Earth Hour splittrar partiledarna

Partiledarna har olika inställning till Earth Hour. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt släcker ljuset. KD-ledaren Göran Hägglund gör det inte.

”Lördagen den 31 mars 2012 kl 20.30 släcker vi för en ljusare framtid”. Så lyder uppmaningen från Världsnaturfonden, som vill att alla svenskar ska släcka ljuset under en timme för att visa sitt stöd för klimatet.”Minst 147 länder, tusentals städer och miljontals människor” kommer att medverka i den timslånga manifestationen, uppger Världsnaturfonden.

Även regeringskansliet och Statens fastighetsverk, som äger statsministerns tjänstebostad Sagerska, deltar i Earth Hour, berättar Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius.

– Sagerska kommer att vara släckt, säger hon.

Gustav Fridolin (MP)

Också Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tänker vara med i morgondagens aktion.

– Alla gör vi vårt bästa. Den riktigt stora skillnaden kan vi göra tillsammans politiskt, motiverar han.

– En klimatsmart upprustning av miljonprogrammets alla bostäder och skolor är det allra viktigaste vi kan göra för att spara energi, fortsätter Gustav Fridolin.

Även Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är redo att släcka ljuset.

– Det är ett sätt att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor, klimatförändringarna.

Centerpartiledaren och näringsministern Annie Lööf har medverkat i Earth Hour under flera år, bland annat som talare i hemkommunen Värnamo.

– Men just i morgon sitter hon på tåget från Malmö, där hon har talat på en Centerkonferens, meddelar Annie Lööfs presschef Johanna Martin.

Göran Hägglund (KD)

Kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund, avstår dock från att delta i manifestationen.

– Det är inte med välmenta symbolhandlingar vi löser miljö- och energifrågorna, förklarar han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är bortbjuden i morgon kväll.

– Jag är därför inte den som bestämmer om ljuset ska vara tänt eller släckt, men jag lovar att ägna timmen åt att tänka på förnyelse av svensk kärnkraft och andra realistiska sätt att bryta vårt beroende av fossila bränslen.

Folkpartiledaren Jan Björklund och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har inte haft möjlighet att besvara SvD:s fråga om de tänker släcka ljuset.

Enligt Världsnaturfonden beräknas flera miljoner människor i Sverige i morgon kväll delta i Earth Hour. Rekordmånga kommuner, 217 stycken, är med, liksom tusentals skolor och företag.

I världen släcks bland annat Operahuset i Sydney, Olympiastadion i Peking, Pearl Tower i Shanghai, Tivoli i Köpenhamn, Eiffeltornet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Lutande tornet i Pisa, Royal Albert Hall, Houses of Parliament samt No 10 Downing Street i London, Times Square och Empire State Building i New York, enligt Världsnaturfondens hemsida.

– Att släcka ljuset är en symbol för vår övertygelse att få hållbar energi åt alla. Vi behöver ladda framtiden med rena energikällor som alla har råd med. Genom att agera idag kan vi få en ljusare framtid i morgon, säger FNs generalsekreterare Ban Ki-moon i ett pressemeddelande från Världsnaturfonden.

Visa kommentarer (956 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Siste hen släcker lyset….

 • Anonym

  Jag tänker heller inte delta i sådant trams. Vad är egentligen syftet? Tror någon på allvar att man sparar el genom att släcka några lampor? Vad som händer är att elen istället går till spillo.
  El är inte som vatten där du bara kan stänga av kranen. Den överskott av el som finns i nätet går åt spillo om den inte används. 
  Som protest ska jag sätta på alla datorer, ladda alla telefoner, tända alla halogen-spottar, samt se till att laga gratänger i min ugn samtidigt som jag ställer mig och gasar min dieselbil (som iof är en miljöbil) i gatan.
  ;)

 • Anonym

  Kan man använda ljuset i den svenska klasskampen? Släng er i väggen, murvlar på Sv.D.

 • http://www.facebook.com/people/Peter-Håkansson/775121529 Peter Håkansson

  Det är ett jävla skämt, den enda effekten är att Ulla 55 kan vara stolt över hur hon har varit med och förändra världen för att sedan ta bilen till affären som det tar fem minuter att gå till.

 • Anonym

  Jag tänker sätta in alla 500 watt strålkastare och tända allt för att manifestera att vi inte är miljöfascister här i huset. Tänk allt du kan och visa att du är en bildad människa!

 • Anonym

  Att släcka lyset kommande lördagkväll för att deltaga i klimatskojarna WWF:s jippo är ett surugat för att sätta på sig dumstruten.
  Pinsamt att Sveriges statsminister genom sitt deltagande ikläder sig denna dumstrut.

 • Anonym

  Att den går till spillo är jag inte övertygad om, berätta hur!  Däremot håller jag med om att en sådan här manifestation varken gör till eller ifrån när det gäller de verkliga problemen. 

 • http://herrborjesson.wordpress.com Börjesson

  Om inte annat kan det ju vara nyttigt att frivilligt avstå från el i en timme, och begrunda vad man behöver för att klara sig den dag strömmen slås ut på riktigt, kanske i dagar snarare än timmar. Privat krisberedskap är vi bedrövliga på i det här landet, så varje liten smula medvetenhet är av godo!

 • Anonym

  Nej, var ett ljus i mörkret, våga vägra Earth hour. Att släcka ljuset och sitta i mörker är för mig en ovanligt korkad symbolhandling.

 • Anonym

  Om det råder vårflod och vattenmagasinet, dammen, är fullt så spills vatten via dammluckorna när flödet genom vattenturbinerna minskas för att minska elgenereringen.

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Gunnar-Andersson/1303042335 Lars-Gunnar Andersson

  För att visa att vi är riktiga idioter föreslår jag att alla släcker belysningen på sina bilar också. Då spar vi ca 150 w per bil också

 • Anonym

   Att göra rätt saker av fel skäl  är ett allvarligt misstag som bara spär på aktiviteter kring CO2 bluffen.

  ” Re-name “Earth Hour” to “Energy Hour” and base it on sound science

  Doing the right things for the wrong reasons is a serious mistake

  Ottawa, Canada, March 28, 2012: “Earth Hour is yet another symbol of how climate activists have hijacked the environmental movement,” said Tom Harris,
  executive director of the International Climate Science Coalition
  (ICSC) which is headquartered in Ottawa, Canada. “Most people do not
  realize that, when they turn out their lights for sixty minutes on March
  31, they are not supporting science-based environmental protection.
  Participants in Earth Hour are unwittingly helping prop up one of the
  most threatening scientific hoaxes in history—the idea that carbon
  dioxide (CO2) emissions from human activities are known to be causing dangerous global warming and other problematic climate change.”
  http://www.climatescienceinternational.org/

 • PappaThomas

  Inte en enda lampa tänker jag släcka, varför ska jag famla runt i mörkret och vad gör det för skillnad? Vad är det som ska bevisas? Lägg energin på något som ger bättre avkastning än att komma på och iscensätta dåliga jippon.

 • Rosenhane

  Heder åt Göran Hägglund som inte deltar i detta generalbåg!

  Ett mer idiotiskt påhitt får man leta efter.

  Vi människor behöver ljus och värme, inte mörker och kyla. Bannade misantroper!

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Första vettiga orsaken jag hört hittills för en timme i mörker. Tror däremot att jag klarar av primitiva förhållanden bättre än dom flesta så jag tänker inte ha släckt ändå

 • Anonym

  10 Downing Street  kan väl hålla släckt för gott. Det räcker att det lyser på parlamentsledamöternas Pub där bland andra  de landägande lorderna firar intäkterna från de vindkraftverk de överlåtit mark till. Visserligen är väl alla på lyset men det ger ändå inget skimmer utåt

 • Eskils

  För mig är det en principsak att inte underkasta mig denna typ av ”kollektiva” och meningslösa påbud. Jag har mina lampor tända då jag har behov av ljus och dagsljuset inte räcker till samt släckta då jag inte har behov av ljus.

 • Pingback: Vem ber dig släcka ljuset, del 3: Coca-Cola som miljösamvete | Fröjdhpunktse

 • Anonym

   Och statsministern har inte tid med lamporna, Saudi Arabien och en viss ministers agerande och departement håller på att släcka hans lampor och sända honom till kylan och glömskan. Så blir det när man omger sig med ja sägare.

 • Eufrat

  Jag är lycklig nog att kunna tända en brasa i öppna spisen och sitta framför värmen och sprakandet och bara njuta, med alla lampor släckta, så ofta som möjligt. En lyx.
  .
  Men frågan är vad som är värst för den så kallade ”miljön”. En timmes vedeldning utan rökgasrening eller en timmes normal användning av husets el-lampor?
  .
  Earth Hour tenderar att bli ett grupptrycks-jippo där den som har ljuset på syns i hela kvarteret och riskerar att framstå som en arrogant miljöbov. Men så löser vi inga problem.

 • Anonym

  Det har inte funnits många skäl att rösta på Hägglund på sista tiden. Men här är i alla fall ett gott skäl.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Dags att manifestera vilka som står för dom ljusa krafterna och vilka som tillhör den mörka sidan. 
   
  Precis lagom och stärkande med stek och gratäng i ugnarna sådags och festligt upplyst. Så får väl WWFsvartalver , SNF goblins och Greensither sitta i mörkret o gnaga på en morot

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Som det ser ut i nyheterna från England lär dom inte fira över nån vindkraft så länge till. Folk är less på sådana subventions påhitt och konstgjort dyra elpriser där också. Folkrörelsen mot vindkraft växer där också

 • Anonym

  Vilket slöseri med vattenkraft. Eller tänker de stoppa vattenflödet i älvarna också i en timme? Ibland framstår våra politiker som riktiga tomtar – utom MP förstås som ju ÄR tomtar för jämnan.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Prova att prata med grannarna om saken så ser du att majoriteten troligen tycker det är ett dj-a jippo dom inte har mycket över för. Här i den del av södra Stockholm där jag är hemma är det ingen som släcker vad jag har sett

 • Anonym

  Den här är ger väl en liten ögonblicksbild av svensk politik just nu. Mp och V hoppar givetvis på varje liten totalt meningslös symbolhandling som de bara kan och M jamsar givetvis med. Maken till populistisk ryggradslöshet som man ser hos de ”Nya Moderaterna” får man leta efter. Självklart så gömmer sig Löfven eftersom opinionssiffrorna stiger så länge som S inte uttalar sig tydligt i någon fråga. Kd visar lite efterlängtad stake, men det är bara Åkesson som vågar att säga det självklara: ”men jag lovar att ägna timmen åt att tänka på förnyelse av svensk kärnkraft och andra realistiska sätt att bryta vårt beroende av fossila bränslen.” Inte så politiskt korrekt kanske, men det känns dj-gt befriande med någon som faktiskt vågar att ta tydlig ställning för det bästa alternativet för framtida energiförsörjning.

 • Anonym

  I morgon är det högtidsdag för dem som drömmer sig tillbaka till medeltiden. Vi får hoppas att de inte släcker ljuset i operationssalarna också.

 • Anonym

  Vilket genuint tramsande…..

 • Anonym

  Missa inte Strokirks underbara teckning.

  http://www.kallestrokirk.se/11mars25.htm

 • Anonym

  Detta är foliehattarnas högtidsstund. Till ingen nytta och ingen mening.
  Jag skrattar hejdlöst åt töntarna som bränner ljus och därmed släpper ut många gånger mer koldioxid än den elkraft de inte använder!

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Dom som vill ha medeltida mörker kan åka till Visby, där har dom en hel veckas medeltid. Så kan dom låta oss normala leva vidare i den moderna världen

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=624939288 Gabriel Lindh

  Syftet står ovan och det är ingen som tror att vi genom denna aktion egentligen sparar el. 

  Det är, vilket är uppenbart, en så kallad symbolhandling. En demonstrativ gest för att, ironiskt nog, belysa dels vårt beroende av el men framförallt problematiken kring användandet av fossila bränslen och andra klimatförstörande energikällor. 
  Vidare så är ditt argument i samma stil med ”Det hjälper inte om jag är vegetarian, kon är ju redan död och köttet går till spillo om jag inte äter det…” vilket är ett blajargument. Poängen är att man genom sin icke-konsumtion, tillsammans, påverkar marknaden så den producerar mindre el alt. genom att köpa miljö-el så produceras mer miljö-el osv. Förstår du hur fria marknaden och kundkraft fungerar nu? 

 • Anonym

  Tänk om vi istället kunde få en politikerfri timme. Varannan timme.
  Vi andra håller inte på med sådant här fjanteri. Vi är upplysta.

 • Anonym

  Upplyst? Fridolin vill ha det släckt. Fridolin gillar medeltidens mörker och anser sig dessutom vara klimatsmart. Det lovar inte gott.

 • Anonym

  Många religöst troende klimatförnekare, inspirerade av den från USA kristna högern och svenska dito tankesmedjan Timbro, som luftar sin avsky för den seriösa vetenskapen i kommentatorsfältet.  Kul att ni just ni får luta er mot kreationisten Göran Hägglund!

 • Anonym

  Årets verkliga töntnissar släcker ljuset ja herregud vad lättduperad många är! Inte konstigt att så många följde propagandan fram mot andra världskrigets katastrof.

 • Anonym

  Varför denna ilska mot politiker? Du, jag och alla andra är ju själva ansvariga/skyldiga till de politiker vi har. Att klaga på politikerna som till fullo är valda av oss är därför ganska meningslöst och det är lite att bita sig själv i svansen.

 • Anonym

  Väldigt glädjande att viktiga saker hela tiden uppmärksammas. ”Hen”-debatten var ju ett otroligt inspirerande lyft, tycker jag. Snart därefter kunde man glädjas t.ex. åt att media förstod att sätta stora rubriker på dessa ohyggligt rasistiska språkövningar som tydligen förekom i vissa svenska läromedel i engelska (tänk er själva att barn fick lära sig att översätta sådana onämnbara ord! man ryser). Och så kommer nu Earth Hour. Vad kunde vara viktigare än sådana här symboler egentligen? Vi bekräftar varandra, vi känner gemenskapen i att engagera oss i något stort. Om vi alla bara kunde lägga ännu mer energi och fokus på sådant så kommer tillvaron att bli så mycket bättre.

 • Anonym

  Ja, det var så det gick till.

 • Anonym

  Precis! En timme om året när den medio-politiska tjatterklassen måste hålla tyst. Twitter ligger nere. Ljuva tanke!

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Om det räckte med CO2, det är ju inte farligt eller ohälsosamt som stearinsot
  http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/familieliv/ECE476515/lys-sviner-dit-indeklima-til/

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Asgarv tror du den kristna högern är något vi ateistiska Svenskar bryr oss på.
   
  Vi som gillar vetenskap och fakta tycker nog mer att klimatbluffarna från IPCC o deras hangarounds kan ta och fundera på vad forskningsetik, verifierbara fakta och reproducerbara resultat betyder.

 • Anonym

  Precis som jag sa. Den el som inte används förbrukas ändå. El är inte som vatten där vattnet slutar forsa när du stänger kranen. El är snarare som en ständigt rinnande kran, och använder vi inte vattnet som forsar så går det också till spillo.El går inte lagra eller fånga upp. Det produceras en viss mängd el och överskottet av den elen går till spillo. Börjar människor förbruka mindre el i genomsnitt så sänker man givetvis el-produktionen på sikt, och först då ser man någon skillnad. Men imorgon kommer ingen el att sparas, enbart gå till spillo.

 • http://viggoverner.wordpress.com/ Viggo Verner

   Jorden ÄR platt!

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Om man inte klagar får dom ju inte veta vad vi tycker. Tugga du på din egen svans jag har åtminstone inte suttit tyst vare sig i kommentarer eller till lokal o rikspolitiker

 • http://www.garaget.org/?car=210132 Nostradamustheone

  Tänk att sådana här dumheter får plats i media.
  Vad tillför detta de fattiga i Afrika? 
  Vad gör detta för miljön mer än att möjligen öka utsläppen en del osv osv….
  WWF är en gigantisk propagandamaskin menvad gör dom för nytta ig mer än locka av massa godtrogna en hel del pengar.
  Hur ser deras lönekonton ut ………..!?

 • Anonym

  Och kommunism är demokrati! (see what i did there?)

 • http://www.garaget.org/?car=210132 Nostradamustheone

  Har du ont någonstans Steffos?
  Helt frisk verkar du inte vara i alla fall.

 • Anonym

  Är timbro är kristen tankesmedja? Tänka sig… Att likställa timbro med kristen höger i USA är som att likställa diktaturer med demokratier…

 • Anonym

  Otroligt att Hägglund är den enda partiledaren som har en nykter syn på detta feel-good trams. Om Miljöpartiet verkligen ville profilera sig så skulel de säga ”NEJ, vi deltar inte – miljöfrågor är inte jippon”. Men nu bekräftar de sin show-funktion i riksdagen.

 • Anonym

  Så du menar att det här tönteriet bidrar till något positivt? jo jo, man tillhör alltså Kristna Högern om man inte sväljer alla stollerier :-)

  Personligen tar jag det där med att leva klimatsmart på allvar 365 dagar om året, men att deltaga i någon töntig aktion för att massa muppar ska få alibi för att skita i miljön resten av årets dagar ingår inte i min agenda.

 • Anonym

   Instämmer till 100%
  Hur sjutton kan folk på allvar mena att det här dravlet bidrar till en bättre miljö. Visst, man kan skämta och raljera om eländet, men när kommunerna släcker ner på gator och torg kanske det inte är så roligt längre när några våldtäktsmän tar tillfället i akt ………………….

 • Anonym

  Jag kan inte förstå dessa politiker som tycker att vi skall be om ursäkt för vår existens och det välstånd som hårt arbetande människor skapat. Vi måste tänka oss för noga innan sådana herrar som Fridolin röstas fram i riksdagen.

 • efflab

  Sicket trams! Det som betyder något är vad man gör alla andra timmar utom denna ”earth hour” !

 • efflab

   Han är söt men lömsk den lille killen :)

 • Anonym

  intressant att du asgarvar. Men du kanske känner till kreationisten och klimatförnekaren Roland Poirier Martinsson, mediachef för Timbro, som på allvar påstått sig  finna vetenskapliga bevis för Guds existens och därmed, utan att darra på stämbanden, också hävdar att Gud kommer att tillverka mer olja. Samma dåraktiga kristna höger direkt importerat från dito i USA. Vill du/ni ha fler exempel på ID och kreationistförespråkare från Timbro? Hägglund och Santorum samma farliga stollar!

 • Anonym

  Politiker som anser sig kunna förändra världen är de som gjort mest skada.

 • efflab

   Vad är definitionen på en ”klimatförnekare” ? Jag anser att det finns ett klimat, ja.

 • Anonym

  Visa att du är lite mer upplyst om dom krafter som förnekar människans påverkan på klimatet. Men det kanske är för mycket begärt!

 • Anonym

  Du skrev visst detta två gånger?

 • Anonym

  Nae, disqus som spökar, det händer med jämna mellanrum att inlägg klonar sig utan anledning.

 • http://www.facebook.com/hamstrom Stefan Hamström

  Mot bakgrund av de kommentarer som finns att läsa här inser jag kort att de flesta är inte särskilt pålästa vad Earth hour syftar mot. Tanken är naturligtvis att detta ska leda till en idé om att vi kan förändra vårt beteende. Varje gång vi slår av standby och sparar ett uns energi då är det en signal till andra att de kan göra detsamma. Så till Er alla lev efter bästa förmåga. Jag släcker i dag, imorgon i övermorgon…..

 • Anonym

  Men förändra ditt beteende då. Vem stoppar dig?

 • Anonym

  Att det sedan går åt dubbla energin eller mer för att tända alltihop igen bryr sig inte miljömupparna om.

 • Anonym

  Du vet att det inte finns några vetenskapliga belägg för evolutionen va? Det är också en teori….
  Hägglund är mig veterligen ingen kreationist, däremot Odell. Annars får du gärna visa källor på det påståendet.

 • Anonym

  Jag lovar att tända en extra halogenstrålkastare på 500 watt för att hylla det faktum att vi inte lever på medeltiden.

 • http://www.facebook.com/people/Per-Erik-Ekberg/738264300 Per-Erik Ekberg

  Elenergi är färskvara. Den kan inte lagras i större mängder. Den tillverkas ”a la minute” och allt som inte utnyttas går till spillo för det finns ingen teknologi att lagra den. Det är därför som man ibland får en ‘brownout’ när många försöker utnyttja elnätet samtidigt. Frågor på detta?

 • Anonym

  Då skulle han inte kunna tända en lampa mer någonsin.

 • Anonym

  Nja, den ende är han nog inte men han kanske har svårt att ljuga?

 • Anonym

  Jag har aldrig förstått den där typen av argument. Vem vill ha en högre elräkning om det kan undvikas med en enkel åtgärd? Självklart är det bra att ta fram energisnålare alternativ om de är minst lika bra som de gamla. Vad du antyder är att människor är korkade och måste övertygas via bisarra symbolhandlingar.

 • Anonym

  Förnekar? Man kritiserar snarare hur stor påverkan människor skulle kunna göra på klimatet. Det är inte en vedertagen sanning.

 • http://www.facebook.com/people/Alex-Dovgoborets/1331927897 Alex Dovgoborets

  Då snurrar mupparnas vindmjölor i onödan en hel timme…. Jag släcker med. Bara för att visa hur blir det i Sverige alla dagar året runt när mupparna blir många och tar makten

 • Anonym

  det är som med folk som behöver banta : de äter nâgra salladsblad pâ den gemensamma middan men sen klämmer de i sig mackor hemma. Samma sak med Earth Hour. Vi behöver ordenliga tag, inga sâna statementsgrejjer som bara handlar om att visa upp var man stâr.

 • Anonym

  Finns det inga vetenskapliga belägg för evolutionen? Jag hade tydligen mer rätt än jag själv kunde tro i mitt första inlägg. Har själv hört Häglund då han EJ kunde förneka att han trodde världen skapade på 6 dagar.  Vad innebär det för dig?

 • Anonym

  Evolutions-teorin är fortfarande en teori och har inte än bevisats. Det är vad jag säger. Jag är dock ingen kreationist om du tror det.

  Jasså det säger du att Hägglund sagt, när sa han det?
  Visa källor annars kommer ingen ta dig på allvar.

 • http://www.facebook.com/people/Camilla-Grepe/706563353 Camilla Grepe

  En utmärkt aktion som ger resultat – om man låter bli att tända lampan igen.

 • Anonym

  På ett par år…

 • http://www.facebook.com/people/Alex-Dovgoborets/1331927897 Alex Dovgoborets

  det kanske blir lärorikt att ha den timme för att  få en liten sussning hur kommer Sverige se ut  tillsammans med MP.

 • Anonym

  Är det inte ganska stor risk att skada elnätet när man skapar extrema svängningar i effektnivån?

 • j.vikman

  Något att kanske tänka på? Att släcka ner någon timme är väl inte så farligt, de som tycker att det är löjligt kan ju i alla fall se att fakturan från deras el-bolag har minskat några kronor. Själv så anser jag att det skulle inte skada att släcka ner minst 2 timmar i månaden i stället för endast 1 timme på ett år. Alla som får en räkning vet hur trist det är när den ska betalas. När det gäller mig själv och vårat boende så känns det både skönt och rätt när det diskuteras om miljö och när fakturan på elektriciteten ska betalas. Att hålla koll på el-förbrukning och byta ut de flesta ordinarie lampor till led skulle bidra till att både miljön och allt som hör till den skulle skonas en hel del. Vi använder led och det har sänkt våra el-kostnader med ca, 6000:- per år.

 • Pingback: Får man vara hur trög som helst? | Ekoteologi

 • Anonym

  Politikerna skeppar miljövänligt drivmedel från södra sydamerika till nordligaste europa, en nettoförlust för miljön. Politikerna flyger ut Billström till alla uländer med budskapet ”flyg till Sverige som flykting eller arbetare så kan ni tjäna mycket mer pengar än i hemlandet i rika EU, kanske 3000 kr/månad”. Visserligen lönedumpas Sverige men vi hjälper uländerna tror politikerna. Ingen politiker har någonsin gjort något bra för Sverige. Tvärtom, de förstör Sverige medan de lever i en bubbla där bara de själva tror att de gör något bra.  

 • Anonym

  Det där med LED låter ju verkligen skitsmart. Tänk att ingen annan har tänkt på det förut! Själv brukar jag släcka lamporna minst 16 timmar varje arbetsdygn så det där med en timme låter lite fjuttigt.

 • Anonym

  Otroligt att det finns folk som förnekar att det finns ett klimat! 

 • Anonym

  Jag är allergisk mot såna här PK-handlingar, som bara har till syfte att man ska härma varann och inbilla sig att man gör något av värde. Och politiker ska låtsas vara miljöföredömen med meningslösa symbolhandlingar. En eloge till Hägglund som inte deltar i tramset.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Var visst nån grek/egyptier i Alexandria för ganska seriöst länge sedan som kunde beräkna omkretsen med rätt god noggrannhet och det är få som trott på nån platt värld. Däremot har det funnits teologiska fanatiker inom kyrkor och numera inom klimattro som förnekat vetenskap och fysiska faktum och hävdat sitt tolknings företräde med hänsyftan till nån sorts gudomlig överhöghet istället för forskningsfakta

 • http://www.facebook.com/people/Alex-Dovgoborets/1331927897 Alex Dovgoborets

   Det handlar inte om någon nytta för miljön. Man vill vara sentimental och patetisk oavsett vad det kostar. Man kan slänga massa pengar i sjön bara för att visa att man bryr sig. Tillfälligt elöverskott forsvinner  i överbelastningsmotstånd. Så vi kan göra våren lite varmare om vi släcker allihopa.

 • http://www.facebook.com/people/Per-Erik-Ekberg/738264300 Per-Erik Ekberg

  Jag är inte helt säker på att jag förstår din logik. ”…man genom sin icke-konsumtion, tillsammans, påverkar marknaden så den producerar mindre el alt. genom att köpa miljö-el så produceras mer miljö-el…” Att man är beredd och villig att köpa en vara av viss typ betyder inte per automatik att MÖJLIGHETEN ATT KÖPA uppstår. Jämför med en svältkatastrof: Det finns massor av människor som inget hellre vill än att köpa mat! Parallellen med energiförsörjning: Sedan sjuttiotalets miljövåg har det funnits människor som helst önskat få el som inte producerats av kärn/kol/oljekraftverk. Önskan innebär inte magiskt förmåga att få.

 • Anonym

  En timme är nog bra men inte alla på en gång. En timme om dan utspritt över dygnet i hela riket kanske.
  Gå tillbaks till TV fritt varje onsdag som detvar på femtiotalet. Lägg till datafritt och stereo fritt så kan det bli något.
  Sedan verkar du ha en hel del belysning igång om du kan sänka elkostnaden med 6000 kr/år genom att byta till LED belysning. Schablonförbrukningen av el brukar vara 5000 kWh till hushållsel i en villa inkluderande köksutrustning, tvättmaskin, dator, TV, Stereo och belysning.

 • Anonym

  Jag har letat nu, men hittar det inte tyvärr. Håller med om att man ska direkt kunna vederlägga ett sånt påstående

 • Anonym

  Det måste vara rejäla strålkastare du ersatt med LED om du sänker el-kostnaden med 6000:-. Körde du med 500W halogenlampor? 

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Ser nog gröna romantiker som farligare stollar. Folket på Timbro brukar väl annars vara seriöst verklighetsnära folk med öga för siffror och data. Det är bara meningslöst att du försöker misskreditera organisationen pga en persons personliga åsikter. Vet inte att han undertecknat något religiösvidskepligt anfäktat med någon position inom Timbro. Brukar vara vanligare att klimatister använder sin akademiska titel som förstärkningsfaktor för att få trovärdighet

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Det har ju dom gröna elpriserna redan gjort i England mfl länder där pensionärer frusit ihjäl hemma för att dom inte haft råd att hålla varmt när vinterkylan slagit till. Den rödgröna högprisenergin är inte något steg framåt för civilisation och samhälle

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Inte så många som släcker att det märkts i Råcksta

 • Anonym

  Kan bero på att du har blandat ihop Odell och Hägglund.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Till vilken nytta? I Sverige producerar vi vår energi med ren kärn och vattenkraft. Dansken och Tysken som utpressar sina grannstater att sälja energi till dom när koleldningen inte räcker kunde få sitta i mörker tills dom tar sitt ansvar och bygger lite egna kärnkraftverk

 • http://schonenberg.myopenid.com/ dib

  Du säger emot dig själv. Evolutionsteorin är en teori, och inte en hypotes, just för att den ÄR bevisad. Detta är vad teori, i vetenskapssammanhang, innebär.
  Jämför gärna med gravitationsteorin (den som, lite förenklat, hävdar att tunga saker trillar neråt) och atomteorin (den som hävdar att materia är uppbyggd av jättesmå byggstenar av olika grundämnen).
  Dessa är också bevisade. Innebär detta att man är absolut 100% säker på att de stämmer? Nej, så inte heller med någonting över huvud taget – undantaget Cogito Ergo Sum.

 • Anonym

  Ett så förbannat tramsigt påhitt, och det passar väl som handen i handsken för fega mediapolitiker som inte vågar ta tag i riktiga frågor.

  Vilken politiker vågar ta upp frågan om att enbarnspolitik behövs i alla länder med extremhög naivitet? 
  Jag kommer tända alla lampor jag har i protest.

 • Anonym

  Wetterstrand, Dinamarca, Sjöstedt och övriga miljömuppar sitter säkert bekvämt på något flyg. Eller de reste kanske kvällen innan.
  Vilket nördigt tilltag detta är. Släck lamporna en tim extra/dygn året om.
  Exv. när du ser på Tv, släck lamporna. Ha en romantisk middag, släck lamporna och tänd några ljus.

 • http://www.garaget.org/?car=210132 Nostradamustheone

  Vänd på det istället…. man har hållit på i över 40 år nu och det är fortfarande inte ens att betrakta som en hypotes….  kom med något som visar att det är så och du får säkert ett Nobelpris.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

  ”- Jag är därför inte den som bestämmer om ljuset ska vara tänt eller
  släckt, men jag lovar att ägna timmen åt att tänka på förnyelse av
  svensk kärnkraft och andra realistiska sätt att bryta vårt beroende av
  fossila bränslen.” jag röstar SD i nästa val

 • Anonym

  Hos mig har Hägglund plockat några pluspoäng. Sjöstedt, Fridolin och resten av PK-fanatikerna kan gärna ha Earth Year. Jag ska inte sakna dem.   

 • Anonym

  Sen när är evolutions-teorin bevisad? Det är väl just det som är problemet. Det finns både vetenskapliga belägg som talar för evolutionsteorin samt vetenskapliga belägg som talar emot den. Evolutions-teorin är mig veterligen inte 100%ig bevisad. Än.
  ”Ordet teori härstammar ifrån en teknisk term inom den antika grekiska filosofin. Det grekiska ordet theoria, θεωρία, som betyder ”att titta på, vara medveten om, åskåda”, hänvisar till att grubbla och spekulera.”
  Se särskilt till den sista delen.

  Big bang är också en teori, dock inte heller en bevisad sådan.

 • bitsdu

  Earth hour… really, hur länge ska ni gå på dessa politiska kumbrukter ?
  Allt börjar bli mer o mer känslomässigt, det är patetiskt.
  Istället för riktig politik blir vi serverade sån här skit!
  Jag hävdar fortfarande att Reinfeldt är det absolut det värsta som har hänt Sverige!
  Inte i min vildaste fantasi kunde jag drömma om att jag skulle önska Göran Persson tillbaka.
  Men nu….

 • Anonym

  Att måla in sig i ett annat hörn är just en skön lösning. 

 • http://www.facebook.com/people/Per-Erik-Ekberg/738264300 Per-Erik Ekberg

  Jag avundas dig din spis! ;-) Därmed inte sagt att jag missunnar…

 • VSOP

  Meningslöst PK jippo! Våga vägra klimatångest!

 • Anonym

  Godnatt yxskaft! KD-ledaren tror inte på symbolhandlingar säger han. Jag tycker det är ett mycket underligt uttalande av en kristdemokrat. Är det något kristendomen handlar om så är det väl symbolhandlingar. Men det där med att ta nattvard är kanske inte heller något som hinns med nu för tiden.

 • http://www.facebook.com/people/Per-Erik-Ekberg/738264300 Per-Erik Ekberg

  Inte riktigt sant. VI väljer partierna, PARTIERNA väljer politikerna. Att det finns möjlighet att kryssa en viss person vid valet betyder inte att PARTIET håller med….

 • Anonym

  Här kommer ett kreativt förslag. Kan inte vi alla som är grundligt trötta på Earth Hour och allt annat idiotiskt PK-dravel som hälls över en bara bränna på med EU-förbjudna 500 watts glödlampor i hela huset under hela detta Earth Hour? Let it shine!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • http://www.facebook.com/people/Håkan-Larsson/100001788669184 Håkan Larsson

  Genast kom en Sverigedemokrat och drog lite ur partiprogrammet.

 • Anonym

  Kristdemokraterna är inte vad de en gång var! Det fanns en tid då de stod för kristna värden och hade det i tankarna men så är det inte längre.

 • bitsdu

  I’m in…..

 • Anonym

  Jordfräsen får gå på tomgång – Earth Hour, here I come!

 • Anonym

  Vissa tycker det är väldigt bra att fårskocken ägnar sig åt Earth Hour så att de kan fortsätta med sin kärnverksamhet ostörda. Det sammanfattar väl saken…

 • bitsdu

  Samma här, min paroll får bli, inte en lampa otänd…..

 • bitsdu

  rofl, typ God Jul ;)

 • http://sverige4punkt0.wordpress.com sverige4punkt0

  Personligen kommer jag att tända mina lampor. Tycker det är fin symbol för upplysning, mot mörkläggning, för ljusets makter, mot mörkrets makter. För det goda, mot det onda. Kort och gott.

 • Anonym

  Jag brukar slå på några kupevärmare, laga mat och tvätta under timmen. På så vis kan jag offsetta en hel stads ”besparingar” när de släcker sina lågenergilampor. Och sedan när timmen är över ska alla som satt i mörkret tvätta och diska också…

 • Anonym

  Lysande, Häggan!

 • Anonym

  Jag tänder 500 vaxljus importerade från Kina istället. För jag tänker på klimatet.

  Klimattjafs! Här uppe i Norden kan vi väl bara tacka för att vi får drägligare klimat. Större delen av året är ju för helvete klimatet livsfarligt. Bokstavligen!

 • http://www.facebook.com/people/Jonas-Persson/666043711 Jonas Persson

  Jag tycker nog att ”dravel” tyder på en viss självinsikt här. Om du verkligen vill reta upp PK-människor (en etikett undertecknad bär med stolthet) så är 18 utropstecken att föredra framför aldrig så många watt.

 • Anonym

  SÅ bara för att man är kristen-demokrat måste man tro på ALLA symbolhandlingar?
  Vilket ihåligt argument.

 • Anonym

  Om inte annat ser man vilka grannar man ska undvika i framtiden.

 • bitsdu

  Förvånas över att ni svenska folk går på dessa politiska krumbukter.
  Allt blir bara mer och mer känslomässigt, det är patetiskt!
  Istället för riktig politik så blir vi serverade sån här skit!
  Hävdar fortfarande att Reinfeldt är det värsta som har hänt Sverige.
  Inte i min vildaste fantasi kunde jag drömma om att jag ville ha Göran Persson tillbaka.
  Men nu…
  ‘Jag värnar om solen, solen är min vän……’ Herregud, styrs vårt land av ett gäng New Age-kärringar ?

 • bitsdu

  Alla ? Står Hägglund för nåt som har med tro att göra öht ?

 • Anonym

  Jo det stämmer, det beror dock också att man i England har extremt dåligt isolerade hus/bostäder. Samtidigt har man direkt-el som värme-försörjning överallt. Oerhört korkat om du frågar mig.

 • http://herrborjesson.wordpress.com Börjesson

  ”The lamps are going out all over Europe. We shall not see them lit again in our time.”
  – Sir Edward Grey, augusti 1914

 • Anonym

  Nej, men vissa verkar försöka hävda det.

 • Anonym

  Att släcka ljuset en timma för miljöns skull är som att paddla kanot med ett lillfinger i vattnet(!) Om politiker hade ett uns civilkurage, skulle man direkt kunna göra miljarder ggr större miljöinsats genom att ta sig an problemen med bilavgaserna. Ofta 90 % fortkörare på våra vägar… Överstarka motorer för hastigheter på 200 km/ tim. eller mer, men bara max 120 tillåtet i Sverige… Dödsfallen uppgår till 3.500 dagligen på världens gator och vägar. 137.000 människor skadas. Ca 12.000 av dem blir invalider, varje dag. Sjukvårdskostnaderna och de personliga tragedierna för anhöriga är gigantiska. Det är inte krigen som dödar, det är bilister framför allt. (Vapenexporten till Saud Arabien är blaha blaha…) Vanligaste dödsorsak bland 15- 25 -åriga pojkar är trafikolyckor. Det finns en dag för offren, som uppmärksammas i många civiliserade länder – alltså inte i Sverige. (World Day of Remembrance for Road Traffic Victems.) Den 3:e söndagen i november varje år uppmärksammas de ca 50 miljoner människor, som årligen skadas, invalidiseras eller omkommer på gator och vägar.

 • Anonym

  Tror bestämt min bil behöver motorvärmaren igång nån timme på lördagkväll…

 • Anonym

  Ser fram emot när du börjar klaga på alla insekter som ställer till det. Alla dessa små djur som inte trivs i Norden för att det är så j-a kallt! 

 • bitsdu

  Det enda riktiga måste vara att släcka alla julgranar på julafton, va mysigt, vi kan sitta här i mörkret och späka oss och tänka på viken insats vi gör för miljön. Halleluja!

 • Anonym

  Det mest komiska med detta med Earth Hour är alla trotsiga
  motvallskärringar som säger ”Hahaha! Jag ska minsann göra tvärtom och tända ALLA
  mina lampor!”. Det blir liksom som små sura stampande 5
  åringar i gubbkroppar.

  Om man inte är intresserad av en manifestation, varför ens ägna den en massa uppmärksamhet? Då spelar man ju de som genomför den i händerna, de är ute efter uppmärksamhet, och man ger dem det.
  Jag tänker varken ha fler lampor tända eller släckta än vanligt. Troligtvis är de släckta, eftersom jag inte så ofta sitter hemma på en lördagkväll och jag tycker att det är normalt att släcka när jag går ut. Inte för nån manifestations skull, utan för att jag vill inte ha onödigt hög elräkning.

 • Emil Hagman

  Skämtar du? Om världen hade lika god statistik för trafikdöda som Sverige så hade antalet dödsfall/dag endast varit ca. 600 istället för 3500. Vi är ett av världens säkraste länder att vistas i trafiken i. Vi vistas dessutom en mycket stor del av vår tid i trafiken och med det inräknat är det faktiskt per tidsenhet ”säkrare” att vistas i trafiken än att göra något annat. Om du vill göra något åt onödiga dödsfall så kan du börja kika lite på exempelvis självmord som har åtminstone 3 ggr högre dödstal än trafiken.

  Sen angående Earth Hour så håller jag med dig om att det är ett skämt. Iaf här i Sverige där vi under en lördagkväll, när alla tunga industrier har stängt ner, enbart använder vatten- och kärnkraft. Ett litet tillägg är att det gör ännu mindre nu när EU har påtvingat oss alla ”lågenergilampor”, eller lysrör om vi kanske ska använda ett begrepp vi använt oss av sen mitten av förra seklet….

 • http://pulse.yahoo.com/_4C4PXW2RZYMUO4V5J7IB237QXY Anonym

  Jag kommer inte, absolut inte, att ens överväga att rösta på någon som vill manifestera sin dumhet genom att släcka lampor under ärthjärnetimmen!

  Jag sörjer mina år som moderat, men såna här stolleprov kan jag inte gå med på!

 • http://pulse.yahoo.com/_4C4PXW2RZYMUO4V5J7IB237QXY Anonym

  Men alla jamsar ju med i koldioxidkören! Sen är det viss skillnad på de andra galenskaperna…

 • http://pulse.yahoo.com/_4C4PXW2RZYMUO4V5J7IB237QXY Anonym

  Mene mene tekel, ufarsin!

 • Anonym

  Ännu mera komiskt är alla dom som ställer upp på earth hour och dessutom verkligen gör allt för att alla andra ska veta att man ska manifestera earth hour. Alla kommuner i sverige som genomför det här borde ställas inför rätta för samhällsfarligt beteende när man släcker ner all belysning i kommunen.

  Men iofs håller jag med dig, varför ens bry sig om skämtet, bara att låta lysena vara på/av samma läge som alla andra dagar!

 • Pingback: Nyheter miljöbil – #1 « Miljöbil

 • http://pulse.yahoo.com/_4C4PXW2RZYMUO4V5J7IB237QXY Anonym

  Jag släcker nog 6-8 timmar varje natt. Två timmar i månaden verkar lite lite, hörru…

 • nilst2011

  Undrar hur länge detta tramset ska pågå med Earth hour, det kostar
  samhället en massa pengar när miljötalibanerna släcker och sedan tänder ljuset. Det finns
  klara bevis idag för att människan inte (!!!!!!!!) påverkar klimatet.
  Allt fler forskare med pondus i forskarvärlden ställer sig bakom detta. Ut och leta utredningar och forskar resultat på internet. Det dräller av bevis.

  .

  Här är ett jag kört med tidigare (det finns massor fler sådana idag):

  .

  http://opinion.financialpost.com/2011/08/26/lawrence-solomon-science-now-settled

 • Anonym

   Eftersom jag inte är religiös, så tänker jag inte offra energi åt klimatguden genom att släcka några lampor.
  Folk får tro på vad de vill, det är bara ledsamt att man är tvungen att delta i de religiösa manifestationerna genom klimatskatter och utsläppsrättigheter och annat trams.

 • Anonym

  Ni som kan allt, vaför sitter ni på SvD och bitchar för? Gå ut och ändra världen!

 • Anonym

  Det finns alternativ till energisparande och ransonering. En upprustning av den klimatsmarta kärnkraften är det allra viktigaste vi kan göra för att få hållbar energi åt alla. 1 gram torium lär kunna räcka som bränsle för en modern människas hela energibehov under ett år. Och tillgångarna på torium räcker länge.

 • Anonym

   typ som att släcka ner lyset en timma då … patetiskt är bara förnamnet på det här jippot.
  Dom som går på det här gör det bara för att döva sitt dåliga samvete, så att dom kan köra på som vanligt i 364 dagar … tråkigt men sannt …

 • Anonym

  Klockan börjar bli mycket. Surfar ut på svenskan en stund. Vet inte riktigt varför. Fångas av en artikel om Earth Hour. Vet inte varför. Och där är dom igen. Ångrar mig lite. Men jag kollade kommentarerna. Vad är det för tonart? Känner igen den. Högstadieelever. Som på jobbet. Men jag känner dom inte. Känner inte deras föräldrar. Fjortisar. Varför låter dom så. Kommentarerna. Liksom storvulna. Liksom små.

 • Anonym

  Lägg ner pipan. Kom ner på jorden ett tag.

 • kalle eriksson

  - Släck ljuset annars är du motbjudande miljöfientlig, säger den korrekte. Den korrekte anser samtidigt att det är var mans självklara rättighet kunna ta flyget på solsemester minst en gång per år. 

 • anders

  Jag tänder alla lampor och kör på bara elvärme.

 • Anonym

  Du har inte funderat på att istället faktiskt läsa lite om varför den samlade seriösa forskarkåren med vetenskapliga metoder faktiskt kommit fram till att vi bör ta klimatförändringarna på allvar? Jobbigt att tänka på orsakerna, kanske?

 • Jack Danston

  Jag skulle gärna tända varenda lampjävel i hela huset bara för och visa hur
  lite jag bryr mig om Earth Hour. Men eftersom jag behöver alla dessa korvören
  till det skenande bensinpriset så avstår jag nog. Och vilka kan jag då tacka för
  det tro? Det spelar ju fan ingen roll om man röstar grönt,rött eller blått. Lik
  förbannat så kommer min plånbok inte och bli varken fetare eller grönare.
  Synd att bilen inte går på vakuumenergi. Min plånbok har nämligen gott om det. 

 • Anonym

  För de flesta tar det väl cirka tre sekunder att inse det, men okej: Om man tror att Earth Hour handlar om att ”spara el” har man nog helt missat budskapet. Om man missat den enkla ekvationen tar det väl max ytterligare en minut att söka fram svaret på nätet. Betydligt kortare tid än det tog för dig att skriva ditt inlägg, gissar jag. Men vi funkar ju alla lite olika.

 • Pingback: Vilka partiledare släcker lamporna? | nyheternadirekt

 • Pingback: Vilka partiledare släcker lamporna? | nyheternadirekt

 • http://www.google.com john olsson

  Har i USA har jag inte hort/sett nagonting om Earth Hour. Haller nog med Goran Hagglund da han sager ”Det är inte med välmenta symbolhandlingar vi löser miljö- och energifrågorna”.

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Ett löjligt symboliskt elektroniskt flipperspel och fyrverkeriet som tar revenge på nyårsafton.
  Politisk Analys: 0+0=0

  Världs Olympiaden kunde dock använda denna teknik via satellite TV  istället för stafetten med sportdårar som springer på gatorna, som mestadels leder till politisk tumult eller osämja.

  Samla ihop alla bilar på jorden och klistra dem tillsammans och gör en pyramid av dem ända upp till månen.

 • Anonym

  Kärnkraftverken går i alla fall. Skulle vi ha timdebitering på elmätaren så skulle elen under denna timme vara fantastiskt billig. Det är just under denna timme man egentligen borde dra igång precis allt man kan. Tvättmaskin, diskmaskin, dammsugaren, börja borra spontana hål, ladda allt som kan laddas. Tyvärr är det så med el att det är svårt att lagra, skulle fler förstå det skulle vi kanske slippa sådana här löjliga jävliga tillställningar.

  Fram för mer riktig svensk kärnkraft med uran från Jämtland som vi kan köra våra elbilar på. Så inte en jävla spänn hamnar hos de där oljeskurkaraberna. Då kan de sitta där i sin jävla öken och oja sig över hur förbannat förträfflig deras koran är.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000009957071 Lennart Ärlemalm

  Larvigt att bara släcka lampan som vi hemma gör hos oss. Numera drar våra ministrar helt ur sladden från kontakten och går hem. Nästa har anmält sig frivilligt till den rakkön. Fler kommer säkert. Roligt tilltag!

 • Anonym

  Stäng ner kraftverken och lagstifta istället. Det är vi ju bra på.

 • bitsdu

  Stäng ner kraftverken ?

 • bitsdu

  Som sagt, klockan börjar bli mycket, gå och lägg dig, go’natt ;)

 • Anonym

  ”My mind rebels at stagnation” (Conan Doyle)

 • bitsdu

  Nu svamlar du faktiskt, evolutions-teorin är knappast bevisad.

 • http://www.facebook.com/people/Jerry-Johansson/100000535326219 Jerry Johansson

  Haha, ska Sjöstedt och Fridolin sitta hemma i mörkret och känna att de gör någon slags skillnad, det blir inte mer löjligt än så.

 • Ulf Carlson

  Förstår i sig att Herrn inte lever något särskilt trevligt och stundom lite pulshöjande liv – låt mig bjuda på en tur i min Audi A8 i vilken Herrn kan njuta av när de 350 tubromatade dieselhästkrafterna skjuter fart på dryga 2 ton…100Km/h nås efter cirka 7 sekunder….under färden kan Regeringsformen och skatter avhandlas..bilen betingar ett pris om cirka 2.300.000 Sek i bruttolön…:)

 • Christer Larsson

  Och här i stan kastar sig alla i sina bilar och kör upp på stans högsta punkt och tittar på spektaklet!

 • Anonym

  Du har rätt. Hörde på radion att tillgångarna med den ny kärnkraftstekniken kan räcka ca 1000 år utan att behöva bryta nytt. Då bör ju mänskligheten kommit på ny sätt att värma sig på.
  Men tyvärr hör man väldigt lite om denna teknik.
  Mvh
  Anders

 • Anonym

  Deras energipolitik går ut på att vi skall ha det mörkt så det är klart att de måste delta.

 • Anonym

  Själv komer jag att tänds en lampa för välfärd och miljö och hoppas att dnart alla på vår planet får tillgång till välgörande billig energi. Det skapar bra miljö och ger människan ett bättre liv.

 • Anonym

  Kul, den moderna domedagssekten (växthuseffekten) har börjat skaffa sig högtidsdagar. Den är snart en komplett religion. Undrar när de skaffaren formell påve?

 • Anonym

   Den samlade ”seriösa” forskarkåren som du avser är väl numera helt misskrediterad av hockeysticktricket, climategate , fakegate samt av att fakta inte stödjer deras playstationmodeller. (Tillhör du kanske The Voluntary Human Extinction Movement, http://www.vhemt.org/ ) ?

 • Anonym

  Jimmie är klockren, alla vet innerst inne att svensk kärnkraft inte kommer stängas ner. Det kommer byggas nya alternativt ersätta gamla. Vi har redan nu höga energipriser och vill vi ha någon basindustri kvar i Sverige måste kärnkraften bestå.

 • Anonym

  Tänker inte släcka ner under denna timme, mer än vanligt. Sparar ändå så det både räcker o blir över, varje dag.
  Lever nästa i mörker under denna årstid. Elpriserna är vidriga, och pensionen låg.

 • Anonym

  ”Det gör mån när musen pinkar i havet, åtminstone för musen”
  Sa min farfar

 • Ulf Carlson

  Det kan Du ge Dej på – alla lampor och alla tekniska prylar – bergvärmens elpatron ska gå på full kanon – varmvattnet flöda ur varje kran!
  Förbannade Trams!

 • Anonym

  Gör  timmen till en manisfestation mot Agenda 21. Låt allt vara tänt som brukar vara tänt. Låt det
  även bli en manifestation mot orättvisa avgifter och skatter inom
  energiområdet. Låt det bli till en protest mot zonindelning (elsegregation)   och
  orättvisa bidrag till intressenter inom ”grön” energi. Man har stulit våra nät,
  man låter oss betala dem gång på gång igen, man stulit vårt kraftverk Barsebäck
  som betalats med surt förvärvade skattepengar.  Visa oss pengarna. Vart tog dom vägen. Vi
  behöver dem nu. Vi vill ha billigare drivmedel. Vi vill ha en politik som inte
  bestraffar utveckling. Vi vill inte tillhöra ett avvecklingsland . Vi vill vara
  ett utvecklingsland. Det är roligare och lättare. Avvecklingsländerna UK,Spanien,Portugal,
  Grekland, Italien är exempel som förskräcker. Dags att sätta ned fötterna !  Nu!

 • Anonym

   Det är inte elpriserna i sig som är vidriga , det är politikernas klåfingrighet med energiskatt, elcertifikat samt moms på rasket som bidrar till eländet. Förutom att du behöver betala flera gånger för det distributionsnät som du en gång varit med att betala via skatten. Avgifterna slår hårdast mot pensionärerna som har en låg fast inkomst. Där märks stölden procentuellt mest. Meningen är  att de fattigaste, som egentligen inte har råd,  skall betala till profitörerna inom, i detta fall, ”grön” energi.
  För att underlätta förståelsen för detta har man bildat en internationell ”klimatkyrka” som skall fungera som opium för folket. Protestera så mycket du kan. Tänd extra mycket den timmen !

 • Anonym

   Vad är det för fel på Al Gore?

 • Pingback: För vår jord – Earth Hour! | Feel in the Blogg

 • Anonym

  Mitt inlägg blev tydligen för mycket för SvD. När alla sedan tänder igen går det åt mer än dubbla energin mot vad de sparat.

 • Ulf Carlson

  Håller med Dig! Pajaskonster! Och förresten – vad vad det för idiot som uppfann bilen? Vad har den betytt? Måste ha varit en knäpp jäkel! Bort med all kärnkraft också! Och alla forsila bränslen!
  Sen kan vi sätta oss på varsin cykel och lugnt vänta på att alla klimatförändringar ska upphöra!
  Satans flummare!

 • Anonym

  Förra året gick det knappt att mäta att det släcktes. Dessutom är Sveriges elproduktion tämligen klimatneutral.
  Det hela är alltså en tom symbolisk handling!

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Men den behöver förnyas nu, inte när kraftverken är fallfärdiga och det blir akut som i England

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Al Gores utbildning är väl på det teologiska området. Något som syns rätt bra om man jämför honom och hans budskap med andra amerikanska TV-predikanter

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Stämmer inte med medias visioner om hur vi ska uppfatta samhället att det inte finns några energibrister och problem. Vi har en markant övervikt av rödgröna sympatisörer bland journalisterna och det märks i vilka nyheter som rapporteras och hur händelser och fakta presenteras. Alltid negativa nyheter om kärnkraft och alltid ord med negativ värdeladdning osv. Protester mot vindkraft förbigås snabbt om dom ens tas upp

 • Pingback: Earth Hour 2012 | | HermansroHermansro

 • Anonym

  Ja, jag vet att det är alla avgifter skatter momser och fan o hans moster som gör det så dyrt.
  Tänker inte släcka ner idag. Tvärtom, som en demonstration.
  Denna ”gröna” enerigi kan de ta o stoppa upp någonstans
  usch jag är så arg på detta förfarande.
  Förlåt mitt språk. Klimatkyrka? Är det meningen att de vill man som ett offerlam ska gå dit o be? Kan lika gärna gå in i en moské, gör samma nytta. Man blir bara arg o frustrerad.
  Tyvärr för deras skull, går jag inte på deras struntprat.
  ps. ett helvete att vara pensionär idag. Har bara varit det ett år. Men det räcker

 • Anonym

  Vilka språk mer än svenska delas denna uppmaning ut på?

 • Ulf Carlson

  Håller på Dig! Undrar vilka som är värst – Rödvänstern eller Grönvänstern?
  Hela detta är Trams! varför inte plocka bort alla bilar? Undrar vad det var för idiot som kom på bilen – den har väl inte betytt något för någon någonsin! Bort med alla forsila bränslen också – Kärnkraften med!
  Sen kan vi alla cykla runt och hoppas att alla klimatförändringar löser sig – Amen!

 • Ulf Carlson

  Å inte ta bilen till Julotta! Amen!

 • Anonym

  Åkesson är som vanligt den enda som kommer med någorlunda konkreta förslag.

 • Pingback: Från mörkret stiga vi mot ljuset « No size fits all

 • Anonym

  Varför inte släcka ljuset en timme? Kan vara skönt vila ögonen istället för som vanligt stirra på en alltför ljus teve- eller framförallt dataskärm. I framtiden behövs mängder av ögonläkare just pga av allt stirrande på ljusa, alltför ljusa skärmar. Tjusigt tycker jag att en hel värld släcker ljuset! Waooo

 • http://twitter.com/kleantes Kenneth M Nyman

  Jag gick förbi ett hamburgerhak tillhörande en känd kedja här i staden. Det satt visst någon lapp där det stod att de skulle släcka ner delar av restaurangen i samband med Earth Hour. Jag kunde inte låta bli att känna mig provocerad. Släcka ner en del? Med andra ord, det får inte innebär några verkliga kostnader för restaurangen… Det hade varit en annan sak om de hade sagt till kunderna: ”Ni kan få äta en kall hamburgare, så sparar i på energin och kan manifestera för klimatet”. Eller ännu hellre: att potentiella kunder bestämmer sig för att skippa hamburgaren, stanna hemma och äta en knäckebrödsmacka istället och skänka de insparade pengarna till någon välgörenhetsorganisation som kan utföra lite konkret nytta här i världen. Det hade varit värt respekt!

 • Anonym

  Instämmer! Prov utan värde! Stockholm ser likadant ut nu som en vanlig kväll utom att Globen inte syns, men pengarna för den enorma summa insparad el skänker de säkert till Läkare Utan Gränser! Eller?

 • http://twitter.com/kleantes Kenneth M Nyman

  Iställer för att delta i ”Earth Hour”, deltar jag i ”Bright Hour”. Vi manifesterar för ungefär samma sak som Earth Hour-gänget. Vi vill uppmärksamma klimatförändringarna, och vi vill att vi tar gemensamt ansvar för klimatet genom att minska skadliga utsläpp och att satsa på miljövänlig teknik. Fast vi protesterar på ett lite annat sätt: Istället för att släcka ner, så tänder vi upp. Jag har tänt alla lampor i min lägenhet. Genom att lysa upp så mycket som möjligt vill vi slå ett slag för Sveriges miljövänliga elproduktion. Vi vill visa på att man kan förena teknik och civilisation med miljömedvetenhet. 

  Vi hoppas på förståelse från Earth Hour-gängets sida. Vi har ju i mångt och mycket samma mål, det är bara medlen som skiljer. Det viktigaste måste ju vara det vi manifesterar för (klimatet), inte på vilket sätt vi manifesterar? Eller?

 • http://twitter.com/kleantes Kenneth M Nyman

  Du har förstås en poäng. Det skall bli skönt om några minuter då min Bright Hour är över. Det blir lite väl ljust när alla lamporna är påslagna. Men lite måste man offra i kampen för en god sak. 

 • http://twitter.com/kleantes Kenneth M Nyman

  Jag har faktiskt sett oroväckande tendenser på folk som inte riktigt verkar veta vad det är som Earth Hour är en manifestation för. Jag har sett meddelanden av typ: ”nu skall vi släcka ljuset för att spara på energin”. Men Earth Hour handlar väl (eller handlade, i alla fall) om att manifestera för klimatet, inte om energiförbrukning (svensk el kommer ju till allra största delen från energikällor som har mycket ringa klimatinverkan). 

  Det är oroväckande om Earth Hour slagit igenom så pass väl som varumärke eller identitetsmarkör för vissa grupper, att folk glömmer vad det är man manifesterar för.

 • jan.josefsson

  Jag tror de facto inte att vi behöver Earth Hour eller Världsnaturfonden – organisationen är i vilket fall lika girig som resten som bara tänker på pengar – det viktiga är att verkligen förändra världen mer handgripligt och sluta tjafsa!

 • jan.josefsson

  En sak bör också påpekas: Världsnaturfonden, FN och en rad andra världsliga organisationer har knappast gjort något för mänskligheten – så lägg ned det hela i stället.

 • Anonym

  I praktiken bränns nattetid samma mängd kol jorden runt oavsett om glödlampor är av eller på, givet hur kolkraftverk fungerar.
  http://freedomlightbulb.blogspot.com/p/deception-behind-banning-light-bulbs.html#coal
  Som syns, med referenser, är det bara ett av alla de felaktiga argumenten bakom att förbjuda vanliga billiga glödlampor.

 • Anonym

  Heder åt Hägglund som är inriktad på att göra något som har effekt i stället för att ägna sig åt plakatpolitik och slå sig för bröstet!

 • Anonym

  plakatpolitik…bra ord!

 • Anonym

  Bara tänker på pengar är rätt
  – gäller också hur FN samarbetar med Philips och Osram for att få alla u-länder att byta lampor 2012, ”en.lighten” programmet:
  http://dunday.com/2012/02/philips-osram-and-un-how-we-will.html
  med stor profit for Philips och Osram och dessutom med tveksamma besparingar, enligt tidigare länk

 • Pingback: Earth Hour – meningslöst jippo som kan bli nyttigt « Vrakgods & Strandfynd

 • Anonym

   Det är mest okunnigt folk som journalister och politiker som ställer upp på detta trams. Tack och lov har de flesta av oss insett att detta bara ett påhitt av en suspekt organisation som säger sig arbeta för miljön.

 • http://jwayne123.myopenid.com/ earth hour är hyckleri

  Ja, jag är på allvar oroad över om våran befolkning tänker lika djupt och insiktsfullt vid omröstningar och val. Det verkar på många som att de bara läser tidningsrubrikerna och agerar utifrån dem istället för att faktiskt läsa igenom vad manifestet innebär. Efter kärnkraftsomröstningens resultat är jag dock inte förvånad över nånting…

 • Anonym

  Som flygvapenutbildad pilot på 1950-talet är jag inte det minsta imponerad av ”UIlf Carlsson” eller någon ”Svenssson” med potensproblem, som leker Schumacher på allmän väg. Lågflygning några meter över havet eller några 10-tal meter över trädtopparna i 900 km/tim. slår Carlssons fortkörning med råge. F.övr. lär Carlsson vara körkorslös vid det här laget, vilket gläder alla oss som sett skolbarn dödas vid någon busshållplats… 

 • Ulf Carlson

  ”flygvapenutbildad pilot på 1950 talet” – torde ha varit en tomtunna i Tunnan.
  Själv provflög jag en Suchoj Su-27 för 4 år sedan – på egen bekostnad – gick betydligt fortare än 900 km/h…..
  Å körkortet finns kvar – dock inte flygcertet – då en mindre infarkt lämnade detta åter.
  F ö bör Herrn vårda sitt språk – såvida Herrn inte är dement – då bör Han helt avstå dessa aktiviteter – demens utgör inte laga grund för påföljdseftergift.

 • Anonym

  Konstaterade just nu när jag läste om earth hour att jag förmodligen satt i bastun just då, mycket skönt var det!

  Om man nu ska vrida av strömmen för att stötta något så borde folk göra det när det är som kallast i Sverige!

 • Anonym

  Oj vilken omogen kommentar som du med
  flera kommer med. Tycker ni att man ska skjuta ihjäl alla djur och bränna
  upp all kol och olja bara för skojs skull. De flesta normalbegåvade
  vet att jorden inte är oändlig och om man vill att fler ska
  överleva måste vi leva med naturen. Du och några andra anser att
  man ska slösa så att miniskor istället dör av att de inte ens kan
  odla sin mat, snacka om att vara egoist väx upp.

 • Anonym

  Oj vilken ström av omogen kommentar
  som skrivits här. Många tycks tro att man även kan äta uran eller
  att man odlar potatis, pasta och pizza i kärnkraftverk. Det behövs
  faktiskt jordbruksmark för det och det gäller att vi använder
  markresurser på rätt sätt och inte bara förgiftar allt.

 • jan.josefsson

  Earth Hour handlar om en manifestation för att uppmärksamma klimatförändringarna. Något som ju i grunden är en idioti eftersom det inte är människans fel som många tror, utan de största nedsmutsarna som finns är vulkanutbrott och enorma skogsbränder som orsakar försämring av atmosfären. Människan tycks bara gilla att utse sig själv till syndabock, exakt samma mentalitet som de kristna har med sin Jesus som lät sig spikas fast på ett kors för att offra sig själv – så meningslöst! Kom också ihåg att en holländsk/tysk prins som var med och grundade WWF på 1960-talet var både nazist och med i SS. Något som var definitivt en större fara för mänskligheten som sagt var… Alla problem av idag beror på girighet och jakten på pengar och snöd vinning!

 • Anonym

  Om det är som du säger att det är
  naturliga klimatförändringar som leder till ändrat klimat är det
  väl ännu viktigare att vi försöker värna om vår miljö. Så att
  vi kan producera mat så att vi kan överleva?

 • Anonym

  Intressant att inga erkända studier tyder på det du menar. Tvärtom syns en märklig korrelation mellan förbränning av fossila bränslen och tunga industrier med halterna klimatgaser i atmosfären. Dessutom har försök i laboratorier visat att en långsam uppvärmning är den enda troliga följden av till exempel 500 ppm högre CO2 i atmosfären.

  Typiskt att antalet naturliga vulkanutbrott och skogsbränder ökat så markant de senaste hundra året att de förstör mätningarna, som annars så klart hade visat att våra industrier, flygplan och bilar i själva verket är miljövänliga och inte släpper ut gifter och tunga gaser.

  Ditt inlägg är snarare det största tecken på människans girighet och egoism, dessutom försöker du rättfärdiga den med påhittad fakta.

  Men för att möta dina påhitt med siffror; Eyjafjallajoekull-utbrottet släppte ut cirka 150,000 ton koldioxid. Mycket? Ja, men det sparades cirka 206,465 tusen ton utsläppt koldioxid eftersom utbrottet stoppade flygtrafiken i stora delar av Europa i någon vecka, enligt branschens egna siffror.

 • Anonym

  Tror verkligen någon människa att inte jordklotet försämras globalt miljömässigt om allt mer av ytan täcks med byggnader framför skog? Begriper dessa människor inte vad skog gör för vår planet som helhet?
  Tror dessa att lite sedumtak ska kunna kompensera? Är de så dumma? Allt handlar inte ens om koldioxid utan vattnet likaså. Stora skogsarealer renar både luft SOM vatten.

 • Pingback: Vegetarisk och nedsläckt, självklart. | Senapify – Caroline Jensen

 • Pingback: Para Ma

 • Pingback: window cleaning in sw9

 • Pingback: Anti-Aging

 • Pingback: Mauritius Villas

 • Pingback: free online coaching

 • Pingback: luisa via roma

 • Pingback: custom home builders utah

 • Pingback: binary options trading

 • Pingback: photo prints

 • Pingback: exercise equipment

 • Pingback: Yumthang Valley

 • Pingback: Location Bungalow Ile Maurice

 • Pingback: pregnancy after miscarriage

 • Pingback: Joey Kennis

 • Pingback: Louer Ile Maurice

 • Pingback: social bookmark

 • Pingback: offers in Thessaloniki

 • Pingback: best personal loans

 • Pingback: Registry Cleaner Comparison

 • Pingback: QROPS

 • Pingback: ultimate autism solution review

 • Pingback: Best Multi Level Marketing Companies

 • Pingback: Build A Downline

 • Pingback: Villas in Mauritius

 • Pingback: Escort girl Paris

 • Pingback: Love Lucia Bakery

 • Pingback: Ed Krabbenhoft

 • Pingback: www.knowyourmeme.com/users/nissanmaximaforsale

 • Pingback: used cadillac escalade

 • Pingback: direct insurance

 • Pingback: alternatives to google adsense

 • Pingback: Betting Euro 2012

 • Pingback: best exotic bud

 • Pingback: teeth grinding mouth guard

 • Pingback: realtor

 • Pingback: solar power

 • Pingback: Steven D Pinkert

 • Pingback: bahamas charter flights

 • Pingback: how to make a penis larger

 • Pingback: the most effective weight loss solution

 • Pingback: natural remedies for acne

 • Pingback: dubturbo

 • Pingback: e-cigarette reviews

 • Pingback: Location Vacances Ile Maurice

 • Pingback: payday loans provider

 • Pingback: pondless waterfall

 • Pingback: Business Valuation

 • Pingback: Cum

 • Pingback: electronic cigarette smoking

 • Pingback: Referencement Montreal

 • Pingback: ecigarette

 • Pingback: medisoft software

 • Pingback: credit monitoring

 • Pingback: personal injury lawyer

 • Pingback: free software

 • Pingback: phlebotomy training programs

 • Pingback: Kinderlieder

 • Pingback: how to grow my penis

 • Pingback: pick up lines to use on girls

 • Pingback: customer relationship management

 • Pingback: photographers in leeds

 • Pingback: Troubled Teens Schools

 • Pingback: buy wii u

 • Pingback: iphone apps

 • Pingback: colored contacts no prescription

 • Pingback: home insurance

 • Pingback: green coffee bean

 • Pingback: seniors

 • Pingback: random facts

 • Pingback: Get Instant Cash for Trying Everyday Items

 • Pingback: acai berry detox what does it do?

 • Pingback: videos chistosos

 • Pingback: how to treat cold sores

 • Pingback: wedding photography toronto

 • Pingback: HP notebook

 • Pingback: cheap nokia phones

 • Pingback: harbaremnmn

 • Pingback: Location Vacances Ile Maurice

 • Pingback: baby shoes

 • Pingback: what is hydrolyze

 • Pingback: college grant

 • Pingback: pornhub

 • Pingback: sexy jobs

 • Pingback: Buy LinkedIn Connections

 • Pingback: 24hr emergency auto repair rochester new york

 • Pingback: Pattaya Guide

 • Pingback: free traffic system

 • Pingback: Softair Shop

 • Pingback: edit mp4 videos

 • Pingback: no simply sellular complaint

 • Pingback: Que es el HCG

 • Pingback: Godby Furniture

 • Pingback: rank tracker

 • Pingback: Flight School

 • Pingback: Riverside Chiropractic

 • Pingback: hydraulic pump

 • Pingback: natural treatment for anxiety

 • Pingback: free online games for girls

 • Pingback: H Miracle

 • Pingback: local window cleaners

 • Pingback: tree surgeons Cardiff

 • Pingback: Plymouth MN townhomes

 • Pingback: czekoladowe fontanny

 • Pingback: website heatmaps

 • Pingback: starchim01

 • Pingback: Bridgeport oregon

 • Pingback: lasik financing

 • Pingback: Painting Company Atlanta

 • Pingback: drug rehab centers

 • Pingback: SEO Company Pittsburgh

 • Pingback: virtualproperties

 • Pingback: free online dating

 • Pingback: youtube.com

 • Pingback: blog on how to lose weight

 • Pingback: commission auto pilot

 • Pingback: from newbie to millionaire

 • Pingback: this site

 • Pingback: escort

 • Pingback: running clothing for women

 • Pingback: web hosting in singapore

 • Pingback: childrens toys

 • Pingback: how to get a promotion

 • Pingback: Fence Companies Jacksonville FL

 • Pingback: gravity defyer shoes coupon

 • Pingback: arvixe coupon code

 • Pingback: george friedman stratfor

 • Pingback: divorce lawyers leeds

 • Pingback: Domain host

 • Pingback: referencement naturel

 • Pingback: Sauble Beach cottage rentals

 • Pingback: Shave Better Than Waxing

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: wisdom teeth extraction

 • Pingback: name tags

 • Pingback: Credit Card Facility

 • Pingback: Donde mejorar drenaje linfatico

 • Pingback: Carpet Cleaning Knoxville Tn

 • Pingback: sizegenetics

 • Pingback: parenting

 • Pingback: new jersey party bus

 • Pingback: get keylogger

 • Pingback: www.youtube.com

 • Pingback: cell phone lookup free

 • Pingback: private investment

 • Pingback: startachim

 • Pingback: speeches for wedding

 • Pingback: make money on the internet

 • Pingback: free strategy games

 • Pingback: farm supplies

 • Pingback: dallas bmw dealer

 • Pingback: swissdent

 • Pingback: Yuvutu Like

 • Pingback: doktorarbeit

 • Pingback: business forums

 • Pingback: www.realestatevancouver2010.com

 • Pingback: free beats

 • Pingback: medical coding and billing

 • Pingback: plndr codes

 • Pingback: WordPress Freelance

 • Pingback: safe cobs

 • Pingback: Bungalow Ile Maurice

 • Pingback: pages blanches

 • Pingback: dvd ripper

 • Pingback: sbobet

 • Pingback: Implement SEO Service

 • Pingback: Family Vacation Resorts

 • Pingback: offerte keuken

 • Pingback: hosting for

 • Pingback: Denver Granite Countertops

 • Pingback: Bet365

 • Pingback: liquid raspberry ketones

 • Pingback: BBQ Side Dishes

 • Pingback: roseville pool service

 • Pingback: roseville pool service

 • Pingback: Cheap datpiff views and downloads

 • Pingback: Services traduction

 • Pingback: breast actives canada

 • Pingback: home improvement contractor

 • Pingback: breast enhancement chicago

 • Pingback: watch porn

 • Pingback: Juvederm Denver

 • Pingback: Denver Basement Finishing

 • Pingback: Interior Designers Denver

 • Pingback: losangelesdentalarts.com/dentist-culver-city

 • Pingback: increase youtube views

 • Pingback: Toothache

 • Pingback: Accident attorneys Sacramento

 • Pingback: New Balance Athletic Shoes

 • Pingback: Panasonic DMP-BDT210 Player Review

 • Pingback: free viagra

 • Pingback: Battery Charger

 • Pingback: how to win the lottery

 • Pingback: norwich escorts

 • Pingback: beste bonuser

 • Pingback: ipswich escorts

 • Pingback: vibrators

 • Pingback: creation site internet annecy

 • Pingback: personal injury lawyer

 • Pingback: cleaning service austin tx

 • Pingback: Luxary Cars in CIncinnati

 • Pingback: web traffic

 • Pingback: dating asiangirls

 • Pingback: asian singles

 • Pingback: home income

 • Pingback: Penny Auction free bids

 • Pingback: juegos para pc

 • Pingback: Free SEO Tool

 • Pingback: Accounting Help

 • Pingback: Accounting Careers

 • Pingback: united nations

 • Pingback: juegos para nokia c3

 • Pingback: juegos para nokia c3

 • Pingback: arab spring

 • Pingback: nootropic

 • Pingback: resorts in Coorg

 • Pingback: Ladegerat Autobatterie Test

 • Pingback: How To Build Muscle

 • Pingback: Sex webcam

 • Pingback: femme cougar

 • Pingback: Social Bookmark

 • Pingback: how to unlock iphone for free

 • Pingback: ibuprofen site

 • Pingback: here

 • Pingback: Ethanol Fireplace Best Price

 • Pingback: document shredding

 • Pingback: shredding services

 • Pingback: watch the avengers movie

 • Pingback: link cloaking

 • Pingback: drum kit

 • Pingback: document shredding atlanta

 • Pingback: Small Bowel

 • Pingback: TaeKwonDo

 • Pingback: Kicks

 • Pingback: binary options brokers

 • Pingback: limited tort lawyers

 • Pingback: limited tort lawyers

 • Pingback: Viagra

 • Pingback: subliminales

 • Pingback: click to call

 • Pingback: online insurance ce credits

 • Pingback: online insurance ce credits

 • Pingback: stress

 • Pingback: best animation program

 • Pingback: hotels in Port Blair

 • Pingback: crossfit website designs

 • Pingback: sell gold

 • Pingback: exercises to lose belly

 • Pingback: red hives

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: roulette systems

 • Pingback: zija

 • Pingback: tutor perth

 • Pingback: erotikchat sofortzugang

 • Pingback: spay and neuter clinic

 • Pingback: emergency repair tape

 • Pingback: Internet marketing online

 • Pingback: Internet marketing online

 • Pingback: seo nashville

 • Pingback: auto repair rochester ny

 • Pingback: Fat burning, super diets

 • Pingback: Kitchen Remodeling NY

 • Pingback: Mallorca Properties

 • Pingback: sit and sleep

 • Pingback: jailbreak new iphone

 • Pingback: iphone jailbreak 4.0

 • Pingback: jailbreak iphone 4.0.1

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: paintball

 • Pingback: Affiloblueprint

 • Pingback: Affiloblueprint

 • Pingback: tamashebi

 • Pingback: more info here

 • Pingback: pallet shippment

 • Pingback: insurance quotes for your phone

 • Pingback: this site

 • Pingback: music

 • Pingback: this

 • Pingback: Awesome post! Hey, make sure you check out how I lost over 70 pounds:

 • Pingback: viagens

 • Pingback: military solar

 • Pingback: night mouth guards

 • Pingback: L5S1

 • Pingback: military solar power

 • Pingback: buy Creatine

 • Pingback: Bowtrol

 • Pingback: buy Caralluma Actives

 • Pingback: disaster

 • Pingback: food processor reviews

 • Pingback: sex kontakte

 • Pingback: jail break iphone 4

 • Pingback: homes in st george utah

 • Pingback: sex ofi ch

 • Pingback: Dermatologist

 • Pingback: Location Ile Maurice

 • Pingback: website creation

 • Pingback: where to unlock iphone 4

 • Pingback: buy iphone 4 32gb unlocked

 • Pingback: at&t iphone 4 unlock

 • Pingback: click here

 • Pingback: mild autism

 • Pingback: Joy Perfume

 • Pingback: make friends

 • Pingback: healthy living

 • Pingback: Utah Stamped Concrete

 • Pingback: Debt Settlement

 • Pingback: make friends

 • Pingback: wen hair care reviews

 • Pingback: Disney Pin Trading

 • Pingback: google mapquest

 • Pingback: PhuketCamp

 • Pingback: promo videos

 • Pingback: http://www.ieec.edu.sg/emba

 • Pingback: car loan for bad credit

 • Pingback: top ranked mba

 • Pingback: legal protection insurance

 • Pingback: legal insurance

 • Pingback: employment law

 • Pingback: seo services

 • Pingback: guaranteed car finance

 • Pingback: india jobs

 • Pingback: latest blog post

 • Pingback: my site

 • Pingback: Kyle leon

 • Pingback: kill bed bugs

 • Pingback: sterile processing technician salary

 • Pingback: king commissions

 • Pingback: check out this link

 • Pingback: getting rid of bed bugs

 • Pingback: foundation repair

 • Pingback: Citalopram

 • Pingback: foundation repair estimate

 • Pingback: drain problems

 • Pingback: sleep specialist

 • Pingback: fap turbo

 • Pingback: best trading strategy

 • Pingback: Bungalow Ile Maurice

 • Pingback: babyfoon

 • Pingback: romance

 • Pingback: Acupuncture and Chinese Medicine

 • Pingback: conservatory

 • Pingback: seo talk

 • Pingback: paranormal

 • Pingback: babyfoon

 • Pingback: Prepaid Legal Help

 • Pingback: What Are The Keys To Success

 • Pingback: buying cars after bankruptcy

 • Pingback: inspirational quotes

 • Pingback: Chiropractors

 • Pingback: currency trading

 • Pingback: USANA Training

 • Pingback: Ebook

 • Pingback: Xango Training

 • Pingback: best wordpress theme

 • Pingback: ippbx

 • Pingback: Nikken Help

 • Pingback: Scentsy Help

 • Pingback: GNLD Training

 • Pingback: Natures Sunshine Help

 • Pingback: Neways Training

 • Pingback: North Korea missile

 • Pingback: 1994 australian silver kookaburra coin

 • Pingback: custom challenge coins

 • Pingback: buy Hydroxycut

 • Pingback: Emilio Stedronsky

 • Pingback: click here

 • Pingback: Sammie Brandau

 • Pingback: unlock iphone 4

 • Pingback: pilot lawyer

 • Pingback: carillon koshi

 • Pingback: U.S. Statewise 2012 CUSTOMER and CONSUMER DATABASES @ fiverr

 • Pingback: ipad insurance

 • Pingback: more info

 • Pingback: hen party ireland

 • Pingback: the online store

 • Pingback: trading software

 • Pingback: How to make slime at home

 • Pingback: forex

 • Pingback: Jewelry auctions

 • Pingback: forex

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: dog kennel reviews

 • Pingback: online casino games

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: online casino uk

 • Pingback: Psychiatrist New York

 • Pingback: how to prevent dog from dashing out of house

 • Pingback: Hebergement ile Maurice

 • Pingback: golf carlsbad

 • Pingback: spondylitis

 • Pingback: jobs in china

 • Pingback: Business Directory

 • Pingback: driving instructors gravesend

 • Pingback: driving instructors sheerness

 • Pingback: designer handbags sale

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Angry Birds Snapback

 • Pingback: equity release schemes

 • Pingback: How to make money on the internet

 • Pingback: singapore company setup

 • Pingback: equity release plans

 • Pingback: driving schools strood

 • Pingback: driving lessons belvedere

 • Pingback: driving schools canterbury

 • Pingback: socialsupercharge.net

 • Pingback: free reverse phone

 • Pingback: Click Here

 • Pingback: Carvery Vouchers

 • Pingback: obituary templates

 • Pingback: sympathy messages for loss of father

 • Pingback: read more

 • Pingback: sprzedaży B2B

 • Pingback: sealife underwater camera review

 • Pingback: Porno

 • Pingback: more info

 • Pingback: best mattress for kids

 • Pingback: this website

 • Pingback: cuisine amenagee

 • Pingback: indoor air quality testing

 • Pingback: Montreal Spa

 • Pingback: equity release

 • Pingback: Forex indicator

 • Pingback: symptoms of low vitamin d

 • Pingback: ViralURL Solo ads

 • Pingback: plumbing contractors springfield ma

 • Pingback: 3HrSalesPower

 • Pingback: zija

 • Pingback: how to go to sleep

 • Pingback: jailbreak for iphone

 • Pingback: secure shredding services houston

 • Pingback: free reverse phone

 • Pingback: plumbing

 • Pingback: dating site tips for men

 • Pingback: how to unlock a jailbroken iphone 3g

 • Pingback: Genius Chargers

 • Pingback: Orlando Limos

 • Pingback: silicone tape

 • Pingback: www.reviewsonhairremoval.com

 • Pingback: internet marketing

 • Pingback: internet marketing tips

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: salvage car online auction

 • Pingback: Diary of a White Indian Housewife

 • Pingback: high temperature silicone tape

 • Pingback: link

 • Pingback: Mauritius Holiday Rentals

 • Pingback: big ass booty

 • Pingback: fast fire sites

 • Pingback: payday loan

 • Pingback: structured settlement florida

 • Pingback: where to buy qnexa

 • Pingback: www.carrettophoto.com

 • Pingback: structured settlements

 • Pingback: view

 • Pingback: hair stylists 76106

 • Pingback: Luxus

 • Pingback: check it out

 • Pingback: plumbing help

 • Pingback: drain problems

 • Pingback: Home Made Energy

 • Pingback: landscaping

 • Pingback: interlocking

 • Pingback: Internet Marketing Training

 • Pingback: man hair removal cream

 • Pingback: singing party characters

 • Pingback: invernet

 • Pingback: promoting your website

 • Pingback: Location Ile Maurice

 • Pingback: Kik Munich

 • Pingback: What is LGBT

 • Pingback: medycyna naturalna krakow

 • Pingback: psychoterapeuta krakow

 • Pingback: psychoterapeuta krakow

 • Pingback: magic submitter

 • Pingback: new homes salt lake

 • Pingback: Facebook fails

 • Pingback: get edu backlinks

 • Pingback: buy edu backlinks

 • Pingback: herpes treatment

 • Pingback: home assembly jobs with no fees

 • Pingback: Novoline

 • Pingback: Get Out More

 • Pingback: st petersburg russia attractions

 • Pingback: UK car rental

 • Pingback: car hire worldwide

 • Pingback: Laser Hair Removal Austin

 • Pingback: Offline Lead Pipeline

 • Pingback: russia tourist attractions

 • Pingback: ps vita review

 • Pingback: Home Website Builder 2.0

 • Pingback: Offline Lead Pipeline

 • Pingback: jailbreak ipad 2 3g

 • Pingback: ipad 2 4.3 jailbreak

 • Pingback: ipad 3g features

 • Pingback: generate free mlm leads

 • Pingback: where to find an ipad 2

 • Pingback: green coffee bean extract side effects

 • Pingback: monster guitar cable

 • Pingback: best guitar cable

 • Pingback: toddler belt

 • Pingback: positive quotes

 • Pingback: HCG Injections

 • Pingback: russia travel guide

 • Pingback: guides in st petersburg russia

 • Pingback: tulkosana

 • Pingback: hcg liquid drops

 • Pingback: lower-back pain

 • Pingback: anger management Oklahoma

 • Pingback: clinical hypnosis

 • Pingback: indy hypnosis

 • Pingback: ppi

 • Pingback: ppi

 • Pingback: cholesterinwerte senken

 • Pingback: hausstaubmilbenallergie

 • Pingback: hausstaubmilben allergie

 • Pingback: UK Sex Toys

 • Pingback: bestseller

 • Pingback: document shredding austin

 • Pingback: nassau bathrooms

 • Pingback: click here

 • Pingback: math tutor nyc

 • Pingback: nyc tutors

 • Pingback: Custom Lapel Pins

 • Pingback: 6v Battery Chargers

 • Pingback: plastic surgery houston

 • Pingback: san bernardino bail bonds

 • Pingback: DeLonghi GM6000 Gelato Maker Review

 • Pingback: Crimes Against Fathers

 • Pingback: cheap gift cards

 • Pingback: outdoor tv cover

 • Pingback: slimming news

 • Pingback: weight loss

 • Pingback: bankruptcy credit

 • Pingback: cheap propecia

 • Pingback: generic propecia

 • Pingback: locker stuff

 • Pingback: http://www.360mm.ca/

 • Pingback: untethered ipad 2 jailbreak

 • Pingback: http://www.360mm.ca/

 • Pingback: comment jailbreak ipad 2

 • Pingback: click

 • Pingback: pizzafeest

 • Pingback: http://www.spiritualcity.org/

 • Pingback: Location Vacances Ile Maurice

 • Pingback: 7Red

 • Pingback: Alta White Teeth Whitening

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: expired domains

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: new york dresses

 • Pingback: expired domains

 • Pingback: london insolvency

 • Pingback: trace cell lookup

 • Pingback: contact us for house painting

 • Pingback: tire pressure monitor

 • Pingback: miami hotels fishing

 • Pingback: Portal Berita Indonesia Update

 • Pingback: How water pumps work

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: malaysia web hosting

 • Pingback: phentermine

 • Pingback: home improvement

 • Pingback: phentermine side effects

 • Pingback: home improvement

 • Pingback: web hosting

 • Pingback: used copiers austin

 • Pingback: used copiers austin

 • Pingback: stress relief product

 • Pingback: washington divorce service

 • Pingback: personal training

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: środki czyszczące

 • Pingback: calm down for cats

 • Pingback: Check out this article

 • Pingback: the new RSG5UUMH from Samsung

 • Pingback: more information on the RSA1WTMH refrigerator

 • Pingback: unlocked iphone canada

 • Pingback: buy unlocked iphone online

 • Pingback: ebay unlocked iphone

 • Pingback: unlock for iphone 4.1

 • Pingback: capsiplex review

 • Pingback: can you cure eczema

 • Pingback: eczema treatments that work

 • Pingback: lawyers review

 • Pingback: London Secondary Glazing

 • Pingback: Pelling hotels

 • Pingback: portland dui lawyer

 • Pingback: hotels in Wayanad

 • Pingback: Triphala

 • Pingback: Triphala dawkowanie

 • Pingback: polishop oportunidade

 • Pingback: polishop oportunidade

 • Pingback: fairy tail anime

 • Pingback: cyber12 anime

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: movie

 • Pingback: shock collar

 • Pingback: cat house

 • Pingback: katalog stron

 • Pingback: modular homes promotion in WI

 • Pingback: Visit This Link

 • Pingback: modular homes Wisconsin

 • Pingback: using bamboo sticks for crafts

 • Pingback: Glasswasher

 • Pingback: Glasswasher

 • Pingback: foil baking liners for cupcakes

 • Pingback: steel mesh sheets

 • Pingback: hacks for battlefield 3

 • Pingback: solar panel installation leeds

 • Pingback: grants

 • Pingback: PES Erase

 • Pingback: Worcester Bosch boilers leeds

 • Pingback: farm insurance

 • Pingback: free hard drive recovery

 • Pingback: customer relationship management

 • Pingback: bail bonds in riverside

 • Pingback: free squeeze page software

 • Pingback: 4G MIFI

 • Pingback: columbine cactus

 • Pingback: fix my pc

 • Pingback: need for speed on computer

 • Pingback: free software to speed up pc

 • Pingback: how to unlock iphones

 • Pingback: clean up pc free

 • Pingback: official iphone unlock

 • Pingback: Los Angeles Granite

 • Pingback: dev team unlock iphone 4

 • Pingback: binary options trading scams

 • Pingback: early pregnancy

 • Pingback: cash for junk cars atlanta

 • Pingback: what is money laundering

 • Pingback: getting pregnant

 • Pingback: Lethbridge Real Estate

 • Pingback: Free Reverse phone lookup

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: rolex replica watches

 • Pingback: wholesale jordans

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: weight loss

 • Pingback: web hosting fulton mo

 • Pingback: cheap backlinks

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: find a freaking job

 • Pingback: seville

 • Pingback: bar freezers

 • Pingback: walk in coolers

 • Pingback: Los Angeles Pool Services

 • Pingback: job english

 • Pingback: paving joint mortar

 • Pingback: Paintball Nottingham

 • Pingback: sharp copiers

 • Pingback: Miami printing

 • Pingback: CNA salary

 • Pingback: Commercial mailboxes

 • Pingback: Mailbox

 • Pingback: new music

 • Pingback: actos lawsuits

 • Pingback: Mailbox

 • Pingback: CBU mailboxes

 • Pingback: data recovery

 • Pingback: Honolulu Divorce Lawyers

 • Pingback: social security benefits application

 • Pingback: head on collision

 • Pingback: SEO Expert

 • Pingback: website

 • Pingback: furminator

 • Pingback: hard drive recovery

 • Pingback: clearpores product

 • Pingback: diety

 • Anonym

  Fanboys överallt på SvD… Ska ni inte rensa upp lite bland era ”journalister” snart? Tills dess likställer jag trovärdigheten i er tidning med den gamla kultingen en-ding-ding-värld.

 • peter ljungberg

  Redan 15:e September? 
  Det är väl inte möjligt, någon frukföretagsanställd har ju ännu inte glömt en hemlig aj-fåne-prototyp i en bar i Californien ännu.

  Sedan Nokia gick Windows kan man ju inte köpa dem heller, Android är enda lösningen!

 • Anonym

   Så synd, hur ska då dagens iPhoneägare kunna uppgradera – ty till leda har vi under år fått höra att telefoner med större skärm än 3,5″ är för stort för deras händer.

 • http://estenlund.se/ Samuel Estenlund

  Snälla, sluta kalla den för Iphone 5. Det är det enda man vet att den inte kommer heta!

 • Anonym

  Jag tror jag gör i byxorna av upphetsning över denna nyhet….

 • Anonym

  Jag är glad att jag köpte Galaxy S3 istället för iPhone 5. Har haft iPhones innan men när jag började använda min nya Samsung så sa jag till mig själv ”aldrig mer iPhone!”

 • Anonym

  Gillar du iPhone? Köp Samsung! Enligt Apple är Samsungs mobiler mer eller mindre identiska deras… fast med större skärm och bättre prestanda till ett lägre pris.

 • Ali Babar

  Spelar roll. Ifall den inte heter iFåne (i Sverige) kommer alla kalla den iPhone 5 ändå.

 • Anonym

  Android är ju bara sämst dock…

 • Anonym

   Verkligen! Snabbt, enkelt, anpassningsbart nästan till oändligheten, vem vill ha ett UI som ser ut som det man vill ha i sina drömmar liksom!

 • visselpipa – 휘파람

  Bröd och skådespel och indoktrinering i Dårlänge – idealismens priviligierade hemort.

 • http://www.facebook.com/people/Kristofer-Lines/660815422 Kristofer Lines

  Nåja, det finns många artiklar på TIMEs hemsida som går att läsa utan att lösa någon prenumeration. Så att det är en ”kraftig betalvägg” känns en smula överdrivet.

 • Allfons Mållgan

  Farväl till SvD 1884-2012
   

 • Anonym

  Neuraths korståg mot bankerna börjar anta löjeväckande proportioner. När ska hon inse att ”dammen är utfiskad”? 

 • Anonym

  Du menar att: ”man kan ändå inte förändra bankmonopolet, så det är ingen idé att bry sig – de gör ändå som de vill” ?

 • http://vicxtorsprestige.wordpress.com/2012/10/31/telepati-nar-det-finns-smart-phones/ Victor Rangner

  Tyvärr är det, minst, lika tyst om den nya ”teknikneutrala” SVT-avgiften! Har alla svenskar verkligen gått på myten om ”Public Service”?! Är det inte dags att andra massmedia än SVT AB, SR AB, UR AB och Radiotjänst AB, inte bara oroar sig över hur SVT och P1 Ekot, tar för sig av massmedias marknad, med hjälp de genom tvång och repressalier, rånar svenska folket på? Hur vore det med en noggrann ekonomisk analys och utredning, för att ta reda på hur alla dessa pengar från SVT-licensbetalarna, ska gagna Sveriges befolkning på kort och lång sikt?

  http://www.skrivunder.com/svt-avgiften_ar_ovardig_en_demokratisk_stat

 • Anonym

  Om SEB vill enbart kunder med 1 mio eller mer så är det ett affärsmässigt beslut och jag förstår inte problemet?
  Det är ingen mänsklig rättighet att vara kund i SEB och det finns alternativ. Tror SEB att det är rätt inriktning så låt de prova, skiter det sig så är de ju rökta i Norge för en lång framtid! Beslutet att satsa på en viss målgrupp är inte konstigare hos SEB än när tex Audi eller BMW gör samma sak.

 • Anonym

  Ja det finns ett sätt. Höja marginalerna på utlåningssidan. De senaste åren har bankerna sett ränteintäkterna öka med 15-20% årligen på grund av att svenskarna belånat sig ohejdat. Då utlåningen stannar av kommer bankerna att kräva samma årliga höjning av ränteintäkterna som tidigare vilket kommer att driva upp räntorna.

  Trots allt snack om konkurrens, öppen marknad och fri rörlighet verkar det vara nästan omöjligt att ha en utländsk bank. Med dagens teknik finns inga verkliga hinder. Ändå förvägras vi välja bank fritt. Vi får välja, men bara på de svenska bankerna. Varför?

 • Anonym

  Som jag alltid sagt: Förstatliga bankerna, punkt slut.

 • Anonym

  Visst är det ändå litet roligt att de får tjäna pengar på att utnyttja rättigheten att trycka fler av statens pengar.
   
  Det hade varit ett högintressant experiment att snyta tillbaka den rättigheten. Skatterna hade nog kunnat sänkas en hel del!

 • Anonym

  Jag har all mina pengar i Bank of China.
  Det känns tryggt. Vet inet riktigt hur de får verksamheten att gå ihop dock. Hög bemanningstäthet god service och inget jäkt. Man sitter på sin stol framför luckan när man betjänas. Vi VIP kunder har skön soffgrupp med TV och kaffe medan vi väntar. Vi gör våra ärenden i enskilda rum. Vi är också igenkända av bankens personal.
  Visserligen har öppethållandetiderna förändrats lite under de senate 10 åren. Numera så har de faktiskt stängt en dag i veckan. Dock har inte alla banker stängt samma dag. Skicka pengar mellan banker tar mellan  en sekund till 10 minuter beroende på mellan vilka banker. Pengar från Sverige är på kontot inom 48 timmar. Alla hanterar kontanter.

 • Anonym

  ”Att återvinna bankernas förtroende hos
  kunderna”, är en dimridå för det verkliga problemet, SYSTEMFELET.

  Pengar skapas i ett system för
  banker som obegränsad mängd ”fiat pengar”, Kostnaden i form av ränta betalas
  i ett annat system för Näringsliv, med begränsad mängd ”BNP pengar”

  För knappt 30 år, avskaffades Glass-Steagall-lagen.
  I Sverige genom ”Novemberrevolutionen” av Riksbanken.

  Före det gällde två banksystem:
  ”commercial banks”, samt finansbolag ”investment banks” och
  det fungerade bra, men tyvärr utan större glamor för ägare och bankdirektörer.
  Nu efter många år med exponentiellt växande räntor kommer skattebetalarna att
  få betala hur länge som helst om inte politiker vågar ta sig an SYSTEMFELET.

  Viss hjälp att förstå finns i svensk
  video ca 3min.

  http://www.youtube.com/watch?v=fZUc-vBFfiQ

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Ekonomi betyder resursallokering, vilket alltså betyder hur resurserna fördelas, vilket till sin mening med avseende på vad IMF uttrycker innebär att det måste skapas förtroende eftersom verkligheten inte räcker som grund. Frågan blir då om det är människorna i allmänhet eller det kreditbaserade systemet för fördelning som gynnar ett fåtal, som utgör problemet.När vinstmaxmerande banker styr den ekonomi som styr politiken, så kan snart även ett mycket litet barn räkna ut vad det är för någonting som utgör problemet med att bankernas vinster växer samtidigt som allt annat blir sämre för alla andra.

 • Anonym

  ”När vinstmaxmerande banker styr den
  ekonomi som styr politiken, så kan snart även ett mycket litet barn räkna ut
  vad det är för någonting som utgör problemet med att bankernas vinster växer
  samtidigt som allt annat blir sämre för alla andra.”

  .

  ”Om fractional reserve banking och fiat
  pengar är bedrägerier måste det upptäckas av varje individ på sitt eget sätt
  och ur sitt eget perspektiv.”

  .

  Då kan man drabbas av följdfrågan: hur
  skapas pengar?

  Offra 3 minuter att se och höra Profs i
  svensk video.

  http://www.youtube.com/watch?v=fZUc-vBFfiQ

 • Anonym

  När Personal Banking numera går in för att locka in kunderna på investeringar som genererar mycket avgifter till banken och man struntar i att bemöda sig om att försöka ge god avkastning till kunden på hans
  investeringar, så är man nog inne på helt fel vägar. För 30 år sedan när jag också hade rådgivare i en bank på tre bokstäver bemödade man sig i alla fall om att kunden skulle göra en bra investering och att banken fick ersättning härför, en ömsesidig affär så att säga. Kan bara ta några exempel från nämnda bank idag: I
  dagsläget försöker man lura av mig mitt bundna sparande till förmån för att öka penningmängden på min kapitalförsäkring samt lura på mig fondsatsningar på mitt IPS-konto varvid de måste upprätta en depå till en årlig kostnad av 400 kr utöver fondavgifterna. Det har nog som sagt gått lite för långt när avgiftsinsamlingen är i främsta rummet när man ”får råd av banken”.

 • Anonym

  Som jag ser det är det bara att fortsätta tills att Svensson blir utbildade i hur det egentligen fungerar. Resultatet kan bli intressant.
   
  Att du och jag redan vet hur det fungerar gör ju att det blir litet tråkigt för oss att läsa men… det finns fler.

 • Anonym

  Ptja, vad kan man säga.. Jag sitter hos Handelsbanken som verkar vara minst horribel av storbankerna just nu men har börjat titta mig om efter mindre alternativ. JAK var ”intressant” men nu har de tyvärr svårt att konkurrera med räntenivåerna och riktigt så mycket är jag inte beredd att skjuta mig i foten.

 • http://www.facebook.com/daniel.marenaz Daniel Marenaz

  byt bank då.. http://www.rattranta.se visar dig hur man gör.

 • Anonym

  Vad händer nu då efter avslöjandet? 
  Ingen ställs till svars, allt rullar vidare? ;)
  VD spelar dum fasan eller, ännu hemskare tanke, VD lever i en skyddad verkstad (ett parallellsamhälle för de rika) och vet endast det ytterst nödvändigaste om det som pågår i verkligheten via sina informationskällor som nu tydligen brustit i sin uppgift. ;)

 • Anonym

  Genialt! Det är bra att staten säljer ut aktierna eftersom de snart blir ägare till dem igen.

 • swerco

  det finns en gammal myt i indien att man ska räddas av ryssland men det gäller väl formodligen mongolerna-stormogulen, baber? var perserna befriare eller förtryckare? parserna. påfågelstronen stor i iran. kohinoordiamanten i towern. deformerad sen albert knackade loss en bit till sina utgifter.

 • Henri Korvela

  Att ”knacka loss” en bit av en diamant går inte alls. Man måste slipa/skära om den, vilket helt skulle förändra värdebilden av de båda bitarna (till det sämre). Och det göres absolut inte av en lekman för att fixa lite snabba cash.
  Alla yttre överheter i Indien får väl betraktas som förtryckare. Och även flertalet inre överheter lika så. Stort land, många folk, alltid kände sig någon förtryckt.

 • LaHue

  Jovisst är det så med diamanter. Britterna ansåg inte att Koh-i-Noor hade sin optimala skönhet utan man lätt 1852 slipa om den från ca 186 carat till ca 105,6 carat, ett arbete som lär ha tagit 456 timmar Den som hade överinseende över det hela var Prins Albert, men han lär inte ha blivit nöjd med resultatet.

 • Sam_Vimes

  Man kan klyva en diamant dock, som gjordes med Cullinan-diamanten. Som du säger, inte ett jobb för amatörer.

 • Henri Korvela

  Absolut, men notera att Cullinan klövs längs naturliga brott i rådiamanten innan man slipade till bitarna. Därför nämnde jag slipning/skärning specifikt.
  Man måste planera kapning av råmaterialet noga.
  Jag hade inte hört talas omslipningen tidigare men det var alltså främst tanken att man bara tar bort en bit från en färdigt slipad diamant och säljer biten som helt enkelt inte stämmer.
  Det är en svår process med konsekvenser, i fallet Koh-i-noor tappade den 42% av sin vikt vid omslipningen.

 • swerco

  lik förbannat behövde albert pengar! varför gav man sig på diamanten och vart tog den lilla biten vägen-någon?

 • swerco

  man slipade alltså bort 42% som bara blev stoft eller?

 • Henri Korvela

  I brist på någon notering om annat så måste det vara så. Det verkar mindre troligt att man skulle tagit bort bitar som man sedan använt vidare utan att det nämndes. Man kan ju inte kapa en diammant hur som helst för att den ska få bästa utseende. Jag kan tänka mig att man idag med datorteknik skulle kunna göra ett bättre jobb än de gjorde mer eller mindre på känsla förr.
  Bilder på före och efter omslipning:
  http://www.kohinoordiamond.org/Kohinoor-Diamond-Photos.html

 • Henri Korvela

  Jag hittar inget som tyder på ekonomiskt trångmål, tvärtom verkar han lyckats modernisera/reformer kungahusets intäkter. Han fick visserligen mindre apanage än tidigare (prins)gemål men jag tror inte det gick någon nöd på honom.

  Som det verkar betalade han dessutom för diamantens omslipning…

 • swerco

  ja det tog 38 dagar och kostade 8000 pund-men det är nåt skumt-tror lik förbaskat man sålde en bit-kungar har alltid ont om pengar.

 • Henri Korvela

  Nu var han ju faktiskt aldrig kung. Och hans gemål var den rikaste (antagligen) och mäktigaste monarken i världen. Än idag är ju det Engelska kungahuset penningstinnt. Den enda orsaken att de inte är rikast (av kungligheter) är ju diverse oljepotentater vars fingrar sitter djupt statens portmonnä.
  Viktoria och Albert var för övrigt sett ur kunglighetssynvikel rent av medelklassiga. Deras liv blev ju också förebild för densamma.

 • swerco

  är eu:s jordbruksstöd inkomstprövat? prince charles får tydligen bidrag……mest ökänd är danska drottning anna för sitt slöseri, men även george IV var inte dålig. kanske victoria&alberts enkla stil var av nöden tvungen? anna var alltså gift med stuarten jacob I, tack vare elisabeths barnlöshet kung även av england och en fattiglapp.
  min teori är att älvsborgs lösen fanns med i kassan? nu pågår en debatt om engelska hovets apanage.

 • Henri Korvela

  Jah, omöjligt är det väl inte. Jag håller det inte för speciellt troligt dock. Det är helt enkelt väldigt svårt att slipa till en diamant och det blir ganska mycket svinn i processen. Om man tittar på fotografierna av de båda verisonerna så kan man ungefär se var det tagit bort. Problemet är just att få något användbart av det, för det måste ju också totalt förändras.

 • swerco

  ja inte blev det bättre av att dottern victoria giftes med kaiser wilhelm II?

 • swerco

  ja inte blev det bättre av att dottern victoria giftes med tyske kejsaren?
  hon lär ha kört nåt grymt med sonen (wilhelm II) och var en radikal kvinnosakskvinna…..

 • Henri Korvela

  Victorias son Edward7 levde också han ett vidlyftigt liv medan han väntade på tronen. Till den grad att folk var osäkra om han skulle klara av posten som kung, med tanke på familjens historia. Men han visade sig uppgiften mogen när han väl fick chansen.

 • swerco

  bertie hann bli 60 år och satt bara i 10 år. hans mätress (frilla) alice keppel hade på sin makes uppmaning prostituerat sig helt öppet inom sociteten och kom sent (1898) till denne edward. det är rätt komiskt, prince charles camilla är hennes barnbarnsbarn…………(svag karaktär lär synas på en vek haka och den hade han ärvt av mamma)

 • swerco

  ”inte haft en tanke på att erövra”? den s.k. bantuexpansionen norrifrån påbörjades ca 1000 fkr och var avslutad 1000 ekr. dessa folk var jordbrukare och kunde ofta smida järn, som tex mandelas xhosa som kom nordöstfrån. (mëroe i sudan var ett centrum för järnhanteringen.) holländarna flydde väl från den spanska ockupationen och ville utöva sin reformerta religion ifred-man vill då gärna tro att de var fredliga och fridsamma? och visst var kapkolonin portugisisk sedan länge. vem rundade goda hoppsudden-var det vasco da gama eller magellan eller båda?

 • bigson16

  Boer betyder väl bonde?
  Kapet var väl intressant för att kunna bunkra på resorna mellan Europa och Asien.

 • swerco

  portugiserna hittate vägen till ostindien men sen var det holländarna (kan vara att de portugisiska judarna fortsatte i holland?) som behövde kap som mellanstation. de tog ju java av portugal? britterna tog nya zeeland av holländarna däremot. portugal hade goa i indien och macao i kina kvar.

 • swerco

  formosa (den vackra ön på portugisiska) var holländarna också och stötte på. min teori är som sagt att de portugisiska judarna drog sig till holland? skeppsbyggare från genua fanns också där-del grillo….

 • Synpunktslamnaren

  ”Boer” är, precis som du säger, holländska för bonde, samma ord som tyskans ”bauer”.

 • Synpunktslamnaren

  Holländarna upptäckte Nya Zealand, därav namnet, men de försökte aldrig kolonisera landet. Så det folk som britterna tog Nya Zeeland från var väl snarare maorierna, skulle jag säga.

 • Synpunktslamnaren

  Bartolomeo Diaz rundade ”Stormarnas Udde” (senare omdöpt av den portugisiske kungen) 1488, inte 1470. Vasco da Gama rundade udden för första gångenj1497, då som befälhavare. Fernando Magellan rundade udden 1505, men han var inte befälhavare då, och på jordenruntseglatsen hade han stupat långt innan de kom till Afrika.

  Vad beträffar holländarnas eventuella fredlighet hade deras frihetskrig varit avslutat sedan Westfaliska freden 1648, dvs fred rådde med Spanien. Vad som etablerades i Kaplandet var en bunkrings- och underhållsstation för det holländska ostindiska kompaniets flottor. Vare sig holländarna i allmänhet eller det ostindiska kompaniet i synnerhet var kända för någon större fridsamhet när deras intressen var hotade, så jag har svårt att tro att de skulle bete sig annorlunda på Kap, ens innan de strider som Dick omtalar 1657.
  Varför Dick inte nämner portugiserna kan bero på att även om de handlade längs kusten, de inte etablerade fasta stationer så långt söderut, medan däremot holländarna etablerade en permanent bosättning.och sedan utvidgade den.

 • bigson16

  Har bott i NL och bor nu i D 10km från gränsen.
  Har glömt vad granne heter i NL, tror det var buer…

 • bigson16

  Det var väl holländare som byggde Wasa? Men någon annan beräknade barlasten fel.

 • bigson16

  Var det inte Zeeland?

 • Synpunktslamnaren

  Bartolomeo Diaz rundade ”Stormarnas Kap” 1488 (sedermera omdöpt av den portugisiske kungen), inte 1470. Vasco da Gama rundade udden 1497, som befälhavare för en utsänd expedition. Ferdinand Magellan rundade udden 1505, men jag tror inte att han var befälhavare för den expeditionen. På den berömda expeditionen mot väster hade han stupat innan de kom så långt som till indiska oceanen.
  Syftet med den holländska närvaron på Kap var från början att det ostindiska kompaniets skepp skulle kunna proviantera och återhämta sig, vad gäller religionsutövning ska betänkas att stationen grundades 4 år efter att freden i Münster slutligen hade avslutat kriget mellan Nederländerna och Spanien, så jag betvivlar att det hade särskilt stor betydelse. Vad gäller holländarnas allmänna fredlighet så var inte Ostindiska kompaniet känt för att lägga fingrarna emellan, för att säga det så.

 • Synpunktslamnaren

  Helt rätt, jag hade stavat fel, tack för påpekandet!

 • FredrikR3

  Var Khoikhoi ett bantufolk? Och varför får man inte skriva hottentott? Festligt namn!

 • swerco

  en del bantus verkar vara rätt blekhyade? centrum för expansionen ser ut att vara nuvarande ghana – det gamla ashantiriket – guldkusten, som handlade med guld och kryddor – paradisfrön (kardemumma) och det gick karavanleder upp till medelhavet. kofi annan är från ghana tex. hottentott är väl ett slarvigt uttal av khoekhoen på nama? namibia är deras huvudland numera och ca 250.000 talar nama som är det officiella språket.

 • bigson16

  Advent (lateinisch adventus ‚Ankunft‘), eigentlich Adventus Domini (lat. für Ankunft des Herrn),
  de.wikipedia.org

 • swerco

  alltså ordet vänta kommer av advent iallafall?

 • swerco

  utanför romarriket i europa levde kelterna inte minst i gallien. har sett en målning där galliens kung dras inför julius ceasar – han ser ut som asterix. sen blev han strypt…..

 • swerco

  i den nordiska fornhistorien talas det om jättarnas land. dumbs rike. det låg vid ishavet vid obs mynning vid ripeiska bergen. de vandrade sedan söderut längs kusten och satte sig fast i norges berg och fjordar. de hade skor av näver-birkebeinarna?

 • Henri Korvela

  Nja, ”killer whale” är det engelska namnet, men ”orca” ökar i användning inte minst för att killer whale ger dem ett ganska taskigt ”rykte”. Vetenskapligt namn ”Orcinus orca”.
  Romarna kallade dem orca ”val”, orcinus betyder ”från dödens rike”. Valen från dödens rike typ.

  Späckhuggarens latinska namn har alltså närmare koppling till orcher än Orkneyöarna!

 • Sam_Vimes

  Swerco, det där var ovanligt on topic ;-)

 • Peter Bering

  Denne politisk ekstreme bloggeren bidrar også til at SD vil øke kraftig. Å si at SD for ham er ”minst like ubehagelig” som kommunistpartiet V er en ekstremistisk uttalelse som viser at bloggeren Larsson heller vil tilintetgjøre Sverige med kommunistisk politikk enn å ha en ikke-suicidal immigrasjonspolitikk. Larsson har her åpent beskrevet seg som en irrasjonell og hjernevasket person som vil ødelegge Sverige koste hva det koste vil. Det eneste interessante med Larsson er å vite nøyaktig hvordan og av hvem han ble programmert.

 • swerco

  jamen nu har ju såna som du janerik haft åtta år på sig att visa hur det ska vara – hur blev det?

Eleverna bussades iväg – fick en snabb start

Nour Hmidan kom till Sverige för två år sedan – i dag pratar hon rikssvenska och har A i de flesta ämnen.

Inte ett poäng på fyra år – förrän i går

Här är landet som dissat Sveriges bidrag – och annan värdefull statistik.

I Kobane föds jämställdhet ur krig

Reportage

Ett krig mot IS - och för kvinnlig frigörelse.

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Grekland: Vi kan
inte betala IMF-lånet

Skulle ha betalat 1,6 miljarder euro till IMF.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Ökänt lyxrally har lämnat Stockholm

Polisen i södra Sverige redo att ingripa.

”Det finns inte någon åsiktskorridor”

BRÄNNPUNKT

Myt som stryper debatterna.

400 civila kan ha mördats av IS

Palmyra

De flesta av offren uppges vara kvinnor och barn.

Världsnyhet kom
från svensk flygsajt

”Fick sitt genombrott när MH370 försvann”

Här tas småstadens fördelar tillvara

tips

Stadskärnan består av väl bevarade hus.

Se Måns Zelmerlöws första Idol-audition

”Heroes”- hjälten inledde karriären med ”Hero”.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.