Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Riksdagens talman Per Westerberg (M) gläds med kronprinsessan Victoria och prins Daniel. I morgon klockan tio får han själv träffa den nyfödda prinsessan. Men sigillet, som ska användas vid vittnesbekräftelsen, var inte lätt att hitta, berättar han för SvD.

Riksdagens talman Per Westerberg har med ”stor glädje” tagit del av nyheten att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har blivit föräldrar.

– Det är alltid skojigt med barn, och i synnerhet ett efterlängtat barn och en tronarvinge. Jag gläds med kronprinsessparet, säger Per Westerberg.

Talman Per Westerberg

Han har ”fortlöpande under natten, steg för steg” hållits informerad om den stundande nedkomsten. I sin egenskap av talman ska Per Westerberg, tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, Riksmarskalk Svante Lindqvist och Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister, delta i den traditionella vittnesbekräftelsen, som hålls dagen efter en kunglig födsel. Den äger rum i morgon klockan 10.00, antingen på Karolinska sjukhuset eller på Haga slott, där kronprinsessparet bor.

– Vi har den gamla traditionen att vi ska inspektera barnet, och även skriva på en försäkran med sigill. Det är naturligtvis högtidigt, och en del av den svenska kulturen och ceremonielet, som jag tycker att man naturligtvis ska värna om, säger Per Westerberg.

Sigillet har inte använts på länge.

– Det används ju bara vid sådana här ceremonier, och vi fick leta i närmare två veckor. Men nu har vi hittat det, det fanns väl undangömt i en kartong. Numera ligger sigillet där det bör ligga, i talmansrummets kassaskåp, berättar Per Westerberg.

Han är själv pappa till fyra barn, mellan 17 och 28 år, men avstår från att ge kronprinsessan Victoria och prins Daniel några råd. Första barnets ankomst innebär dock en ”helt ny epok i livet”, konstaterar Per Westerberg.

– Det är ett stort ansvar, samtidigt som det är jättekul, det är det ingen som helst tvekan om. Det ställer allt på ända, egentligen.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv