Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Socialminister Göran Hägglund (KD) avvisar nu förslaget att korta föräldraförsäkringen för barn som är födda utomlands. Den kontroversiella frågan orsakar därmed en spricka i regeringen.

Mediantiden för en nyanländ kvinna från folkbokföring i Sverige till första jobbet är nio år, konstaterade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och integrationsminister Erik Ullenhag i en debattartikel i Göteborgs-Posten tidigare i veckan.”En delförklaring är att den som kommer till Sverige med barn kan ta ut full föräldrapenning för alla barnen upp till åtta års ålder. I stället för att lära sig svenska och komma ut i arbete, uppmuntras kvinnorna att stanna hemma med sina barn, som då inte får ta del av förskolans pedagogik”, skriver de två FP-statsråden.

Deras slutsats är att föräldraförsäkringen riskerar att bli en kvinnofälla, och därför måste förändras. Duon vill koppla antalet föräldradagar till barnets ålder vid invandringen. ”Det vinner både barnen, kvinnorna och familjerna på”, skriver de.

Socialminister Göran Hägglund (KD)

Men den kontroversiella frågan delar regeringen. Socialminister Göran Hägglund (KD) – med ansvar för föräldraförsäkringen – avvisar nu förslaget från Sabuni och Ullenhag.

– Jag tycker att det är viktigt att ha proportioner. Det här är inte någon huvudanledning till svårigheten för personer som kommer till vårt land att etablera sig på arbetsmarknaden, säger han.

I de studier som gjorts finns det inget direkt samband mellan nyanlända kvinnors uttag av föräldrapenning och deras ”arbetsmarknadsutsikter”, enligt Göran Hägglund.

– Det återstår för dem som tycker annorlunda att bevisa att det finns ett sådant här samband, och att det är ett betydande problem, säger han.

Föräldraförsäkringen ger mammor och pappor rätt till sammanlagt 480 dagars ledighet tills barnet har fyllt åtta år. Regelverket påverkar även de barn som inte föds i Sverige negativt, enligt Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Att fyra- och femåringar inte går i förskolan försvårar språkutvecklingen, konstaterar duon.

– Jag har ju utgångspunkten att det är föräldrarna som ser barnens behov bättre än socialministern, och till och med bättre än integrationsministern, säger Göran Hägglund.

– Föräldraförsäkringen finns till av ett särskilt skäl, nämligen att barn har behov av sina föräldrar, inte minst under den första tiden. Det behöver inte vara ett mindre starkt argument, kanske i vissa fall ett starkare argument, när man har kommit till en helt ny miljö, fortsätter han.

Enligt socialministern skulle det dessutom vara svårt att korta föräldraförsäkringen just för gruppen nyanlända invandrare.

– Jag och mitt parti talar ju snarare om att göra föräldraförsäkringen mer flexibel, och anpassad till barnfamiljernas egna behov. Därför är jag mycket skeptisk till förslag som går ut på att man gör föräldraförsäkringen mer stelbent, mer inskränkt, säger Göran Hägglund.

Redan 2010 föreslog dåvarande integrationsministern Nyamko Sabuni, i sin bok ”Det nya Sverige”, att föräldrapenningen ska trappas ned för barn som inte föds i Sverige.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv