaker, flickor dockor, så det är vettigt att tillmötesgå detta så de stimuleras. Att en liten bråkdel barn avviker är knappast ett gott skäl för att låtsas att det inte är skillnad i snitt på pojkar och flickor.
  Sedan beror inte könsrollerna i någon större grad på hur vi behandlas som barn. De är huvudsakligen medfödda. Nedärvda eftersom som evolutionen gav män och kvinnor olika roller. Det var till fördel för arten att könen specialiserade sig på olika saker samt för individen i könens olika sexuella strategier.

 • http://profile.yahoo.com/5MVZJ2JQLI2M7QGTKW4V5UBTEI Felicia

  Jag förstår att det är laddat om det hela ska innebära att vi ska sluta kalla varandra han och henne men handlar det inte om när man inte vet? Till exempel i texter där kön är okänt så kan hen vara ett praktiskt sätt att lösa det hela på. Eller när personen önskar att vara totalt anonym?
  Sen hoppas jag verkligen inte att HELA vår identitet som människa sitter i om vi är män eller kvinnor som Maud antyder. Jag är en kvinna men jag är också en syster, en kompis, en instruktör, en psykolog, en dotter, en pajas, en funderare med mera.. Skulle någon kalla mig hen någongång så skulle inte hela min världsbild fallera. 

 • Anonym

  Inga hens-hjärnor på våra gator! 

 • http://profile.yahoo.com/5MVZJ2JQLI2M7QGTKW4V5UBTEI Felicia

   Jaha. Enkelt och klart? Forskning visar på att det finns större skillnader inom könen än mellan könen. Och när diskussionen börjar handla om blåa bilar och barbiedockor så blir jag så less. Det är knappast de det handlar om. Och jag önskar att män insåg vilken vinst det skulle vara för dem att ge sig in i genusdiskussionen, ni har det sannerligen inte så lätt ni heller. Och det är ju det som är poängen. Att få vara den man är. Föredrar 10 av elva småkillar bilar so what. Men vi ska fan inte utgå från det.

 • Anonym

  ”När Per kom hem till Stina bjöd hen hen på middag.” Eller blir det möjligen ”hen henom på middag”. Observera att det blir hur som haver omöjligt att utläsa vem som bjöd vem på middag.

  Men detta är naturligtvis irrelevant, eftersom ”genusperspektivet” går före allt. Att folk inte längre kommer förstå varandra, har givetvis underordnad betydelse och att barn som genusuppfostras på dagis riskerar att förlora både sitt språk och sin identitet, är naturligtvis inget problem för den perverterade feministelit som idag i snabb takt raserar det som de som var här före oss byggt upp sten för sten.

  När öppnades mentalsjukhusens portar så de som var inlåsta där kunde rymma och ta plats i maktens korridorer från vilka de nu sitter och manipulerar sönder våra barns framtid?

 • Anonym

  De som försöker lansera ordet är ute efter just precis avskaffandet av ”han” och ”hon”. Det är det som är hela poängen, inte att underlätta skrivande. Kom igen, så svårt är det inte att av och till skriva ”han eller hon”. Om det var det det handlade om skulle ingen jobba på att lansera tramsordet. Det där förstår de flesta av oss omedelbart och det är därför vi reagerar negativt. 

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  Kära Maud,
  menar du allvar? 

  Maud Olofsson ser också faror med att ersätta hon och han med det könsneutrala pronomenet hen. Man ”riskerar att skapa barn som inte kan känna trygghet i sin identitet eftersom ens egna föräldrar inte bejakar den man faktiskt är, nämligen pojke eller flicka.” 

  Gör en liten undersökning! Kolla Google translate, pröva att översätta han hon till finska svaret blir hän hän. Sedan, när man vet det, är det bara att fråga alla finnar man möter Är du otrygg i din identitet efter att ha blivit kallad hän under din uppväxt. Tror du svenska barn skulle kunna bli trygga i sin identitet om vi kallar dem hen?

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  Importera det finska ordet hän om nu hen är så gräsligt!!!

 • Anonym

  Lobotomi får du själv stå för. Kommer med en motfråga – vad göra med kattkvinnan och vampyrkvinnan? Hur tillmötesgår vi deras inre känsla av fel kropp?
  Självfallet hjärnspöken!

 • Anonym

  Det handlar inte alls om att hantera ett problem i språket utan det föreslagna tramsordet lanseras av folk som tror att de skall påverka våra tankar genom vårt språk – ungefär som ”newspeak” i Orwells 1984. För övrigt är det egna könet en väsentlig del av identiteten för de flesta människor på samma sätt som till exempel språk, etnicitet och livsåskadning är en viktig del av människors identitet.

 • Anonym

  Jag tycker att det är fel att vi skiljer mellan människor och djur också. Vi måste ha ett pronomen som gäller för både män, kvinnor, hundar och kackerlackor. Jag vill lansera ”hun”.

 • Anonym

  Det förvånar mig inte att du missade min mening så din elit orienterade snobberi åsikt kan behålla själv!  Imponerand!!!!!!!!!!!!

 • Anonym

  Större skillnader mellan individer inom könen än mellan individer av olika kön.
  ROTFL.
  Så det är större skillnad mellan olika mäns testiklar!, olika kvinnors vaginor och testosteronhalter inom könet än mellan.
  Med den okunskapen blir det förstås naturligt att införa ”hen”.

 • Anonym

  Det svenska hönsordet är inte jämförbart med finskan ”hän” eftersom finskans ”hän” inte är ett tokfeministiskt hittepå-ord utan är en del av ett språk som utvecklats naturligt. När man nyligen kunde läsa om att den första barnboken med det nya tramsordet hade kommit så var själva poängen just att kön inte skulle nämnas. Det är just det som är den bakomliggande tanken.

 • ullis Lindström

  Förstår ingenting! När jag växte upp på 50-talet lekte vi
  tjejer och killar tillsammans, ibland med dinkytoysbilar i sandlådan ibland med
  dockor och emellanåt byggde vi kojor i skogen. Men aldrig hade vi tjejbarn rosa
  prinsessideal eller pojkbarn krigaridial.  Barn är inte hon eller han förrän i puberteten.
  Men stor påverkan av reklam, film och media manipulerar våra barn. Och även
  denna debatt!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=734146652 Åsa Efternamnson

  1. argument ”HEN BETYDER HÖNA!!!”: ”Kiss” och ”prick” på svenska betyder snuskiga saker på engelska. Ska vi ta bort de orden också, eller kan vi leva med att ord har olika betydelser på olika språk?

  2. Argument ”…ERSÄTTA HAN OCH HON MED HEN”: Goddammit, det handlar inte om att ersätta, det handlar om att lägga till. Vi kan använda han och hon i alla lägen där det är av betydelse. Vi kommer också kunna välja ett könsneutralt pronomen i de lägen könet inte är av betydelse. Vi slipper således använda krångliga formuleringar som ”han/hon”, ”han eller hon”, h*n, osv.

  3. argument ”BARNEN KOMMER TA SKADA!!!”. Hänger inte riktigt med på hur barn skulle ta skada av att man lägger till ett könsneutralt pronomen till de vi redan har. Det finns många språk som har könsneutrala pronomen att tillgå, barnen i de länderna mår lika bra och lika dåligt som i andra länder. De vet fortfarande om att det finns både kvinnor och män. Det finns inga belägg för att någon kommer ta skada av ett sånt tillägg. Således rör det sig om någon sorts ogrundad moralpaniksmobb, alternativt ett missförstånd kring att det på något sätt skulle bli förbjudet att använda han och hon.

  4. Argument ”HEN KOMMER INTE LÖSA NÅGOT!! …men alltså, finns det seriöst fortfarande någon som tror att vårat sätt att prata inte påverkar vår syn på saker och ting? Att LÄGGA TILL hen kommer sannolikt inte lösa alla våra fördomar, men det skulle kunna göra att man i vissa lägen slipper befästa de fördomar som finns, t ex genom att oftast omnämna en läkare som ”han” och en sjuksköterska som ”hon” i lägen där könet saknar betydelse, alternativt krångla till det genom att skriva ”han/hon” osv osv. Kan det verkligen vara till sån katastrofal skada att lägga till ett pronomen i ett språk som för övrigt står under konstant utveckling? Lite sans, tack.

 • Anonym

   Utan tvekan är skillnaden mellan man och kvinna så djupt rotad att vi inte ens kan fatta det. Under min tid som biker minns jag hur äldre spädbarn ofta reste sig upp ur sina vagnar och spärrade upp ögonen när jag drog förbi på Harleyen. Var någon av dessa flickebarn, tror du?

 • Anonym

  Tänkte också nämna att ‘fanny’ inte betyder vagina utan ‘rumpa’ så nästa gång du gör språkliga utalanden, tänk på  vad du skriver……..

 • Bepp

  Feminismkulturens flumideal lär stoppas snarast, man är man kvinna är kvinna och så har det alltid vart och ni får argumentera hur mycket ni vill för det kan man inte ändra på. Och psykvården kommer få en massa unga människor med identitetsbrister att jobba med om ca 20 år som kommer kosta samhället en satans  mycket pengar

 • Niklas

   Trollar du eller försöker du provocera :) ? Hen är inte ett begrepp och skall inte bli ett komplement. Det är en icke-fråga som drivs av ett icke-kritiskt antal människor som har ett samarbete i frågan. De är inte många men de sitter (just nu) på rätt ställen för att driva saken. Jag efterfrågar någon som kan flytta på dem lite grann så att de blockeras. Liknelsen med dokusåpa får du ju gissa själva varför jag gjorde. Kanske för att få dig att visa dig ?

 • Anonym

  Hela Hen-affären ”avslöjar” Vänsterns agenda..
  Inget nytt under solen i och för sig men det är intressant att Vänstern åter igen gör det tydligt att de önskar styra genom tanke och åsiktskontroll i bästa Orwellska eller DDR-anda.
  .
  För att försöka bestämma hur vi talar och förlängning om vad då då Kan Säga till varandra är varken mer eller mindre….
  .
  Det Otäcka är att delar av media, speciellt SVT och ”Kultur”-sidorna i tidningarna ivrigt stöder extremvänsterns önskan att styra vår kommunikation. Precis som Mattias Karlsson säger så kommer språkförändringar normalt nerifrån som tex alla våra Tattar och Romska ord, som ordet  ”Tjej”..
  .
  Det ska inte komma ovanifrån i form av politiska dekret eller politiska ambitioner. Det känns bara Oärligt och smutsigt.

 • Anonym

   Jag vet inte vad tjejer hade för ideal. Mina var i vilket fall Sitting Bull, Den siste mohicanen, Jesse James, Vilde Bill Hitchcock, Butch Cassidy och Karl XII. Undrar vilka killar du lekte med?

 • http://profiles.google.com/ulla.agneta Ulla Hörnell

  Om inte Sverige hade genomlidit Den Stora Kulturskymningen så skulle folk begripa att det är ett ord. Som betyder hon eller han.  Ska det bli förbjudet att säga just hon eller han? Får man bara prata om man vet vilket kön man pratar om? Jag fattar absolut ingenting….

 • Anonym

  Även om symbolik är av betydelse i samhället så är det viktigare hur vi behandlar varandra och inte hur vi skriver. Man kan leka språk polis eller själv utnämd ‘Stilist’ utan ha någon aning om hur litet de igentligen betyder. En del kommer nog ihåg ‘du reformen’ för ett antal år sedan. Dessa akademiska ‘Stilister’ är förmodligen samma personer som använder en majuskel när de skriver ‘du’ I formella brev utan att igentligen förstå hur det påverkar meningen bakom ‘du reformen’.  

 • Anonym

  Fanny är rumpa i amerikansk engelska. I brittisk engelska syftar det på vaginan. Tänka kan du göra själv – eller?

 • Anonym

  Jag tror inte på ordet ”hen” kan skapa otrygghet i sig själv. Sådan makt har inte ord. Likaså så tror jag inte att det är ett könsneutralt pronomen i sig själv som orsakar den debattstorm som vi nu ser. Men AVSIKTEN med ordlanseringen kan nog skapa otrygghet och förtjänar debatt.

  ”Hen” har använts ett antal år nu, t ex i queera kretsar eller av intersexuella – helt enkelt individer som inte känt sig hemma (fysiskt och/eller psykiskt) i uppdelningen hon/han. Och det har inte medfört så mycket uppmärksamhet. Det har varit ett kompletteringsord där de rådande orden av en eller annan anledning inte varit tillräckliga. Lite så som språket brukar utvecklas. Och det har rört sig om en relativt liten grupp. Jag ser inga problem med det.

  Införandet av ”hen” på bred front hör däremot ihop med tesen att det inte finns någon skillnad på kön, att kön är en social konstruktion. ”Hen” skulle därmed vara en ”lösning”, omgivningen skulle t ex inte veta om ett barn var flicka eller pojke. I det sammanhanget så tror jag att Maud har helt rätt i det hon skriver.

 • Anonym

  Så du strösslar med mellanslag. För min skull?

 • Helena Larsson

  Tror inte vi behöver ett nytt ord för att lösa denna inte allt för vanliga sits…

 • Helena Larsson

  Varför är det fel att tillhöra en grupp?

 • Anonym

  Jo och förmodligen är skillnaden när det gäller kroppslängd större inom könen än mellan dem men inte skulle väl någon påstå att kvinnor och män är lika långa för det? :)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Det kommer alltid finnas de som tar det till sina yttersta spetsar men det är inte där det började. Det är ju lite som att säga att en person är kommunist för att hen bedriver vänsterpolitik.

 • Anonym

  Önskar lämna en kort kommentar om vår integrationsministers
  önskemål att med politisk kraft införa ett alternativt genus eller icke genus
  för att förbättra jämställdheten. Detta visar återigen att denna debatt har
  hamnat utanför anständighetens gränser och faller utanför förnuftet. Att söka
  stärka kvinnors rättigheter i samhället kan väl inte göras genom att sudda bort
  skillnader i könen utan torde rimligen bearbetas genom att arbeta för att alla
  ska ha samma möjligheter oavsett kön, religion mm. Det är lika absurt som att
  kräva att ex. muslimer eller judar skulle byta religion för att de om möjligt
  skulle ha lättare på arbetsmarknaden i sverige snarare än att arbeta för allas lika
  rättigheter. Om man nu anser sig
  opartiskt värna för minoriteternas rättigheter i samhället kanske det vore på
  sin plats att överväga fler alternativa genus eller ex: katt, varg mm då jag
  inte tror människor som anser sig vara just detta är påtagligt underlägsna sk ”hen” i
  antal. Eller är dessa mindre värda pga enl politiskt felaktig identifikation?

  Niklas v s

 • Anonym

  Ah, men här lurar en fallgrop.

  Låt oss säga som du: 10 av 11 småkillar föredrar bilar. Och 10 av 11 småtjejer dockor. (Strunt samma exakta siffror men det finns en könsskillnad i genomsnitt, det finns forskning som bevisat det).

  Jag delar din åsikt att ”man ska få vara den man är”. Till 100% stödjer jag den tanken. Så: Ska den elfte killen få leka med dockor och den elfte tjejen leka med bilar. Absolut! MEN…

  …ska den eftersträvade normen vara att alla 22 barnen ska leka lika mycket med bilar som med dockor? Eller med ”könsneutrala leksaker”? Nej, anser jag. För det är att förneka 20 av 22 att just ”vara dem de är” för de sista tvås skull. Och det är lika fel. Respekten ska vara ömsesidig. Just här springer genusdebatten oftast väldigt fel.

 • Anonym

  Fast på det där genusdagiset egalia stod det ju till och med utskrivet i artikeln som beskrev verksamheten att de undviker att säga hon och han om varandra utan använder namnet, hen eller kompis istället… trots att könen på barnen och fröknarna inte är okända. Så jag menar om ett certifierat genusdagis där genuspedagoger arbetar  väljer att använda hen även när könet är känt så kan man väl inte påstå att hen bara är avsett när könet är okänt?

 • Anonym

  Om barnet anser sig vara född i fel kön vill det väl förmodligen bli kallat för det andra könet som det känner sig som och inte för hen. Hen måste ju vara för dom som varken känner sig som kvinna eller man isåfall. Könsbytare korrigerar ju sitt fysiska kön, de har ju inte som mål att bli något mittemellan och kallas för hen heller.

 • Inge Larsson

  Så har ytterligare en auktoritet givit sig in i pseudodebatten. Att Olofsson som fd kycklingmamma i regeringen inte gillar att bli kallad ”hen” kan jag förstå. Det tredjepersonspronominet vore kanske lättare att acceptera om det stavades ”hän”. Det är fullt begripligt på Olofssons hemmaidiom. På ångermanländska kan man ”hä” saker och ting lite hur som helst. Fast utsagan ”Hän hä hän hän” skulle nog bara Maud och andra infödda kunna tolka rätt.

 • Anonym

  I lagböcker passar det väl mycket bättre med något mer formellt än hen som låter så vardagsaktigt och slappt. Tex kan man variera mellan; vederbörande, denne, den åtalade etc

 • Anonym

  Okänt eller oviktigt. Men det handlar ju inte om att ifrågasätta ett barns biologiska kön som flera anfört. Jag har själv en dotter (nu 2,5) som redan vid 2 års ålder berättade att hon ville vara en pojke, för bara pojkar fick busa och flickor måste vara prinsessor. Efter knappt 24 levnadsmånader upplever hon alltså att hennes livsval påverkas av hennes kön.

  När vårt språk inkluderar signaler om vilket kön olika aktiviteter/yrken etc har så skapar det också förväntningar som styr och begränsar. Därför kan det vara viktigt att ”läkaren kom och hen undersökte” eller ”lastbilschauffören parkerade och sedan gick hen och pratade” osv.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Ja precis, i de Flesta fallen är det ju så (okej det har vi faktiskt ingen statistik på men kan tänka mig det) men innan denna könskorrigeringen gjorts (vilket många idag vägrar på grund av kraven att steriliseras) så måste man slippa att bli kallad han eller hon då man kanske känner sig som ingetdera. Vad jag menar är att man inte bara ska prata pojke och flicka eftersom det faktiskt finns de som inte definierar sig som något av det (även bland de som inte är transexuella osv.) Men det är en intressant debatt och värd att diskutera, så länge den inte baseras på ofakta och missuppfattningar kring vad dess syfte egentligen är. Det finns fler aspekter man borde ta hänsyn till än de som jag rabblade upp lite snabbt nu också :)

 • Anonym

  Och man kan inte heller med bästa vilja i världen påstå att Finland är mer jämställt än Sverige eller Norge som brukar turas om att toppa listor med de mest jämställda länderna.

 • Anonym

   Nja.. ingen kan ju tvinga en givetvis, men det finns en tydligt ton av att hen _borde_ vara dominerande i den här debatten. Alltså inte som komplement utan som utgångspunkt.

  Annars skriver man inte böcker med hen som huvudperson till exempel. Författaren kan helt enkelt välja ett kön på huvudpersonen genom att singla slant.

  (Och när jag ändå är inne på det, är hela saken missriktad på så vis att den försöker koppla bort könet från identiteten snarare än könsrollerna från könet, vilket man förmodar är det väsentliga.)

 • Anonym

  I Norge finns det åtminstone viss nyans i statsmedias beskrivning av jämställdhetshaveriet. Sök på
  Likestillingsparadokset Part 1 på tuben. Där man förklarar hur skillnaderna mellan män och kvinnor ökar ju större valfrihet som finns gällande yrkesval i en population. Underbar och begåvad journalistik.

  Men den sortens problemformulering, forskning, eller rapportering, tycks inte finnas i Sverige.

  Hur kan en öppen debatt strypas på det sättet?

 • Anonym

  Varför inte bara låta bli att kommentera det här tramset. Våra politiker borde stå över den här debatten. Hur kan en person som blivit vald att sitta i vår Riksdag ens orka bry sig. Bäst vore om de bara lät bli att kommentera och teg ihjäl alltihop. 
  Den feministiska kultureliten borde totalt stoppas. 99% av alla röstberättigade är överens om det. Minns Fi´s siffror i riksdagsvalet. Ett skämt! Det här är samma sak fast värre för här handlar det inte om dessa kvinnor själva utom om allas våra barn 

 • Anonym

  Att vi överhuvudtaget deltar i den här debatten visar hur snabbt skeppet Sverige sjunker. Titanic är INGENTING i jämförelse

 • Anonym

  Det hon menar är att skillnaden mellan kvinnors och mäns hjärnor inte är så stora. Länkade till den här artikeln förut: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/konsskillnaderna-sma-i-vara-hjarnor

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

  Fast nu råkade du ju både kommentera och ge ut din åsikt ganska tydligt dessutom :P För övrigt kan jag nämna att jag varken tillhör någon kulturelit, är medlem i Fi och jag är inte heller feminist (står för jämställdhet istället…tycker det låter vettigare) men jag tycker ändå att hen är ett jättebra ord, både ur språkligt perspektiv och genussynpunkt :) Sen kan man diskutera hur långt man ska ta det men jag tror att det kommer finna sig i sig själv.

 • Anonym

  Ja just Iran eller Persien som du kaller det är ju ett gott föredöme i jämlikhet mellan könen.

 • Anonym

  Vadå det är väl inte så ofta man ser skillnad på kön fram till puberteten. Om man bortser från könsorgan så ser ju flickor och pojkar väldigt lika ut, däremot får barn ofta könskodade kläder och frisyrer så inte omgivningen ska ta fel på kön. 

 • Pingback: hen « Ord, egentligen.

 • Anonym

  Att titta på ett nyfött barn i en barnvagn och direkt antyda att det är ett barn med en missbildning är ingen bra början på ett samtal med en nybliven förälder.

 • Anonym

  Det är bra att hen introduceras. På det sättet får man ett exakt diagnostiskt test där dom som använder ordet kan avfärdas som rubbade utan vidare utredning eller diskussion.

 • Anonym

  Det är tur för de här genusflummarna att de lever i modern tid.Hade det varit på,säg,1600-talet hade det varit raka vägen till bålet….

 • Anonym

  SVERIGE ÄR EN ANKDAMM NÄR DYLIKA FRÅGOR TAR UPP ETT STORT UTRYMME I MEDIA. Som världen och även Sverige ser ut idag finns så många väsentligheter att diskutera och omdedelbart ändra till det bättre om det går.

 • http://www.facebook.com/people/Monica-Pernroth/100002181707045 Monica Pernroth

  Hen är ett bra ord att ta till då man skriver eller talar rent allmänt om tex en yrkesgrupp, som består av både män och kvinnor. Så praktiskt att skriva hen, då det kan syfta på båda könen, utan att behöva utelämna någon.Tror inte att man har tänkt att hon och han, helt och hållet skall bytas ut då man pratar om enskilda personer.
  Låt språket utvecklas och leva!

 • Anonym

  Tanken är inte att ordet ska ersätta hon och han. Ett ord kan väl knappast för den delen sudda ut könen? Ordet hen ska vara en möjlighet vid de tillfällen det är inte är betydelsefullt vilket kön personen har. Exempelvis i sagor för just barn, många gånger är det helt klart av lägre betydelse om igelkotten är en hona eller hane. Det finns andra egenskaper både vuxna och barn istället kan relatera tillför att känna gemenskap som snällhet, tuffhet, blyghet, lång, kort etc.. Alldeles för ofta handlar det om vilket kön någon tillhör vilket faktiskt begränsar oss alla.

 • http://twitter.com/Calandrella Calandrella

  Menar Maud Olofsson att det finns någon avgörande skillnad mellan svenska och finska barn, som gör att de förra inte skulle klara att omtalas med ett könsneutralt pronomen, medan de senare (uppenbarligen) kan hantera det? Eller är Olofsson blott dåligt insatt? ”Hän” är nämligen det enda personliga pronomet i tredje person singular i finskan, och således har finska barn länge uppfostrats utan att deras kön indikerats i var och varannan mening som uttalats om dem. Jag vill gärna se eventuella vetenskapliga studier som skulle påvisa negativa effekter av detta, om några sådana skulle finnas. Om det inte finns några sådana undersökningar, är Olofssons påstående byggt på just en magkänsla, förutfattade och helt enkelt ovetenskapliga meningar

 • http://twitter.com/Calandrella Calandrella

  Jag håller verkligen med i mycket av exempelvis Per Ströms och Pelle Billings kritik mot mycket av feminismen, och skulle knappast någonsin rösta på F! (åtminstone inte så länge medborgarrätts- och miljöproblems återstår att lösa). Likväl förordar jag bruk av ordet ”hen” (eller annat könsneutralt pronomen). Varför ska det vara så viktigt att konstant i språket betona vilka kön människor har? Pronomen bygger ju inte på hudfärg, härkomst, hårfärg eller någon annan sådan egenskap som i de flesta sammanhang är totalt irrelevant – varför ska just kön betonas?

 • Pingback: Vad som verkligen skapar otrygghet « Fi Västra Götaland

 • http://twitter.com/Calandrella Calandrella

   På vilket sätt menar du, Truthsayers, är språkdebatt ett tecken på Sveriges förfall?

 • http://twitter.com/Calandrella Calandrella

   Och varför skulle alla som använder ordet ”hen” kunna avfärdas som idioter? Kan även alla finsktalande avfärdas som idioter, då finskans enda personliga pronomen är just könsneutralt (”hän”)?

 • Anonym

  Suck. Det går inte att jämföra äpplen och päron. Finska språket saknar helt genus. Så hur skulle det gå att jämföra finska och svenska barn? Förutsättningarna är helt olika. Hän i finskan fungerar därför att det inte finns något alternativ. Men i svenskan gör det ju det.

 • Pingback: Till och med Maud Olofsson inser fakta « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen

 • Anonym

  Finskans hän infördes, till skillnad från svenskans hen, inte av ninjafeminister i avsikt att försöka utradera de uppenbara evolutionsbiologiska skillnaderna mellan män och kvinnor.
  Du förstår väl det lilla gumman?

 • Anonym

  Varför inte hin? Det är åtminstone vackert till skillnad mot hen. Dessutom är hen oerhört könsdiskriminerande för det påminner om henne. Och för övrigt, varför över huvud taget begränsa ändringarna till den art där man företrädesvis använder orden hon och han, och inte inkludera de arter där man företrädesvis använder ordet det. Det enklaste, och överlägset mest rättvisa, är om man ersätter det hela med ordet djur. Vad säger djur (han)? Djuret säger inte något, det är djuret (hon) som säger något, på grund av att djuret (hunden) skäller.

 • Anonym

  Och dessutom betyder ju ordet hen höna på engelska. Hur ska man då kunna snacka både svenska och engelska samtidigt, vilket inte bara är en sedvänja väl värd att bevara utan dessutom en oförytterlig mänsklig rättighet i Sverige?

 • Anonym

  En av de absolut roligaste kommentarer jag har läst på länge!!!!!

 • http://www.facebook.com/people/Hilda-Dean-Blomberg/652319479 Hilda Dean Blomberg

  Hej Maud och alla ni andra!
  Först och främst vill jag göra ett förtydligande och förklara ett missförstånd som rått den senaste tiden och gjort hen-debatten fullständigt meningslös då det diskuteras saker som är helt irrelevanta.
  HEN kommer INTE att ersätta hon och han. INTE. Förstår ni?
  Hen är ett extra-ord som kan användas när man tycker att det passar. Har man väldigt svårt för det här ordet så är det för guds skull ingen som tvingar en att använda det. Det stiftas inga lagar om henande av människor.
  Maud och många andra som kommenterar och debatterar är tyvärr väldigt dåligt insatta i frågan. Varför pratar vi ens om effekterna av ett utbytande av hon och han mot hen, när det inte är aktuellt alls? Varför?
  Det gavs ut EN barnbok om en hen-figur. Så vitt jag vet har inte de stora bokförlagen tvingat sina författare att skriva på ett kontrakt om att alla måste skriva ”hen tittade på hen och frågade om hen tyckte att hen och hen skulle hälsa på hen” i sina böcker. Det är en ICKE-FRÅGA.
  Det vi däremot kan diskutera är vad vi kan ha för nytta av ordet hen. Huruvida det är fult eller vackert är också irrelevant. Ord är inte i första hand till för att låta trevliga utan för att kommuniceras.
  Annat jag tycker kan vara värt att diskutera är tex varför vi nästan alltid säger ”han” om en bilförare, ett djur eller en annan person som vi inte vet könet på. Där kunde ett ”hen” vara på sin plats, så behövde inte flickbarn växa upp och undra varför ”hon” är ett undantag.

 • http://twitter.com/fexz Greta Faxberg

  men hur är det för de barn som kallas hon eller han men är trans/intergender/queer och inte är sitt biologiska kön? De blir ju inte heller sedda om de omnämns som sitt biologiska kön?

 • Anonym

  Tydligen är detta ett känsligt ämne för våra journalister. Därför så många inlägg som censurerats. För mig betyder ”hen” ”höna” på engelska, allt annat är perverst.

 • http://blog.alcedo.com Fredrik Mörk

  ”hin” finns ju redan i svenskan sedan länge, med betydelsen ”djävulen”, så det hade kanske varit ett lite olyckligt val…

 • Pingback: Olofsson: ”Hen kan skapa otrygga barn” | nyheternadirekt

 • http://blog.alcedo.com Fredrik Mörk

  Känns det lika konstigt med orden ”fan” (fläkt på engelska), ”bus” (buss på engelska), eller kanske ”barn” (ladugård på engelska) i det svenska språket?

 • Anonym

  Där finns i Engelskan 52 accepterade synomymer för ‘Fanny’ och vi kan också diskutera det indoeuropeiska ursprunget av order Fanny om du vill gå den vägen… Men om du kan försöka tänka lite och inte göra virrande ciceroianska djup dykningar i grammatiken så kanske du nu förstår vad jag menade med mitt första inlägg.     

 • Anonym

  Där finns i Engelskan 52 accepterade synomymer för ‘Fanny’ och vi kan också diskutera det indoeuropeiska ursprunget av order Fanny om du vill gå den vägen… Men om du kan försöka tänka lite och inte göra virrande ciceroianska djup dykningar i grammatiken så kanske du nu förstår vad jag menade med mitt första inlägg.    

 • http://www.facebook.com/anders.wennerstrom Anders Wennerström

  Precis. Är inte ordet ”hen” ett väldigt smidigt ätt att komma undan den klassiskt bökiga konstruktionen i följande exempel. 
  ”När vvs-teknikern funnit felet kan hon eller han med ett enkelt handgrepp strypa vattentillförseln.” 
  Visst, hen är lite byråkratiskt könslöst, men praktiskt. Maud får det i artikeln att framstå som vi står inför en folkomröstning. Det är väl bara att tuta och köra om man känner för att använda nya ord?

 • Anonym

  då återstår hån

 • Anonym

   Hur? Därför att vi har demokrati i Sverige, och en demokrati tål inte avvikande åsikter. Det handlar om politikens ABC, Testpiloten!

 • Anonym

  Ytterligare en lösning är att man bara väljer ett av orden han eller hon och låter det stå för alla oavsett kön och oavsett om någon har ett eller flera kön, på samma sätt som ordet man används för alla oavsett kön etc. Vad sägs om hon för både han och hon, när nu ordet man används för både man och kvinna. Rättvist så det stänker.

 • Anonym

  Skulle ha gjort, om de hade uttalats likadant på engelska som svenska. Barn uttalas nästan likadant, men det är ett undantag, för det är ett så ovanligt ord att det är nästan ingen svensk som vet vad det betyder. I varje fall inte lilla jag.

 • http://blog.alcedo.com Fredrik Mörk

  Om det är uttal och vanlighet det hänger på så ligger ju orden ”art”, ”block”, ”fart”, ”kiss”, ”prick” och många, många fler risigt till. Att hänvisa till att ”vi kan inte ha ordet X i svenskan, för X betyder ju Y på engelska” diskvalificerar en hel del av våra vanligaste ord. Argumentet håller således inte helt tätt.

 • http://twitter.com/tusenpekpinnar tusen pekpinnar

  Olofsson visar på okunnighet: debatten handlar inte om ett fåtal lätt förvirrade föräldrar som inte vill berätta för sina barn vilket kön de har, utan om att få kön att bli mindre centralt, mindre viktigt, för alla. Att sluta säga ”hon” och ”han” är samma sak som att de flesta av oss inte refererar till personer som ”finnen” eller ”araben”, eftersom det är irrelevant. Frånvaron av ett neutralt ord gör det omöjligt att inte fokusera på kön när vi pratar om andra människor.

  Samtidigt visar ju dock Olofsson att hon faktiskt tycker att kön alltid är relevant, när hon pratar om att man måste ”bejaka den man faktiskt är, nämligen pojke eller flicka”. Självklart kan hon få tycka det, men det har inget vetenskapligt stöd och hon har ingen rätt att tvinga in oss andra i hennes uråldriga roller.

 • http://twitter.com/tusenpekpinnar tusen pekpinnar

   Om det kostar pengar att prata och skriva så kanske du borde sluta skriva kommentarer på internet och ta tag i ett hederligt arbete? ;) Ärligt talat förstår jag inte vad du menar – varför skulle ett nytt ord kosta skattepengar?!

 • Anonym

  Det är inte oproblematiskt ur matematisk synvinkel med påståenden om att det är större skillnader inom könen än mellan könen. För när du tittar på skillnader inom ett kön, då mäter du standardavvikelsen hos observationer av individer. Men när du pratar om skillnader mellan könen, då antar jag att du talar om genomsnitt. Så det är som att jämföra äpplen och päron. Vidare är frågan vilka egenskaper? Om det gäller t.ex. kroppslängd behöver det inte automatiskt gälla varje annan egenskap, såsom preferens för ansikten kontra hängande mobiler, som i denna studie på spädbarn utförd i Cambridge:
  http://autismresearchcentre.com/docs/papers/2005_BC_PhiKappaPhiForum.pdf
  Jag har svårt att se skadan av att utgå från beprövad erfarenhet. Det blir dyrt om morbror Sixten måste köpa både en docka och en brandbil till lilla Åsa bara för att tillfredställa genusmaniker.

 • Anonym

  Bra formulerat. Detta kan jag helt skriva under på.

 • Anonym

   Förresten:
  > Och jag önskar att män insåg vilken vinst det skulle vara för dem att ge
  sig in i genusdiskussionen
  Det är ju just det vi gör, men det verkar inte som våra synpunkter är välkomna. Det är för övrigt inte bara män som tycker som jag i denna fråga. Du generaliserar visst en del?

  > ni har det sannerligen inte så lätt ni
  heller.

  Nej, särskilt inte i den offentliga debatten som styrs av mediaetablissemanget med sin radikala feminism.

 • Anonym

  Jag tycker att man oftast ser klar skillnad långt före puberteten.

 • Anonym

  Det svenska ordet ”fart” som i utfart till exempel betyder ”fis” på engelska och franska för säl (djuret) är le fucque som betyder… ja, ni vet vad på engelska och så vidare och så vidare.

 • http://www.facebook.com/people/Håkan-Larsson/100001788669184 Håkan Larsson

  Maud Olofsson är medansvarig för att släppa in Sverigedemokraterna i Riksdagen genom att undvika driva kritiska frågor i valrörelsen 2010. Det glömmer vi inte.

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  Undrar hur folk som scaliger tänker. Hen verkar tro att ordet hen är en helt ny uppfinning. Så fel hen har. Det finns många språk som har könsneutrala personliga pronomen i tredje person. Finskan har till exempel ett ord ”hän” som betyder: hon, han. Det gör det enklare att prata om folk som scaliger som man inte vet könet på. I finskan kallar man honom/henne för hän. I svenskan får vi kalla scaliger för honom/henne, eller det. Hen är ett ord som fattas i svenskan. Det kommer att bli en förbättring. Klart bättre än att bli benämnd som det.

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  När jag skriver något om Maud Olofsson så benämner jag henne hon, eftersom jag vet vilket kön hon har. Medans om jag skriver något om dig scaliger så benämner jag dig hen eller henom efter som jag inte vet vilket kön du har. Betrakta ordet hen (och henom) som redan inlemmat i det svenska språket!

 • http://profile.yahoo.com/FJICRDABNTVPSVRQZP6BYINVXM Marie

  När jag läser Bepps kommentar blir jag förvånad över hur mycket ilska hen kan uttrycka. Hallå! Vi diskuterar ett ord i, ett litet pronomen, som just nu banar sin väg in i svenska språket. Storm i ett vattenglas. Ordet hen är helt enkelt praktiskt.

 • Anonym

  men det har inget vetenskapligt stöd

  …bland genusvetenskaparna, dagens motsvarighet till gårdagens frenologer.

 • Anonym

  När jag skriver någon om Maud Olofsson så benämner jag henne hon, men när jag skriver något om dig så benämner jag dig hen, trots att du har ett kvinnligt alias. Så gör jag nämligen med alla genusvetare och tokfeminister, män som kvinnor. I plural blir ni också hens, vilket på engelska passande nog blir hönor.

  Ni kunde inte ha valt ett bättre könsneutralt pronomen. Ett öppet mål för hånfulla kommentarer som denna. :P

 • Anonym

  HEN kommer INTE att ersätta hon och han. INTE. Förstår ni?

  Det förstår vi nog alla. Problemet är bara att många inkl. jag ogillar när politiker och andra uppifrån försöker införa propagandatermer, vilket hen faktiskt är.

  Hen är ett extra-ord som kan användas när man tycker att det passar.

  Ja, och jag använder det faktiskt själv, som ett hånfullt uttryck för genusvetare och SCUM-feminister. Dem kallar jag gärna hen, i synnerhet p.g.a. dess engelska betydelse höna. Och vad är SCUM-feminismen och genusvetenskapen annat än en kacklande hönsgård?

 • Anonym

  Nej, snarare ett perfekt val. ;)

 • Anonym

  Jag använder endast hen om genusvetare och (radikal)feminister. Är jag också rubbad? ;)

 • http://pulse.yahoo.com/_JK3AQIJCIQCKWR24KVBBKKISVE Nils

  Du måste ha läst mina tankar!

 • Anonym

  Nja, jag skulle snarare säga att det handlar om religion eller egentligen dogm. När den svenska statskyrkan avskaffades ersattes den egentligen bara med de två statsdogmerna feminism och (normativ) mångkulturalism. Att kritisera dem är som att svära i kyrkan, och då inte i den menlösa Svenska Kyrkan, utan i någon riktigt djupt kristen sekt i det amerikanska bibelbältet. Då blir det lynchstämning.

 • Anonym

  Men detta är naturligtvis irrelevant, eftersom ”genusperspektivet” går före allt.

  Självklart. hela samhället måste stöpas om för att passa det genusvetenskapliga väktarrådet. Eller vad sägs om följande godbit, uttryckt av Södertörns Högskolas (vad annars?) rektor Moira von Wright?

  En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort.

  För andra genusgalenskaper i samma klass, titta in här:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/05/21/konsensuskultur-och-genusfysik/

 • Anonym

  Naturligtvis skulle min världsbild inte påverkas, men personen som fällt yttrandet skulle jag avskriva som en genusfeministisk pajas, som lägger stor vikt vid att anamma politiskt korrekta tramstermer av propagandistisk karaktär.

 • Anonym

  Jag håller verkligen med. Dessutom menar ju många genusvetare att pojkar som leker med bilar och flickor som leker med dockor bara gör så för att de är ”indoktrinerade” och ”förtryckta”, och menar att man borde gå in och ”styra leken” för att alla skall få vara som de ”egentligen är”, dvs som genusvetarna vill att de skall vara.
   

 • Anonym

  Kan vi inte kalla en ”gaffel” för ”sked” eller något annat vilseledande? Skämt åsido.

  Vad du kanske inte vet är att genusvetare faktiskt tagit sig an ”könskodningen” på bestick, och även gjort ett könsbyte på bestick. Det är så groteskt att man baxnar.

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/08/21/145-miljoner-for-konsbyten-pa-bestick-och-genusbanker-i-svenska-skolor/

 • Anonym

  Jag tror att det är du och dina likasinnade som missförstår att många raljerar över detta politiska propagandaord som luktar radikalfeminism och könlöshet lång väg.

 • Anonym

  Vad gör man inte för att reta gallfeber på ytterst trendkänsliga genusfeminister som ängsligt lägger sig till med alla nya propagandatermer deras överstepräster inom genusvetenskapen uppmanar dem att använda?

 • Anonym

  Det beror på att vi har religionsfrihet i det här landet, och genusfeminismen är definitivt en sådan. ;)

 • Anonym

  I min värld är ”hen” en transexuell eller en man som opererat om sig till kvinna, dvs en sk ladyboy.

  Antingen det, eller en predikant inom genusreligionen.

 • Anonym

  Ja, visst är det konstigt? Alla är lika och kön är bara en social konstruktion, men när tjänster och styrelseposter skall tillsättas finns plötsligt skillnader, och då är den ena sidan ”svag” och måste få statligt påbjudna genvägar och räkmackor då de inte klarar sig med sin egen kompetens.

 • Anonym

  Jaså är det det som är problemet? Nyligen läste jag ju någon artikel från någon politiker som yrade om att ”barnfattigdomen” gick ut på att vissa barn inte har råd med datorer och iPhones som deras kompisar, och därmed blir ”utestängda” och ”utsatta”.

  Viss skillnad mot att inte kunna äta sig mätt.

 • Anonym

  Genusvetenskapen och SCUM-feminismen är ju faktiskt en riktig hönsgård, full av vilt kacklande hönor.

 • Anonym

  Brukar inte hålla med Maud Olofsson, men i det här fallet gör jag det.

  ”Hen”-ordet må syfta till jämställdhet men i praktiken är införandet av könsneutrala begrepp bara ett sätt att sopa problemen under mattan. 

  Föreligger diskrepans mellan mäns och kvinnors lika rätt, så ska vi ta itu med dem direkt.

  Gärna ser vi att lärare och förskolepersonal behandlar barnen som personer istället för som kön.

  För är det inte just i detta det ligger: att bli bemött som den man är snarare än som den man förväntas vara.

 • Anonym

  Och nu har hennes efterträdare i partiet fört facklan vidare genom att avstå från att protestera mot svenskt vapensamarbete med Saudiarabien. Något som förvånar? Vad förväntar sig c:s väljare egentligen?

  Stå upp för fascismen, det är det ni röstat på.

 • Anonym

  Menar du allvar med detta lama exempel?

  Så hur begriper du då, i din perfekta värld med könsdifferentierade tredje person singularis, meningen ”När Per kom hem till Kalle bjöd han honom på middag”? Vem bjöd vem?! Va?! Gah, det är ju helt omöjligt att avgöra! Panik och anarki, anfäkta och anamma; nu går världen under.

 • Anonym

  Resonerar du likadant kring ordet n-gger?
  Bara ett litet ord?

 • Anonym

  Det är nästan rart att se hur omedvetna de flesta är om deras rädsla för förändring inte kan stödjas av deras egna argument.

  Om det kan göra barn otrygga i sin könstillhörighet att omnämnas utan att deras kön specificeras så borde det ju vara ett enormt problem att andra person singularis inte är könsdifferentierat. Det finns språk som har två olika pronomen för ”du” och om barns könstrygghet står och faller med könsdifferentierade pronomen så borde väl det de själva hör oftast vara viktigast? Jag föreslår härmed att do/da, don/dan, dog/dag (alt doj/daj) eftersom, som så många vältaligt har uttryckt det, ”en man är en man och en kvinna är en kvinna”.

  Sen tycker jag nog att det behövs en hel del andra förändringar också; jag har tex märkt att många i dagens Sverige är väldigt hårfärgsförvirrade; de verkar inte alls ha koll på vilken hårfärg de har och verkar tro att de tex kan vara brunetter fast de är blondiner. Orsaken torde vara att vi inte har en tydlig hårfärgsdifferentiering av våra personliga pronomen. Detta är en väldigt viktig fråga eftersom blondiner ju är vackra och korkade medan brunetter är intelligenta och fula samtidigt som rödhåriga har ett eldfängt humör – det vore katastrofalt om vi inte kunde förlita oss på att kunna tillämpa denna information om en tredje person utan var tvugna att kanske träffa dem och göra en egen bedömning av hur de är som personer (vilket givetvis ändå grundar sig i deras medfödda hårfärg). Så om vi utgår ifrån att det finns tre hårfärger (för världen, och genetiken, är ju precis så diskret) så behöver vi framöver sex olika tredje person singular, ett för varje möjlig kombination av kön och hårfärg.

 • Anonym

  Hen, jaaaaaa….vad skall man säga….ett tydligt exempel på ett i-landsbekymmer, ett skapat problem intert i världens mest (hittils) jämställda land.

  Jag vägrar objekifiera våra barn och kalla dessa underbara individer för ”det”.

  Men är jag orolig för vår jämställdhet, ja det är jag, allvarligt, det förekommer tvåmgsgifte i detta land, här och nu, men det skapar ingen debatt, om man nämner det, då är man rasist, sverigedemokrat eller något annan hemskt.

  Det talat inte kulturvänstern om alls, dom lägger locket på.

 • Anonym

  Det är skillnad på människor med olika hårfärger.

  Rödhåriga klarar av mer smärta än oss andra, detta finns dokumenterat och presenteradees nyligen.

  Kuriosa kanske, men likväl intressant.

 • Anonym

  Låt mig göra en spådom..

  När regimen i Saudi-Arabien faller, så kommer vi ta emot en massa flyktingar från landet ifråga, som efter 10-15 år kommer att visa sig tillhöra den förtryckande klassen…om vi går på tidigare ”track-record” dvs.

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  Jag tycker det vore vettigare att ha en annan debatt än att använda ett påklistrat ”hen”, som dessutom förutsätter ett lika könsneutralt namn på en person till att börja med, vilket betyder påhittade namn för att använda påhittade pronomen. (Jag vet att det finns namn som kan vara samma för män och kvinnor, men det är kulturbetingat vilket som är vanligast ex. Petra, Made, Lex, Alex mfl) Det vore väl för sjutton mer värt att lära ungarna att de är precis lika mycket värda vare sig de har snopp eller snippa. Enid Blyton och Astrid Lindgren lyckades väl riktigt bra med det redan för 70 år sedan?

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  Jag tycker det vore vettigare att ha en annan debatt än att använda ett påklistrat ”hen”, som dessutom förutsätter ett lika könsneutralt namn på en person till att börja med, vilket betyder påhittade namn för att använda påhittade pronomen. (Jag vet att det finns namn som kan vara samma för män och kvinnor, men det är kulturbetingat vilket som är vanligast ex. Petra, Made, Lex, Alex mfl) Det vore väl för sjutton mer värt att lära ungarna att de är precis lika mycket värda vare sig de har snopp eller snippa. Enid Blyton och Astrid Lindgren lyckades väl riktigt bra med det redan för 70 år sedan?

 • Anonym

  Trygga barn har ju lärt sig vad som är ”Basic”, något som debattörerna missat tydligen!

  http://youtu.be/vbwLp3xuBUI

 • http://www.facebook.com/people/Madelene-Ahlquist/696066702 Madelene Ahlquist

  Om Maud Olofsson följt debatten ytterligare några hekto hade hon kanske förstått att hen inte syftar till att ersätta hon och han, för att skapa ett könsneutralt samhälle, utan skall fungera som ett komplement i de fall det finns tveksamheter. Om man helt enkelt inte vet.. än. Jag tror barn kan bli förvirrade av att ett till synes enkelt förslag om utveckling i det svenska språket kan möta motstånd som når överdrivet stora proportioner.

 • Anonym

  Sluta svamla. Ett nyyt könsneutralt ord behövs inte. Vi har redan tillräckligt med möjligheter att uttrycka oss korrekt om andra personer.

 • Anonym

   I vilket debattklimat har man planterat den här idén?  (Jo, strax efter debatten om det tredje könet.) Bara den mest godtrogne skulle tro på lögnen om att det här skulle vara för att förbättra vårt språk.

 • Anna Blixt

   Men det är ju inte så genusivrarna använder ordet. Det finns ju förskolor där man kallar alla för HEN, oavsett kön, och trots att det inte föreligger några tvivel om vilka som är flickor och pojkar.

 • Anonym

  Inte om du pratar engelska :-)

 • Anonym

  Hän har till skillnad från hen inte införts för att försöka utradera de biologiska differenserna  mellan män och kvinnor.
  Förstår du skillnaden lilla gumman Calandrella?

 • Anonym

  Nej. Det förstår jag faktiskt inte.
  Att diskutera det indoeuropeiska ursprunget till fanny tror jag också blir svårt.
  Men om du kan försöka uttrycka dig lite tydligare om kärnan i ditt resonemang, så kan jag fokusera på det istället för alla felaktigheter och grodor i dina inlägg.

 • Anonym

  Men, var inte ordets och tankens frihet en bärande del av demokratikonceptet? Eller missade jag nåt viktigt i skolan? Måste vart nån dag jag var sjuk i så fall. Det var nåt om alla fria män fick tala fritt i antikens grekland – kan dom ha menat ”alla fria HEN”?

 • Anonym

   Hur kommer hen att kunna användas rent språkligt? Vi har ju exempelvis han – honom – hans; hon – henne – hennes. Hen – henne (går inte – femininum)…
  Annars har vi könsneutrala pronomen: den och det.

 • Anonym

  Jag förstår inte varför alla tidningar helt plötsligt tar upp detta skitämne. Hur skulle användandet av ordet ”hen” t ex. minska löneklyftan mellan könen? Den verkliga faktorn är inte genus i språk utan att föräldrar väljer rosa eller blå kläder från födsel, senare till dockor för flickor och bilar och action figurer för pojkar. Men vad är ert mål, och vad är syftet med detta nya ord? Att alla ska ses som eunucker?

 • Henrik Olofsson

  Maud kommer med lika virriga uttalanden som vanligt. I finska och ungerska språken har man ett könsneutralt pronomen. Men inte är barnen i Finland och Ungern otrygga för det.

 • Henrik Olofsson

  Maud kommer med lika virriga uttalanden som vanligt. I finska och ungerska språken har man ett könsneutralt pronomen. Men inte är barnen i Finland och Ungern otrygga för det.

 • Henrik Olofsson

  Maud kommer med lika virriga uttalanden som vanligt. I finska och ungerska språken har man ett könsneutralt pronomen. Men inte är barnen i Finland och Ungern otrygga för det.

 • Inge Larsson

  Här är ett litet bidrag som kanske kan vidga vyerna i ankdammsdebatten.
  Det är inte överallt i världen man gör skillnad mellan ”han” och ”hon” genom två olika pronomen. Finskans ”hän” är ju ett exempel på en sådan språklig ekonomi. Det finns många fler exempel. I Indonesien och Malaysia nöjer man sig med ”dia” för bägge könen. I Filippinerna säger man ”siya”. I många länder i Östafrika där man talar kiswahili heter han och hon ”yeye”. I Haiti säger man ”li” på kreol. På ungerska lär man kort och gott säga ”ö”. I Vietnam säger man ”em” till eller om alla som man betraktar som yngre bror eller syster. Och på hindi, det största språket i Indien och ett av världens största språk, står वह för både han och hon. Hur det uttalas har jag ingen aning om. Kan man av detta dra slutsatsen att barn i dessa länder inte känner trygghet i sin identitet?

 • Henrik Olofsson

  Ordet hen skulle fylla en funktion för religiösa. När man pratar om Gud så skulle man kunna använda ordet hen, eftersom Gud varken är en man eller kvinna. Så i nästa Bibelöversättning får vi kanske se ordet hen.

 • Anonym

   Man får dock betänka att samtliga ovanstående språk skiljer sig kraftigt från svenskan, där vi sedan urminnes tider använt han resp hon.
   
  Jag kan inte påminna mig att något germanskt språk har något liknande.
   
  Sedan är ”hen” en språklig nykonstruktion, som inte är tillkommen p g a ett verkligt behov, utan en rent politisk konstruktion.

 • Anonym

  Vi kör en svensk kompromiss och inför ”häpp” för det mesta. Det löser alla knutar som framgår av exemplet: ”Nu skulle jag vilja förelså häpp att prata med häpp så tar vi sen samtal med alla häpparna och ordnar allt till det bästa för häpp. Att häpp skulle komma i kläm är något vi får ta för att häpp har ju blivit åsidosatt alltför länge. Häpp på er.”

 • Anonym

  Vi kör en svensk kompromiss och inför ”häpp” för det mesta. Det löser alla knutar som framgår av exemplet: ”Nu skulle jag vilja förelså häpp att prata med häpp så tar vi sen samtal med alla häpparna och ordnar allt till det bästa för häpp. Att häpp skulle komma i kläm är något vi får ta för att häpp har ju blivit åsidosatt alltför länge. Häpp på er.”

 • Henrik Olofsson

  Det är faktiskt inte helt sant. Varje år så föds ett antal personer som man inte kan bestämma könet på.

 • Henrik Olofsson

  Det är faktiskt inte helt sant. Varje år så föds ett antal personer som man inte kan bestämma könet på.

 • Inge Larsson

  Hindi tillhör liksom de germanska språken den indoeuropeiska språkgruppen och är alltså nära besläktad med svenska.

 • Henrik Olofsson

  Varje år föds ett antal barn som man inte kan bestämma könet på. I dessa fall skulle ordet hen kunna fylla en funktion.

 • Anonym

  Vad är det för fel på den personen eller dylikt?

 • Anonym

   Har inte svenskan det? Och dom andra indoeuropeiska språken? ”det” är neutralt. ”barn” är neutralt. Så varför ”hen” när det finns han, hon och det; he, she, it; er, sie, es; hij, zij, het; hann, hún, er; αυτός, αυτή, αυτό; oн, она, оно; তিনি, তিনি, এটা etc ? Det bästa vore om kulturelitens pass och personnummer anpassats till deras efterlängtade könslöshet: Kön = inget (blankt) och personnumrets nästsista siffra = en liggande åtta eller varför inte symbolen för legering av järn och silver.

 • Elementary

  Det känns fullständigt osannolikt att vi överhuvudtaget har denna orwellska diskussion. Det måste finnas vettigare saker att syssla med.

 • Anonym

  Mina språkkunskaper i de nämnda språken är minimala. Undrar dock;finns även han och hon i språken? Skulle översättningen av de könsneutrala orden egentligen bli människan, barnet, den, det eller något annat könsneutralt ord.
  Känner dock inte att behovet av ordet ”hen” är så stort. Verkar vara en konstruktion till skillnad från alla andra nya ord som kommer.  

 • Inge Larsson

  Passa på att lära lite malaysiska. Här är första lektionen med bl a han/hon.

 • http://twitter.com/PetterssonTommy Tommy Pettersson

  Varför inte använda ordet smurf.

 • Anonym

  Det har inget vetenskapligt stöd?? Men snälla … Att könet är viktigt är ju precis varför man försöker sig på sådana saker som hen, för att det ska bli mindre viktigt. Men det går inte, vi är alla sexuella varelser och det finns X o y kromosomer. Vi har två kön, ibland blir det fel och en mix uppstår i de yttre attributen , men likväl finns det kön och det är viktigt för alla. En av de första sakerna du omedvetet beslutar när du ser en annan människa är könet.
  Jämlikhet skapas inte av att utplåna könet … Utan av att vi behandlar alla jämlikt. Och det behöver inte betyda att vi avkönar mha konstruerade saker som hen.

 • http://twitter.com/PetterssonTommy Tommy Pettersson

  Är det inte typ som svenskans ”du”, ”ni” som inte heller är könsbundna. Tror inte vi behöver något ”hen” Jag tycker det är skitlöjligt och fullkomligt onödigt.

 • Anonym

   Besläktad kanske, nära besläktad knappast. Som Gere redan påpekat, det är ett politiskt konstrukt och ingen språklig nödvändighet.

 • Anonym

  Kan teknikern i andra satsen ist för hon eller han Osv , fungerar alldeles utmärkt.

 • Anonym

  Enklare är , hunden säger och DEN viftar på svansen. Finns redan i svenskan .

 • Anonym

  Igelkotten kan med fördel kallas den….

 • Inge Larsson

  Det är bara i tredje person singularis som svenskan skiljer könen åt. Och dessutom för säkerhets skull har två pronomen för saker och personer som varken är det ena eller det andra. Alltså den och det. I pluralis är vi alla könlösa. Undrar om Maud har tänkt på det.

 • Anonym

  Nej det menade alla fria människor, eller människorna, vilket är könsneutralt och redan finns för att benämna djuret människan utan att ta till Hen.
  Eller person och personerna som också är könsneutralt men som också människa definierar att det är en människa och ej ett djur. Djur benämns könsneutralt oftast med den.

 • Pingback: Gå ner i vikt » Nyheter om gå ner i vikt – #1

 • Anonym

  Intressant, men här finns inte alternativen han och hon. För att veta om det är en kvinna eller man måste man veta något mer, vilket kan vara bra eller dåligt beroende av sammanhanget.

  Varför inte använda ”den” (= personen) eller ”denne” (=inget bra alternativ egentligen) i stället om man inte vill säga/skriva hon eller han? Ordet ”personen” blir ju lite väl långt. 

 • Pingback: Maud Olofsson säger faktiskt något vettigt!!!! « Varjager's Weblog

 • Anonym

   Helt seriöst jag vill ha bevis på det, jag har suttit och försökt googla fram det men det kommer inte upp något som tyder på det.

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Det hela är en lyxdebatt som inte kommer att förändra det enkla faktum att killar har snopp och tjejer en slida. Det kommer inte att ändra det som är manligt eller det som är kvinnligt.
  .
  Det kanske fyller en funktion trots allt. Det ger de själsligt förvirrade, de som inte klarar av att hantera det faktum att de faktiskt har ett kön något att göra. Det tragiska är att det nog bidrar till att ytterligare förvirra de barn som används som försöksdjur av genushatarna.
  .

 • Pingback: Ordet hen – viktigt och befriande « Mats Berglunds blogg

 • Anonym

  Efterom det inte finns något som heter hen, så behövs det inget ord för det. Håller helt med Maud O. Man ska kalla saker för dess rätta namn. Tänk om alla politiker kunde inse det och sluta med korkade omformuleringar som bara skapar osäkerhet och löje.

 • Krickon

  Allt i liberalismens namn. Är vi på väg att blir framtidens robotmänniskor. Könsneutrala varelser, ”hen”-människor som är framtidens ”jobbare”. De kan klä dem i uniformer så ser alla likadana ut. En flock individer. ”Jobbet” är den nya familjen. Robotkvinnan- och mannen utgör finansen händer och fötter.

  Går vi tillbaka till öststatsmänniskan så var människor just detta. Vi ser det i den kommunistiska idealiserade konsten. Män med muskellösa jättearmar med en tung hammare i handen. Eller stolta arbetande kvinnor som vandrar fram på vägen till fältet som en trupp soldater. Alla var då statens egendom. I det privata idealet blir folket finansens egendom.

 • Krickon

  På engelska blir det höns.

 • Krickon

  På engelska blir det höns.

 • http://www.facebook.com/people/Madelene-Ahlquist/696066702 Madelene Ahlquist

   Så är det säkert. Men samtidigt är det inte direkt så att dessa förskolor översvämmar detta avlånga land. Dessutom måste det väl vara upp till varje förälder att själv välja var de vill placera sina barn. Därav skolpengen. Det finns ju en stor mängd privata aktörer inom utbildningssektorn, med olika inriktningar, och det måste betyda att efterfrågan finns. Jag tror inte man behöver vara ”genusivrare” för att tycka sig se ett användningsområde för ordet dock.

 • Henrik Olofsson
 • http://www.facebook.com/people/Madelene-Ahlquist/696066702 Madelene Ahlquist

   Jag ser inget fel med den personen överhuvudtaget. Men som exempel: jag hade tyckt det var smidigt, säg att en polis ska besöka en skolklass och man inte vet könet på personen i fråga, att då kunna säga något i stil med ”idag kommer en polis hit och hen ska informera om.. etc” Funkar på brandman, sjuksköterska och allt därtill så klart. Funkar att säga ”polisen” upprepade gånger också, eller ”den personen” men personligen tycker jag ”hen” rullar smidigare på tungan.

 • http://www.facebook.com/people/Madelene-Ahlquist/696066702 Madelene Ahlquist

   Jag skrev visserligen aldrig förbättra. Men utveckling och valmöjligheter är ingenting jag skräms av!

 • http://www.facebook.com/people/Madelene-Ahlquist/696066702 Madelene Ahlquist

   Jag svamlar inte. Du håller dig däremot inte till ämnet. Men som svar på alla dina frågor så hoppas jag att det mesta inte förbjuds och att barnen får utforska och uppmuntras i sin leklust, hur de själva än väljer. Förhoppningsvis har utvecklingen gått framåt på den fronten, till skillnad från för 20 år sedan då jag själv gick på dagis.

 • Krickon

  Skulle du vilja bli benämnd som smurf?  Moderaternas blåa småfolk.

 • Anonym

   Mycket bra kommentar !!

 • Anonym

   När du blir en hen så behöver du inte köpa tamponger

 • Anonym

  Grunden till det hela är att feministerna har knaprat för mycket Prozac >>>> därav föds så många korkade ord tankar och begrepp . Det är synd om feministerna

 • http://www.facebook.com/anders.wennerstrom Anders Wennerström

  Men två ”teknikern” isamma mening. Blir det verkligen snyggt?

 • Anonym

   Hona är – och hane +, och minsta lilla bortseende från denna fysik innebär kortslutning. Är det dessutom osäkrat kan det bli svår eldsvåda.

 • Anonym

  Yeah ok. Pronomen är ju överskattade i allmänhet verkar det som…

 • ko-ko-klocka

  Måste ens identitet utgå från könet då?

 • Anonym

  Om inte barnet har könskodade kläder (typ tjej=rosa, kille=blått) och man får anta att barnet inte är naket, hur ser man då om det är en flicka eller pojke? Har frågat nyblivna föräldrar om de fått flicka eller pojke, då jag inte kunnat avgöra vilket kön barnet har. Att inte kunna avgöra kön utifrån ett nyfött barns ansikte är inte samma sak som att direkt antyda att deras barn har en intersexuell diagnos.

 • Anonym

  Otryggheten som ett barn under sin uppväxt må känna, kommer sig i detta fall icke av att det lär sig ett neutralt pronomen på sitt hemspråk, utan att det får växa upp i ett samhälle där dess föräldrar och närmast anhöriga är manipulerade och styrda av en intellektuell, maktgalen tankesmedja – och det till sådan grad att de förstnämnda förlorat naturliga instinkter och impulser till vad som är rätt och fel jämte ett spontant förhållningssätt till det egna språket.

 • Anonym

   Jag vill förtydliga med att skriva att om föräldrar överlåter ansvaret för sina egna barn till en förment, maktgalen och manipulativ myndighetsutövning, (utmynnande från ett statsväsen som vill ha allt mer kontroll över enskilda människor), så kommer barnen känna sig oälskade. I sista änden kommer de av hat vända sig både mot sina föräldrar (som övergivet dem) och sitt samhälle (som vill styra dem).

 • Pingback: Intervju med Hen | Hen – det provocerande pronomet

 • Pingback: Sanne skriver » Öppet brev till Maud Olofsson

 • Pingback: alf sökare

 • Pingback: Podroze

 • Pingback: Para Ma

 • Pingback: Joane Ferndez

 • Pingback: window cleaners se19

 • Pingback: Hipster Shoes Women

 • Pingback: Evidence Dentistry hawthorne

 • Pingback: internet marketing

 • Pingback: adn nursing degree

 • Pingback: time and gems

 • Pingback: ADHD Statistics

 • Pingback: Fleshlight

 • Pingback: free online coaching

 • Pingback: paid online surveys

 • Pingback: how to get a bigger buttocks naturally

 • Pingback: gloves that work with iphone

 • Pingback: clubwear

 • Pingback: homes in lehi

 • Pingback: binary options trading

 • Pingback: photo printing

 • Pingback: how to trade options

 • Pingback: ATM processor

 • Pingback: used fitness equipment

 • Pingback: conceiving after miscarriage

 • Pingback: MK Escorts

 • Pingback: vancouver cedar roofing

 • Pingback: Charlotte Real Estate

 • Pingback: acai berry diet

 • Pingback: short hairstyles

 • Pingback: car

 • Pingback: Levi s 514

 • Pingback: Vineyards Naples FL

 • Pingback: seo nashville

 • Pingback: ipage

 • Pingback: electronic cigarette

 • Pingback: orlando web design

 • Pingback: I Need To Work From Home

 • Pingback: Escort girl Paris

 • Pingback: Abbey Heitmeyer

 • Pingback: Website

 • Pingback: Website

 • Pingback: bbq sauce recipe

 • Pingback: Inbound Package Logging Tracking Software

 • Pingback: online computer game

 • Pingback: legal buds

 • Pingback: Face Book Likes

 • Pingback: Toronto Exterminators

 • Pingback: Calories in a Banana

 • Pingback: dental implants

 • Pingback: jump manual

 • Pingback: Test X180 Force Factor Review

 • Pingback: Somnapure by Peak Life

 • Pingback: Mikrowelle Test

 • Pingback: goodwill auction

 • Pingback: payday loans provider

 • Pingback: best weight loss product

 • Pingback: classic collision marietta

 • Pingback: What is Industrial Design

 • Pingback: water coolers

 • Pingback: Fitness Factory

 • Pingback: Porn

 • Pingback: smokers alley electronic cigarette

 • Pingback: Business Valuation

 • Pingback: Referencement Web Montreal

 • Pingback: Rocket Languages review

 • Pingback: vacation rentals by owner

 • Pingback: Holiday Reviews

 • Pingback: Legal advice

 • Pingback: phlebotomy training programs

 • Pingback: ataques de panico y ansiedad

 • Pingback: Amlodipine Besylate

 • Pingback: games

 • Pingback: maid costume

 • Pingback: photographers leeds

 • Pingback: get start-up cash

 • Pingback: buy wii u

 • Pingback: very best payday loans

 • Pingback: her solution

 • Pingback: buy unlocked blackberry

 • Pingback: refurbished apple

 • Pingback: gift ideas for women

 • Pingback: President

 • Pingback: random facts

 • Pingback: senior citizens

 • Pingback: Check This Out

 • Pingback: Get Instant Cash for Trying Everyday Items

 • Pingback: Alcoholismo Consecuencias

 • Pingback: Digital Piano Reviews

 • Pingback: cheap hotel kuta

 • Pingback: Hendersonville dentist

 • Pingback: notebooky

 • Pingback: Book of Ra

 • Pingback: best office chair

 • Pingback: Jual Lingerie

 • Pingback: http://scottwjenkins.tumblr.com/

 • Pingback: college grant

 • Pingback: sexy jobs

 • Pingback: Pattaya Bars

 • Pingback: free song downloads

 • Pingback: online server backup

 • Pingback: rank tracker

 • Pingback: Pilot

 • Pingback: czekoladowe fontanny

 • Pingback: online business review

 • Pingback: fast weight loss diets

 • Pingback: fun free games

 • Pingback: Consultant Referencement

 • Pingback: buy cheap theater ticket

 • Pingback: starchim01

 • Pingback: Hebergement Web

 • Pingback: http://www.atlantadj.com

 • Pingback: Philadelphia Roofing

 • Pingback: Dental Hygienist Schools in Michigan

 • Pingback: Z-Code System VIP club

 • Pingback: internet marketing

 • Pingback: protein powder

 • Pingback: workout routines for men

 • Pingback: Careers

 • Pingback: website

 • Pingback: diet plan to slim down

 • Pingback: office furniture

 • Pingback: hostgator coupons

 • Pingback: bike clothes for women

 • Pingback: vps hosting

 • Pingback: office furniture in leeds

 • Pingback: Domain host

 • Pingback: referencement naturel

 • Pingback: increase breast size

 • Pingback: Tobermory cottage rentals

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: stop radiation

 • Pingback: wisdom tooth extraction

 • Pingback: Trophies

 • Pingback: Carpet Cleaning Knoxville Tn

 • Pingback: kado unik

 • Pingback: sizegenetics

 • Pingback: Skin cancer symptoms

 • Pingback: online casino canada

 • Pingback: ultimate demon coupon

 • Pingback: LGBT forums

 • Pingback: party bus nj

 • Pingback: this is our website

 • Pingback: birth photography Melbourne

 • Pingback: keylogger windows

 • Pingback: cell phone lookup

 • Pingback: tandblekning

 • Pingback: macam macam tanaman obat tradisional dan khasiatnya

 • Pingback: tax refund loans

 • Pingback: online strategy games

 • Pingback: best affiliate programs

 • Pingback: bmws ft worth

 • Pingback: farm supplies

 • Pingback: party bus for houston

 • Pingback: at&t unlock iphone 4

 • Pingback: iphones

 • Pingback: best online poker sites

 • Pingback: http://cleanmyfurnace.com/air-duct-cleaning-services/

 • Pingback: trucks for sale san antonio

 • Pingback: medical billing and coding

 • Pingback: cms web design

 • Pingback: ty tha artist

 • Pingback: money payday loan

 • Pingback: kansas city flowers

 • Pingback: Last Minute Vacation Specials

 • Pingback: registrar of domain

 • Pingback: zija

 • Pingback: mastermind group benefits

 • Pingback: Synergy Worldwide

 • Pingback: perfect woman breast enhancement

 • Pingback: Bet365

 • Pingback: Basement Finishing Denver

 • Pingback: Cracked Teeth Prevention and Repair

 • Pingback: Best Site Ever

 • Pingback: Riverside Injury lawyers

 • Pingback: 3D Blu Ray Player

 • Pingback: pharmacy technician career

 • Pingback: social security lawyer

 • Pingback: Smart Battery Chargers

 • Pingback: norfolk escorts

 • Pingback: norskebonuser

 • Pingback: dildos

 • Pingback: Villa Vacances Ile Maurice

 • Pingback: creation site internet haute savoie

 • Pingback: Personal injury attorney

 • Pingback: cleaning service austin tx

 • Pingback: publicidad

 • Pingback: Charlotte retail space

 • Pingback: juegos para pc

 • Pingback: Accounting Advice

 • Pingback: united nations

 • Pingback: juegos para nokia c3

 • Pingback: juegos para nokia c3

 • Pingback: new homes salt lake

 • Pingback: ray ban

 • Pingback: sale DUra Ace Carbon Wheelsets

 • Pingback: Social Bookmark

 • Pingback: Mauritius Accommodation

 • Pingback: celebrity cruise shore excursions

 • Pingback: best animation program

 • Pingback: red hives

 • Pingback: Goldankauf Dresden

 • Pingback: East London

 • Pingback: sell gold

 • Pingback: tutor perth

 • Pingback: auto repair rochester new york

 • Pingback: seo nashville

 • Pingback: Kitchen Remodeling NY

 • Pingback: national sleep foundation

 • Pingback: Location Vacances Ile Maurice

 • Pingback: Mauritius Apartments

 • Pingback: unlocking iphones

 • Pingback: what is jailbreak iphone mean

 • Pingback: ipad 4.3 jailbreak

 • Pingback: paintball

 • Pingback: check this website for pallet delivery

 • Pingback: pop

 • Pingback: website

 • Pingback: military solar

 • Pingback: aqui

 • Pingback: Koga fitness

 • Pingback: seitensprung

 • Pingback: reiche frauen

 • Pingback: buying a home

 • Pingback: ficken

 • Pingback: Best Airplane Games

 • Pingback: website creation

 • Pingback: Asheville Wedding Photographers

 • Pingback: wedding Bands

 • Pingback: Joy Perfume

 • Pingback: make friends

 • Pingback: Disney Pin Trading

 • Pingback: legal protection insurance

 • Pingback: emba

 • Pingback: car loan for bad credit

 • Pingback: employment law

 • Pingback: legal insurance

 • Pingback: how to make money fast

 • Pingback: sterile processing technician salary

 • Pingback: drain problems

 • Pingback: George Clinton, Black Eyed Peas settle song suit | Budget Anniversary Ideas

 • Pingback: amazon promotional code books

 • Pingback: Acupuncture and Chinese Medicine

 • Pingback: indien

 • Pingback: babyfoon

 • Pingback: How To Recruit In MLM

 • Pingback: buy a car with bad credit

 • Pingback: premature ejaculation excersises

 • Pingback: NuSkin Training

 • Pingback: interesting articles

 • Pingback: Nikken Training

 • Pingback: Mannatech Help

 • Pingback: 1994 australian silver kookaburra coin

 • Pingback: custom challenge coins

 • Pingback: buy Menozac

 • Pingback: Lizabeth Baksh

 • Pingback: pilot lawyer

 • Pingback: bol chantant tibetain

 • Pingback: banned from xbox

 • Pingback: Phuket

 • Pingback: diet

 • Pingback: Wardrobes

 • Pingback: more info

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: U.S. Statewise 2012 CUSTOMER and CONSUMER DATABASES @ fiverr

 • Pingback: buy handbags online

 • Pingback: hen party ireland

 • Pingback: police auctions

 • Pingback: facebook tools

 • Pingback: How to make slime at home

 • Pingback: Integrative Nutrition

 • Pingback: American Family Liberty

 • Pingback: canine nsaids side effects

 • Pingback: Cool Gift Ideas

 • Pingback: dog crate training

 • Pingback: Psychiatrist 10017

 • Pingback: driving schools sittingbourne

 • Pingback: driving lessons dartford

 • Pingback: best fantasy books list

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: 7 red.com

 • Pingback: equity release calculator

 • Pingback: driving instructors strood

 • Pingback: driving instructors rochester

 • Pingback: driving lessons belvedere

 • Pingback: driving instructors canterbury

 • Pingback: Treadmill Reviews

 • Pingback: RSS feeds submission

 • Pingback: socialsupercharge.net

 • Pingback: obituary format

 • Pingback: obituary examples

 • Pingback: golf course netting

 • Pingback: debris netting

 • Pingback: blog

 • Pingback: organic crib bedding

 • Pingback: kaip greitai numesti svorio

 • Pingback: Best spa in Montreal

 • Pingback: Orlando Seo Company

 • Pingback: 3hr Sales Power Mobile Sales Training

 • Pingback: Forex indicator

 • Pingback: ViralURL Solo ads

 • Pingback: drinklifein.com

 • Pingback: how to go to sleep fast

 • Pingback: online dating sites for single parents

 • Pingback: reverse phone lookup

 • Pingback: how to unlock an iphone for free

 • Pingback: 12 Volt Battery Chargers Store

 • Pingback: photo

 • Pingback: link

 • Pingback: salvage truck online auction

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: payday loan

 • Pingback: candid tight

 • Pingback: Diary of a White Indian Housewife

 • Pingback: playstation store

 • Pingback: fast fire sites

 • Pingback: kenwood kmix kmx54 stand mixer

 • Pingback: seo services

 • Pingback: seo

 • Pingback: fornova

 • Pingback: McKinney electrician

 • Pingback: Internet Marketing Training

 • Pingback: Pubic hair removal cream

 • Pingback: tinnitus treatment

 • Pingback: check it out

 • Pingback: interlocking

 • Pingback: escorts.com

 • Pingback: export import trade finance

 • Pingback: internet marketing tips

 • Pingback: invernet

 • Pingback: susan borowik

 • Pingback: work at home assembling jewellery

 • Pingback: Offline Lead Pipeline

 • Pingback: Traffic Tempest

 • Pingback: Formation naturopathe

 • Pingback: ps vita review

 • Pingback: jailbreak new ipad

 • Pingback: acai berry drink

 • Pingback: ipad 4

 • Pingback: mlm lead generation

 • Pingback: monster guitar cable

 • Pingback: Lipotropic Injections

 • Pingback: lower-back pain

 • Pingback: toddler belt

 • Pingback: buy backlinks

 • Pingback: gifts

 • Pingback: clinical hypnosis

 • Pingback: hausstaubmilbenallergie

 • Pingback: UK Sex Toys

 • Pingback: writing

 • Pingback: long island home improvement

 • Pingback: long island

 • Pingback: long island bathroom remodeling

 • Pingback: nypreptutors.com

 • Pingback: estate planning attorney austin

 • Pingback: 6v Battery Chargers

 • Pingback: plastic surgery houston

 • Pingback: Kodak Playsport ZX5 Pocket Camcorder Review

 • Pingback: propecia online

 • Pingback: investir son argent

 • Pingback: tv cover

 • Pingback: new old stock campagnolo

 • Pingback: diet news

 • Pingback: credit dispute letters

 • Pingback: buy propecia

 • Pingback: ipad wifi jailbreak

 • Pingback: divorce

 • Pingback: Business logo design

 • Pingback: pizzafeest

 • Pingback: joey atlas naked beauty

 • Pingback: expired domains

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: north judson indiana home inspection

 • Pingback: advice: services include bankruptcy law, consumer bankruptcy

 • Pingback: Location Ile Maurice

 • Pingback: how to make a beat

 • Pingback: solar power

 • Pingback: painting companies austin tx

 • Pingback: Portal Berita Indonesia Update

 • Pingback: http://pauljernigan052.blogspace.fr/4776243/Replacing-a-Broker-Water-Pump/

 • Pingback: hotel fellini rome

 • Pingback: phentermine side effects

 • Pingback: used copiers austin

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: personal trainer

 • Pingback: Ryan Wuerch Motricity

 • Pingback: washington divorce service

 • Pingback: logbook service

 • Pingback: calm down for cats

 • Pingback: lounge band

 • Pingback: American style fridge freezer

 • Pingback: unlock iphone 4.1.2

 • Pingback: how to unlock iphones

 • Pingback: Best backlink builder

 • Pingback: can you cure eczema

 • Pingback: Derby Tips

 • Pingback: portland bankruptcy lawyer

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: polishop oportunidade

 • Pingback: bely blast

 • Pingback: Loyd Gow

 • Pingback: mill

 • Pingback: Discover More

 • Pingback: perforated stainless steel mesh

 • Pingback: tuition

 • Pingback: Blast Chiller

 • Pingback: Glasswasher

 • Pingback: paper baking cups for cupcakes

 • Pingback: bf3 hacks

 • Pingback: grants

 • Pingback: PES Erase

 • Pingback: CRM Singapore

 • Pingback: columbine cactus

 • Pingback: cheap unlocked iphone 4 for sale

 • Pingback: speed my pc

 • Pingback: speed my computer up free

 • Pingback: free speed up my pc full version download

 • Pingback: unlock iphone 4 4.2.1 03.10.01

 • Pingback: como jailbreak iphone 4

 • Pingback: Los Angeles Granite

 • Pingback: cash for junk cars atlanta

 • Pingback: binary options trading systems

 • Pingback: internet stalking

 • Pingback: getting pregnant

 • Pingback: work from home

 • Pingback: www.youtube.com

 • Pingback: owen sound web hosting

 • Pingback: i need a freaking job

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: link

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: low vitamin d symptoms

 • Pingback: seville events

 • Pingback: Recipes

 • Pingback: Pageant fees

 • Pingback: Truck Game Los Angeles

 • Pingback: used copiers

 • Pingback: paving joint mortar

 • Pingback: plumbing shorewood

 • Pingback: Commercial mailboxes

 • Pingback: Mail box

 • Pingback: CNA certificate

 • Pingback: jamon iberico

 • Pingback: automobiles for sell in Jacksonville Florida

 • Pingback: website

 • Pingback: fraud

 • Pingback: party music 2012

 • Pingback: Den lite nördiga historien om hen | Queer Nerds

 • FredrikR3

  För hon blev tvingad till sin position. Stackars liten….Lyxliv är det minsta hon kan begära som kompensation!

Alexander Stubb, Juha Sipila, Timo Soini och Antti Rinne är några av huvudspelarna i det stundande finska valet. Finland

Ryssland delar den
finska valrörelsen

De finska politikerna är oeniga om försvarsinsändare.

”Förvärrat läge efter försvarsbeskedet”

BRÄNNPUNKT

Bloggare: Hoppet grusades.

”Lättnaden gick att ta på”

perspektiv

”Nu måste Försvarsmakten lösa uppgiften”.

”OKQ8 borde ersätta kunder retroaktivt”

Bil Sweden: De borde få tillbaka 20 miljoner.

Här finns spåren av oljekatastrofen kvar

usa

"Crap happens" • Fem år efter BP-olyckan.

Svenska skjuten på Västbanken

Sköts vid demonstration av israelisk militär enligt Aftonbladet.

”När SCA blev
slagna på fingrarna”

Svanell

Om vårt mest definierande drag.

”En tidsfråga innan
det sker en olycka”

lärarbrist

Förbund: Det är oroväckande.

Bristen förvärras i Stockholm

förskollärare

Fler outbildade än i övriga landet.

Är det så här vi
ska sova på planet?

god natt

Här är Boeings nya uppfinning.

Experter oense om mobiler i skolan

skolan

Regeringens utredare vill dock se ändrade regelverk.

Regler för mobil i klassrummet utreds

klassrummet

Fridolin vill ha nya mobilregler i skolan

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.

Bilder

Så krossades Hitlers huvudstad

70 år sedan: Så intogs Hitlers fäste.

Lämnar aldrig jobbet senare än kl 18.00

Rösta

Men har ändå hunnit starta fyra bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.