Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Sverigedemokraterna är beredda att diskutera en misstroendeomröstning mot Ulf Kristersson (M). Det beskedet ger partiets gruppledare Björn Söder nu på morgonen. Han anser att socialförsäkringsministern har agerat ”demokratiskt respektlöst”.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) hotas av en misstroendeomröstning, efter beskedet att han inte tänker följa riksdagens beslut om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen.

För att avsätta ett statsråd genom ett misstroendevotum krävs att en majoritet av de 349 riksdagsledamöterna röstar ja. Det betyder att alla oppositionspartier, även Sverigedemokraterna, måste vara överens.

– Vi är absolut beredda att diskutera en misstroendeförklaring med de övriga oppositionspartierna. Men det viktigaste för oss är att vi får en bra sjukförsäkring. Det är det vi sätter i främsta rummet, inte själva maktspelet med misstroendevotum, säger Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder.

Björn Söder (SD)

Han, liksom den övriga opppositionen, är mycket kritisk till hur Ulf Kristersson har hanterat riksdagens begäran att regeringen snabbt ska återställa reglerna för hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar.

– Jag tycker att det är ett demokratiskt respektlöst agerande. Man har fått tydliga direktiv från riksdagen, men bortser från det på ett väldigt nonchalant sätt. Regeringen har misskött sig, och därför lämnar vi nu dörren öppen för att diskutera en misstroendeförklaring, säger Björn Söder.

Han hoppas att företrädare för de rödgröna partierna ska ta kontakt med Sverigedemokraterna för att ”föra samtal” i frågan.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv