Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

De barn som drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan ska få rätt till ett eget ombud. Det anser Socialdemokraterna, som tycker att staten ska ta ”det fulla ansvaret” för det som hänt.

Alla de barn som insjuknade i narkolepsi till följd av vaccination mot svininfluensan måste få rätt till ett eget ombud. Det skrev styrelsen för Narkolepsiföreningen i en uppmärksammad artikel på SvD:s Brännpunkt i mitten av februari.

”Det är helt orimligt att det skall falla på varje enskild förälder att bevaka de ekonomiska och juridiska frågorna, flera har inte den kunskapen”, fortsatte mammorna och papporna.

Regeringen har ännu inte tagit ställning till kravet, men nu ger Socialdemokraterna besked.

Lena Hallengren (S)

– Det är viktigt att sätta ned foten, och det är viktigt att staten tar ett ansvar för den uppkomna situationen, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.

– Det här är inte en fråga där partierna ska bjuda över varandra, men vi tycker att de borde ha ett ombud. Med tanke på vad de här föräldrarna och familjerna går igenom, så borde det absolut vara så, fortsätter hon.

Ett särskilt ombud till de drabbade barnen skulle underlätta kontakterna med berörda myndigheter, enligt Lena Hallengren. Hon tror att en person kan företräda alla familjer.

– Det är viktigt att föräldrarna inte ska behöva strida, utan få stöd och hjälp. De befinner sig i alla avseenden i en utsatt och besvärlig situation.

Socialdemokraterna har också satt ned foten på ytterligare en punkt, berättar Lena Hallengren.

– Staten måste ta på sig det fulla ansvaret för det som har hänt. Vi menar att det inte går att hänvisa till läkemedelsförsäkringen, säger hon.

Partiet har däremot inte diskuterat hur den ekonomiska kompensationen ska se ut.

– Allra helst skulle man förstås önska att det fanns ett sätt att ge bot, att det inte bara handlade om ersättning.

Lena Hallengren är kritisk till hur regeringen har hanterat de narkolepsidrabbade barnen och deras familjer.

– Situationen är väldigt komplex. Men det har gått mer än ett år nu, och de upplever fortfarande inte att de får tillräckligt med stöd och hjälp. Det tycker jag är väldigt allvarligt, med tanke på varför de befinner sig i den situation de gör. Man kan inte säga annat än att det är ett underbetyg, säger hon.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv