Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Prinsessan Estelles födelse innebär att Sverige får två nya flaggdagar. Men de införs sannolikt först när mamma Victoria har tagit över tronen, visar SvD:s samtal med ansvariga allianspolitiker.

I torsdags, den 23 februari, föddes Sveriges nya tronarvinge. Den 15 augusti har prinsessan Estelle – tillsammans med Stella – sin namnsdag.
De båda bemärkelsedagarna kommer att bli allmänna flaggdagar. Beslutet fattas av regeringen, som också bestämmer om flaggdagarna ska införas direkt eller först när Estelle blir kronprinsessa.

– Ytterst är det hela en politisk fråga. Nu blir det en diskussion inom regeringen hur man ska göra, sade Anna Erhardt, pressekreterare åt justitieminister Beatrice Ask (M), till TT förra veckan.

Men av allt att döma kommer det inte att flaggas för Estelle förrän kronprinsessan Victoria har tagit över tronen. Det visar SvD:s samtal med allianspartiernas talespersoner i riksdagens konstitutionsutskott, KU, som hanterar frågor som rör allmänna flaggdagar.

Per Bill (M)

– Det ska bli flaggdag den dag hon blir kronprinsessa. Det är tradition, och det finns ingen anledning att bryta det som har fungerat väl. Vi har inte flaggdag för Carl Philip eller Madeleine heller, säger KU:s vice ordförande Per Bill (M).

Folkpartiet har samma uppfattning, enligt Karin Granbom Ellison, ledamot i KU. Även Centerpartiet är inne på samma linje.

– Vi har ingen färdig åsikt. Men det här är en tronföljare i andra ledet. Kanske ska man vänta med att införa flaggdagarna tills hon är kronprinsessa. Det får inte bli för många flaggdagar, säger Per-Ingvar Johnsson (C).

Kristdemokraternas Tuve Skånberg tycker däremot att de nya flaggdagarna ska införas ”direkt”.

– Flaggdagarna är viktiga, nationellt sammanhållande, bemärkelsedagar. De kostar inget att införa, och ger svenska folket en gemensam positiv händelse att högtidlighålla, motiverar han.

Sveriges flaggdagar regleras genom en förordning (1982:270). Den utfärdades i april 1982, och har aldrig ändrats. I dag finns 17 allmänna flaggdagar:

* Nyårsdagen
* 28 januari (kungens namnsdag)
* 12 mars (kronprinsessans namnsdag)
* Påskdagen
* 30 april (kungens födelsedag)
* 1 maj
* Pingstdagen
* 6 juni (Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag)
* Midsommardagen
* 14 juli (kronprinsessans födelsedag)
* 8 augusti (drottningens namnsdag)
* Valdagen
* 24 oktober (FN-dagen)
* 6 november (Gustav Adolfsdagen)
*10 december (Nobeldagen)
* 23 december (drottningens födelsedag)
* Juldagen

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv