Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Den rödgröna oppositionen dömer ut Jan Björklunds förslag om kortare yrkesutbildningar på gymnasiet. Eleverna riskerar att gå ”rakt ut i arbetslöshet”, enligt Mikael Damberg (S).

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg är ”upprörd” över planerna på att införa en kortare yrkesutbildning, utan teoretiska ämnen, i gymnasieskolan.

Mikael Damberg (S)

– Kunskap på gymnasiet kan inte vara fritt valt arbete. Risken är uppenbar att regeringen med detta utbildar rakt ut i arbetslöshet, säger han.

– Det är också allvarligt att vi har en utbildningsminister som sänker förväntningarna på så många gymnasieelever. Internationell skolforskning visar entydigt att positiva och höga förväntningar på eleverna leder till goda resultat, fortsätter Mikael Damberg.

Han konstaterar att samhället och arbetsmarknaden inte ser ut ”som när Jan Björklund växte upp”. Ungdomsarbetslösheten är hög.

– Och det vi ser är att de ungdomar som blir arbetslösa är de som saknar en ordentlig gymnasieutbildning. När Svenskt Näringsliv kritiserar regeringen för att sänka kraven på yrkesutbildningarna, som man har gjort, så går regeringen nu vidare och drömmer sig tillbaka till ettåriga gymnasieutbildningar. Det är inte den väg som Sverige kan möta framtiden, säger Mikael Damberg.

Gustav Fridolin (MP)

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till utbildningsministerns förslag att skoltrötta gymnasieelever ska kunna skippa alla teoretiska ämnen.

– Svensk skola behöver inte fler masterplaner uttänkta på departementet, man behöver resurser och arbetsro för att ge varje elev de bästa förutsättningarna till jobb och framtidstro, förklarar Gustav Fridolin.

Bara under 2012 skär regeringen ned anslaget till gymnasieskolan med 675 miljoner, konstaterar han. Det motsvarar över 3 600 lärartjänster.

– När en elev har svårt för ett ämne hjälper man inte genom att ge upp om eleven och stryka ämnet från schemat. Man hjälper med mer stöd, mindre klasser och tid för läraren att ta sig an varje elev, säger Gustav Fridolin.

Rossana Dinamarca (V)

Även Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca sågar Jan Björklunds resonemang, rapporterar TT:

– Det var en urholkning av yrkesutbildningarna redan när regeringen tog bort väsentliga delar av svenska, engelska, samhällskunskap och matte. Nu tar man ytterligare ett steg åt ett håll som inte hjälper ungdomarna. Det som behövs är mer stöd, både i grund- och gymnasieskolan. Målet ska vara att alla ska klara målen – inte att man sänker ribban och lurar ut eleverna. Vad finns det för arbetsmarknad för dem som kommer ut med alldeles för lite kunskaper? frågar sig Rossana Dinamarca.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv