Hägglund: nej till färre föräldradagar för invandrare

Socialminister Göran Hägglund (KD) avvisar nu förslaget att korta föräldraförsäkringen för barn som är födda utomlands. Den kontroversiella frågan orsakar därmed en spricka i regeringen.

Mediantiden för en nyanländ kvinna från folkbokföring i Sverige till första jobbet är nio år, konstaterade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och integrationsminister Erik Ullenhag i en debattartikel i Göteborgs-Posten tidigare i veckan.”En delförklaring är att den som kommer till Sverige med barn kan ta ut full föräldrapenning för alla barnen upp till åtta års ålder. I stället för att lära sig svenska och komma ut i arbete, uppmuntras kvinnorna att stanna hemma med sina barn, som då inte får ta del av förskolans pedagogik”, skriver de två FP-statsråden.

Deras slutsats är att föräldraförsäkringen riskerar att bli en kvinnofälla, och därför måste förändras. Duon vill koppla antalet föräldradagar till barnets ålder vid invandringen. ”Det vinner både barnen, kvinnorna och familjerna på”, skriver de.

Socialminister Göran Hägglund (KD)

Men den kontroversiella frågan delar regeringen. Socialminister Göran Hägglund (KD) – med ansvar för föräldraförsäkringen – avvisar nu förslaget från Sabuni och Ullenhag.

– Jag tycker att det är viktigt att ha proportioner. Det här är inte någon huvudanledning till svårigheten för personer som kommer till vårt land att etablera sig på arbetsmarknaden, säger han.

I de studier som gjorts finns det inget direkt samband mellan nyanlända kvinnors uttag av föräldrapenning och deras ”arbetsmarknadsutsikter”, enligt Göran Hägglund.

– Det återstår för dem som tycker annorlunda att bevisa att det finns ett sådant här samband, och att det är ett betydande problem, säger han.

Föräldraförsäkringen ger mammor och pappor rätt till sammanlagt 480 dagars ledighet tills barnet har fyllt åtta år. Regelverket påverkar även de barn som inte föds i Sverige negativt, enligt Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Att fyra- och femåringar inte går i förskolan försvårar språkutvecklingen, konstaterar duon.

– Jag har ju utgångspunkten att det är föräldrarna som ser barnens behov bättre än socialministern, och till och med bättre än integrationsministern, säger Göran Hägglund.

– Föräldraförsäkringen finns till av ett särskilt skäl, nämligen att barn har behov av sina föräldrar, inte minst under den första tiden. Det behöver inte vara ett mindre starkt argument, kanske i vissa fall ett starkare argument, när man har kommit till en helt ny miljö, fortsätter han.

Enligt socialministern skulle det dessutom vara svårt att korta föräldraförsäkringen just för gruppen nyanlända invandrare.

– Jag och mitt parti talar ju snarare om att göra föräldraförsäkringen mer flexibel, och anpassad till barnfamiljernas egna behov. Därför är jag mycket skeptisk till förslag som går ut på att man gör föräldraförsäkringen mer stelbent, mer inskränkt, säger Göran Hägglund.

Redan 2010 föreslog dåvarande integrationsministern Nyamko Sabuni, i sin bok ”Det nya Sverige”, att föräldrapenningen ska trappas ned för barn som inte föds i Sverige.

Visa kommentarer (12 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Pingback: Hägglund avvisar Sabuni och Ullenhag | nyheternadirekt

 • Victor_A

  Man kan tillägga att muren var effektiv. Ingen av stammarna i norr lyckades invadera Kina så länge den användes. Däremot kunde ”barbarerna” (som var lika kultiverade som kineserna) genom förräderi tränga in i Kina och bilda dynastin Qing 1644.

 • swerco

  pja djingis kahns son kublai kahn blev ju kinesisk kejsare så att störta hans dynasti var väl lovvärt? han-hunnerna lär ju ha kallats han också finns nån koppling-var de helt enkelt styrda och utrustade av kina? ”röde hanen”………..1644 fanns dagens mur sedan länge. murar är inte så effektiva, de går alltid att komma över-igenom på nåt sätt?

 • swerco

  ser nu att mongoldynastin tog slut 1368 och då hade man lyckats halvera kinas befolkning-från 120 till 60 miljoner….sen blev det ming.

 • Synpunktslamnaren

  Murarna i Skottland byggdes inte av slavarbetare utan av soldater. Att anlägga befästa läger ingick i legionärens grundutbildning, så det var en naturlig sak att låta dem anlägga sina framtida befästningar själva.
  Viborgs slott började anläggas på slutet av 1200-talet, och Olavsborg på 1470-talet. Jag vet inte vilka andra slott du tänker på?

 • swerco

  men högg de även sten? olavsborg? vilken olof gav namnet? vid freden i nöteborg 1323 lades gränsen mot ryssland-kexholm, tavastehus? men det finns massor med befästningsverk hela vägen till ishavet-tyvärr vet jag inte namnen och av strategiska skäl lades sällan bebyggelse nära gränsen.
  intressant är att finland kallades österland, det var bara sydvästra delen som hette finland-egentligen vinland-v uttalas f …..

 • Henri Korvela

  Olav den Helige av Norge.
  V uttalas inte F i finskan och Finland är ett svenskt ord.
  Egentligen hette området Suomi.
  Har inte hört talas om några omfattande befästningar längs
  norra östgränsen. Varifrån kommer det? Försvaret av Finland har nästan alltid varit ett försvar i djup eftersom framkomligheten är problematisk, därför låter det lite underligt med befästningsverk längs ett obebott område som man inte når.
  Detta är ett något nerbantat andra svar, det första åt tydligen systemet.

 • swerco

  på adam av bremens karta från tusentalet står det vinland.

 • Synpunktslamnaren

  En legion var självförsörjd med de hantverkare den behövde, en legionär som hade yrkeskunskaper utöver rena soldatfärdigheter fick bättre betalt, så kunskapen fanns.
  Olofsborg döptes efter Olav den Helige av Norge, jag gissar att det var en förhoppning om helgonets beskydd. Vad gäller Kexholm var det bara svenskt under några få år på 1200-talet, och jag tror att det ursprungligen byggdes av karelarna. Tavastehus byggdes på 1200-talet, men det ligger så långt västerut att jag kan inte se det som en gränsbefästning. I övrigt är det enda fäste jag känner till upp mot Vita Havet Kajaneborg, men det byggdes på 1600-talet. Jag ser därför fram emot att få veta vilka befästningsverk du menar, jag skulle gärna besöka dom!

 • Henri Korvela

  Hittar ingen sådan karta och enda resultat var ”Terra feminarum”
  en felöversättning av kvänernas land enligt Wikipedia. Skulle va kul att se den.

  Vad jag försökte säga ang östgränsen var att norr om kusträckan fanns i praktiken nästan inget att försvara och ingenting att plundra.

  De svenska borgarna i österlandet blev ganska snabbt mera administrativa centran än försvarsverk. Viborg var ju stödjepunkt för östgränsen redan på 1300-talet samtidigt som man byggde på tex Åbo slott i andra ändan av landet.

 • elosop

  Korrfel! ”…uppkallad efter Antoninus Pius, den kejsare som beordrade uppförandet på 140-talet f.Kr”. Antoninus Pius levde 68-161 e.kr. http://sv.wikipedia.org/wiki/Antoninus_Pius !

 • LaHue

  Upp till bevis! Vad är det för karta du tänker på, var hittar man den? Vad jag förstår tillhör den troligen din fantasi!

Chatt

”Bolånekunder kan bli
drabbade av ny skatt”

SvD:s expert svarade på era plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Oacceptabelt med en främmande makt här”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen på nätet

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."