Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Regeringen kan göra mer i kampen mot terrorister. Det anser Morgan Johansson (S), som vill ha skärpta straff för grovt vapenbrott. Han klargör också att han är beredd att förhandla med justitieministern i frågor som rör rikets säkerhet.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) välkomnar att regeringen har tagit fram en ny strategi mot terrorism.

– Det tycker jag är en självklarhet i dagens omvärld. Vi har ju en ökad hotnivå sedan en tid tillbaka, säger han.

Morgan Johansson och Beatrice Ask har gjort upp om signalspaning.

Så sent som i december enades regeringen och Socialdemokraterna om att även Säpo och Rikskriminalpolisen ska få använda signalspaning, och Morgan Johansson öppnar för flera uppgörelser i kampen mot terrorhotet.

– Min utgångspunkt är att vi ska ha blocköverskridande överenskommelser när det gäller terroristlagar. Då ska man ha breda majoriteter, och jag är beredd att förhandla med regeringen om lagförslag. Jag tror inte att medborgarna vill ha strid i frågor som rör rikets säkerhet, förklarar han.

Som riksdagen ser ut i dag behöver regeringen stöd från Socialdemokraterna för att få majoritet, konstaterar Morgan Johansson.

– Regeringen förhandlar inte med Sverigedemokraterna, och Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en annan syn på de här frågorna.

Hur ser du på att ge Säpo, FRA och Must ökade möjligheter att utbyta information?

– Jag ser att Must-chefen, FRA-chefen och Säpo-chefen har påtalat ett behov. Det är för tidigt för mig att säga något mer om det. Vi får se vad regeringen kommer fram med, säger Morgan Johansson.

Men när det gäller konkret lagstiftning upprepar Socialdemokraterna sitt krav till justitieminister Beatrice Ask:

– Det handlar om inströmningen av illegala vapen till Sverige, den frågan har en klar terroristkoppling, och jag är kritisk till att regeringen inte har gjort någonting. Vi vill se skärpta straff för grovt vapenbrott, och möjlighet till telefonavlyssning av dem som misstänka för grova vapenbrott, säger Morgan Johansson.

Regeringen har nyligen presenterat ett förslag till ny vapenlag. I lagrådsremissen föreslås inga skärpta straff. Däremot ska fler dömas för grovt vapenbrott.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv