Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Alla oppositionspartier vill skärpa minimistraffet för grovt vapenbrott, från sex månader till ett år, visar SvD:s samtal med de rättspolitiska talespersonerna. Därmed finns det en majoritet i riksdagen för att köra över regeringen.

Efter gängkrig i Göteborg och en rad mord i Malmö har det från flera håll framförts krav på hårdare straff för vapenbrott.

För ett par veckor sedan presenterade regeringen sitt förslag till ny vapenlag. Det innebär att fler ska kunna dömas för grovt brott – till exempel om vapnet påträffas på allmän plats.

Den remiss som justitieministern skickade till lagrådet innehåller dock inte något förslag om strängare straff. Beatrice Ask (M) har dock aviserat en ny utredning, som ska se över straffskalorna.

Men regeringen går mot ett bakslag i riksdagen. Hela oppositionen – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – vill skärpa miniministraffet för grovt vapenbrott från dagens sex månader till ett år, visar SvD:s samtal med partiernas rättspolitiska talespersoner.

”Nu måste regeringen ta krafttag för att stävja utvecklingen, annars undergrävs allmänhetens tilltro till rättsväsendets förmåga att bekämpa kriminalitet och skydda medborgarna”, skriver Socialdemokraterna, med justitieutskottets ordförande Morgan Johansson i spetsen, i en motion från i höstas.

”Det är inte rimligt att ha en så låg straffsats för grovt vapenbrott som idag när vi ser hur vapen används hos organiserade kriminella grupperingar”, forsätter S-ledamöterna.

De övriga oppositionspartierna ställer sig nu samstämmigt bakom kravet att höja minimistraffet till ett år.

Maria Ferm (MP

– Vi är positiva till att man skärper straffet för grova vapenbrott på det sättet, säger Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Maria Ferm.

Det är inte rimligt, anser hon, att en ”väldokumenterad gängmedlem får fyra månaders fängelse för innehav av en automatkarbin”.

Men Maria Ferm betonar samtidigt att det är viktigt med ytterligare åtgärder, vid sidan av strängare straff och en ny vapenamnesti.

– Det krävs också breda insatser mot sociala problem, mot missbruk och arbetslöshet.

Maria Ferm är själv från Skåne, och starkt påverkad av den senaste tidens dödsskjutningar.

– Det är väldigt sorgligt att det ska behöva ske, konstaterar hon.

Kent Ekeroth (SD)

Även Sverigedemokraterna säger ja till den straffskärpning som Socialdemokraterna föreslår.

– Om det finns en chans att få majoritet för det förslaget så kommer vi att ställa oss bakom det. Vi har ju en generell åsikt att det är alldeles för milda straff i det här landet, säger Kent Ekeroth, partiets rättspolitiske talesperson.

– Det är bra om de rödgröna för en gångs skull kan göra något rätt i kriminalpolitiken, fortsätter han.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv