SvD har läst regeringens nya terrorplan

Regeringen öppnar för att ge Säpo, Must och FRA utökade möjligheter att utbyta information i kampen mot terrorister. Det framgår av Sveriges nya strategi mot terrorism, som justitieminister Beatrice Ask presenterar på onsdag.

”Hotet från terrorism är föränderligt över tid. Utförda attentat och avbrutna attentatsplaner har visat att det finns en verklig risk för terroristattentat i Sverige eller mot svenska intressen”.

Det skriver regeringen i den nya svenska strategin för att möta hotet från terrorism, som offentliggörs i morgon. Det är andra gången som justitieminister Beatrice Ask (M) tar ”ett samlat grepp om terrorismfrågan”. Den första strategin presenterades för fyra år sedan, och då bedömdes det direkta terroristhotet mot Sverige vara ”relativt lågt”.

Sedan dess har saker hänt. Mitt i julhandeln, den 11 december 2010, sprängde Taimour Abdulwahab sig själv till döds på Bryggargatan i Stockholm.
Strax därefter – efter ett samarbete mellan svensk och dansk polis – greps fem män, misstänkta för att ha planerat ett attentat mot Jyllands-Posten i Danmark. I somras genomförde Anders Behring Breivik ett bombdåd i Oslo och en massaker på Utöya, där totalt 77 människors dödades.

Justitieminister Beatrice Ask (M)

– Det har skett ett antal händelser som gör att det finns anledning att gå igenom strategin, och uppdatera den, säger Beatrice Ask.

– Det är alldeles uppenbart att det finns hotbilder, och att man måste ta riskerna på allvar, fortsätter hon.

I skrivelsen, som SvD har tagit del av, redogör regeringen för ”utgångspunkterna och målsättningarna för svensk bekämpning av terrorism”.

– Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss för om något skulle hända, sammanfattar Beatrice Ask.

Regeringen gör bedömningen att Sveriges förmåga att möta terrorhotet är ”väl utvecklad”.

– Sveriges beredskap är god. Vi ligger i framkant i många avseenden, och vet att vi har förhindrat attentat, och har ett gott samarbete med andra länder, säger Beatrice Ask.

I den nya strategin, som fått namnet ”Ansvar och engagemang”, räknar regeringen upp de åtgärder som har vidtagits i kampen mot terrorism. Det handlar till exempel om:

* En nationell handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

* Ökade resurser till Säpo.

* Samarbete med – och stöd – till andra länder.

* Mer pengar och utvidgade sanktionsmöjligheter till Finanspolisen, för att förhindra terrorismfinansiering.

* Särskilda bestämmelser om hemliga tvångsmedel, bland annat hemlig rumsavlyssning. Lagarna är tidsbegränsade, och utvärderas just nu.

– Jag tycker att vi ligger väl till när det gäller regelverken, säger Beatrice Ask.

Men enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) finns det mer att göra. NCT består av företrädare för Säpo, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och Försvarets radioanstalt (FRA), och analyserar terroristhotet mot Sverige och svenska intressen.

I ett brev till regeringen i oktober, inför arbetet med den nya strategin, skriver cheferna för de tre myndigheterna att dagens regler om sekretess och behandling av personuppgifter ”förhindrar en effektivare NCT-samverkan”.

Anders Danielsson, Säpochef

Det är oklart hur långt Säpo, Must och FRA kan gå när det gäller att samarbeta i en ”gemensam databas”. Regelverken för personuppgiftsbehandling medför också ”praktiska problem i det dagliga NCT-samarbetet”. Säpochefen Anders Danielsson, Mustchefen Stefan Kristiansson och FRA-chefen Ingvar Åkesson uppmanar regeringen att se över lagstiftningen för att möjliggöra ”en förbättrad svensk förmåga att bemöta terrorhot”.

Regeringen är inte avvisande. ”Vid behov kan regeringen komma att överväga åtgärder för att undanröja hinder för en effektiv och modern myndighetssamverkan”, står det i skrivelsen till riksdagen.

– Vi tar de synpunkter som de har lämnat in på stort allvar. Det är alldeles uppenbart att de har behov av att utnyttja information tillsammans, och det här är en fråga som vi följer vidare, säger Beatrice Ask.

Av den nya terrorstrategin framgår också att regeringen inte går vidare med förslaget att göra det möjligt att återkalla det svenska medborgarskapet från den som vid ansökan försökt att dölja sin terroristbrottsansknytning.

– Det verkar inte vara möjligt att få igenom det politiskt, och grundlagsutredningen har prövat frågan, säger Beatrice Ask.

Visa kommentarer (108 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Rosenhane

  Men, Bea,

  Det borde väl funka med rosa kuvert till dom som det vederbör. Eller gjorde det inte det förra gången??

 • Anonym

  Ja, det var väl en sammanfattning av de viktigaste händelserna som påverkat säkerhetsbilden, men långt ifrån alla. De senaste åren har ”svenska” terrorister gripits lite varstans i världen;

  Bangkok
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bombkemikalier-hittade-nara-bangkok_6772191.svd

  Uganda
  http://www.expressen.se/nyheter/svensk-gripen-for-terrorbrott-i-uganda/

  Al-Qaidas andreman i Irak var tydligen också en riktig svennebanan.

  Sen får vi inte glömma de socialistiska revolutionärerna i Etiopien heller;
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/elva-ar-for-etiopiensvenskarna  

  Terrorism har blivit något av en svensk exportvara, det låter förnuftigt att berörda myndigheter lagt märke till utvecklingen. 

 • Anonym

  Klokt att storsatsa. 
  Risker för ”copy-cat” till Anders Behring Breivik kan ju finnas och det måste arbetas hårt för att inte ensamma galningar ska kunna utföra vansinnesdåd som det i Oslo och på Utöya. 
  Eftersom al-Qaida och al-Shabaab nu gått samman i kampen för det heliga kriget kan man misstänka att det finns en hel del jihadister inom Sveriges gränser. Detta eftersom Sverige är en stor bas för al-Shabaab i Europa och vi har stor invandring från Somalia som dessutom kommit hit utan att identifiera sig enligt läckor från handläggare på Migrationsverket. 
  Finns nog all anledning att bevaka alla extremister om vi ska kunna behålla vårt öppna, fredliga demokratiska samhälle. 

 • Anonym

  ….det är inte möjligt att återkalla det svenska medborgarskapet…….men låt bli då att dela ut det som reklamlappar efter bara några år i landet…..andra länder ger medborgarskap efter 10 år av oförvitligt vandel och egen försörjning……

 • http://profiles.google.com/pirinhagbg Fredrik Larsson

  Bra initiativ.
  Synd att regeringen samtidigt släpper in fler nya kandidater än någonsin tidigare…
  Det är väl därför de behöver hjälp, vi har helt enkelt inte personal nog för att hantera den stora mängden kandidater.

 • Anonym

  Och regeringen bockar och tackar för förevändningen att kasta medborgarnas personliga integritet på sophögen. Detta gör man så gärna istället för att söka terroristerna där de finns – det vore ju gubevars att resonera om ”vi och dom”. Fy nej, polisen får inte arbeta efter uppenbar verklighet utan måste misstänka alla lika mycket.

 • Anonym

  Så tre myndigheter ska samarbeta i kampen mot terror. Det blir säkert lika effektivt som samarbetet mellan SJ, Trafikverket och SL – det enda som händer är att helt vanliga svenskar drabbas på olika sätt…

 • Anonym

  Som när polisen inte får gå ut med ett konkret signalement och säga vilken hudfärg g-mannen hade eller varna från ligor från specifika land utan att få på huden!

 • nilst2011

  Jag har lärt mig att henomskåda allt förbaskade dravel om terrorism mot Sverige och andra länder. Den existerar stort sett inte i västvärlden.Det är politikernas rävspel för att få kontrollen över folket. Sverige kommer att gå samma väg som USA, där ledarna försöker styra befolkningen med järnhand. I USA införs den ena mer  idiotiska lagen efter den andra för att förbjuda att befolkningen uttalar eller skriver negativa saker om de amerikanska politikerna. Dock är vi ett växande antal som säger:”STOPP ! Vi går inte med på detta !”. Sedan USA sattes i undantagstillstånd 8/2 2012 så har vi frihetskämpar hamnat i ”gott sällskap” med Al-Qaieda på FBI’s lista över terrorister. Jepp, kämpar du för mänskliga rättigheter så är du numera en terrorist ! Jag kan se att Sverige är på väg sakta åt samma håll, tyvärr.

 • Anonym

  Går inte ens att återkalla om det är utfärdat på falska grunder och köpt, konkret exempel. En gång ”svensk” alltid svensk!

 • Anonym

  Detta låter som en förnuftig satsning utan att höra diverse patetiska politikers försök att göra analyser eller folk i en soffgrupp som tycker om det mesta.
  Intressant att en journalist skriver om reella saker som faktiskt existerar.
  Om ni fortsätter på samma linje så kommer ni få fler läsare, Bonniers linje leder mot en tidnings död.

 • Anonym

  Snälle! Du är försent ute! Demokratur har länge rådit i Sverige!
  Mänskliga rättigheter är differentierat, islam får ex. med sin kvinnosyn inte ifrågasättas och säg inget om Profeten, då får du hembesök!

 • Anonym

  ville trycka flera gilla, gick inte. 
  ja, nu är det offricial, Sverige är inkorporerad i spionnätverket. gott sällskap och mycket att lära; CIA, Mossad, MI5 mm mm broderorganisationer. Alkajda numera rumsren, har diplomatiska förbindelse med USA och de ställde sig på den heliga kampen mot Assad. små petitesser som att alkajda styr nu från Tripoli, har sk frihetskämpar inne i Syrie. Fabel är större än sanningen. Bravo Beatrice Ask, du har sällat dig till de som kommande generationer kommer att kalla landsförrädare och kolaboratörer.

 • Joacim Björk

  Tycker att dessa 3 myndigheter ska samarbeta med arbetsförmedlingen. Då kan de skicka alla misstänkta dit! Reinfeldt o Co löser ju alla andra problem på det sättet så varför inte detta?

 • Anonym

  Sverige är ju världens största och Klokaste land och dessutom rikt! Vi har total kontroll över allt och ingen skulle vilja begå terrordåd i Sverige, som attentat mot Vilks eller spränga sig i Stockholm, skulle aldrig ske här! Vi meddelar bara hur de svenska värdegrunderna är så blir allt bra! 
  Något info-utbyte med andra länder behövs inte!

 • Anonym

  1984…

 • Anonym

  War on Terror är de facto War of Terror. Dessa mordiska islamister är ju färstås, i de flesta fallen, sponsrade av samma som påstår bekämpa de. Cirkus, skulle vara skoj om det inte var för 1++ miljoner döda. Gott folk; det heliga kriget mot terror är faktiskt kriget mot oss. Genial uppfinning som gör det möjligt att inskränka det lilla av frihet vi har kvar.

 • http://twitter.com/Thargat Thargat

  Terrorism är knappast något nytt. Det har skett terrorbrott i Sverige tidigare och vi har klarat oss bra utan stasimetoder. Ge polisen mer resurser att lösa brott och patrullera på gatorna istället för att införa verktyg som kan missbrukas i framtiden. Vem vet vem som vinner valet 2030.

 • Anonym

  Rätt och fel! Terrorbrotten har löst i samråd med andra länders säkerhetstjänster.
  Polisen begränsas av PK-åsikter, går man in i favelorna och visiterar gängmedlemar efter vapen är man rasistisk.
  Lagstiftningen går tillbaka till en tid då Sverige inte hade invandring av oidentifierade ”flyktingar” som sedan anträffas i samband med attentat för al Shabbab eller i Pakistan.
  Resurserna finns, men inte den politiska viljan som styrs av proffstyckare som ifrågasätter allt.

 • http://profiles.google.com/160838 Jacob Hallén

  Det som de olika attentaten har visat är att attacker kan komma från alla möjliga håll, men att risken att råka ut för en attack är en tusendel eller mindre jämfört med risken att hamna i en bilolycka. Det enda som kan ge något skydd mot terrorattacker är att övervaka alla människor. Men inte ens om man gör det så misnkar man risken för attacker nämnvärt. Den som vill dölja sina planer kan alltid göra det. Det kan till och med vara så att ökad övervakning ökar risken för angrepp, eftersom människor tar illa vid sig av att bli övervakade.

  Den välvillige ser regeringens förslag som ett utslag av filosofin ”något måste göras – det här är något – därför gör vi det”. Den mindre välvillige setr det som ett uttryck för en vilja från våra makthavare att göra samhället auktoritärt.

 • Anonym

  Ok, lite WTC får vi tydligen tåla, risken är ju liten. 

 • Anonym

  Det många missar när det gäller terror är att allt inte handlar om risk att bli dödad utan FRUKTAN! 
  Statistisk sett kan man rationellt säga att det är större risk att råka ut för en bilolycka, men där har an oftast en viss egen kontrollmöjlighet, kör inte så fort, snacka inte i mobilen medan du kör.Men terror förändrar ett samhälle, som Breivik gjorde! Skriv en kritisk kommentar här om al Shabbab och undra sedan om din ID läck ut när du undrar över vilka som suttit i en bil vid din bostad i 5 timmar. Alltså tiger man!De flesta Röda XX fraktioner som lyckligtvis numer är utrotade har kört detta koncept.Men nu har vi inte bara vänster/ höger extremister utan även religiöst motiverade.Kan Sverige verkligen klara detta utan info med andra stater? Verksamheten är ju gränsöverskridande!

 • Anonym

  minns Gladio

 • Anonym

  Menar du operationen efter WW 2? 
  Finns modernare saker.

 • Anonym

  samma organisationer, samma metoder, andra tider. more of the same.

 • Anonym

  Ok, tillbaka till grottorna och isolera oss, eller har du konkreta förslag?

 • http://harfagre.wordpress.com/ Gustav Wetter

  Det misslyckade terrorattentaten var det bästa som hänt Ask och hennes kontrollhungriga vänner i regeringen. Det var precis den ursäkt de behövde för att starta marschen mot övervakningssamhället på allvar. Taktiken är gammal som gatan – skräm folket till att tro att mer befogenhet till de uniformsklädda människorna är enda sättet att känna oss säkra. Piratpartiet kämpar mot galenskapen!

 • Anonym

  Bra! Äntligen någon som vågar ta avstånd från islamisternas religiösa galenskaper!

 • http://www.facebook.com/people/Krister-Pettersson/1295705297 Krister Pettersson

  Det är nog inte terror det handlar om utan om hur de skall kunna sätta dit fildelare hårdare ser det som ännu ett bevis på pengars o makt , företags dumhet samt kontroll.

 • Anonym

  Sverige behöver inte något utökat samarbete mellan myndigheter mot terrorism.
  Det är bara att fortsätta dela ut medborgarskap och PUT som reklamlappar så skurkarna får ett fint basläger här så åker de ner och slåss i Afghanistan, Irak och Somalia och lämnar oss i fred.
  Taimour var en engångsföreteelse.

 • Anonym

  Förmodligen åker de inte ner efter att ha fått veta Sveriges tankar om allt detta, kvinnosyn, värdegrunder etc. utan utbildar sig till ingenjörer som Sverige har ett behov av för att kunna fortsätta med Bistånd till Etiopien, Eritrea, Kina och Ryssland.

 • Drizzcol

  Whatever it takes to bring down evil… I guess that means your liberty as well.

 • Anonym

  Ja sannolikheten är hög för att superspecialisterna på getskötsel från Somalia efter att ha tagit del av vår statsfeminism, HBTQ-politik och DN/Aftonbladet-Kultur låter integrera sig till 100% och blir ingenjörer eller hjärnforskare

 • Anonym

  Somalia where men are men and goats are scared.

 • Anonym

  Om inte annat kanske vi kan bli världsledande i getexport? Sverige: Nybyggarland!

 • Anonym

  galenskap är tron på de notoriska terroristerna. hjärntvätt. manipulatis favo nr 1. 

 • Anonym

  vem till grottorna, vem skall isoleras från vad/vem/vilka? något osammanhängande. ingen logik eller tråd.

 • Anonym

  Ja med så många arbetslösa getskötare som vi har så finns förutsättningarna för en sådan högteknologisk industri.

 • Anonym

  Så, det är därför 90+% av terrorismen begås av islamister, för vår del, lyckligtvis mellan sunni, shia och andra grupper med löfte om att komma till Pardiset med 72 mörkögda oskulder, ej rörda av man eller djinn?
  Var finns då galenskapen?

 • Anonym

  Logiken var ju din! Sverige skall isoleras sig, eller uttryckte du dig lite oklart?

 • Anonym

  Nu är snart Afghanistan överspelat som bas för AQ och andra islamister när den arabiska våren nått Egypten, Libyen och Tunisien och AQ’s svarta fanor setts i Benghazi

 • Anonym

  Tyvärr har du nog rätt! Men läs bara kommentarerna här och i andra medier, spåren förskräcker!
  Pass dig, ingen kritik får förekomma, då får man ”hembesök”!

 • Anonym

  Du har säkert rätt. Lite för offentlig kritik av islamismen och ett namn IRL så går i vart fall inte ens bil säker och vid fortsatt kritik inte man själv heller.

 • Anonym

  Sverige, Tystnadens land! Rädslans land, rädslan för att någon skall bli kränkt, rädslan för våld från dessa, rädsla för att inte vara bäst i  klassen och inte kränka någon. Speciella favörer för viss religion, som sker i skolorna och ej får kritiseras eller diskuteras.

 • Anonym

  Inte mer av sådana sanningar nu. Vill inte ha mardrömmar :-)

 • Anonym

  OK, tiger för i kväll! Sov sött och gulliga drömmar, vem du ju är!

 • tetridae

  Många fler som dog i bilolyckor efter WTC än i själva dådet. Flyg är ju mycket säkrare än bil. Fast det trodde ju inte folk just då.

 • tetridae

  Du glömde barnporren och pedofilerna. Därför måste vi ju övervaka en massa också.

 • Anonym

  snattare är en samhällsfara ock.

 • Anonym

  Jag ser hellre att MUST och Säpo fick tillgång till FRA än att våra data skickas hejvilt utomlands. Men tyvärr så är det ju inte frågan om ja/nej, antingen-eller utan både-och. Både samkörning deluxe och så ut med hela skiten i det internationella underrättelsesamfundet.

  Den som vill ha små svarta remsor i sina data får applicera dem själv.

  Men visst behövs terroristbekämpningen, och dessa kosmopolitiska våldsmän kan nog ingen patrullerande närpolis springa ikapp. Fritidsgårdar och dialog i all ära, men vissa saker händer på nätet och via telefoner, alltså måste man ”patrullera” där också.

 • Anonym

  Är svin vaccineringen också ett terror dåd mot Sveriges medborgare ?!

 • tetridae

  Eh, är det? Förresten har väl butikerna redan kameror. Du kommer knappst åt snattare genom att övervaka deras internettrafik. ;)

 • Anonym

  Är svin vaccineringen också ett terror dåd mot Sveriges medborgare !?

 • Anonym

  Min ända fråga här i bloggen är att om svin vaccineringen också är ett terror dåd mot Sveriges medborgare?!

 • Anonym

  Jag håller ett öga över min blog som ni SvD raderade bort så jag upprepar frågan igen andra gången nu efter raderingen ha klart för er att det går tusentals invalider efter vaccinerings kampanjen svårt sargade av bieffekterna!!! jag kan bara beklaga alla offren !!

 • Anonym

  Kan ju börja med att göra ordentliga kontroller på de som kommer hit – eller anses det ”kränkande”..!

  Nu är det ju i princip försent då man inte har någon koll alls på vilka som rör sig igenom Sverige. Sverige kan ju inte ens jämföra med Interpols lista…. jävla klåpare!!!

 • Anonym

  Så då är det fritt fram och ljuga när man söker medborgaskap till riket,

  ”Neeeejjj, jag SER ut som Hitler/Stalin/PolPot/Mengele/Bin Laden/Göbbels/Karadic men i själva verket är jag en enkel lärare från en enkel by som jagas av myndgheterna i mitt forna hemland för mitt politiska engagemang, får jag bli Svensk medborgare nu?”

 • Anonym

  Jag vill bara påminna SvD att jag håller ett öga på min blogg så att ni bara vet det efter ni har raderat mina 2 andra bloggar! Tack för att man får uttrycka sin åsikt

 • Anonym

  Statistik hjälper inte mot rädsla för att någon medvetet vill döda dig.

 • http://johjoh.bloggplatsen.se/ John Johanson

  Terrorism handlar om att skapa just rädsla. regeringen och massmedia spelar tacksamt med för att öka vår, i stort sett obefogade, rädsla för att driva igenom sin egen agenda.

 • Anonym

  ”Den svenska beredskapen är god” detta uttryck har vi hört förut och det är lika fel nu som då. Det är väl i praktiken ingen som vill in i Sverige som inte på på ett eller annat sätt lyckas med det. Hela invandrings- och asylpolitiken är ett skämt. I Sverige finns många förbrytare av olika slag och ofta är de försörjda av oss skattebetalare.

 • Anonym

  Det var för blekt och kunde förväxlas med dom röda från pensionsmyndigheten.

 • Anonym

  Media har dom missat att nämna… nej fel av mig, dom är ju direkt-kopplade till Risenbad… 

 • in_the_style_of_demons

  Varför all denna energi på att jaga hjärnspöken?

  Det är vi vanliga medborgare politikerna är ute efter.
  Inom 5 år kommer skatteverket och försäkringskassan att vara uppkopplade mot ditt bankkonto.
  Fan ta den som inte vill slava åt stat och bank!

 • Anonym

  Man samarbetar fullt ut redan. 

  Man är ute efter mer övergripande inskränkningar i den personliga integriteten hos den svenska befolkningen. 

  Det är inte ovanligt att säkerhetstjänstfolk hittar på saker för att få timmar att redovisa som visar att man är behövd i samhället och säkra jobbet. 

  Kan man få till att man behöver mer folk och material är man en hjälte.

 • Jakob Hemmingsson

  Att cheferna för Säpo, FRA och MUST/KSI (=gamla IB) vill ha tillgång till varandras register är högst väntat. Det har de velat sedan Hedenhös. En viktig lärdom efter IB var dock att övervakarnas våta dröm aldrig får bli verklighet. Det är centralt i ett rättssamhälle att det finns en väl tilltagen rågång mellan polisiär och militär underrättelsetjänst. Självklart ska inte myndigheterna ha tillgång till varandras register.

  I den livliga FRA-debatten 2007-08 hävdades gång på gång att signalspanarna bara sysslar med utländska förhållanden, dvs precis samma ”begränsning” som gällde för gamla IB på sin tid.

  Sten Tolgfors förklarade också högtidligt inför riksdagen 2009 att FRA-shopen för polisen var stängd. Vi var få som trodde på detta. Nu har alla våra värsta farhågor besannats. I den proposition som regeringen kommer att lägga fram under våren kommer inte bara Säpo kunna rikta in FRA utan även den öppna polisen. Ändamålsglidning, någon?

  Beatrice, inser du att du är på väg att öppna Pandoras Ask?

 • http://www.facebook.com/people/Michael-Gajditza/1375036475 Michael Gajditza

   Så ämnesglidningen fortsätter alltså precis som vi som hela tiden varit
  motståndare till FRA-lagen sagt att den skulle komma att göra. Nu finns
  alltså ett verkligt hot? Jaha, vad har då funnits tidigare blir den
  fråga man måste ställa sig. Att ange den misslyckade terrorbombaren i
  Stockholm som argument är också märkligt. Med tanke på att vederbörande
  sprängde sig själv i luften så borde väl hotet ha minskat? Det hot han
  utgjorde har ju så att säga eliminerat sig självt……..

 • Anonym

  Sant! Instämmer man ser hjärnspöken och det här är som du säger nått man kan finna överallt i världen. 

  Man har ett behov att behålla jobben och gärna skapa fler då blir det egna ännu säkrare när om det ska skära ned i verksamheten. Arbetssäkring kallas det och förekommer inom just verksamheter som övervakar, där kan man påverka och skapa behov av mer bemanning. Egen erfarenhet som skyddsobjekt – uppmanades att handla på fler ställen – då behövdes mer personal för att säkra mitt skyddsbehov. Man kan plocka delar ur ett samtal och använda det mot en person, eget material som visar hela samtalet är räddningen en sådan gång. Egen erfarenhet gör att man skyddar sig mot ett sånt scenario. Bara en enkel sak som att spara alla kvitton på en pappersnål, kan rädda en från att oskyldigt dömas för nått man inte är skyldig till. Rekommenderas kostar bara besväret sparas årsvis i kronologisk ordning om man tömmer fickorna varje dag och trycker fast dem på nålen. Säker på att många hade sluppit sitta inne om man haft några kvitton som visat att man omöjligt kunnat varit på platsen för brottet vid den tidpunkt när det begicks. 

  Min samlade erfarenhet av säkerhetstjänster är negativ, dom har ett behov att säkra sin egen existens. Om det innebär att oskyldiga drabbas är irrelevant för deras del. Det finns mycket att berätta det blir jag får lugn och ro omkring mig och kan sätta mig ner och sätta det på pränt. 

 • Jakob Hemmingsson

  Det är sannerligen intressant att ta del av det ologiska resonemanget också på ett annat plan. Strax före jul påpekade Säpochefen, Ask m.fl. att Säpo var djupt missnöjda med att man inte kunde vända sig till FRA omedelbart efter händelsen på Bryggargatan. Då ska man notera att följande gäller i regeringens nu liggande FRA-förslag:

  a) FRA får aldrig iniktas för att användas i förundersökningar
  b) FRA får inte rapportera sådant som avser en pågående förundersökning
  c) FRA får överhuvudtaget inte användas som operativt stöd för polisen, utan endast som en strategisk funktion

  Så ser det i alla fall ut på pappret. Vilken nytta skulle polisen alltså ha haft av FRA i det aktuella fallet? Med sina freudianska felsägningar har Ask redan avslöjat hur hon ser på FRA: som polisens förlängda arm. Dessutom har hon hävdat att FRA inte ska få spana mot indivier. Detta är nu inte sant, men det är övertydligt hur regeringen gång på gång försöker mörka allt som rör FRA:s befogenheter. 

  Som vanligt verkar lagarna bara vara en lek med ord. Regelverk är till för att tänjas på eller kringgå. 

  Och när det gäller den förebyggande avlyssningen: Inte ens brittiska GCHQ eller MI5/MI6 hade koll på Abdulwahab, när han fanns i Luton. Övertron på massövervakning är slående.

 • tetridae

  Låt oss bara hoppas att banken som vi känner den är utkonkurrerad vid det laget då ;)

 • tetridae

  Det finns mediciner och vård som ska hjälpa mot sådana upplevelser. Det är där vi borde lägga pengarna istället. Preventivt arbete för att folk inte ska balla ur och/eller gå och få extrema åsikter som bejakar våld.
  I slutändan finns det inte mycket alls du KAN göra om någon verkligen vill döda dig. Man kan döda folk med allt ifrån en knuff till en kulspetspenna – för att inte nämna att bilar förstås kan bli hemska terrorvapen. Tänk dig bara att nån galning gasar rätt in i en folkmassa! Kan mycket väl bli värre resultat än självmordsdåd. Och du behöver inte en enda olaglig pryl för det.

  Dessutom SKAPAR övervakningen fler psykiskt störda människor som riskerar skada folk. Vi har tillräckligt med schizofrena stackare som det är redan, vi behöver inte skaffa oss fler med nån inhuman massövervakningsapparat.

 • Anonym

  Initierad herre, tack för  info :)

 • Anonym

  Initierad herre, tack för  info :)

 • Pingback: Massiv datamining och super register i den moderata regeringens nya terrorplan?

 • http://twitter.com/politiksajten Politiksajten

  Läs Regeringens proposition 2011/12:55

 • Sven Indie

  Men herregud Lova Olsson, kan man bli mindre okritisk än du?

 • Anonym

  ‘Likaså har FRA läckt rapporter till polisen, som ursprungligen beställts av regeringen. Justitieministern vill nu alltså att denna pålitliga myndighets register ska kunna delas med både KSI och polisen. Det känns tryggt.’ 
  Jag kommenterade under pseudonym polisens tillkortakommanden i Pernilla fallet i Falun som ledde till att Engla mördades. Dagen efter den kommentaren när jag satte mig på bussen klev på civilspanare på och satte sig framför mig och trakasserade mig verbalt – spelade in det. 

  En bovärd i området jag har mitt skyddade boende, undsläppte sig en kommentar som visade han hade information som jag vid ett tillfälle uppgett till en polis [BA] vid avdelningen för grova brott på rikskriminalen. 

  Jag har levt i en fd diktatur, berättat för människor där hur det är i Sverige – dom förfärades uppmanade mig att sätta mig i en bil och korsa gränsen till vilket grannland som helst omedelbart. 

  Svenskarna är så indoktrinerade att jämförelse med robotar inte är fel. 

  Jag har skrivit till Chefs-JO Mats Mehlin påtalat att FRA-lagen måste stoppas, hörde om det genom RadioSweden på kortvåg i utlandet och skrev i min dagbok ‘genomförs det kan jag glömma Sverige’. Befinner mig i en asylprocess från Sverige, ser fram mot att lämna landet. 

  Jakob jag kan bekräfta det du satt på pränt. 

 • Jakob Hemmingsson

  Det finns flera hårresande punkter i denna proposition. Polisen får här mycket fria händer att övervaka tele- och datatrafik inom ramen för sin underrättelseverksamhet. Vi talar då om Säpo och KUT. Här krävs inte ens något godkännande av åklagare eller domstol! Läs under 2.1:

  ”4 § Beslut om inhämtning av uppgifter fattas av myndigheten. Myndighetschefen får delegera rätten att fatta beslut om inhämtning till en annan anställd vid myndigheten som har den särskilda kompetens, utbildning och erfarenhet som behövs.”

  Formuleringen är ironisk. Som vi alla vet har Säpos chefer krritiserats av granskningsorganet SIN just för sin inkompetens. Ja, åklagaren valde ju till och med att fria de ansvariga för otillåten masslagring med hänvisning till de ansvarigas bristande kunskaper på området.

  Och som grädde på moset: Justitieministern är öppen för att polisen ska kunna dela register med FRA och KSI. Sverige är fantastiskt.

 • Anonym

  SÄPO & KUT har full koll på allt PK, TÖ, ITÖ, RÖ… man kör för fullt och det utan den här lagstiftningen. 

 • Anonym

  Dom kan inte riskera presstödet, går hand i hand med folket i Risenbad 

 • Anonym

  Fakta det är grejer det, tack!

 • Anonym

  ‘En gång ”svensk” alltid svensk!’ – jag kommer att avsäga mig mitt svenska medborgarskap asap – 

 • http://profiles.google.com/gosta.hulten Gösta Hultén

  Varning! Istället för att nu utan vidare ge Säpo, Must och FRA utökade befogenheter att även utan domstolsbeslut masslagra och massgranska oss med terroristjakten som förevändning, borde alla de nya lagar och rambeslut som redan införts
  granskas ur integritets, rättssäkerhets och efektivitetssynpunkt. Det har t ex varit många felaktiga gripanden. Men när den person som sprängde sig i december 2010 ringde Säpo och förvarnade var det ingen där som tog emot samtalet.

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Hesdorf/100000817254916 Bengt Hesdorf

  Militären får sättas in mot svenskar & Offentlighetsprincipen ”upphävs”
  (regeringens proposition 2009/10:80)

  Ladda ned propositionen [ http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GX0380 ]

  Bla så står det i denna ”prop”:
  ”Militären får sättas in mot svenskar
  En annan förändring är villkoren för när statsmakten får sätta in väpnade styrkor på svenskt
  territorium – en förändring som går i strid med vad Försvarsmakten själva vill. Regeringen vill
  utöka möjligheterna för att rikta vapen mot det svenska folket – om så krävs – med lagtillägget ”till
  rikets försvar”.

  Ett utdrag samt ett förtydligande av denna proposition finns här:
  http://stoppastorebror.wordpress.com/

  Sverige är inte längre en ”demokrati utan en demokratur [1]

  [1]: http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Hesdorf/100000817254916 Bengt Hesdorf

  Militären får sättas in mot svenskar & Offentlighetsprincipen ”upphävs”
  (regeringens proposition 2009/10:80)

  Ladda ned propositionen [ http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GX0380 ]

  Bla så står det i denna ”prop”:
  ”Militären får sättas in mot svenskar
  En annan förändring är villkoren för när statsmakten får sätta in väpnade styrkor på svenskt
  territorium – en förändring som går i strid med vad Försvarsmakten själva vill. Regeringen vill
  utöka möjligheterna för att rikta vapen mot det svenska folket – om så krävs – med lagtillägget ”till
  rikets försvar”.

  Ett utdrag samt ett förtydligande av denna proposition finns här:
  http://stoppastorebror.wordpress.com/

  Sverige är inte längre en ”demokrati utan en demokratur [1]

  [1]: http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur

 • http://profiles.google.com/rihred0 S E

  Beatrice Ask är synonymt med Ändamålsglidning. Det verkliga hotet mot svensk säkerhet är justitieministern själv.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=653749138 Stigbjörn Juthberg

  Freudian slip? För terrorplan är precis vad det är frågan om. Beatrice Ask är terroristen.

  Och ge SÄPO utökade befogenheter? Ge en organisation som, enligt åklagare, är för inkompetenta för att kunna hållas till svars för sina mångfaldiga och mångåriga lagbrott? Det låter inte som någon bra ide.

  Å andra sidan är Beatrice Ask inte direkt känd för att ha några bra idéer, bara trams kommer ur den politikerns näbb.

 • Dennis Nilsson

  Intressant dekonsruktivt ifall stater börjar med att återkalla medborgskap. DÅ kommer man efter ett tag att få individer som inte har något medborgarskap någonstans, en slavkast som inte får höra hemma någonstans, fastän de är födda i någon ”stat”. Tala om att man bygger förutsättningar för att hata samhället.

  Det får väl flytta till Mars och grunda en egen stat där (OBS IRONI)!

  Isaac Asimov har några kloka tankar att förmedla om det här: http://www.youtube.com/watch?v=TpHPQCnHHl4

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Hesdorf/100000817254916 Bengt Hesdorf

  Komplettering till min förra kommentar:
  Länder som exempelvis kan klassas som demokraturer är bland andra flera västerländska demokratier, till exempel Sverige, Tyskland och Ryssland.

  Anledningen till varför man kan klassa Sverige som en demokratur har i anseende med Ipred-lagen, FRA-lagen, Hets mot folkgrupp, etablissemangets politiska korrekthet och även utvecklingen, rent generellt inom Europeiska unionen, som i praxis fungerar som ett överstatligt skede. Gasledningens processen i Östersjön, där en gasledning som forslar fossila bränslen från Ryssland via svensk gräns ner till Tyskland, är ett exempel där demokratin inskränks efter stark lobbyism, och medverkar till klassificeringen demokratur eftersom korrupta f.d. politiker spridit information till ryska politiker, om arbetsprocessen efter att ha lämnat sitt politiska ämbete i Sverige.

  Ryssland
  kan klassas som en demokratur eftersom landets presidentatur förlängts,
  flertalet partier består rent praktiskt av stödpartier till ett
  moderparti, dvs. Putins parti Enade Ryssland.
  Landet har även kritiserats av västerländska demokrater, eftersom flera
  valfusk ansågs pågå under det senaste allmänna valet. Enligt flera
  medier anser man även att Dimitrij Medvedev marionettstyrs av landets före detta president Vladimir Putin.

 • Pingback: S: regeringen bör göra mer i terrorkampen | Politik direkt

 • Anonym

  Helt rätt, terrorhoten ökar för varje dag!

  När man ändrar fraseologi och terminologin för vad som utgör terrorism och de som utför/planerar den så kommer till slut alla att finnas på den listan. DHS (department for homeland security) lexicon är Ett exempel på hur i princip vanliga (nu ‘radikaliserade’) individer utgör terrorhot (ändamålsglidning). Men språkliga paradoxer är ju alltid närvarande och Alla lagar som försöker stävja terrorism blir en terrorism i sig  (med mer el mindre omfattande efterföljande aktioner; fängelsestraff, tortyr, sanktioner, bombningar). ”the use of violence and intimidation in the pursuit of political aims” (grundläggande definitionen av terrorism)

  with every radical measure from minority groups comes equally radical from majority (governmental). Every governmental move for means of control is a radical reaction like any above given group. ”Increased radicalization” balances out from either party.

  ”Terrorism is military for poor, military is terrorism for rich” Ustinov (fritt)
   

 • Anonym

  Det är ingen fara med att militären skulle gå emot oss,de har fullt upp på annan kontinent;o)
  Och sen diggar jag din bild big time!!!

 • Pingback: Nu börjar även Sverige få terror-rädsla och satsa på skydd där vi behöver det minst « Dr. Marcus Nohlberg's Blog

 • Pingback: mycket viktig artikel! «

 • Pingback: EU överväger att dra in EU-bidragen | Nemokrati

 • http://harfagre.wordpress.com/ Gustav Wetter

  Beatrice Ask och den borgerliga regeringen utgör ett mycket större hot mot demokratin än hundra Taimor Abdulwahab.
  De använder folks rädsla för terror för att bakvägen kunna införa lagar
  som begränsar vår frihet och på allvar hotar att underminera folkstyret
  i vårt land.

 • Pingback: Frihetens akilleshäl | Johan Schiff

 • Anonym

  Vad snackar ni om? Ogilla FRA är ingen ensam om, men det låter ju som om folk inte begriper den ström av extremister som passerar Sverige eller som BOR i Sverige. Det finns ju hur mycket skrämmande information om svenska extremister bara hos SvD:s egen http://gudmundson.blogspot.com/ eller den intressanta kartläggningen av svenska islamister på https://www.flashback.org/t1441458 för att klargöra att hotet från extremister är högst påtagligt och verkligt.

 • Jakob Hemmingsson

  Polisen har redan idag ett mycket generöst regelverk för att kunna övervaka politiska extremister. Det bör inte utvidgas.

 • Pingback: zwembroek

 • Pingback: Zwembroek

 • Pingback: Sex år med Ask – låg impfaktor | Kommentaren.nu_2.0

 • Anonym

  Tack för många bra inlägg! Och lycka till med ditt doktorsarbete.
  Jag vet inte om jag finns längre om fyra år…
  Birger

 • Anonym

  Tack för innehållsrik, lärande och underhållande läsning! Lycka till med nya arbetet!

 • Anonym

  Förändring är det samma som förfall, i alla fall när Ylva Byrman slutar språkblogga! Det var bättre förr, när bloggande pågick. Men du är naturligtvis skyldig att upplysa oss om vad du ska skriva avhandling om, och då gärna mer specifikt än bara att det handlar om ”textforskning”!

 • Anonym

  ”Ha bra” alt. ”Fridens liljor” välj vad som passar, ett ”Hej då” kanske ?

 • Anonym

  Lycka till med studierna. Efter några års forskning kommer säkert du också till insikt om att förändring inte nödvändigtvis, men trots allt oftast, är detsamma som förfall. Hursomhelst, om du stöter på något intressant språkligt kuriosom kan du väl skriva ett inlägg om det.

 • FredrikR3

  Lagen i Ryssland handlar enbart om att hindra homosexpropaganda riktad mot minderåriga. Den har inget att göra med vad vuxna gör hemma hos sig.

Just nu: Misstänkt mord i Sundbyberg

En man i 30-årsåldern har hittats död vid ett garage.

”Utmaningarna blir stora för Lundberg”

Industrivärden i ruiner imagemässigt.

Maktepok avslutades på stämman

Martin-Löf och Nyrén lämnade Industrivärden.

Insamling via Twitter gav 19 000 till tiggare

Blev upprörd över inslag – startade insamling.

Landstinget svänger om totalkostnaderna

SvD granskar

Bekräftar ökade kostnader.

”Ansvariga vill inte prata ur skägget”

Miljöpartiet kräver oberoende revision.

Sökte kvinna för att
”motivera” anställda

E-handelsjätten tar bort sexistisk jobbannons.

Domstol: Olagligt att stänga av FN-svensk

Genève

Skapade världsrubriker.

Polischef byts ut
efter terrordåd

Köpenhamn

Polisinsatserna får kritik.

USA utlovar belöning för uppsatta IS-ledare

USA

Miljonbelopp för tips om ledare.

Gripenplan nära krock under övning

Norskt och svenskt plan kom för nära varandra.

Ny teknik ger honom koll på sin diabetes

Idagsidan

”Jag träffar knappt läkare."

WHO: Fetma väntas öka snabbt i Sverige

who

Ett av länderna där fetman ökar snabbast.

bilder

”Visar hur Sovjets taktik var”

Otäck propaganda i andra världskriget.

”En krigsskildring
utan motstycke”

Recension

Astrid Lindgrens krigsdagböcker.

”Den lille söte Hitler”

Bildspel

Se utdrag ur originalböckerna.