C-topp: förbjud balkongrökning

Det är dags att förbjuda rökning på balkonger, uteserveringar och perronger. Det säger Centerpartiets andre vice ordförande och barnläkaren Anders W Jonsson, som tycker att den egna regeringen borde ha gått längre.

Regeringen öppnar för att införa rökförbud på fler allmänna platser, och har gett Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att utreda frågan. Ansvarig minister Maria Larsson (KD) vill inte kommentera på vilka platser rökning kan komma att förbjudas.

– Det är det vi nu har tillsatt en utredning för.

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson, som är Centerpartiets andre vice ordförande och gruppledare i riksdagen, välkomnar att regeringen ”äntligen” aviserar krafttag mot den passiva rökningen.

Anders W Jonsson (C)

– Jag vet, som barnläkare, att passiv rökning skadar, inte minst barnen. Det här regeringsbeslutet är ett viktigt första steg. Men jag hade gärna sett att man gått längre, och pekat ut ett antal miljöer, säger han.

Enligt WHO:s tobakskonvention, som Sverige har skrivit under, är det en mänsklig rättighet att slippa tobaksrök, konstaterar Anders W Jonsson. Därför anser han att det är dags redan nu klargöra att rökning ska förbjudas på ett antal platser, till exempel balkonger. Ett krav han också tar upp i en motion till riksdagen.

– Det här med balkongrökning är ett gissel. Det inkräktar verkligen på människors frihet att använda sin balkong.

En rad personer som bor i flerfamiljshus har hört av sig till Anders W Jonsson, berättar han själv.

– De beskriver att de inte kan vara ute på sin egen balkong på somrarna, beroende på att grannen sitter och röker hela tiden. Deras barn har astma, och får astmaanfall.

Anders W Jonsson vill också snarast se rökförbud på perronger, gågator, delar av parker och ”självklart” på uteserveringar.

– Andra länder ligger långt före oss, i New York tittar man på att göra parkerna rökfria, säger han.

Var någonstans ska rökarna få vara, då?

– På ställen där man inte tvingar andra människor att röka. Mitt huvudbudskap är att man måste ha friheten att vistas ute, utan att utsättas för passiv rökning, säger Anders W Jonsson.

Valter Mutt (MP)

Även två av Miljöpartiets riksdagsledamöter, Valter Mutt och Jan Lindholm, föreslår i en motion att ”grannstörande rökning” ska förbjudas. Det är inte acceptabelt att människor drabbas av passiv rökning för att deras grannar röker på balkonger och i trappuppgångar, anser MP-ledamöterna.

”Denna ‘tvångsrökning’ är oförenlig med den medmänskliga respekt som all demokrati ytterst vilar på”, skriver de i motionen.

Visa kommentarer (720 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://twitter.com/killehill Stefan Killander

  Äntligen, inför förbud enligt dessa tankar nu

 • http://twitter.com/matt_oskarsson Matt Oskarsson

  Nu får dom väl ta och bestämma sig.
  Dom försöker få rökare att sluta genom en tobaksskatt som absolut inte står i proportion med samhällskostnaderna, förbud mot rökning på fler platser.
  Bestäm er nu, en gång för alla, förbjud rökning totalt. Hålla på och fjanta på det här sättet är ju bara löjligt.

 • Anonym

  Västvärldens allmänna fördumning fortsätter att prestera dvärgbeslut…

 • Anonym

  Som kompensation får de väl införa rökavdelningar på caféer och barer. Där stör man ju ingen som inte valt att vara där.
  Balkongrökning är ett oskick. Vill man röka hemma får man göra det inomhus.

 • Anonym

  …varför inte förbjuda rökning i hela Sverige…….den som röker får åka till Norge eller Danmark……själv skulle jag förbjuda vissa C-gubbar!…det gäller att skapa sig en ”profil”…..;>)

 • Anonym

  Kanske det skulle gå. Men tänk på att de som arbetar i baren också har rätt att slippa tobaksrök. Röka inomhus i flerfamiljshus luktar även in i andra lägenheter…

 • Anonym

  ”Vill man röka hemma får man göra det inomhus.”

  Visst, så länge man inte delar hus med någon annan och inte hyr sin bostad. Rökare kan totalförstöra en lägenhet på några år och lukten pyr gärna in hos grannarna.

 • Anonym

  Är inte balkonghoppning ett större problem, åtminstone i vissa kulturer?

  DET borde verkligen vara förbjudet!

 • http://twitter.com/bored_Doe Gustav

  Rökfria parker? Antar att han i konsekvensens namn då också vill förbjuda grillning i parker?

 • Anonym

  Jag tycker illa om bilavgaser och förslår ett generellt bilförbud i alla tätorter om inte bilen är eldriven. Det är precis lika otrevligt som rökningoch ett sådant förbud är lika korkat som det om rökning!

 • Anonym

  Jag förstår inte varför man måste använda astma och passiv rökning som argument mot rökare. Det behöver inte vara ett dugg skadligt för att vara jävligt störande när andras rök inkräktar på ens eget levnadsutrymme.
  Om någon bestämmer sig för att alltid ställa sina stinkande sopor i trapphuset istället för att gå med dem till tunnan så kommer jag inte att ta skada av det. Men det stinker!!! Detta skulle ALDRIG accepteras, medan rökares stinkande ovanor är väldigt svåra att få stopp på om man inte har medicinska skäl.

  Tyvärr brukar rökare skita fullständigt i sin omgivning, så ett förbud kommer inte att hjälpa ett skvatt. Höj istället skatten och utdöm långa fängelsestraff för smuggling så att vi blir av med skiten en gång för alla.

 • http://www.facebook.com/people/Erling-Soderstrom/566363183 Erling Söderström

  Vilken knäppskalle, hur långt vill man gå i förbudspolitik? Även om det är ohälsosamt är det en personlig rättighet att röka och jag vill gärtna se bevis på att balkongrökning skadar några icke-rökare.

 • Anonym

  Bilar är ett sätt att förflytta sig och ibland nödvändigt. Rökning är bara ett sätt att förflytta sig närmare döden och dessutom bli riktigt äcklig under tiden.

 • Anonym

  Själv vill jag gärna se bevis på att det är skadligt med folk som bajsar på golvet i offentliga byggnader innan det förbjuds.

 • http://www.facebook.com/adamnorden Adam Nordén

  Förbjud allt farligt säger jag. För allas bästa. ”Livet är en besvärlig tid….” som den gode herr Dalle sade….

 • Anonym

  Förbjud balkonger så är problemet löst, när vi ändå håller på så förbjud allt, på så vis kan staten dra in massor med pengar i böter

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Calbe/100000316421666 Jan Calbe

  hoppas  det kommer en lag mot centerpartister snart då ps Anders W Jonsson var bor då så vi kan stå och röka vid din kåk and brevid dej hela tiden

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  Dessa små puritanska rövhål för aldrig nog, om dom till slut lyckas förbjuda rökning så kommer dom att hitta annat att klaga på. För att citera H L Mencken ”  Puritanism: the hauntin fear that someone, somewhere, may be happy.” 

 • Anonym

  Eller inför ett förbud för vissa tankar?
   
  I synnerhet de som genereras av center- och miljöpartister!
   
  Lägg er inte i folks liv så förtvivlat!

 • Anonym

  Heja forbjud Sverige !! Forbjud aven puusande( !) pa alman plats – dels ka det sprida herpes virus – och himla om nagot barn ser vuxna pussas. De kan fa fel uppfattning om karlek  – Hua. Da maste myndighter trada in och hjalpa de omtumlade sma liven.
  Forbjud aven Kaffe – det ar en gammal otack drog fran langt borta. For att inte tala om Punch till detta kaffe – – oc kakorna ger sockersjuka nej usch- nej  och ja staten maste ta mer ansvar langt over den enskilda individen.

 • Anonym

   Hahahaa, vilka jävla stolpskott det finns i svensk politik!

  Ett förbud ska bara tas om det verkligen är ett stort problem, inte bara för att fiska någon promille röster från svagsinta.

 • http://pulse.yahoo.com/_YLCTDCQCVE5V45FB53BHA334SI Jens

  Det här skulle jag instämma i om det så var Kim Jong-Un eller USA:s kristna höger som drev frågan. Men håll med om att centerpartisterna blivit nästan dråpligt storstadsorienterade på senaste tiden. Jag menar, balkongrökning! Kan någon ens föreställa sig Torbjörn Fälldin eller någon i hans omgivning överhuvudtaget komma på idén att väcka förslaget?

 • Anonym

  Jag har astma och undviker att åka kollektivt då jag får problem av parfymer.

 • Anonym

  Balkonger är knappast allmän plats, det är upptill bostadsrättsföreningen att besluta om rökförbud.

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  Man vet att det är något fel på resonemanget när ”Won’t somebody please think of the children!?!” argumentet dras fram.

 • Anonym

  Man kan förbjuda balkonger.

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Calbe/100000316421666 Jan Calbe

  va det inte ett förbud mot alkohol förut det vad skadligt vill inte centern fixa förbud mot det igen lol

 • Anonym

  Jag tycker att man dessutom skulle förbjuda människor med dålig andedräkt att vistas i varuhus, förbjud användning av mobilen i allmänna färdmedel, skrikiga barn, snorkiga affärsbiträden m.m. Men förbjud framför allt dessa politruker som tycker att de begriper allt bättre än vanliga människor och därför måste ta fram pekpinnen hela tiden. Kanske lösningen är ett generellt förbud (allt är förbjudet) med vissa (av riksdagen) beslutade undantag.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Ytterligare en undersysselsatt politiker som inte har någon verklig politisk kapacitet. Vi behöver inte fler detaljreglerande småsintheter i politiken, det dom behövs är folk som kan föra Sverige framåt i konkurrensen med övriga världen

 • Anonym

  Ja, barnfria bussar hade inte varit fy skam :)

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Skulle ju ligga i linje med åtskilliga förbudspolitiker, dom kan ju användas för brottslig rökning och annan illegal verksamhet

 • http://www.facebook.com/people/Gustaf-Palm/100001297257635 Gustaf Palm

  Det är farligt att gå över gatan bäst att det också blir förbjudet.

 • Anonym

  Befinner man sig utomhus finns det gott om utrymme att vistas i, det brukar inte vara några problem att gå iväg 5-10 meter när man ska röka.

 • Anonym

  Bilar är onödiga i innerstan, där ska man cykla och fotvandra.

 • Anonym

  Men om man är libyer och ligger på Hässleholms Sjukhus på svenska skattebetalares bekostnad då är det fritt fram att röka. Jag förstår inte att personalen inte protesterar.

 • jonas arbetare

  Förbjud folk som inte tål nån form av cigarettrök att ha bil,
  Det är ju sjukt,tanken att jag(om jag rökte)inte ska få stå på en trottoar bredvid en bil på tomgång och röka ett bloss.
  Hallå jorden calling,kom tillbaka !

 • Bo Ek

  Ännu en glädjedödare i farten. Några frihetsvänner talar vi i alla fall inte om. Vi svenskar borde låsas in i madrasserade celler, verkar det som.

 • Anonym

  Jag har vuxit upp med en förälder som spred sin cigarettrök dygnet runt i hemmet. Hon fick sen leva med cool i nästan 30 plågsamma år men  hävdade dock alltid att det inte var röken som gjort henne sjuk. Man gör vad man vill med sina liv men man har inte rätt att förgifta andra och särskilt inte sina barn. Många rökare verkar vara ganska egoistiska in sin inställning till omgivningen, som Jens här ovan, som gör jämförelse till Nordkorea. Skäms på dig !!! Hoppas det bara var ett skämt…

 • Herr Falukropp

  Visst, det är ingen höjdare med rökande grannar, men personligen tycker jag dunsande småbarnsfötter klockan sju på söndagsmorgonen, musik genom väggen, oljud från renoveringsprojekt, och så vidare är värre än att det stinker cigarettrök ett par minuter vid några tillfällen per dag. Kan vi inte förbjuda allt akustiskt förorenande också när vi ändå är i farten?  Eller är det kanske så att om man vill bo i ett tättbebyggt område, så får man vackert finna sig i grannars ovanor till en viss nivå?

  Jag undrar om inte samma flockbeteendemekanismer som triggar rasism och det som populärt kallas homofobi också ligger bakom detta. Det är inte längre kosher i samhällets ögon att förfölja invandrare och homosexuella, varför man tvingats hitta nya grupper, däribland rökare, för att satisfiera behovet att av att sätta sig på andra och känna sig förmer än dem.

 • Anonym

  Röka inomhus är en helt annan sak, nu pratar vi om miljöer som inte på något sätt är inhägnade där möjligheterna till vädring och ventilation är oändliga.

 • http://www.facebook.com/people/Hannelore-Winkler/100001633622111 Hannelore Winkler

  Då det enligt internationella undersökningar är bevisad att rökning är orsaken till hjärt- och kärl sjukdomar, hjärtinfarkter, högt blodtryck och därmed förknippad hjärninfarkt , lungemphisen, lungemboli och lungcancer mm, så kan sjukvårds kostnader sänkas avsevärd.  Jag har varit rökare i många år och slutade när mitt barnbarn, som hade rökfria föräldrar föddes. Detta är nu nästan 18 år sedan.

 • Anonym

  Sånt där borde/ska inte politiker lägga sig i. Trivselregler i fastigheter är nånting Brf-styrelsen eller hyresvärden får ta ställning till.

 • Anonym

  Ratt, men du glomde Forbjud alt pussande – mun pa mun men avan kind puss – kan overfora Virus.
  Och att i karlek gora barn ar farligt – kan overfora oonskade genetiska saker.
  Aven bor vi fobjuda handtag halsning , kan i flunsa tider vara farligt.
  Vi borde aven betanka att forbjuda all mat – om man laser alla artiklar sa dor man tidigt om man ater  – ungefar :-).

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Sjöberg/543564574 Marcus Sjöberg

  Rökning på perronger är redan förbjudet jämte röklagens andra paragraf subparagraf 4.

  2 § Rökning är förbjuden

  ”4. på färdmedel i inrikes
  kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att
  användas av den som reser med sådana färdmedel, ”

  Står även : 
  ”Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får
  denne avvisas. Lag (1994:98).”

  Så rökare på perronger borde kunna avvisas av Sl’s väktare. Dock är det ju inget dom gör idagsläget.
  Själv skulle jag helst se att tobak försvinner då jag tvingas inandas andras rök varje dag. Dock tvivlar jag på att mera lagar kommer hjälpa.

 • Anonym

  Förbud mot att kladda ner hållrör och handtag på bussar och tåg vore annars ganska befogat. Vill inte ens tänka tanken på hur skitiga de kan vara av alla skitiga nävar som dagligen tar i anordningarna. Likaså hissknappar.

 • http://twitter.com/alienpredator alienpredator

  Varför inte ta steget fullt ut och förbjuda balkonger, uteserveringar och perronger..?

 • Anonym

  Då avser man perronger som är inomhus, inte på någon obskyr hållplats utomhus ute på landet.

 • Anonym

  En missbrukare är en missbrukare….. Samma gamla sketna argumentering som  alla missbrukare kör med. Nikotinmissbrukare inget undantag. Auto-mat…. förbjud rökare istället så att ALLA kan njuta av sina balkonger.

  Det är det enda vettiga att förbjuda rökning på balkonger/uteplatser, hållplatser/perronger. Var kan nu dessa nikotinmissbrukare vara då…. ingenstans dom kan gott sluta röka. Passiv rökning kostar runt 500 personer livet varje år och en rökare kostar sjukvården multum och då är ALLT avdraget. Kom inte körandes nu med skatt blabla. Där jag bodde förut kunde inte jag använda min balkong överhuvudtaget då folk stod där varje timme och rökte och på somrarna satt dom där och rökte hela tiden. Jag var tvungen att flytta. Man kan kanske bygga rökhus i utkanterna av städerna där kan rökarna förpesta varandra. Där jag bor nu är det förbjudet att röka i lägenheterna och om grannarna inte gillar rök från andra är det förbjudet att röka på balkongerna. Vet ni att en cigg innehåller runt 4000 ämnen bl.a uran, bensen och andra ämnen som är totalförbjudna i annan verksamhet. Fem ämnen som utvidgar luftrören så att röken kan tränga längre ner i lungorna.

 • Anonym

  Jag saxar ur vad jag skrivit apropå gårdagens artikel om rökförbud.:

  Det är dosen som avgör giftverkan i ett ämne. Jag kan ta ett exempel som visar vilka stora kvantiteter som måste till. Min morfar rökte ihjäl sig. Han fick hjärtinfarkt när han var 69 år gammal.Då hade han varit rökare i minst 50 år, och när han rökte som mest konsumerade han två paket cigaretter om dagen. Hans konsumtionsnivå hade väl varierat en del över tiden, men en överslagsräkning ger vid handen att han under sitt liv hade dragit i sig mellan 400 000 och en halv miljon cigaretter.

  Att då bli upprörd över lite sidorök från en balkongranne är att helt tappa proportionerna. Koncentrationerna i sidorök är så små att de saknar relevans, och om rökningen dessutom sker utomhus kan man på goda grunder hävda att hälsoriskerna för omgivningen är obefintliga.

 • Herr Falukropp

  Håller helt med dig, trots att jag är ickerökare, och därmed ur rent egennyttig synvinkel dragit fördel av ett rökförbud.

  Jag menade på samma sak när rökförbudet på krogar/restauranger infördes, att det borde vara upp till krögaren själv att bestämma. Låt marknaden avgöra istället för att styra det med tvång. Finns marknaden där ordnar det sig på egen hand.

 • Pingback: Friheter och förbud | Johan Sperling

 • Bo Ek

  Jag har en mildare form av tinnitus och tycker det är väldigt jobbigt med skrikande småbarn på bussen. Kan man inte förbjuda denna ljudförorening i alla fall i rusningstid så att jag och andra med tinnitus slipper lida? 

 • Anonym

  Har varit ordförande i en bostadsrättsförening där balkonger varit tätt intill varandra och rökning på balkonger varit stort problem. Självklart kan man ha med det i trivselreglerna, men tyvärr kan man inte luta sig mot något när boende väl röker. Då det inte är olagligt att röka på balkonger kunde vi heller inte göra något (enligt de jurister som vi kontaktat) när boende bryter mot dessa regler. 
  Styrelsen i bostadsrättsföreningar kan göra mindre än vad många tror…… tyvärr. 

 • Anonym

   Vilka konstiga kopplingar du gör. Alltså om man kräver en rökfri miljö för sina barn så gränsar det till rsism eller ?? För 30 år sen rökte dagisfröknarna på¨dagis, skulle det vara ok för dig ? Du skulle nog besöka en lungavdelning och se hur coolpatienter långsamt kvävs till döds. Som sagt, man väljer sitt eget liv men inte andras, i största möjliga utsträckning.

 • Anonym

  Som icke-rökare samt borättsinnehavare så ser jag nog hellre till att mina grannar håller sig på sin egen balkong, speciellt om de bor högst upp – istället för att gå ut på gården eller parkeringen så fort de ska blossa.

 • Anonym

  Vilken stolle. C liknar mer och mer VP dvs deras idiotförslag. Man häpnar över förbudsivern som råder.

 • Anonym

  Kanske för att dessa inte är direkt cancerframkallande som rökning är? 

 • Anonym

  För rökare kunde alternativet vara att gå ut på gården eller på lekplatsen så fort de ska röka – på marken där det vistas betydligt fler människor. Bor man högst upp så är ju saken klar.

 • Anonym

  Centern förnekar sig aldrig när det gäller att spotta ur sig dumheter! Sabla onödigt parti!

 • Anonym

  Just det. Och det obehagliga med folk som inte duschar och borstar tänderna ordentligt! Utegångsförbud å det snaraste!
   

 • Anonym

  och du är forskare i? I så fall kan jag väl börja operera folk även om jag inte är läkare? Ungefär lika skadligt som folk som tar på sig forskarrollen när de inte är det.

 • Anonym

   Vet inte vilka balkonger du refererar till men i innerstan har många blkonger mot innergården där luften står stilla och där finns det definitivt inte någon ”oändlig ventilation”. Är du möjligen själv är rökare och därför inte känner plågan..

 • Anonym

  Det skulle vara nästintill omöjligt att upprätthålla en sådan här lag. Så det är bara fånigt att införa den.

 • Anonym

  herregud, man måste väl få röka på sin egen balkong? 

 • Anonym

   Varför inte förbjuda trygghetsnarkomaner också?

 • Anonym

  Förbudstiden verkar vara åter.

 • Anonym

  Dålig jämförelse. Barnskrik är inte cancerframkallande. Jag stör mig själv på skrikande barn, men brukar sätta på in-ear hörlurar för att dämpa ljudet. Lite skillnad mot att begära att folk ska sätta på gasmask.

 • Anonym

   Har inte du hamnat i fel diskutssion?? Blir man förvirrad av mild tinitus ??

 • Niklas

  Som sagt tidigare – MP är den nya extremvänstern med ständigt nya förtryckar- och förbudsidéer. Kan ni inte lugna er lite nu.

 • Anonym

  Jag är inte för förslaget men egentligen blir det som att spela för hög musik, du stör grannarna.

 • http://pulse.yahoo.com/_MGUL6KZ4QXVIAS7D22Z24FVKIQ Kalle

  Saxat från Folkhälsoinstitut: ”I Sverige dör i snitt mer än tre äldre personer till följd av fallolyckor varje dag. Det är mer än dubbelt så många som dör i trafiken. Fem gånger fler hamnar på sjukhus efter fallolyckor än efter trafikolyckor”.
  Kanske dags att inför åldersgräns på pallar och stegar, eller förbjuda dem rent av och även trappor när man ändå är igång? Eller åtministone den varningstext, gärna med läbbiga bilder på åldringar som dött pga en fallolycka. Och alkohol skall vi bara inte tala om, och socker, och fett och …. Det finns mycket man skall förbjuda i jakten på den perfekta medborgaren som bara jobbar, konsumerar (ofarliga saker) och sover.

 • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

  Idiotförslag. I så fall är det bättre att kriminalisera rökning rakt av. Jag tycker även att man ska ta bort lagförslaget om rökfritt på krogar. Däremot ska naturligtvis den krog som VILL vara rökfri, vara det. (jag är icke-rökare och jag tycker att det är äckligt med rök. Men jag tycker även att hundbajs är äckligt och karlar som luktar svett. Men jag lever ju i denna världen.)

 • Anonym

  Vad skall du dö av då, Anders W Jonsson?
  Och sluta ät kött. Flyg inte för Guds skull. Drick inte läsk och stanna i sängen på morgonen så vi slipper höra ditt pladder!

  Och dra ner mössan i pannan. Djupt!

  GG

 • Anonym

  I kväll ska jag tända en riktigt fin kubansk kommunistcigarr, innan friheten helt och hållet tagit slut i detta land.

 • Anonym

  Bor du i hyresrätt så är det ju hyresvärden som bestämmer, precis som att man inte får sätta upp parabolantenn. Bor du i en bostadsrätt så äger du allt inom din lägenhets fyra väggar och bestämmer helt själv, men när det gäller balkongen så tror inte jag att det gäller – det där får du höra med styrelsen om. Men det är iaf inte allmän plats.

  Men om man har glasat in balkongen så spelar det inte så stor roll.

 • Anonym

  Jag jatte delar nagra tidigare inlagg – Kvinnors parfym ar ett minst lika stort problem i offentlig miljo som rok lukten.
  Kvinnor som skall delvis vara i offentlig miljo skall forbjudas att ” drankas sig i lukta gott”.
  Jag far astrma anfall. Forbjud dem _ sorry Forbjud hen.

 • Anonym

  Rökstoppet på krogar uppskattas starkt, äntligen kan man gå ut och äta och ändå komma hem med rena kläder efter krogbesöket.

 • Anonym

  Att förbjuda balkongrökning helt och hållet är att ta i väldigt för mycket. Däremot tycker jag absolut att man ska skärpa rättigheterna för oss icke-rökarna i fall över ”överrökning” från grannar, där rök från balkonger och även inomhus via ventiler kan bli milt sagt besvärande. Att jämställa detta med exempelvis hög musik borde i min värld vara ett bra steg.

  Det mesta handlar om att man inte ska behöva utsättas för rök på offentliga platser, men det borde väl lika mycket vara att inte behöva utsättas för rök i sitt eget hem om man inte vill. Det finns juridiska medel att ta till mot grannar som väsnas, men det finns inte motsvarande medel att ta till mot något som luktar illa, kan ge missfärgningar på möbler och väggar och som potentiellt kan orsaka dödliga sjukdomar.

  Och innan någon säger det: nej, det handlar inte om att det ska vara förbjudet att röka på balkongen när man har fest, lika lite som att hög musik då och då när det är fest absolut ska vara orsak till vräkning. Däremot när det handlar om återkommande beteende och ständiga ”störningar”.

 • Anonym

  Jag förstår inte att livsmedelsaffärerna över huvud taget får sälja tobaksvaror. Nikotin är ju ett nervgift, inte hälsosamt på något sätt som mat är.

  Förbud mot rökning på balkonger är utmärkt, heja Centern och Miljöpartiet!!! Om några personer ändå vill få i sig nikotin när de är på balkongen, så kan de ju sätta på sig ett nikotinplåster eller tugga nikotintuggummi.

 • Anonym

  Om du ifrågasätter min sakkunskap kan du väl länka till någon medicinsk undersökning som behandlar just passiv rökning i utomhusmiljöer. Mig veterligen finns det ingen sådan forskning av det enkla skälet att halterna knappt är mätbara, men du får gärna motbevisa mig om jag har fel.

 • Anonym

  Kan tycka såhär, tillåt rökning överallt då. Men låt den som röker betala för de skador de förorsakar och låt de straffas i de fall de skadar någons hälsa för det brottet. Ofta döms ju de som drogar andra människor för misshandel och får ett antal års fängelse. Röker du och någon annan andas in din rök så får du fängelse och det är upp till dig som röker att se till att du inte skadar någon. Det är som med alkohol, drick om du vill men kör inte på någon med bilen. Sen bör inte rökare heller få gratis vård heller för rökningsrelaterade skador, så börja spara!

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Calbe/100000316421666 Jan Calbe

  renareluft tycker du inte att alcoholen är farligare då fulla går hem från puben och skriker och slår folk även slår sönder saker

 • http://twitter.com/MrMuzzlepalm Mr Muzzlepalm

  Det går bara sämre och sämre för min Starta-Röka-Kurs. Till stor del beroende på såna där förbudsivrare som bara pajar marknaden.

  Rökt kött håller längre!

 • Anonym

  Som sagt, det angår ändå inte politikerna. Dessa problem får styrelsen/föreningen ta itu med, som för övrigt har bestämmelser kring hur länge man får spela hög musik om nätterna. Skulle man ha inglasad balkong, vilket är rätt så vanligt i min förening så spelar det ändå inte så stor roll.

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Sjöberg/543564574 Marcus Sjöberg

   Nope. Iomed att det är rökförbud i alla busskurer också. 

 • nilst2011

  Inför ett förbud för politiker att vara intelligensbefriade !

 • Anonym

  Hur tänker du göra med avgaserna från bilar då?

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  ”Passiv rökning kostar runt 500 personer livet varje år” var fan har du hittat dom uppgifterna?

 • Anonym

  Det var banne mig det finaste jag hört sen jag konfirmerades, nåja jag är döpt iallafall. Och i från en C-politiker?? Jag har verkligen letat efter bra förslag från detta ruskiga parti, och äntligen! Efter Maud, fick ju C ytterligare en Margret Thatcher typ, nämligen Annie Långstrump, så jag trodde loppet var kört. De borde valt Anders W från Hedesunda till partihövding istället.

 • http://pulse.yahoo.com/_JK3AQIJCIQCKWR24KVBBKKISVE Nils

  Sex bör förbjudas! Samhället lägger ut stora summor för behandling av diverse åkommor som orsakats av sexuella förbindelser. Så hädanefter endast sex efter läkares och psykologers rekommendation. Med undantag för politiker, de måste tillåtas att ”knyta kontakter”.

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  blir inte många kvar med det kravet ;)

 • Anonym

  Har du letat? Här är en undersökning gjord i USA av Stanford University. http://www.news-medical.net/news/2007/05/04/24703.aspx

 • Anonym

  Tobaksrökningen är betydligt mer ohälsosamt, här pratar vi inte bara om koloxid. Nu handlar det dessutom om andra gifter som t ex nikotin. Avgaser är väl ett mindre problem i dessa avseenden, men dubbade vinterdäck kanske kan likställas med tobaksrökning. Är inte särskilt nyttiga partiklar som dessutom varken syns eller luktar. Det verkar betydligt mer förrädiska än tobaksrök.

 • Anonym

  Wow. Glöm det där med Storebror som ska lagra oskyldiga människors datattrafik. Det är BALKONGRÖKNINGEN som är det stora samtidsproblemet.

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  intressant, då det kräver att den ”drabbade” kan bevisa att de skadats av röken.

 • Anonym

  För att minska antalet fallolyckor hos äldre så bör man se till att de har halkskydd under mattorna, eller ta bort dem. Se till att sladdar inte ligger löst. Se till att de har stadiga stegar istället för att kliva på pallar och stolar. Se till att det finns handtag och gummimattor i duschen. Ta bort onödiga trösklar.

  Jag förstår inte att det ska vara så svårt att hålla sig till ämnet. Det är ofta så, att när man diskuterar något så är det någon som börjar diskutera nåt helt annat som också är farligt eller farligare.

 • Anonym

  De som förpestar mest här i samhället är alla dessa förbudsivrare som ständigt vet
  bäst och mest, och ständigt skall lägga sig i andras liv och leverne.

 • Anonym

   Jag föreslår en medelväg: Förbjud sex för politiker.

 • Anonym

  Då får väl grannarna ta och shejka med :)

 • Anonym

  Mojligen, jag trodde jag agde min balkong – har du nu overstatligt aven tagit den under politeker vingar ?
  Tror du det ar konstigt da att manga flyttar ut ur Sverige – Forra aret 1700 hog skolade Svenskar lamnade Sverige endast till Kina….Snacka lite med din bostadsforening vad gora at detta. Du far kopa in balkong till samma pris som jag last att en P plats kostar i Sto.

 • Anonym

  Ja, tänk på alla de som drabbas av passiv sex.

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  grundproblemet är ju detsamma i båda fallen, klåfingriga politiker med maktbehov.

 • Anonym

  I den mån det finns några busskurer, en hållplats består väldigt ofta bara av en skylt.

 • Anonym

  Tror du ska läsa på lite nu.. Diesel avger över 500 cancerframkallande ämnen vid förbränning och Bensin lär inte vara bättre

 • Anonym

  Anders W Jonsson vill också snarast se slöjtvång för kvinnor på perronger, gågator, delar av parker och ”självklart” på uteserveringar.

  – Andra länder ligger långt före oss, i Iran är kvinnor tvingade att bära heltäckande kläder så fort de vistas utanför hemmet, säger han.

  Även två av Miljöpartiets riksdagsledamöter, Valter Mutt och Jan
  Lindholm, föreslår i en motion att ”fula människor” ska
  förbjudas. Det är inte acceptabelt att människor behöver se andra – fula – människor för att deras grannar vistas på balkonger och i trappuppgångar,
  anser MP-ledamöterna.

  ”Dessa ‘fula människor’ är oförenliga med den medmänskliga respekt som all demokrati ytterst vilar på”, skriver de i motionen.

 • Anonym

   C352

  Förslag till riksdagsbeslut

  Riksdagen
  tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om
  förbud mot rökning på balkonger i flerfamiljshus.

  Motivering

  Enligt WHO:s tobakskonvention är det en mänsklig rättighet
  att slippa tobaksrök. Sverige har skrivit under tobakskonventionen.
  Riksdagen har beslutat om ett mål att ingen år 2014 ofrivilligt ska
  behöva utsättas för rök.

  Många som bor i
  flerfamiljshus kan inte använda sin balkong eller ha fönster öppna på
  grund av grannar som använder balkongen för rökning.

  En människas
  frihet får bara inskränkas av en annan människas frihet. Min rökande
  grannes frihet att röka på sin balkong ska därför inskränkas eftersom
  den inkräktar på min rättighet att sitta på min balkong och slippa rök.

  Stockholm den 28 september 2011

  Anders W Jonsson (C)

 • Anonym

  Varför skulle rökaren ställa sig just på lekplatsen av alla ställen och röka? Jag önskar att det vore så att man själv kunde välja att bo i ett rökfritt bostadsområde. Det är ju inte så att hyresvärdarna och bostadsrättsföreningarna själva kan välja det, om de kunde det skulle nog det finnas rökfria bostadsområden.

 • Anonym

  Håller med dig att det är ett större problem. Datalagringen har väl kuppats igenom av lobbyister och svagsinta högerpolitiker. Men balkongrökare…det är ingen man önskar som granne.

 • http://twitter.com/MrMuzzlepalm Mr Muzzlepalm

  Den ohemult höga tobaksskatten borde räcka till gratis gasmask för alla kverulerande gnällfjollor.

 • Anonym

  Varför inte göra såväl balkongerna som gårdarna rökfria? Åtminstone ska bostadsrättsföreningarna kunna välja om de vill ha det så. Då kan man själv få välja om man vill bo i ett rökfritt område eller inte.

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  De flesta undersökningarna kan inte visa att rökningen är orsaken till sjukdommar, utan enbart att det finns samband mellan sjukdommar och rökning. Det är också värt att påpeka att den förhöjda individuella risken är liten.

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Sjöberg/543564574 Marcus Sjöberg

   hållplatsen , även om den bara är en skylt på stolpe innefaller också under röklagens paragraf.

 • Anonym

  Rökning på balkong är att rikta C-stridsmedel mot mina barn!

 • Anonym

  Kvinno parfym fria – ytterligare annu battre.

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Jag blir helt gasad av min undergranne. Tack Centern. Betalar hyra. Kan knappt andas. Ingen gör något.

 • Anonym

  Förbjud balkonger!

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

   Skicka en till mig. Jag tillhör tydligen gnällfjollorna, när jag bara begär frisk luft ( Fd rökare )

 • Anonym

  Är du hyresgäst äger du ingenting :)
  Är du borättsinnehavare så äger du rätten och skyldigheten till att nyttja och förändra din lägenhet (dvs inom de fyra väggarna) efter eget tycke. Vad som gäller för balkongen vet jag dock inte så noga.

 • Anonym

  Förbjud bostadsrättsföreningar med då

 • Anonym

   Och tobak innehåller över 4000 giftiga ämnen.

 • Anonym

  Och hur stor markyta omfattas då av rökförbudet?

 • Anonym

  Nu börjar budgivningen från desperata allianspartier, få se vad Fp har att kontra med, C trumfade ju över KD. Så mycket annat har de ju inte att komma med för tillfället, röstboskap och potientionella förtidspensionärer (riksdagspension efter 2014) som de är åt firma Fredrik&Anders. Det barnsliga är att de inte vågar stå upp utan kryper i hop och puttar småbarnen framför sig. Det dräller av miljöfaror kring barnen bl.a. orsakede av bilar/Mc men dessa vågar de sig inte på, hyckleriet är enormt. Liksom den politiska korrektheten bland svensken som snart inte törs ha en avvikande mening, i en desperat kamp för att inte få en eller annan stämpel på sig från omgivningen. Med det sagt skall givetvis respekt visas mot omgivningen, men det kan krävas av många andra i detta samhälle mot andra. Ex damer i kollektivtrafiken som skapar andnöd med sin i överflöd stinkande parfym.

 • http://profiles.google.com/bjorn.raija Björn Carneholm

  Jag gillar kommentarerna typ:gnällfjollor, men trots det gillar jag inte cigarettrök, vare sig orökt eller inhalerad. Cigarrer kan gå an. Handrullade, från Cuba. Att gå Sthlm eller andra städer med motorfordonstrafik kräver nästan bara det en gasmask. Men ibland måste man ju till Sveriges huvudstad av personliga skäl och blir då berikad med dessa ”ohemula” gaser.

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Bra sagt. Jobba på.
  Mitt hem ska vara fredat från buller och giftig gas.
  Det är mitt hem. Inte rökarnas hem. Faaan att jag ska behöva tåla deras rök.
  ( Nu kan jag inte göra något. Då måste jag ta till fuffens metoder )

 • Anonym

  På en blåsig perrong om man går dit finns det alltid en rökare i vindskyddet, golvet är täck av fimpar, ordna olika vindskydd för rökare och icke rökare, rökare tar illa vid sig när man anmärker på deras rökning  

 • Anonym

   Det är bara att googla på ”passiv rökning” förutom att många dör av passiv rökning så är det inte så ovanligt att barn får beteendestörningar som ADHD. Att gravida röker borde jämställas med barnmisshandel. Att röka kan leda till nedsatt hörsel, grå starr, psoriasis m.m. Vi får inte heller glömma katter och hundar som är ännu känsligare för rök och ofta får cancer.

  Sen ställer jag frågan, med vilken rätt ska en rökare få inkräkta på mitt livsutrymme och hälsa? Ska inte jag ha rätt till min balkong, få uppleva en utomhuskonsert, få stå på en perrong eller få sitta ute på restaurang utan att behöva andas in rök? Varför ska en missbrukare ha ”förkörsrätt”. Ingen ska behövas utsättas för passiv rökning oavsett om man är allergisk eller inte.

 • Anonym

   Menar du inte kvinnofria? :)

 • Anonym

  Egentligen är problematiken enkel. Den som tillför obehaget – röken – är den som skall ta hänsyn. Vi skall inte alla behöva lida för att någon missbrukar.

 • Anonym

  Och hur gör jag när jag vill sitta på MIN balkong när grannhelvetet sitter och bolmar sina vidriga cancerpinnar?

 • http://pulse.yahoo.com/_OA5SPO7QXWZF6TDJZAFXZC2BMM Mikael

   Trevligt inlägg av Dig. Jag röker två Cubaner om dagen och då stänger jag in mig i mitt eget hus på landet där jag ta mig fan är både kungen och påven. Skulle någon av misstag komma i närheten med truten öppen och andas inåt av min dyrbara dimma så förväntar jag mig att dom lägger en mindre avgift som tack för njutningen.

 • Anonym

  Jag vet..!..funderar på om det kan vara en mänsklig rättighet att pissa på min egen balkong……så det rinner ner menar jag..

 • Anonym

  Varför inte gå hela vägen och förbjuda rökning. De förlorade skatteintäkterna kan man ta igen på en sockerskatten. Förvisso kan an förlora röster bland rökare och godisälskare, men lite måste man offra för folkhälsan. Samtidigt kan det ge arbetstillfällen för kreativa entreprenörer i smugglarbranschen.   

 • Anonym

  ”Var
  aktsam med tobaksröken, så att den icke generar dem ni äro i sällskap
  med. Det är ju icke säkert, att de äro lika förtjusta i det märke ni
  röker som ni själv.” (Allers Familje-Journals handbok, 1928)

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Hoho. Kan du ha hittat luckan som gör det lagligt att ge tillbaka?
  Tror tyvärr inte det. Piss räknas som sanitär olägenhet. Det gör inte rökning.
  Man dör av rökning. Inte piss. Men det hjälper inte. Det är bara att lida på eller hyra in Hells.

 • https://profiles.google.com/drabantus Drabant

  Balkongrökning är värre än perrongrökning eller krogrökning. Sitt eget hem är den sista platsen ska man behöva blir störd av sådant obehag. Om någon röker så måste jag stänga all ventilation, vilket inte är så kul på sommaren.

  I övrigt får folk gärna röka, så länge jag slipper bli störd av det.

 • Anonym

   Allt det du rabblar upp skadar inte mig. Jag får inte cancer av det eller KOL eller allergiska anfall. Men visst det är tråkigt när det händer en massa olyckor. När argumenteringen tryter så kör ”lilleputtarna” med dessa argument. Då kan du ta och läsa på samma institut vad rökningen ställer till med.

 • Anonym

  Nej rökare ska hålla sig inne hos sina barn när de röker.

 • http://profile.yahoo.com/5HJX7ZHM26FQQF37QNOPMGMFMU Frank

  det var inte mycket till fakta man fick från den sökningen. Det var ju i huvudsak pressreleaser, sammanfattningar, reklam från läkemedelsbolag och så kallade folkhälsoorgan. När det gäller din fråga så nej, inte på laglig väg. Försök att visa hänsyn så kommer nog de flesta rökare att visa hänsyn tillbaka.

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

   Idag vinner du på bästa kommentar!

 • Anonym

  Förbjud städer, bilar för övrigt alla fordon, alla fabriker, alla djur (CO2), alla människor.
  Är detta landet helt inriktat på att gnälla och vara avundsjuka på varandra?
  Har ni problem köp en syrgas-mask, var inte så väldigt gnälliga hela tiden.

  Det enda vi verkar vara kända för i dag är vår avundsjuka (Jantelagen), alla våra förbud och allt gnäll.
  När man beskattar dieselbilar högre än bensinbilar så har man där gjort något som är värre än rökning på allmän plats, bensindrivna bilar spyr ut Bensen vilket är högcancerogent, det förbränns inte i motorn utan kommer direkt ut i luften, rökarna skulle behöva bli många tusen ggr fler för att komma upp till att vara ens i närheten av den faran. Tänk på sådant, strunta i bagatellerna  utan gör något åt de stora frågorna i stället.

 • http://profiles.google.com/bjorn.raija Björn Carneholm

   Det må du göra, Mikael. Jag kommer nog inte på besök ändå. Tidigare, på -90 talet hade jag en granne som rökte två pkt M-o om dagen inne. Jag var då utan telefon och måste gå in i dimman för att ringa. Gardinerna kunde stå för sig själva och allt var belagt med en tunn hinna av tobakstjära. Gubben hade knappt någon röst och klagade bara på sina knän som värkte. Så kan det bli.  Ett tjärt minne:-)

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

   De får gå ut från bebyggelse. För övrigt ska man inte röka om man har barn. Börja snusa.

 • http://www.facebook.com/people/Charlie-Darwin/100000347160623 Charlie Darwin

  Det här är dåliga nyheter för oss piprökare. Om detta blir verklighet kommer mitt vardagsrum att bli Borkum Riff.
  Har Stureplanscentern (på Stureplan finns dessutom en anrik tobaksaffär)  glömt bort good-old Fälldin. Han röker pipa än idag och mår bevisligen som en prins.
   

 • http://www.facebook.com/people/Charlie-Darwin/100000347160623 Charlie Darwin

  Dessutom är socker farligare. Det drar till sig myror på vårkanten

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Balkonger är bra. De ger ljus och luft i en lägenhet. Lite utsikt utöver omgivningen.
  Ett ställe och stjälpa av div grejer. Skriv vad du tycker. Du vill kunna fortsätta röka på din balkong.

 • http://karlroos.se/ Karl Laurentius Roos

  På vilket sätt är nikotin skadligt för människor?

 • Anonym

  Vad folk borde göra och vad de gör är inte alltid samma sak. Värsta trashet som inte begriper bättre kommer nog tyvär att röka inne i stället för på balkongen även om de har barn. Själv vill jag inte riskera min hälsa med att röka.

 • Anonym

  Det är tryggt att veta att med alla Centerpartisters förbud så slipper vi dem också vad det lider. Vilket är värst en balkongrökare eller Centerpartist? När får vi förbud mot Centerpartister i riket?

 • Anonym

  Nu börjar politikernas klåfingrigher och förbudsiver att gå för långt. Är inte själv rökare men om folk röker utomhus så är det upp till dom. Att koncentrationerna av rök från en cigarett utomhus är hälsofarlig är rent trams i klass med morapolitikernas övervägande att stänga av mobilnäten pga en persons hypokondri.. Deras påbud är mer och mer lika talibanernas fatwor i Afgahnistan.Min undran är..hur länge skall dessa miljötalibaner få hållas och varför röstar vi fram såna här pajasar tll politiker ??

 • http://www.facebook.com/people/Henrik-Mästersimmaren-Brammås/718949470 Henrik Mästersimmaren Brammås

  År 2020: ”Ge dig, detta är nationella insatsstyrkan, ditt hus är omringat, du kan inte fly. Kom ut långsamt med ciggaretterna över huvudet så att vi kan se dem.”

 • Anonym

  På landsbygden finns det annars rejäla problem med grannstörande verksamhet att ta tag i och ett vindkraftförbud känns oändligt mycket angelägnare.

 • Claus Nielsen

  Centern börjar bli ett desperat parti med desperata försök att hitta nischfrågor som kan attrahera andra förbudsivrare. Jag tror man förlorar på att begränsa människors frihet att leva som dom själv önskar. Att en rökdoft utblandad med 100 m3 luft skulle skada ”våra barn” är bara trams. Förbjud industrier, transporter och lantbruk också så kan du leva i din egen lilla bubbla. Patetiska försök till myndighetsmissbruk borde däremot förbjudas. 

 • Claus Nielsen

  Centern börjar bli ett desperat parti med desperata försök att hitta nischfrågor som kan attrahera andra förbudsivrare. Jag tror man förlorar på att begränsa människors frihet att leva som dom själv önskar. Att en rökdoft utblandad med 100 m3 luft skulle skada ”våra barn” är bara trams. Förbjud industrier, transporter och lantbruk också så kan du leva i din egen lilla bubbla. Patetiska försök till myndighetsmissbruk borde däremot förbjudas. 

 • Anonym

  Ja, förbjud även balkongrökning om och när någon störs av det. I vårt fall är det en riktig plåga när rökare sitter på sin balkong och röker på natten och mycket tidiga morgontimmar. Röken drar in i vårt sovrum. Jag vaknar direkt och mår dåligt av det både fysiskt då jag är allergisk men även av att bli väckt. Varför ska jag behöva finna mig i att ha rök i mitt sovrum eller att sova för stängt fönster för att slippa obehaglig rökdoft?

 • Anonym

  ”Denna ‘tvångsrökning’ är oförenlig med den medmänskliga respekt som all demokrati ytterst vilar på”, skriver de i motionen.

  Den som inte ser det absurda i det språkbruket har definitivt varit politiker alldeles för länge.

 • Anonym

  Där vi bor är balkongrökningen och rökning vid porten inte ett problem utomhus – utan inomhus. Ventilationen suger in röken, speciellt på sommaren är sovrummet fyllt av rök. Det är vidrigt att komma hem och känna att sängkläderna luktar rök. Jag har inget emot att folk röker på stan, när de promenerar osv men in i mitt hem vill jag inte ha röken!

 • Anonym

  Rökning kommer nog på sikt att försvinna och tur är väl det.
  Skulle inte vilja ha en rökande granne i balkongen under mig.

 • Anonym

  Tjaa. Vet inte vad jag tycker i övrigt men…

  Är det inte lite tragiskt att man ska behöva lagstifta för att rökare ska ge attan i att förpesta andras balkonger? Borde inte det vara en självklarhet att man låter bli att utsätta andra för vidrigheten?

 • Anonym

  Det mest optimala är väl att förbjuda människor att existera.

 • Anonym

  Kan ta ett snabbt exempel från min förra bostad. Jag bodde i en lägenhet där min granne var en passiv rökare. Iaf fem gånger på dag rökte hon på sin balkong och all rök kom in i min lägenhet varje gång jag hade ett fönster eller dylikt öppet. Genom att andas in röken i min lägenhet som kom från hennes balkong blev jag en passiv rökare. Jag kan lägga till att cigarettröken skadar lungorna lika mycket vare sig den kommer från perrongen eller balkongen.

 • Anonym

  Hur faan kan man vara så gnällig och med rak rygg haspla ur sig sådana bedrövligheter.Är det för att motivera
  sin lön eller för att visa att man gör något över huvud taget som politiker.
  Det ända jag ser är att Anders W Jonsson förlorar och kastar bort röster både för sig själv och för Partiet
  Undrar frihetskämpe

 • Anonym

  Kan inte regeringen gå ett steg till och förbjuda politiker och C-Toppar på allmänna platser, balkonger och uteserveringar. De är en fara för folkhälsan. 

 • Lena Molin

  Tobak är synnerligen hälsofarligt. Begränsa försäljningen av tobaksvaror till ett fåtal försäljningsställen med kontroll av 18-årsgräns, precis såsom alkohol säljs på systembolaget. 

 • Karl

  Låt oss förbjuda precis allting så finns det inget kvar att tjafsa om. Jag är ingen rökare, men jag skiter fullständigt i om folk röker på sin balkong. Låt folket vara och håll staten borta!

 • http://pulse.yahoo.com/_JK3AQIJCIQCKWR24KVBBKKISVE Nils

  Centerpartisten bör ta kontakt med sjukhuschefen i Kristianstad där det görs undantag från rökförbudet när det gäller de Lybiska gästerna.

 • Anonym

  Haha, här fick du pluspoäng från både rökare och icke-rökare tror jag. :-)

 • Anonym

  Ja! Det här var verkligen ett bra förslag. Vill kunna använda min balkong utan den där stanken. Ska verkligen bli skönt att kunna plantera, odla och snygga till där ute. Tänk att till och med kunna sitta och äta middag ute bland doftande blommor. Ljuvligt!

 • Anonym

  Undrar om våra politiker riktigt begriper hur fåniga dom gör sig med sina utspel när de försöker tävla om att vara en så ”god” människa som möjlgt, anhöriginvandring och höjda bensinskatter är andra favoriter, men det här var väl ändå det dummaste hittills, varför inte förbjuda rökning utanför krogen också när man ändå håller på?

 • Pingback: C-topp: ”Inför förbud mot balkongrökning” | nyheternadirekt

 • http://twitter.com/noctivagus666 JK

  Det var det bästa jag läst. Är så jävla trött på alla rökare som fullständigt skiter i alla andra.

 • Corto

  Vad är det här för trams?

 • http://pulse.yahoo.com/_JK3AQIJCIQCKWR24KVBBKKISVE Nils

  Ursäkta, Hässleholm ska det vara.

 • Anonym

  ”Mitt huvudbudskap är att man måste ha friheten att vistas ute, utan att utsättas för passiv rökning”

  Finns väl ingen normal person som kan säga emot det? Likställ rökning med urinering, böter för den som inte uträttar sina behov på anvisad – dold och låst – plats.

 • Anonym

  Det låter så korkat och okunnigt,att man nästan baxnar.Lite cigg-rök i luften i förhållandet till maj-brasor,grillar och braskaminer som också skapar glädie och frihet i dåliga arbets-tider
  Låt oss få behålla lite frihet i sverige..Rösta efter övertygelse. plocka bort byrokrater och gnällspikar

 • Anonym

  Naturligtvis skall all rökning som stör grannar förbjudas. Sjukt att tvinga grannar att stå ut med andras sjuka fasoner. Snacka om att störa grannar. Förbjud det bums och vräk dem som inte följer lagen

 • Anonym

  Tobaksrök dödar fler än alla andra droger tillsammans. Om det fanns någon proportionalitet i lagarna så skulle tobakscigaretter vara förbjudna och hasch säljas på Systemet.

 • Anonym

  Förbannade kommunister! Ni som gillar ena förbudet efter andra, kom INTE och gnäll om att ”vart tog demokratin vägen?” och allt annat dösnack. Ni förtjänar Orwellsamhället från A till Ö!

 • http://pulse.yahoo.com/_JK3AQIJCIQCKWR24KVBBKKISVE Nils

  Helt riktigt, vräk grannar som stör, oavsett om de är rökare eller inte.

 • Pingback: Äntligen, utöka rökningsförbud | pylon of the pit

 • http://twitter.com/noctivagus666 JK

  Du är ett praktexempel på en person som skiter i alla. Jag säger bra!!!
  Bara för du vill ha cancer vill inte andra ha det.

 • http://twitter.com/noctivagus666 JK

  Det märks att du har noll koll på vad du pratar om och skiter i folk omkring dig.

 • Anonym

   Dito här! Jag är icke-rökare och bryr mig inte ett dyft om folk vill röka eller inte.

 • http://twitter.com/noctivagus666 JK
 • Anonym

  Självklart. Visserligen är detta lite OT men förbjud också husrenoverarna att kräva betalt av ägaren innan renoveringen är klar och godkänd, Då försvinner dessa fuskbyggare automatiskt. Behöver dom pengar under tiden så får dom låna dem på banken, där dom är kända sedan tidigare och får nobben. Det är dessutom jätteenkelt att få bort bluffakturor genom att tvinga dem som vill öppna egna inkassobolag att göra det på polisstationerna och tvinga inkassobolagen att bevisa att kraven är riktiga innan dom skickar kravbrev. Ursäkta OT men visst är samhället sjukt daltaktigt.

 • Anonym

   Därför att svensken envisas med att tro på demokrati.

 • http://twitter.com/Tusonam Tusonam

  Hahahahahah om ni vill förbjuda rökning på balkongen snarare och bättre att förbjuda rockning inne i hemma och på trapperna,eller hur ???????????????????????????????????????????
  Alla och särskilda invadrara rocker mycket inne hemma !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Regerining måste hanterar den med stark hand!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Anonym

  såja….sluta sura nu

 • Anonym

  Jag avskyr cigg-rök själv och kan ha viss förståelse för de som utsätts för mycket av balkongrök. Men, det börjar gå lite väl långt i klappjakten på rökare. Vi kan bara inte förbjuda och fördöma allt och alla som inte passar in i gängse korrekta och trygghetsssökande nappmall. Rökare måste få röka men vi skall be om deras förståelse att de flesta faktiskt inte uppskattar rök!

 • Anonym

  Varför `då?

 • Anonym

  Är allergisk mot doftande blommer, så blommor på balkongen borde förbjudas… 

 • Anonym

  Nej du ska inte behöva finna dej i det, flytta vetja……

 • Anonym

  HälsoTalibanerna slår till ännu en ggr. KD startade, C har ökat insatsen, återstår att se vad Fp nu kommer att toppa med, de kan ju inte gärna ligga lägre. JAkten på väljare till valet 2014 blir allt mer desperat.

  Att putta barnen framför sig är bara ynkligt och patetiskt, då samma regering och riksdagsledamöter inte ens kan kräva en lag som förhindrar vräkningar av barnfamiljer, ynkligt.

 • Anonym

  Jag grilla och knappt röker . Jag gjorde det med mer ”rök” med grillen eftersom grannen slutade aldrig stör oss sent på kvällen 21.30 med sina middag på balkongen som vaknade mina två små barn. Även efter vi hade sagt till de ”flera” gånger. De är dryg och se ner på alla. 

 • Anonym

   Låt oss införa förbud på C-toppar. Börjar få nog av dom, högljudda såväl som tystlåtna.

 • http://pulse.yahoo.com/_JK3AQIJCIQCKWR24KVBBKKISVE Nils

  Läste för flera år sedan om ett ungt engelskt par som åkte tåg. Lusten infann sig och trots att tåget var fullsatt ägnade de en stund till oral-sex, och ingen av medresenärerna opponerade sig. När de var klara och rättat till kläderna tände de var sin cigg. Då kom reaktionen och många pekade på rökning förbjuden skylten. Visst, rökning är hälsovådlig, men bruden kunde ju ha kvävts på grund av avsaknaden av en oral-sex förbudsskylt. Något att tänka på för svenska lagstiftare.

 • Anonym

  Var inte ledsen för barnen, det är de som får betala din sjukvård, om du blir så gammal!

 • Anonym

  Vad gäller rökningen så är det du som tillför problemet, så det är du som har att ta hänsyn. Du får väl säga till de andra du har problem med, så får vi se om du får på käften!

 • Anonym

  Vad gäller rökningen så är det du som tillför problemet, så det är du som har att ta hänsyn.

 • Anonym

  Vad gäller rökningen så är det du som tillför problemet, så det är du som har att ta hänsyn.

 • Anonym

  Det vore verkligen dags. Det är obegripligt att rökarnas nyttjanderätt på sina balkonger juridiskt sett får gå före icke-rökarnas nyttjanderätt till hela sin lägenhet (rök drar in från balkonger och fönster). Den lagen måste ses över !! Rökarna kan röka inomhus under spisfläkten och pesta ned sin egen boendemiljö. Det är inkonsekvent att personal på krogen skall ha en hälsosam arbetsmiljö men inte att t.ex. astmatiker i flerfamiljshus inte skall ha en hälsosam boendemiljö. Om inte rökförbud införs på balkonger så tycker jag vi kan slopa rökförbudet på krogen. Restaurangpersonal har valt sitt jobb, men i flerfamiljshus (som är det mest ekonomiska boendet) går det tyvärr inte att välja sina grannar.

 • Anonym

  Det vore verkligen dags. Det är obegripligt att rökarnas nyttjanderätt på sina balkonger juridiskt sett får gå före icke-rökarnas nyttjanderätt till hela sin lägenhet (rök drar in från balkonger och fönster). Den lagen måste ses över !! Rökarna kan röka inomhus under spisfläkten och pesta ned sin egen boendemiljö. Det är inkonsekvent att personal på krogen skall ha en hälsosam arbetsmiljö men inte att t.ex. astmatiker i flerfamiljshus inte skall ha en hälsosam boendemiljö. Om inte rökförbud införs på balkonger så tycker jag vi kan slopa rökförbudet på krogen. Restaurangpersonal har valt sitt jobb, men i flerfamiljshus (som är det mest ekonomiska boendet) går det tyvärr inte att välja sina grannar.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   …giftigt i vilka mängder och vid vilken exponering. Ibland verkar förbudsivrarna vara övertygade homeopater allihop

 • Anonym

  ”Jag vet, som barnläkare, att passiv rökning skadar, inte minst barnen. Det här regeringsbeslutet är ett viktigt första steg. Men jag hade gärna sett att man gått längre, och pekat ut ett antal miljöer, säger han.” Härligt med förebyggande sjukvård av det här slaget. Me like. :-) 
  När jag senast var hos tandläkaren blev jag utfrågad om mina vanor avseende hälsan och direkt kom rökning upp. Själv har jag aldrig rökt men min mor hade rökt i tonåren i säkerligen 10 innan hon var havande med mig som säkerligen var ett misstag och inte planerad graviditet. När jag gjorde en utrensning av tungmetaller i kroppen med första behandling på 2 timmar så när jag vaknade nästa dag så kunde jag förnimma doften av rök något helt otroligt. Jag tål inte rök någonstans och värst är det när det är varmt och kvalmigt ute. Tack från oss som är känsliga troligen av kanske jag tagit upp min mors gifter i kroppen från graviditeten tydligen som sker enligt programmet om Kemikalier som gick för några månader sedan. Ja fosterskador dessutom.

 • http://twitter.com/noctivagus666 JK

  Håller med dig 110%. Vi har rökare under oss och vi blir galna på dem. Ibland stinker dom ned VÅRAN lägenhet!!!!

 • Anonym

  Rökare är väl en minoritet av befolkningen? Sverige är ju internationellt kända för att bry sig om minoriteter och deras särställning, och därmed att särskild hänsyn ska tas för minoritetsrguppen. Jag antar att det innebär att majoriteten får stryka på foten – som vanligt.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Inte i det här fallet, rökare är det politiskt korrekt att utöva valfri form av fördomar, rasism och smädande av, något som syns i åtskilliga av inläggen från dom exemplariska renlevnadsmänniskorna. Tongångar som lyser av samma tolerans och konstruktivitet som från kyrkliga kafferepet från för hundra år sedan.

  …som själv är ickerökare

 • Anonym

  Helt rätt,nikotin är ett gift men men även mat är dödligt och vatten med.Det dör nog fler av övervikt och därtill hörande sjukdomar än rökning.

 • Anonym

  Det är ju ett problem att ta upp med den som äger fastigheten det finns väl krav på fungerande ventilation

 • Anonym

  Övervikt dödar fler,ska mat,läsk och godis också förbjudas?

 • Anonym

  En östermalmsbo som bor i Stockholm och kör en SUV som man inte behöver där släpper ut fan så mycket mer skadliga ämnen än någon rökare hinner med på sin livstid,även om han skulle bli långlivad.

 • Anonym

  Grannens balkongrökning skadar dig inte heller.
  Däremot blir du sur och irriterad eftersom du kanske inte gillar lukten och dessutom lärt dig att tobak är väldigt väldigt väldigt farligt. Ett andetag räcker och man har skadats.
  Du känner förmodligen fara och förgiftning när du känner lukten av cigg. Men relax, it’s just tobacco.

 • Anonym

   Cigaretter luktar inte sopor. Det luktar gott.

 • Anonym

  Nej den pyr inte alls in hos grannarna om du inte röker väldigt mycket. Eller går ut på balkongen.
  Jag vet inte vad du lägger in i begreppet ‘totalförstöra’. Men om jag ‘totalförstör’ min lägenhet, vem bryr sig? Det är jag som bor där. Är det fastighetsvärden du hyser sådan sympati för?

 • Anonym

  Nu frågar du efter min personliga åsikt. Jag tror inte totalförbud är rätt väg att gå när det gäller några av drogerna, varken tobak, alkohol, hasch eller socker. Däremot kan man ha restriktioner, som jag tycker ska ställas i proportion till ämnets skadlighet. T ex anrikat uran kan man ha väldigt hårda restriktioner på, krav på skriftligt tillstånd från strålskyddsmyndigheten eftersom skadorna kan bli så stora.
  De starkt beroendeframkallande drogerna, som till exempel alkohol, amfetamin och röktobak skulle kunna säljas med åldersgräns av t ex systembolaget eller administreras till missbrukarna i sjukhusmiljö. De lättare och vanebildande drogerna, kaffe, cannabis, socker och magiska svampar, skulle kunna säljas i kiosker eller apotek, eventuellt med åldersgräns.

  Oavsett vad man tycker om detta så får man se till att man inte hycklar utan är konsekvent. Du verkar vara med på noterna att fysisk inaktivitet är ett större problem än de flesta drogerna, till och med större än röktobaken. Jag tycker vi ska använda den vetenskapliga kunskapen vi har idag och inte basera våra lagar på gammal moralpanik från medeltiden.

 • Anonym

  Övervikt dödar fler än tobak, tobak dödar fler än alkohol, och alkohol dödar fler än kokain som dödar fler än hasch. I Sverige har vi det systemet att ju säkrare något är desto olagligare är det.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Känsligheten mot rökning är seriöst överutvecklad, det är för tusan inte giftgas det rör sig om. Seriöst fjantigt att gnälla så förtvivlat om något så minimalt som lite tobaksrök, I-landsproblem, du borde prova att bo på landet en period eller på nån industriort

 • Anonym

  Ratzz: Det handlar inte bara om det är giftgas eller ej, tobaksrök är inte nyttig, eller hur? Varför skall jag då påtvingas den på min balkong? Jag tycker det luktar illa, och sitter inte kvar på min balkong och äter eller fikar med denna vidriga lukt i min näsa. Mat behöver vi, men inte tobaksrök!

 • Anonym

   Det gör den inte! Läs på vad du suger i dig ur en enda cigarett. Skulle denna mängd av gifter finnas i luften på en arbetsplats så skulle den omgående stängas.

 • Anonym

   Jag är uppvuxen på landet, vi hade 11 kor, grisar, 2 hästar och får och höns, dessa förpestade inte våra fika eller måltider.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Kunde du vänja dig vid gödsel och andra lantdofter så slappna av om grannen röker

 • Anonym

  Jag behövde inte vänja mig, vi satt inte i ladugården och fikade och åt. Det luktar i en ladugård med djur, men det är rätt ofarliga dofter, och jag tvingar inte någon annan att inandas dessa.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Luktar inte bara i lagårn, du är mer fixerad vid din grannes rökning än vad det luktar i verkligheten och ”farorna” är på samma obefintliga nivå. Tänder du ett stearinljus i lägenheten är det troligen mer ohälsosamt för dig

 • Anonym

  Det viktiga är att man är konsekvent så att ju mer beroendeframkallande och skadligt något är, desto hårdare ska restriktionerna vara på det. Annars blir det ju bara hyckleri.

  De droger som är mest skadliga och beroendeframkallande, till exempel etylalkohol, amfetamin och röktobak borde endast få säljas under mycket kontrollerade former. Åldersgräns, endast på systembolag eller att missbrukaren får sin dos i sjukhusmiljö. Ingen kioskförsäljning för de här starkt beroendframkallande drogerna som ofta redan smugglas in i landet.

  För lättare droger, till exempel socker, cannabis, kaffe och lustiga svampar, så borde man kunna sälja detta i till exempel varuhus och kiosker med ålderskontroll eller på apotek eller liknande. De exakta detaljerna är dock inte det viktiga, det viktiga är att man är konsekvent så att de tyngsta drogerna motarbetas mest av staten.

 • Anonym

  Det här är tredje gången jag svarar dig. TVÅ GÅNGER har mitt svar tagits bort utan förklaring eller kommentar. Eftersom du frågar mig om min åsikt så tänker jag här ge en kortfattad redogörelse för min personliga åsikt.
  Jag anser att droglagarna ska ändras så att restriktionerna för olika droger blir proportionell mot hur skadlig och framförallt hur beroendeframkallande olika droger är.
  Tynga droger som etylalkhol, amfetamin och röktobak borde därför endast få säljas med åldersgräns och till exempel på systembolag eller ges till missbrukarna i sjukhusmiljö.
  Lättare droger som kaffe, cannabis, socker och lustiga svampar skulle kunna säljas i kiosker och affärer med kommun eller polis som inspekterar att åldersgränser följs.
  Detta är min personliga åsikt och du förtjänar ett svar på din fråga. Att de tyngsta drogerna har de minsta restriktionerna anser jag vara moraliskt hyckleri.

 • Anonym

  Snart är det väl bara Liberaldemokraterna som anser att droger som tobak ska vara lagliga.

 • Anonym

  När ”A non-smoking-generation” bildades någon gång på 70(?)-talet dök det upp en annan gruppering: ”Smokepeace”, med en fredspiperökande indian som logga och ett tillägg i stil med ”för hänsynsfulla rökare”. Undrar vart de tog vägen? Kan tänka mig att de inte orkade längre och lade ner, för man märker ju vem som skriker högst och mest (+ verkar oförmögna att resonera om detta ämne) menar jag…

 • Anonym

  Tycker det är väldigt skevt perspektiv. Det är ju inte icke-rökarna som drabbas av rökning så vad fan ska vi gnälla för? Vissa tycks tro att de har någon slags någon rätt att slippa bli besvärade på offentliga platser, det är oerhört snobbigt.

  Bättre då att med hänsyn till rökarna verka för ett förbjud av tobaksförsäljning. Men den frågan vågar ju ingen lyfta…

 • Pingback: Utan snus försmäktar vi på denna ö | blogghelvetet

 • Anonym

   För övrigt, handlar det om att inte utsätta astmatiker för besvär så vore det bättre att införa parfymföbud på allmän plats. 

 • Pingback: Parfym - parfym – nyheter

 • Anonym

  Detta händer redan med andra droger som är mycket säkrare och mildare.

 • http://www.facebook.com/peo.olausson Per Olausson

  Det är ju fanimej inte klokt!! Tror Anders W Jonsson och mijöpartisterna att de vinner några väljare på detta sätt? Ligger inte Centern illa till som det redan är? Att sådan förslag kommer från miljöpartiet är inte konstigt, från en Centerpartist? Vad händer då om någon röker på balkongen ändå?? Skall alla vräkas då eller? Snacka om omänskligt! Det räcker med förbud nu även om jag inte röker så mycket och tänker sluta så skall inte andra drabbas av dessa förbud. Hoppas Centern och Miljöpartiet åker ut så får ni det tack för förslaget ni förtjänar…

 • Pingback: Sporty ekstremalne

 • Pingback: Para Ma

 • Pingback: window cleaner wandsworth

 • Pingback: 1237 degree nursing

 • Pingback: cat deterrent

 • Pingback: agencja interaktywna warszawa

 • Pingback: GenF20

 • Pingback: ADHD Statistics

 • Pingback: Electronic Cigarettes

 • Pingback: Hybrid Bikes

 • Pingback: psoriasis treatment

 • Pingback: Generic Levitra

 • Pingback: ecommerce design

 • Pingback: qr codes

 • Pingback: Air Conditioning

 • Pingback: photo printing

 • Pingback: carpet cleaning York PA

 • Pingback: Titus Sime

 • Pingback: plants

 • Pingback: pregnancy after miscarriage

 • Pingback: Milton Keynes Escorts

 • Pingback: social bookmark

 • Pingback: offers in Thessaloniki

 • Pingback: where to get a tattoo for men

 • Pingback: solid tires

 • Pingback: Canon PIXMA MG5320 review

 • Pingback: Naples Florida Vineyards

 • Pingback: Registry Cleaner Comparison

 • Pingback: ipage coupon review

 • Pingback: Atlanta DUI Attorney

 • Pingback: physical therapist assistant schools

 • Pingback: unlock iPhone 4s

 • Pingback: Ricardo Ausley

 • Pingback: Get Facebook fans

 • Pingback: orlando web design

 • Pingback: Top Multi Level Marketing Companies

 • Pingback: Escort girl Paris

 • Pingback: keurig b70 best price

 • Pingback: Apartments for Sale Docklands

 • Pingback: Funeral Jazz

 • Pingback: Survey Scout Reviews

 • Pingback: Latino PR Company

 • Pingback: knowyourmeme.com/users/replacementwindows

 • Pingback: honda accord for sale

 • Pingback: Gunblood cheats

 • Pingback: toyota 4runner

 • Pingback: used ford f250

 • Pingback: vinyl windows

 • Pingback: jeep wrangler

 • Pingback: cheap time rxrs carbon frame

 • Pingback: cheap zynga poker chips

 • Pingback: home business that work

 • Pingback: Admin Services

 • Pingback: dotcomsecrets x review

 • Pingback: trulux.it

 • Pingback: Jobborse Bremen

 • Pingback: video to ipad

 • Pingback: Toronto Plumbers

 • Pingback: Euro 2012 Betting

 • Pingback: teeth grinding mouth guard

 • Pingback: All State Insurance

 • Pingback: Best Herbal to Smoke

 • Pingback: buy flavored rolling paper

 • Pingback: bahamas charter flights

 • Pingback: Steven D Pinkert

 • Pingback: low cost dental implants

 • Pingback: scalp folliculitis

 • Pingback: Wonga

 • Pingback: scalp psoriasis remedy

 • Pingback: Angular Cheilitis Remedy

 • Pingback: solar panel installers

 • Pingback: Google Page One

 • Pingback: ipad under 200

 • Pingback: electronic cigarette information

 • Pingback: roulette system

 • Pingback: masajes en costa rica

 • Pingback: Random chat

 • Pingback: Sky Habitat

 • Pingback: Pasir Ris DBSS

 • Pingback: flight simulation

 • Pingback: Tokusatsu Downloads

 • Pingback: avalanche in your garden

 • Pingback: Nicaragua Spanish schools

 • Pingback: Health Coach

 • Pingback: cookware

 • Pingback: cosmetic dentistry joplin

 • Pingback: symptoms of the flu

 • Pingback: Paginas Amarillas Bogota Colombia

 • Pingback: air conditioning toronto

 • Pingback: video conferencing

 • Pingback: Spa Cover

 • Pingback: CheapOair Review

 • Pingback: water coolers

 • Pingback: xrumer

 • Pingback: tier 5 unemployment extension

 • Pingback: Fitness Factory

 • Pingback: Cum

 • Pingback: Business Valuation

 • Pingback: visit here

 • Pingback: v4l ecig

 • Pingback: electronic cigarette pipe

 • Pingback: buy twitter followers

 • Pingback: cistilni servis cenik

 • Pingback: best driver jobs

 • Pingback: Troubled Teens Schools

 • Pingback: keurig b70 reviews

 • Pingback: luxury sydney hotel

 • Pingback: Englewood Medical Clinic

 • Pingback: best portable generator review

 • Pingback: cleanse with acai berry

 • Pingback: Get Instant Cash for Trying Everyday Items

 • Pingback: maryland wedding photography

 • Pingback: how do you get muscle

 • Pingback: porn tube

 • Pingback: Affiliate Website Generator

 • Pingback: Removal Companies Dublin

 • Pingback: Removals Dublin

 • Pingback: best restaurants in orlando

 • Pingback: dvd ripper mac

 • Pingback: wall insulation

 • Pingback: no simply sellular complaint

 • Pingback: Dieta HCG

 • Pingback: Air Orlando

 • Pingback: popular hyip

 • Pingback: rank tracker

 • Pingback: czekoladowe fontanny

 • Pingback: online business review

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: Riverside Chiropractic

 • Pingback: http://thebestelectroniccigarette.org/v2-cigs/

 • Pingback: how does youtube make money

 • Pingback: long term car rental

 • Pingback: wedding photography toronto

 • Pingback: iphone 4s tethered jailbreak

 • Pingback: theatre tickets online

 • Pingback: Consultant Referencement

 • Pingback: Hebergement Internet

 • Pingback: starchim01

 • Pingback: http://www.atlantapartydjs.com

 • Pingback: Purchase Facebook Fans

 • Pingback: link

 • Pingback: wind generator plans

 • Pingback: paginas web valencia

 • Pingback: blog on how to lose weight

 • Pingback: office furniture in manchester

 • Pingback: Domain host

 • Pingback: referencement naturel

 • Pingback: Sauble Beach cottage rentals

 • Pingback: Make boobs bigger

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: belkin

 • Pingback: Accept Credit cards

 • Pingback: wisdom teeth extraction cost

 • Pingback: sizegenetics

 • Pingback: Carpet Cleaning Knoxville Tn

 • Pingback: Battery Chargers

 • Pingback: invisible keylogger

 • Pingback: starchim01

 • Pingback: swissdent

 • Pingback: business forums

 • Pingback: medical coding and billing

 • Pingback: Sizzling Hot

 • Pingback: corona physical therapy

 • Pingback: medical billing and coding

 • Pingback: spring break europe

 • Pingback: what is natural horsemanship

 • Pingback: how get loans

 • Pingback: All Inclusive Cheap Vacation Packages

 • Pingback: Sex show

 • Pingback: Granite Countertops Denver

 • Pingback: How to whiten teeth naturally

 • Pingback: Juvederm Denver

 • Pingback: Interior Design Denver

 • Pingback: buy youtube views

 • Pingback: Maison Ile Maurice

 • Pingback: search engine marketing specialists

 • Pingback: hardwood flooring

 • Pingback: Battery Chargers

 • Pingback: cheap handbags

 • Pingback: juegos para pc

 • Pingback: norfolk escorts

 • Pingback: adult toys

 • Pingback: se mer

 • Pingback: Louer Ile Maurice

 • Pingback: Read More

 • Pingback: airstream

 • Pingback: too long fix tool

 • Pingback: dating asian singles

 • Pingback: mohamed bouazizi

 • Pingback: juegos para nokia c3

 • Pingback: Free Download Software

 • Pingback: human rights

 • Pingback: solar power

 • Pingback: handbags on sale

 • Pingback: FreeCreditAnalysis

 • Pingback: Viagra

 • Pingback: Mauritius Accommodation

 • Pingback: best family vacation packages

 • Pingback: Wayanad hotels

 • Pingback: then you

 • Pingback: East London

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: self bonding silicone tape

 • Pingback: sell gold

 • Pingback: roulette system

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: Mallorca Properties

 • Pingback: Kitchen Remodeling NY

 • Pingback: auto repair rochester ny

 • Pingback: seo nashville

 • Pingback: sit and sleep

 • Pingback: iphone jailbreak 4.3

 • Pingback: best iphone jailbreak software

 • Pingback: paintball

 • Pingback: affiliate marketing

 • Pingback: paintball

 • Pingback: phone insurance

 • Pingback: aqui

 • Pingback: passport

 • Pingback: L5S1

 • Pingback: Awesome post! Hey, make sure you check out how I lost over 70 pounds:

 • Pingback: jaw grinding at night

 • Pingback: military solar power

 • Pingback: creating a website

 • Pingback: Underarm whitening

 • Pingback: how to unlock iphone 4 sim card

 • Pingback: marijuana seeds

 • Pingback: Perfume Joy

 • Pingback: click here

 • Pingback: wedding Bands

 • Pingback: wen hair care reviews

 • Pingback: make friends

 • Pingback: PhuketCamp

 • Pingback: legal protection insurance

 • Pingback: legal insurance

 • Pingback: top ranked mba

 • Pingback: employment law

 • Pingback: india jobs

 • Pingback: find out more

 • Pingback: bedbugs

 • Pingback: healing meditation

 • Pingback: drain cleaning tips

 • Pingback: best trading strategy

 • Pingback: Click Here to get Rid of Cold Sore Fast!

 • Pingback: Acupuncture and Chinese Medicine

 • Pingback: equity release

 • Pingback: conservatories

 • Pingback: MLM Downline Builder

 • Pingback: babyfoon

 • Pingback: buy a car after a bankruptcy

 • Pingback: inspirational quotes

 • Pingback: Cancer Store

 • Pingback: Nikken Training

 • Pingback: tech elearning

 • Pingback: GNLD Training

 • Pingback: ps3 reparatie

 • Pingback: Provillus review

 • Pingback: Ching Busscher

 • Pingback: unlock iphone 4

 • Pingback: visit website

 • Pingback: pr7 - pr8 - pr9 - DoFOLLOW Backlink Site Packets @ Fiverr

 • Pingback: handbags outlet

 • Pingback: How to make slime at home

 • Pingback: beats online

 • Pingback: service assurance

 • Pingback: hen party ireland

 • Pingback: Police auctions

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: forex

 • Pingback: uk online casino

 • Pingback: dog leash training

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: spondylitis

 • Pingback: Fashion Trends

 • Pingback: fence austin

 • Pingback: peintures abstraites

 • Pingback: In-world.info

 • Pingback: best fantasy books list

 • Pingback: driving schools medway

 • Pingback: designer genuine handbags

 • Pingback: jackpot 2000

 • Pingback: equity release plans

 • Pingback: socialsupercharge.net

 • Pingback: reverse phone lookup

 • Pingback: More

 • Pingback: Gourmet Burger Kitchen Vouchers

 • Pingback: free obituary template

 • Pingback: Porno

 • Pingback: Kryon

 • Pingback: strawberry plants for sale

 • Pingback: air quality testing ma

 • Pingback: equity release

 • Pingback: Forex indicator

 • Pingback: Spa

 • Pingback: Steven Osinski

 • Pingback: dating site tips for men

 • Pingback: vacation greece

 • Pingback: unlock iphone 3

 • Pingback: Genius Chargers

 • Pingback: high temperature silicone tape

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: website

 • Pingback: Diary of a White Indian Housewife

 • Pingback: salvage car online auction

 • Pingback: girls tight jeans

 • Pingback: fast fire sites

 • Pingback: samsung phone

 • Pingback: oven cleaning service in uk

 • Pingback: tinnitus treatment

 • Pingback: hardscaping

 • Pingback: uncut music videos

 • Pingback: Free Marketing Tools

 • Pingback: invernet

 • Pingback: submit game

 • Pingback: medycyna naturalna krakow

 • Pingback: work at home assembling scrapbook pages

 • Pingback: jetzt spielen

 • Pingback: Laser Hair Removal Austin

 • Pingback: tours to russia

 • Pingback: Home Website Builder 2.0

 • Pingback: Ecole de naturopathie

 • Pingback: Traffic Tempest

 • Pingback: where to find an ipad 2

 • Pingback: toddler belt

 • Pingback: lower-back pain

 • Pingback: Oklahoma City anger management

 • Pingback: cholesterinwerte senken

 • Pingback: UK Sex Toys

 • Pingback: fiction

 • Pingback: Diary of a White Indian Housewife

 • Pingback: quibids alternative

 • Pingback: how to raise credit score

 • Pingback: tatuaggio

 • Pingback: pizzafeest

 • Pingback: vin dicarlo reviews

 • Pingback: expired domains

 • Pingback: Location Ile Maurice

 • Pingback: tire pressure monitor

 • Pingback: used copiers austin

 • Pingback: washington divorce service

 • Pingback: Ryan Wuerch Motricity

 • Pingback: fat loss training

 • Pingback: unlocked new iphone

 • Pingback: Convert MTS files

 • Pingback: portland dui lawyer

 • Pingback: polishop oportunidade

 • Pingback: download anime episodes

 • Pingback: modular homes Wisconsin

 • Pingback: home decorating ideas with bamboo

 • Pingback: steel mesh sheets

 • Pingback: go in depth

 • Pingback: farm insurance

 • Pingback: unlocked iphone 4 uk

 • Pingback: make faster pc

 • Pingback: unlock 4.3

 • Pingback: search engine optimization

 • Pingback: cash for junk cars atlanta

 • Pingback: getting pregnant

 • Pingback: www.youtube.com

 • Pingback: reverse cell

 • Pingback: learn more

 • Pingback: rolex replica watches

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: i need a freaking job

 • Pingback: Los Angeles Pool Cleaning

 • Pingback: copiers austin

 • Pingback: Paintballing

 • Pingback: home instincts

 • Pingback: Cannabis Samen

 • Pingback: party songs

 • Pingback: Mailbox

 • Pingback: auto accident attorney

 • Pingback: SEO

 • Pingback: data recovery

 • Pingback: THE KING OF RAPSOUL

 • Anonym

  Finns det något icke-amerikanskt företag som vunnit en patenttvist mot ett amerikanskt företag i en amerikansk domstol ? Sedan undrar man ju hur det amerikanska patentväsendet fungerar där man verkar kunna få patnet på allt möjligt. För övrigt, jag har mönsterskyddat en liten sak jag kallar livet och alla som lever skall betala royalties till mig. Det har en amrikansk domstol bestämt …..

 • http://pulse.yahoo.com/_TOP53D3R7RQYVXCPOB435SIR4Y John

  Jag tycker konsumenterna borde få avgöra vilket system de vill amvända. Men så är ju inte världen tyvärr.
  Men jag tycker det här visar att Nokia gjorde rätt som valde Windows Phone och struntade i Android:
  http://www.zdnet.com/the-real-winner-in-samsung-vs-apple-microsoft-7000003165/
  Nu står vi inför en stor Windows Phone 8 lansering globalt. Även om inte sista ordet är sagt i fallet Google/Android så lär det bli förseningar, säljstopp och liknande ett bra tag framöver. Nokia/Microsoft står sig bättre rustat pga deras stora patentportfölj sammantaget.

 • Anonym

  Jag lovade mig själv redan för ett år sedan att Apple inte får ett öre av mig så länge de håller på med de här vidrigheterna. Inga telefoner, inga plattor, inga datorer, inga iTunes, ingenting.

 • Anonym

  ”Försöka döda konkurrenterna”?!
  .
  Jag vet visserligen om att ni PC-talibaner ser Apple som den onde satan själv, men någon slags måttfullhet kunde man väl ändå förvänta sig. Eller?
  .
  Och ja, naturligtvis finns det skillnader mellan amerikansk och svensk lagstiftning. Men konstaterandet av detta faktum gör då inte mig inskränkt och chauvinistiskt nationalistisk. 
  Det var inte Sovjet som kom ur det kalla kriget som det föregångsland många där inbillade sig att det var. Nord-Koreas idé om USA som landet som försöker ”döda” dem och som hin håle själv, kommer nog inte heller att segra.

 • Anonym

  Jag tror du allt får läsa på lite. iOS är ett derivat av OS X och båda har grunderna i Darwin som i sin tur bygger på NeXTSTEP, BSD och diverse annan open source. iOS släpptes 2007, OS X 2001, NeXTSTEP 1989 och BSD 1977. iOS är alltså en Unix-dialekt medan Android är en Linux-variant (modifierad Linux-kärna).

  IOS (Internetwork Operating System) är något helt annat och till stort anledningen till att vi kan använda Internet idag då det driver Cisco routrar och switchar och har funnits sedan mitten av åttiotalet. Apple fick mot en rundlig ersättning att används Ciscos registrerade varumärke för sitt iPhone OS.

 • http://www.google.com john olsson

  Industrispionage ar forbjudet inte bara i USA utan aven i Europa. Om det ar vad Samsung sysslat med sa var utgangen av domstolen helt korrekt. I manga andra fall har man kunnat bevisa att bl.a. Kina sysslat med industrispionage mot USA-foretag, och man vet att Kina (med flera) fortfarande sysslar med sadant.

 • Anonym

  Vilken betydelse på utslaget var det att rättegången hölls i San José?

 • http://www.facebook.com/people/Leif-Norlin/100000620628368 Leif Norlin

  Man skall nog inte dra för stora växlar på Apples vinst. USA är knappast opartiska. Jag har sett flagranta piratkopior i USA, som domstolarna  dömt som Amerikanska original. Den Syd-Koreanska domen är väl också subjektiv, men ligger nog närmast sanningen.

 • Anonym

  Lätt att lära sig. Lätt att använda = perfekt för barn och människor med funktionshinder såsom inlärningsproblem.

 • Anonym

  Testade precis att visa min position och få en färdbeskrivning till valfri stad, tog precis en bild på mig själv och mailade den till mig själv, sen gick jag in på aftonbladet(inte som mobilsida då utan som vanlig sida) och scrollade till botten. Sen satte jag igång SVT Play. Sen gick jag in och streamade 2 vuxenfilmer från valfri vuxensida, gjorde det att jag vann med min desire hd som är mer än 2 år gammal? Med tanke på vuxenfilmerna då tänkte jag?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=576182710 Anders Sjöstrand

  Som sas av ibish ovan. Apple betalar licenspengar för att nyttja alla innovationer som gjort inom mobiltelefoni. Precis som alla mobiltillverkare gör. 
  Sen äger Apple en uppsjö patent som inte rör standardiserad mobiltelefoni och därmed inte täcks av FRAND. Det är i stort sett enbart sådant som man stämt Samsung om. T.ex. ”pinch-to-zoom” eller ”gummibandszoom”. Dessa är teknologier som på intet sett är måsten på en telefon och det finns många andra sätt att lösa det. Samsung har aktivt valt att kopiera Apple gällande detta och har vägrat betala för det. Och det är DET som är pudelns kärna.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=576182710 Anders Sjöstrand

  Det vidriga ligger snarare i att kopiera en konkurrents funktion, en funktion som går att lösa på många andra sätt, utan att betala för sig.
  Det finns andra sätt att sköta zoom, man måste inte ha kinetisk scroll eller gummibandseffekt när man scrollat till botten. Det finns andra sätt att lösa så gott som allt som har tagits upp i rättegången. Samsung har dock aktivt valt att göra väldigt mycket otroligt likt som Apple gjort(och vägrat betala licens). Det är DET som är vidrigt.

 • Anonym

  Man får inte glömma att företag kan lägga ner väldigt många miljoner på design och utveckling. Ifall inte patent fanns skulle nog få företag vilja spendera dessa pengar för utveckling. Sedan förlorar väl konsumenten kortsiktigt på detta, men långsiktigt skulle man se en dalande utveckling.

 • Anonym

  I de blindas rike är den enögde kung.

 • Anonym

  Ja det finns tydligen 500 miljoner människor som har dessa symptom…

 • http://pulse.yahoo.com/_N5AKMQ2DDI4TMD5ZI2ASKI2QP4 Niclas

  Apple utnyttjar sitt storhets vansinne i amerikanska patent lagar som de
  mer eller mindre målar in sig i ett hörn, som kommer få konsekvenser för Apple i
  framtiden.

 • http://www.facebook.com/plunstrm Patrick Lundström

  Absolut, men här hade det slutat annorlunda om Samsung varit ett amerikanskt företag. Vad tror du skulle ha hänt om Daimler-Benz haft patent på ”fordon med tre eller fyra hjul som styrs av en ratt”?

 • Anonym

  Rättegångar runr parent är sällan rättvisa och gynnar inte samhället. För mig framstår appes varumärke som skadad av alla märkliga pantenttvister.

 • http://www.facebook.com/albert.sundqvist.5 Albert Sundqvist

  Då hade det patentet löpt ut ca 1905. Patent ger ett skydd till ägaren för en viss tidsperiod. T ex 20 år. Patenträtten går att ifrågasätta och den bör diskuteras. Men en alltför urholkad patenträtt skulle påverka innovationsklimatet negativt, det är ganska uppenbart.

 • Anonym

  Struntprat, nytida patenttvister gynnar inte utvecklingen, det är bara de största bolagen som har råd att hävda sin rätt. De små bolagens patent struntar alla i.

 • http://www.facebook.com/albert.sundqvist.5 Albert Sundqvist

  Har du läst domarna?

 • Anonym

  Det där ger jag inte mycket för. USA är sjuka när det gäller patent och deras rättssystem. Skönt i alla fall att det är två kolosser som slås mot varandra så dom har råd att göda sina advokater. Ett stort företag kör lätt ett litet företag i konkurs, oavsett om det är rätt eller fel.

 • Anonym

  Av ideologiska skäl som du just nämner så köper jag aldrig en Apple-produkt men jag erkänner att det är bra grejer dom gör.

 • Anonym

  Jag erkänner villigt att Apple gör bra saker men jag gillar inte att bli inlåst och tvingad till saker. Det är ett ideologiskt val att inte använda Apple-produkter precis som att jag begränsar mina kopplingar till Google.

 • http://www.facebook.com/albert.sundqvist.5 Albert Sundqvist

  Apple-hatet har alltid funnits. Redan på 1980-talet talade de som använde PC med DOS om att Macen var en leksak och att GUI-tekniken inte var något för de som använde en dator på riktigt. När sedan PC fick ett grafiskt användargränssnitt var det självfallet det bästa och den gamla diskussionen glömd. Och kommer den upp sägs alltid att Apple stal tekniken från Xerox. Men ledningen på Xerox såg den inte som kommersiellt gångbar utan tillät Apple använda tekniken. Den vidareutvecklades sedan väsentligt fram till den första Macen släpptes i mitten av 1980-talet.

  Apple är långt ifrån ett monopol. Ändå reagerar många här som om de var det. Då är Google och annonsmarknaden i så fall ett större problem. Om Apples affärsmetoder är så dåliga och dess produkter likaså finns en enkel lösning: Låt bli och köp.

  Ändå verkar behovet vara stort att utgjuta sig över Apple och de flesta som gör det har aldrig ägt en Mac eller annan Apple-produkt.

 • http://www.facebook.com/albert.sundqvist.5 Albert Sundqvist

  Jag har ganska många produkter från Apple de senaste åren. Förra sommaren köpte jag en iMac från AppleStore som hade en högljudd fläkt. Ringde Apples support och de skickade på eget initiativ en ny dator och hämtade den gamla. Var bara självklart. Har alltid fått ett trevligt bemötande från AppleStore och känt mig uppskattad som kund.

 • http://www.facebook.com/albert.sundqvist.5 Albert Sundqvist

  Google, Microsoft, Intel är tre exempel på företag som går hårt fram. I affärsvärlden finns det en hel del företag vars etik kan ifrågasättas både utifrån affärsmetoder och produkter och som de flesta skulle se som väsentligt värre. Vapenindustrin, oljeindustrin och vissa bolag som driver gruvdrift är tre tydliga exempel.

 • Anonym

  När innovationen avtar, är det bara storleken, som gäller. Äpplet idag och MS igår. Vilken tur att de är inte verksamma i bilindustrin. Då fick konkurenterna nöja sig med fyrkantiga hjul för att inte bryta emot patenrättigheterna.

 • Anonym

  Att Apple vann trots att inget av deras ”patent” borde godkänts eftersom de alla bara är kopior/stölder av redan existerande lösnigar hos andra företag… visar att patentsystemet inte alls fungerar idag!
  Det ska bli intressant hur Apple klarar sig mot lika amerikanska Motorola/Google i patentstriden om då verkliga legitima patent som Motorola innehar och som inte är stölder av tidigare existerande lösningar!

 • Jleo

  Problemet är att när det kommer till mjukvarupatent är det inte själva källkoden som är intressant att skydda, utan idén. Att anställa 500 kodare som ”kopierar” valfritt program är busenkelt. Du kan däremot anställa hundratals ingenjörer m.m. utan att vara garanterad att komma på en enda ny, fantastisk och kommersiellt gångbar idé. Det är problematiskt.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  I en värld där apples jurister styr finns ingen möjlighet till standardisering. Fullständigt otänkbart att koncept som ratt, pedaler och växelväljare skulle kunna bli generellt, alla skulle bli tvungna att komma på egna metoder för styrning, broms och transmission. Inse det absurda med att behöva leta efter lösningen på hur man får vattnet att rinna i vattenkranen, spolar på toa etc etc

 • Anonym

  Har för mig att det var Lena Andersson och inte Anita Lindblom som sjöng Stickans låt.

 • MPD

  Om man avbildar minoriteter så bör det naturligtvis göras med respekt och omsorg. Hänsyn bör tas för att tillgodose varje minoritetskulturs önskemål om dess avatars estetiska form och intellektuella framställning.

 • http://www.facebook.com/henrik.lundberg.372 Henrik Lundberg

  Ricki, hur tänker du när du känner dig tvungen att slå an en sådan nedlåtande ton?

 • Anonym

  Eftersom det togs bort så besvarar det väl min oklarhet!! 
   
  Ricki, antingen visar du typiska tecken på en översittartyp. Ett arrogant förmanande tonfall med pekfingret alltid i beredskap. Osympatisk. 
   
  Eller….
   
  Du är ironisk. Lysande i så fall.
  Jag är jag inte säker men det verkar inte vara ironiskt, så jag tippar på att du bara helt enkelt är osympatisk .
   

 • Anonym

  Lite kränkt känner jag mig nog av ”The Swedish Chef” men jag tillhör väl inte någon erkänd minoritet så det spelar ingen roll.

 • http://www.facebook.com/people/Dan-Laurin/596927706 Dan Laurin

  En nation full av självgoda hycklare där man inte får säga ”negerboll” men ack så gärna pratar oerhört kränkande och nedlåtande om den egna kulturen utan att få mothugg. Ganska förstämmande egentligen.

 • Anonym

  Lysande ironisk text. De förmanande orden och personliga påhoppen känns så äkta. För det är väl ironi?

 • mikaelsod

  ”Stackars Stina, som fick dra in affischen till filmen, trots att hon under hela processen har ”fört en dialog med afro-svenskar och fått mycket positiva reaktioner”. Räcker inte. Tänka själv, ett varv till.”
  En journalist som på fullt allvar (?) hävadar att en text alltså skall tvättas så grundligt att ingen, absolut ingen, ska kunna tolka in någonting som skulle kunna vara kränkande för någon, någonstans. Dessutom genom manlig härskarteknik, ajabaja där, Ricki, nu kränkte du nog någon, marsch tillbaka och tänk ‘själv’, ett varv till!
  Vad gör vi som blir kränkta av denna överdos av politisk korrekthet och anpassning intill utplåning då?

 • Anonym

  Hur tänker du själv, Ricki? Du öppnar med att förklara att man måste vara försiktig när man tecknar svarta, judar, muslimer och andra (övriga minoriterar som betecknas som ”utsatta” antar jag) och raljerar sedan över att Ulf Stark drar slutsatsen att det är säkrast att teckna djur och vita barn.
   
  Att Stark tycker så beror säkert på att han (liksom jag) aldrig fått ett facit på _hur_ man ska rita, vilket gör att varje gång man ritar exempelvis ett svart barn utsätter man sig för risken att en person (med rätta eller som resultat av total överkänslighet) tar illa vid sig och anmäler, bloggar eller på annat sätt drar igång en händelsekedja som slutar med att PK-journalister pekar finger och konstnären får göra en pudel oavsett om verket kan betraktas som rasistiskt eller ej. Varför ska man utsätta sig för det?

 • Anonym

  Det är ingen slump att det är TV-serier som Solsidan och Morden i Midsummer som produceras och slår, med sina etniskt rena, vita medelklassmiljöer. Där slipper skaparna tassa runt, och publiken får skratta åt vilka stereotyper de vill.

 • Anonym

  Den troligaste förklaringen är man innerst inne föraktar svarta, och skäms för det, samt innerst inne tycker att man är bäst i världen – och skäms för det.

 • Anonym

  Vad är en minoritet då? En tysk turist i Sverige, en boer i sydafrika, en kristen vit North Carolina-bo i världen? En vänsterpartist i riksdagen, en tubaspelare bland elgitarrister? Alla tillhör minoriteter, får man skoja med någon?

 • Högerforward

  Problemet handlar i klartext om den svenska journalistikens haveri. Vi har ingen reell pluralism, vare sig när det gäller åsikter eller möjlighet att föra ut alternativa synsätt. Isälletr har vi ett åsiktsoligopol, med två aktörer: dels makteliten, dels mediaeliten. Dessa två delar upp debattutrymmet mellan sig, och gemene man förväntas lyssna.
   
  Trots att han eller hon kan vara hur sakkunnig som helst, eller kunna argumentera för en annan åsikt mot bakgrund av filosofi, fakta, internatioenll erfarenhet eller akademisk tradition, medges inget tillträde till debatten (till skillnad från i t.ex. Frankrike eller USA). Internet har emellertid ändrat på saken, men då reagerar det svenska åsiktsoligopolet med att ”stänga” denna kanal. Ty här bör en viss ortodoxi råda (som definieras implicit, vilket sig Strix påpekat, av begreppet ”anständig”), och begreppet ”tryckfrihet” står inte högt i kurs.
   
  Detta är en farlig utveckling, som visar på det inte obetydliga åsiktsgapet mellan allmänhet och oligopol. Men vår demokratikänsla sitter inte djupt här i landet, och oligopolet drar sig därför inte för att försöka kringskära gemene mans demokratiska rättigheter om de inte stöder det oligopoletablissemangets position.
   
  Allvarligt talat: har vi inte mer demokrati än så här i Sverige? Problemet tycks bottna i att inga frågor kan diskuteras öppet i Sverige om något av följande nyckelord ingår: nation, kultur, svensk, pension, etnisk, diskriminering, multikultur, rasism, islam, muslim, profet, våldtäkt, kriminalitet, migration, flykting, integration, samt kostnad.
   
  Man försöker hävda att ”rasister” intresserar sig för dessa frågor, och att endast det ”främlingsfientliga” enfrågepartiet SD vill få en debatt till stånd. De anser ju att dessa frågor är de viktigaste samtidsfrågorna i Sverige.
   
  Jag delar min tid mellan Sverige och USA och är chockerad över det otroligt polariserade debattklimatet i Sverige. Att nyckelorden ovan endast skulle vara typiska för SD och ”näthatet” är dock fullständigt felaktigt. Just hemkommen från Texas köpte jag senaste numret av Axess, tidskriften som för något halvår sedan deklarerade sig som multikulturell. Det visar sig att drygt hälften av tidskriftens redaktionella innehåll handlar mo exakt dessa frågor, och då särskilt förhållandet till islam.
   
  Dessa frågor diskuterades inte alls i Sverige för tio till femton år sedan. Någonting har således hänt. Och det vill inte oligopolet erkänna, ty den senaste tidens utveckling tål inte riktigt dagens ljus.
   
  Demoktratin håller sålunda på att gå förlorad i Sverige.

 • Anonym

  Hear, hear.  :-) ^5

 • Anonym

  Jag är journaliststudent och det förakt som vissa journalister har mot sina läsare är skrämmande.

 • Anonym

  Att gång på gång utföra samma handling men förvänta sig olika resultat, brukar om inte annat betraktas som dumt. Nu handlar det ju inte om en och samma person som upprepar sitt handlingsmönster, utan en hel bransch som gång på gång provar samma ideer. Problemet ligger inte i elaka kommentarer utan i de snarlika system man använder i Sverige för att föra själva diskussionerna.
   
  Slashdot.org är en diskussionssajt med ca två miljoner registrerade kommentatorer, allt från forskare till högstadieelever, från nazister till kommunister, extremt rika till i princip utblottade. Diskussionerna brukar handla om naturvetenskap, nätliv och politik. Alla besökare har möjlighet att kommentera under alias eller fullkomligt anonymt.
   
  Anledningen till att det fungerar där och inte på de svenska mediasajterna är att
  a) man tillåter allt (och jag menar allt), men anonyma kommentarer visas inte för normalanvändaren utan att aktivt röstas upp av registrerade användare.

  b) registrerade användare som skrivit uppskattade kommentarer ges regelbundet möjlighet att  rösta för eller mot andra användares kommentarer och dessa röster avgör hur många andra läsare som överhuvudtaget ser kommentaren. Hot och rasistiska påhopp försvinner blixtsnabbt ned under normalbesökarens läsnivå.

  c) man avgör själv som läsare vilken nivå man vill läsa på. Den högsta nivåns kommentarer är ofta väldigt insiktsfulla och med blixtrande humor, men samtidigt missar man ibland vettiga åsikter som kanske inte framförs lika väl eller obekväma sanningar.

  d) registrerade användare ges ibland möjlighet att bedöma om andra användares röster verkar rättvisa. Man kan med andra ord inte rösta bort politiska motståndares vettiga kommentarer och förvänta sig att själv få fortsätta rösta.

  e) de registrerade användare vars kommentarer brukar uppskattas, ges automatiskt högre poäng än normalkommentaren, då de har ”högre karma”.

 • Anonym

  Att gång på gång utföra samma handling men förvänta sig olika resultat,
  brukar om inte annat betraktas som dumt. Nu handlar det ju inte om en
  och samma person som upprepar sitt handlingsmönster, utan en hel bransch
  som gång på gång provar samma ideer. Problemet ligger inte i elaka
  kommentarer utan i de snarlika system man använder i Sverige för att
  föra själva diskussionerna.
   
  Slashdot.org
  är en diskussionssajt med ca två miljoner registrerade kommentatorer,
  allt från forskare till högstadieelever, från nazister till kommunister,
  extremt rika till i princip utblottade. Diskussionerna brukar handla om
  naturvetenskap, nätliv och politik. Alla besökare har möjlighet att
  kommentera under alias eller fullkomligt anonymt.
   
  Anledningen till att det fungerar där och inte på de svenska mediasajterna är att
  a)
  man tillåter allt (och jag menar allt), men anonyma kommentarer visas
  inte för normalanvändaren utan att aktivt röstas upp av registrerade
  användare.
   
  b) registrerade användare som skrivit uppskattade
  kommentarer ges regelbundet möjlighet att  rösta för eller mot andra
  användares kommentarer och dessa röster avgör hur många andra läsare som
  överhuvudtaget ser kommentaren. Hot och rasistiska påhopp försvinner
  blixtsnabbt ned under normalbesökarens läsnivå.
   
  c) man avgör
  själv som läsare vilken nivå man vill läsa på. Den högsta nivåns
  kommentarer är ofta väldigt insiktsfulla och med blixtrande humor, men
  samtidigt missar man ibland vettiga åsikter som kanske inte framförs
  lika väl eller obekväma sanningar.
   
  d) registrerade användare ges
  ibland möjlighet att bedöma om andra användares röster verkar rättvisa.
  Man kan med andra ord inte rösta bort politiska motståndares vettiga
  kommentarer och förvänta sig att själv få fortsätta rösta.
   
  e) de
  registrerade användare vars kommentarer brukar uppskattas, ges
  automatiskt högre poäng än normalkommentaren, då de har ”högre karma”.

 • Anonym

  Det är ungefär som sex….det finns skydd…men många av gummiprodukterna håller inte…då anser somliga att avhållsamhet är säkrare..beviset är livslängden på detta inlägg.   :-)

 • Anonym

  Men, kom med konstruktiva förslag då, Erica Treijs!
  .
  Det duger inte att bara förbanna mörkret, man måste tända ett ljus också.

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Åke-Persson/100002977464444 Lars-Åke Persson

  Jag förstår problematiken här-samtidigt som att man alltid kan ”måla faan på väggen” och skylla på användarna/kunderna. Häromåret när kommentarsdebatten rasade som mest så skrev en av era mediakollegor  Dagens Nyheter arrogant att kommetarsfälten var ”en pissränna” som saknade värde. Hårddrar man det uttalandet så kan man ju tolka det som att läsarnas åsikter om det som tidningen skriver/hävdar inte ens är piss värt. Så arrogant mot läsarna kan man nog bara vara om man är pressstödd stöddig storstadstidning. Mitt i allt detta så försöker tidningar desperat tjäna pengar på appar/nätprenumerationer. Då duger ”pissrännans” besökares pengar.. Förljuget är bara förnamet. Flashback: Minimala Västerbottens Kuriren har idag , tro det eller inte – blivit med en ”app”. Hear,hear..

 • Anonym

  Med tanke på att Disqus gång på gång tar bort det här inlägget så blir paragrafen nedan bara mer och mer komisk för var gång jag försöker. Jag kanske får lov att maila Erica Treijs direkt istället eftersom Disqus hela tiden tar bort det jag skriver. Jag har svårt att se att jag stöter mig med någon annan än just Disqus.
   
  Att gång på gång utföra samma handling men förvänta sig olika resultat,
  brukar om inte annat betraktas som dumt. Nu handlar det ju inte om en
  och samma person som upprepar sitt handlingsmönster, utan en hel bransch
  som gång på gång provar samma ideer. Problemet ligger inte i elaka
  kommentarer utan i de snarlika system man använder i Sverige för att
  föra själva diskussionerna.
   
  Slashdot.org
  är en diskussionssajt med ca två miljoner registrerade kommentatorer,
  allt från forskare till högstadieelever, från nazister till kommunister,
  extremt rika till i princip utblottade. Diskussionerna brukar handla om
  naturvetenskap, nätliv och politik. Alla besökare har möjlighet att
  kommentera under alias eller fullkomligt anonymt.
   
  Anledningen till att det fungerar där och inte på de svenska mediasajterna är att
  a)
  man tillåter allt (och jag menar allt), men anonyma kommentarer visas
  inte för normalanvändaren utan att aktivt röstas upp av registrerade
  användare.
   
  b) registrerade användare som skrivit uppskattade
  kommentarer ges regelbundet möjlighet att  rösta för eller mot andra
  användares kommentarer och dessa röster avgör hur många andra läsare som
  överhuvudtaget ser kommentaren. Hot och rasistiska påhopp försvinner
  blixtsnabbt ned under normalbesökarens läsnivå.
   
  c) man avgör
  själv som läsare vilken nivå man vill läsa på. Den högsta nivåns
  kommentarer är ofta väldigt insiktsfulla och med blixtrande humor, men
  samtidigt missar man ibland vettiga åsikter som kanske inte framförs
  lika väl eller obekväma sanningar.
   
  d) registrerade användare ges
  ibland möjlighet att bedöma om andra användares röster verkar rättvisa.
  Man kan med andra ord inte rösta bort politiska motståndares vettiga
  kommentarer och förvänta sig att själv få fortsätta rösta.
   
  e) de
  registrerade användare vars kommentarer brukar uppskattas, ges
  automatiskt högre poäng än normalkommentaren, då de har ”högre karma”.

 • Eufrat

  Seriöst. Det finns moderatorer som städar enligt reglerna. Vad är då problemet?

 • Anonym

  Visst är det så. Ofta bläddrar jag direkt ner till kommentarerna för att få läsa analyserna och se vilka fel som påpekas. De ”journalistiska” alstrena är — utom i undantagsfall, typ Cervenka — beklämmande illa skrivna och källkontrollerade.

 • http://bograhn.myopenid.com/ Bo Grahn

  En kulturjournalist går in i ett stort tomt rum på en utställning. Där ställer en konstnär ut. Men det finns inget i rummet. Dock känner reportern en vind som blåser genom rummet. DET är konstverket. Reportern är lyrisk…
  Om jag då som lyssnare på Kulturradions program i P1 tycker att detta inte borde kallas konst så borde man acceptera det som kommentar. Men det gör man inte. Det handlar alltså inte om att man kommenterar utan vad man kommenterar. Kulturredaktionen i P1 vill inte bli ifrågasatt. Det är vad det hela handlar om.

 • mikaelsod

  När Maria Schottenius skriver ‘pissrännor’ om dig och mig är det ju kulturjournalistik, förstår du, men när du och jag (sakligt) kritiserar krönikörer är det näthat, rasism och gud vet vad…

 • visselpipa – 휘파람

  Kan det vara så att kulturjournalister lider av en särskild önskan om ett slags transcendent gemenskap med en idealiserad läsekrets, som inte finns?

 • visselpipa – 휘파람

  Ett märkligt fenomen i samtiden är att man visserligen får ”lyfta” vissa frågor, men något annat än själva frågan får man sedan inte uttrycka. Då kan det vara hur fritt fram som helst och samtidigt helt meningslöst eftersom det inte går att följa upp frågan med något tänkt eller tyckt. Det man får uttrycka är att det är en svår fråga och att den visserligen borde diskuteras. Helst någon gång i framtiden. Sedan avsvärs man trohet till konsensus om att ingen hittills kommit på hur frågan ska kunna diskuteras på rätt sätt, och att den därför inte ska diskuteras.

 • Anonym

  Gängse norm inom kultur-journalistkåren är ”stabil demokrati”!

 • Anonym

  Det finns ett utbrett förakt mot vanliga människors funderingar och åsikter i det offentliga rummet. Att olika medier  stänger ner kommentatorsfält för att städa bort ”fel åsikter” för att höja ”kvaliteten” är beklagligt. Visst ska ingen utsättas för bus och smädelser, men folk måste få kunna skriva kritiskt. Många människor upplever sig marginaliserade och upplever en stor frustration av att inte kunna påverka samhällsutvecklingen.

  Just möjligheten att få kunna skriva av sig minskar risken för att det ”pyser över”.

 • Anonym

  SvD är inte mycket bättre. Begränsningen till tre inlägg per artikel stympar diskussionen på ett närmast löjeväckande sätt. Om man skriver ett inlägg har man knappt utrymme att bemöta eventuell respons om man samtidigt vill ge respons på någon annans inlägg. Och eftersom det är så lätt att gå runt begränsningen för de som vill synas och höras har det bara lett till ytterligare irritation hos dem som inte ids registrera flera konton med samma alias. Resultatet blir att de som kanske har minst att säga syns mest. Är det en bra debattlösning? Nä, just det.

 • Anonym

  Vi gillar olika…eller hur ?

 • Anonym

  En eloge till SvD som än så länge tillåter läsarna att komma till tals, även om det finns klara inskränkningar här också: Tre kommentarer/artikel är helt fel, max 500 tecken uppmuntrar slagord och inte konstruktivitet och inlägg försvinner spårlöst utan anledning.
   
  Ändå: Det är bättre än de flesta andra idag!

 • Anonym

  ”Många människor upplever sig marginaliserade och upplever en stor frustration av att inte kunna påverka samhällsutvecklingen.

  Just möjligheten att få kunna skriva av sig minskar risken för att det ”pyser över”.”

  Ja. Brevik kände sig marginaliserad och hemskt frustrerad över samhällsutvecklingen – så han hängde på kommentarsfälten där han tog in vad andra pyste ut, tills han bestämde sig för att själv ”påverka samhällsutvecklingen”.
  Konspirationsteorierna som sprids i kommentarsfälten är skrattretande för de flesta – men det finns knäppgökar där ute som tror på den där smörjan, så tro inte att det skulle minska några risker att låta folk ”pysa över” här.

 • Anonym

  Jag håller med om att EXPO m.fl.  ute på vänsterextremistkanten utgör en liten
  hätsk grupp som lätt blir rasande när andra inte anammar deras åsikter.
   
  Men att förbjuda EXPO & Co att komma till tals genom att tysta dom är ju helt fel väg att gå.
   
  Svenska journalister är nog inte så toleranta som deras självbild ger sken av.
  Ni vet, tolerans, det är inte BARA när man håller med ;)

 • Ankan

  Och dina egna konstruktiva förslag är …? Letar man fel så hittar man. Och gnäll är ju rätt okonstruktivt.
  Erica synliggör problemen med kommentarer på webben. Hon behöver inte leverera lösningar. Det borde dock Kulturnytt göra istället för att stänga ner.

 • Gaikokujin

  Reductio ad Breivikum, den nya versionen av reductio ad Hitlerum. Väldigt fräscht…

 • Gaikokujin

  Så vi är alltså lika god kålsupare? Det kan jag gå med på. Som Fantomen ungefär: var hård mot de hårda.
   
  Men du inser väl konsekvenserna av ditt resonerande om det dras till sin extrem? Allt som kan påverka eventuella psykopater bör hållas borta från folk. Det gick ju bra med videovåldsdebatterna på 80-talet. Filmer som Motorsågsmassakerna skulle förvrida huvudena på en hel generation och skapa blodtörstiga psykopater som härmade filmerna.
   
  Samma sak med våldsamma datorspel.
   
  Den moraliska indignationen när smutsiga och obekväma luffare som inte har vett att tycka rätt ylar i kommentatorsfält är nästan i samma nivå. 
  Så lösningen är enligt dig att stänga ner alla fora där folk kan träffas alternativt skapa fora där tankepoliser patrullerar? Eller överdriver jag igen?
   
  Dock, inser du konsekvenserna av ditt resonemang?

 • Gaikokujin

  Så vi är alltså lika god kålsupare? Det kan jag gå med på. Som Fantomen ungefär: var hård mot de hårda.
   
  Men du inser väl konsekvenserna av ditt resonerande om det dras till sin extrem? Allt som kan påverka eventuella psykopater bör hållas borta från folk. Det gick ju bra med videovåldsdebatterna på 80-talet. Filmer som Motorsågsmassakerna skulle förvrida huvudena på en hel generation och skapa blodtörstiga psykopater som härmade filmerna.
   
  Samma sak med våldsamma datorspel.
   
  Den moraliska indignationen när smutsiga och obekväma luffare som inte har vett att tycka rätt ylar i kommentatorsfält är nästan i samma nivå. 
  Så lösningen är enligt dig att stänga ner alla fora där folk kan träffas alternativt skapa fora där tankepoliser patrullerar? Eller överdriver jag igen?
   
  Dock, inser du konsekvenserna av ditt resonemang?

 • Gaikokujin

  Så vi är alltså lika god kålsupare? Det kan jag gå med på. Som Fantomen ungefär: var hård mot de hårda.
   
  Men du inser väl konsekvenserna av ditt resonerande om det dras till sin extrem? Allt som kan påverka eventuella psykopater bör hållas borta från folk. Det gick ju bra med videovåldsdebatterna på 80-talet. Filmer som Motorsågsmassakerna skulle förvrida huvudena på en hel generation och skapa blodtörstiga psykopater som härmade filmerna.
   
  Samma sak med våldsamma datorspel.
   
  Den moraliska indignationen när smutsiga och obekväma luffare som inte har vett att tycka rätt ylar i kommentatorsfält är nästan i samma nivå. 
  Så lösningen är enligt dig att stänga ner alla fora där folk kan träffas alternativt skapa fora där tankepoliser patrullerar? Eller överdriver jag igen?
   
  Dock, inser du konsekvenserna av ditt resonemang?

 • MartinA

  Gårdagens människor lägger på ett extra kol för att hjälpa gårdagens medier att ånga på mot irrelevans. 

 • Anonym

  Jag är ledsen men… situationen i svensk media med nedstängningar av kommentarsfält är tragisk. Läs tidningar i andra länder, öppna kommentarsfält överallt, utan 3-inläggsregler och 500-teckensbegränsningar.

 • Anonym

  Visst är det så. Under Cervenkas alster står det mest ”Tack, Cervenka! Lysande!” med kanske lite tankvärda funderingar och frågor. 
   
  Sedan hamnar det ju ett par stycken ”allt är invandrarnas fel” även där liksom på alla andra ställen men… jaja. Tycker mig se att de blir hårdare sågade av andra kommentarer under Cervenka-artiklar också :)

 • Anonym

  Inte om du ”kritiserar från vänster…”

 • Anonym

  Här och nu ska jag utnyttja min yttrandefrihet :
  ”Jag hatar broccoli !!!”  
  Så det så! Släng er i väggen alla brocolioter där ute!
  (Ojojoj…Nu är jag rökt…)

 • peter ljungberg

  Breaking Bad är nog det bästa jag sett på länge.

 • peter ljungberg

  Förutom smak finns nivå av kvalité både i bl.a story, skådespelare och filmteknik, om man ens bryr sig om sånt förstås.

 • Anonym

  ”…allmänt känt för att var mördande tråkigt.” Gissar att du är mycket ung, eller mycket ung till sinnet. Eftersom serien fokuserar på en reklambyrå och framförallt dess ägare, känns ju perspektivet rimligt. Deras syn på samhället är intressant, likaså fyller händelserna och skeendena en funktion som ramverk till handlingen och som historiskt kontext.

 • Anonym

  Smart skrivet i anslutning till en artikel som påminner om hur mycket kvalitativa tv-serier växt i relation till annan populärkultur.

 • Anonym

  För att fritt citera sista kommentaren i tv-reklamen ovan om Girls:

  ”Det verker inte roligt alls.”

  Och det var det inte heller.

 • Snotra

  Om Putin eller Kom Jong Un hade kommit med ett sådant utlåtande hade man inte höjt på ena ögonbrynet ens, för det verkar vara helt i den machobild de underhåller om sig själva. Men när det kommer från en Svensk statsminister då börjar man undra……..

 • swerco

  så en caballero red en sån? vad var brandklipparen och streiff för ena då? -brandklipparen var karlXII:s häst och en klippare var en liten livlig arméhäst som han ärvt av sin far-(den blev 40 år då den skrämd sprang in i en stenvägg). streiff var gustav II adolfs och en jättelik oldenburgare.

 • Henri Korvela

  I princip, dock noteras att etymologi och användning och betydelse kan variera en hel del. Ibland är ryttare/riddare synonymer, ibland med viktiga skillander och vad ett språk antog som det ena kunde i ett annat språk betyda det andra. Wiktionary härleder caballero från vulgär latin, medan equus är klassiskt latin. En romersk riddare var således ”eques” och red en ”equus” i alla fall om han själv beskrev det. Intressant nog verkar det vara motsatser i detta fall till vad Dick beskriver. Mera på: http://en.wiktionary.org/wiki/caballus
  Det viktiga är dock att det är stor skillnad på en häst och en stridshingst som Dick skriver, jämförelsen mellan familjesedan och sportbil är riktigt bra. Den senare var ju dessutom tränad att sparka och bitas om så behövdes. Lika mycket vapen som transportmedel alltså.
  De svenska kungarna torde ju använt sig av stridshingstar eftersom man hade resurser (även om de nog till vardags red runt på en ”vanlig” häst), annat var det med det svenska kavalleriet i gemen. När Gustav 2 A. landsteg i Tyskland var man inte imponerad av de svenska hästarna som var en 10-15cm (om jag minns rätt, tror källorna talar om en handsvidd) lägre i mankhöjd än de europeiska kusarna. Någon på den Imperialistiska sida lär ska ha kommenterat att deras hästpojkar red bättre ök än de svenska kavalleristerna. Men man upgraderade sig hastigt när man fick tillgång till kontinentens hästmarknader (det var delvis en image fråga), liksom folk idag ju far till Tyskland för att införskaffa sin ”stridshingst”.

 • Mentat57

  Nåja, nu var det väl knappast värdet som var det väsentliga i Reinfeldts jämförelse utan viljan att gå i strid och att vara van vid stridsropen och skottlossningen så att hästen inte ryggade för den. Helt enkelt att vara tränad för strid och kunna se fram emot den.

  *förutser en massa kommentarer om ”Jaha, Reinfeld anser sig så mycket för mer än oss andra! USCH!”*

 • Maimondies

  Märkligt, 230 kommentarer på blåa listen står det, men bara tre dyker upp. Nytt rekord i modereringen kanske?

 • swerco

  en hingst fri skogen med 10 ston? är det inte bara en romantisk fantasi? klipparna fick inte arbeta som dragare och kallades nummerhäst-de kunde inkallas närsomhelst. karl XII ville leva som sina bussar men han kanske gick för långt med att rida en liten klippare som de andra-han skulle ju ha fallit av hästen i poltava-vissa talar om sabotage, sadelgjorden var genomskuren…

 • husar

  Reinfeldt en stridshingst, förre näringsminister Maud liknade sig vid en bäver. Är det då relevant att kalla regeringen för FABLERNAS värld?

 • Wandervogel .

  Knappast förvånande, men ej heller förlåtligt, att en stor del av journalisterna behöver sätta sig i skolbänken igen.

 • insight_66

  Det kanske beror på att vår statsminister är lika macho som en rosa spetsnäsduk?

 • sernico

  Herreguuuuud så fånigt av journalister och politiska kommentatorer! Om Löfvén hade beskrivit sin arbetskapacitet genom att säga att han är en arbetshäst, hade vi då sett artiklar om de numera nästan utdöda arbetshästarna, eller att det var bönder och inte arbetare som nyttjade dem, eller att de var den mest värdefulla – och därmed inte helt billiga – kraftkällan för bönderna…? Varenda människa fattar ju vad han ville säga när han kallade sig för stridshingst.

 • regx

  Och vad skall en ev kvinnlig statsminister kalla sig några stridsston har inte funnits enligt Harrisson. Men frågan blir nog inte aktuell nästa år ändå.
  .
  Vår nya statsminister får heta Stefan kort och gott.

 • regx

  Visste du detta? Det var ju onödigt vetande tills igår eller när det var. Inte desto mindre intressant för det.

 • regx

  Tell me more.

 • regx

  Den där Kim Jong Un uppfyller inte kraven det gör Putin och den där gamle italienaren Berlusconi eller vad han heter. Man kan inte utge sig för någon annan än man är det avslöjar sig självt förr eller senare.
  .
  Reinfeldt var ganska enveten i den senaste debatten det verkar som om han vet att han slår ur underläge det behövs kanske en stridshäst för att ta fighten nästa år.

 • swerco

  streiff står uppstoppad på livrustkammaren men är där mycket mindre än den var pga problem med uppstoppningen….karl XII skadade ena foten i fallet och trupperna greps av förvirring men innan man kapitulerade hade man omröstning.

 • regx

  Jag kan gissa på att det var en del tyska legoknektar inblandade om de blev förvirrade när chefen togs av daga. Egna initiativ är inte deras starkaste gren. Carl 12 borde ha utsett vice befälhavare klart och tydligt inför sin trupp.

 • Cypressrot

  Högt i tak i svensk media ! Ett ord och det sönderanalyseras.SVD liknar allt mer Aftonbladet!

 • fnurra

  reinfeldt är en globaliserad byfåne

 • swerco

  karl XII ärvde även hästen brilliant av sin far-men det var en stor vit häst, som fick stanna hemma och blev mycket gammal. han var med vid lund dock 1676.

 • anderson.c

  Vad är en stridshingst?
  ”Innehavet av vältränade caballi, samt förmågan att kontrollera dem i stridens hetta, utgjorde den yttersta berättigande grunden för frälsets ekonomiska och politiska maktställning. Det var denna typ av krigföring som förknippades med riddare, väpnare, hövisk kultur och torneringar.”

  Aj aj då, erkänner Reinfeldt att han är drillad?

 • Idun

  Japp, en stridshingst främsta förmåga var att den var lättstyrd i situationer där den utsatte sig själv för fara. Som en marionett dansar Reinfeldt för PK-medias kosmopolitiska massinvandringsagenda. Svenska brottsoffer och skattebetalare bryr han sig inte om.

 • Berlin91

  Många åsnor tror att de är hingstar.
  Det här med självdistans är svårt…

 • Bonica

  Till swerco: Farfarsfar till prinsessan Sibylla. Albert och Victoria hade sonen Leopold vars son Karl Edvard ärvde hertigdömet och titeln hertig av Sachsen-Coburg-Gotha, vill jag minnas. Karl Edvard var far till prinsessan Sibylla och född engelsk prins.

 • Bonica

  Nej särskilt viktoriansk var inte drottning Victoria. Hon valde t.ex att förlösas med smärtlindring (lustgas) vid sin andra förlossning (blivande Kung Edvard VI) vilket var mycket kontroversiellt på den tiden och mötte hård kritik. Där var drottningen banbrytande!

 • LaHue

  Du har rätt i att det finns en koppling mellan infant och infanteri. Infanteriet fick sitt namn av de ynglingar, oftast adliga, som under medeltiden till fot följde med riddarna i fält. Dessa ynglingar, infantes, fick alltså strida till fots. Senare kom ju infanteriet att omfatta det stridande fotfolket oavsett ålder. Infanteristen skall under medeltiden inte förväxlas med väpnaren som ju stred till häst.

 • Oerdoeg

  Och de som överlevde köttkvarnen hade säkert mycket att berätta. ”Körkstöten” i Fredrik August Dahlgrens dikt hade slagits med besked, och tydligen betraktat alla som inte talte varmlanske som fiender …
  Han bruka sett´ å tale om iblann,
  hur han ve Läppsi va mä Kal Johann
  å kridd´ mot Rysser, Prysser, Fransker, Spansker;
  hur han högg hôl mä kålekniven sin
  på murn te Läppsis sta å kröp så in
  å klappa folk´ mä sine håle hannsker.

 • Vendela

  Stridshästen ifråga tog inte striden med unghästen i dagens riksdagsdebatt. Den senare har framtiden för sig och många strider att vinna. Den förre är trött efter många bataljer och ger nog inte så många mark på den öppna marknaden…

 • bigson16

  Gå till zeit.de och sök ”Kolumne wir Amis”, direktlänken raderades.
  Han driver med tyskarna.

 • alfa52

  Finns det något som styrker substans i krönikans sista mening?

 • Gary

  Om man har följt svensk politik den senaste månaden så blir nog svaret JA

 • alfa52

  ”En gång i tiden” får nog många att associera mer än en månad tillbaka. De nära relationerna mellan (S) och kommunisterna är väl dokumenterade historiskt. Något ivrigt ”bekämpande” har det väl aldrig rört sig om.

 • alfa52

  På Stockholmskälla så kan du hitta Gunnar Myrdals text från 1944 ”Varning för fredoptimism”. Jag får inte intrycket att kommunismen bekämpades. Fast det gjorde den kanske nationellt?

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.