Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Partiledarna har olika inställning till Earth Hour. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt släcker ljuset. KD-ledaren Göran Hägglund gör det inte.

”Lördagen den 31 mars 2012 kl 20.30 släcker vi för en ljusare framtid”. Så lyder uppmaningen från Världsnaturfonden, som vill att alla svenskar ska släcka ljuset under en timme för att visa sitt stöd för klimatet.”Minst 147 länder, tusentals städer och miljontals människor” kommer att medverka i den timslånga manifestationen, uppger Världsnaturfonden.

Även regeringskansliet och Statens fastighetsverk, som äger statsministerns tjänstebostad Sagerska, deltar i Earth Hour, berättar Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius.

– Sagerska kommer att vara släckt, säger hon.

Gustav Fridolin (MP)

Också Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tänker vara med i morgondagens aktion.

– Alla gör vi vårt bästa. Den riktigt stora skillnaden kan vi göra tillsammans politiskt, motiverar han.

– En klimatsmart upprustning av miljonprogrammets alla bostäder och skolor är det allra viktigaste vi kan göra för att spara energi, fortsätter Gustav Fridolin.

Även Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är redo att släcka ljuset.

– Det är ett sätt att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor, klimatförändringarna.

Centerpartiledaren och näringsministern Annie Lööf har medverkat i Earth Hour under flera år, bland annat som talare i hemkommunen Värnamo.

– Men just i morgon sitter hon på tåget från Malmö, där hon har talat på en Centerkonferens, meddelar Annie Lööfs presschef Johanna Martin.

Göran Hägglund (KD)

Kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund, avstår dock från att delta i manifestationen.

– Det är inte med välmenta symbolhandlingar vi löser miljö- och energifrågorna, förklarar han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är bortbjuden i morgon kväll.

– Jag är därför inte den som bestämmer om ljuset ska vara tänt eller släckt, men jag lovar att ägna timmen åt att tänka på förnyelse av svensk kärnkraft och andra realistiska sätt att bryta vårt beroende av fossila bränslen.

Folkpartiledaren Jan Björklund och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har inte haft möjlighet att besvara SvD:s fråga om de tänker släcka ljuset.

Enligt Världsnaturfonden beräknas flera miljoner människor i Sverige i morgon kväll delta i Earth Hour. Rekordmånga kommuner, 217 stycken, är med, liksom tusentals skolor och företag.

I världen släcks bland annat Operahuset i Sydney, Olympiastadion i Peking, Pearl Tower i Shanghai, Tivoli i Köpenhamn, Eiffeltornet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Lutande tornet i Pisa, Royal Albert Hall, Houses of Parliament samt No 10 Downing Street i London, Times Square och Empire State Building i New York, enligt Världsnaturfondens hemsida.

– Att släcka ljuset är en symbol för vår övertygelse att få hållbar energi åt alla. Vi behöver ladda framtiden med rena energikällor som alla har råd med. Genom att agera idag kan vi få en ljusare framtid i morgon, säger FNs generalsekreterare Ban Ki-moon i ett pressemeddelande från Världsnaturfonden.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv