Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) hotas av en misstroendeomröstning, efter beskedet att han inte tänker följa riksdagens beslut om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen. Agerandet är ”provocerande”, anser KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).

Två gånger – i juli och december förra året – har riksdagen begärt att regeringen snabbt ska återställa reglerna för hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar.

Men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har klargjort att han inte tänker följa beslutet, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står bakom.

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, sade han till TT i torsdags.

Beskedet upprörde oppositionen, som anklagar ministern för att ”obstruera” mot riksdagens beslut.

– Det här är provocerande och jättearrogant. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Wiwi-Anne Johansson (V), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Wiwi-Anne Johansson (V)

Hon tycker att Ulf Kristerssons agerande är så anmärkningsvärt att den rödgröna oppositionen gemensamt ska diskutera förutsättningarna för en misstroendeomröstning. Det är det vapen som riksdagen kan ta till för att avsätta en minister.

– Det är inget man ska använda i onödan. Men det här är ett så märkligt beteende. Därför måste vi lyfta frågan, och fundera över hur mycket man som riksdag ska låta sig bli överkörd utan att agera, säger Wiwi-Anne Johansson.

Med en misstroendeförklaring kan riksdagen tvinga hela regeringen eller en enskild minister att avgå. Mer än hälften av de 349 ledamöterna måste rösta ja.

– Vi har inte tagit ställning till det ännu. Men det är en av möjligheterna till hur vi ska kunna gå vidare, säger Gunvor G Ericson, som tycker att ansvarig minister behandlar riksdagen nonchalant.

– Det största problemet är alla de här människorna som hela tiden hamnar i kläm.

Ulf Kristerssons agerande får nu också skarp kritik från ledamöter i konstitutionsutskottet, KU. ”Anmärkningsvärt”, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).

Peter Eriksson (MP)

– Det är ganska provocerande gentemot riksdagen att ha den här inställningen. Det finns en slags vägran. Det kommer säkert att bli mycket diskussion om detta, både i riksdagen och även i KU.

Han poängterar att Fredrik Reinfeldt leder en minoritetsregering.

– Demokrati brukar betyda att det är majoriteten som bestämmer, säger Peter Eriksson, som konstaterar att det hela är en förtroendefråga.

– Om man slirar på den saken är misstroende det som riksdagen har att ta till mot en enskild minister. Det är en sak man nu får diskutera i partigrupperna.

Även Sven-Erik Österberg, Socialdemokraternas talesperson i KU, är irriterad över socialförsäkringsministerns uttalande.

– Det Kristersson säger är väldigt utmanande, jag reagerade starkt. Jag måste i det här läget utgå från att han talar för hela regeringen, som tycker att man inte ska följa riksdagens beslut i den här frågan. Det innebär ju en förskjutning av regeringsformen.

KU granskar varje år de så kallade tillkännagivanden som riksdagen har gjort. I det senaste betänkandet är slutsatsen att regeringen oftast gör som riksdagen vill ”även om det många gånger dragit ut på tiden”.

Sven-Erik Österberg (S)

– Det händer att regeringen förhalar, och att det är svårigheter att verkställa vissa tillkännagivanden. Men under min tid i riksdagen har jag aldrig upplevt att en minister abrupt går ut och säger ”Jag tänker inte göra något åt det där”, förklarar Sven-Erik Österberg.

– Det är en ny situation, som konstitutionellt är väldigt allvarlig, fortsätter han.

Sven-Erik Österberg anser att Fredrik Reinfeldt snarast måste ge besked om han står bakom Ulf Kristerssons uttalanden.

– Vidhåller han det där, så hamnar man ytterst i att regeringen försätter sig själv i en krissituation. Då måste riksdagen naturligtvis fundera över hur man ska hantera det, säger Sven-Erik Österberg.

KU:s vice ordförande Per Bill (M) vill inte uttala sig om Ulf Kristerssons agerande, eftersom socialdepartementets hantering av sjukförsäkringen har KU-anmälts, och kommer att bli föremål för granskning.

 

FAKTA: Fem gånger hittills har riksdagen röstat om misstroendeförklaring, utan att det har gått igenom.
* Oktober 1980
S och VPK får igenom en omröstning mot statsminister Thorbjörn Fälldin (C). De är missnöjda med den ekonomiska politiken.
Förslaget röstas ned med siffrorna 175-174.
* Februari 1985
M, FP och C får igenom en omröstning mot utrikesminister Lennart Bodström (S). De är missnöjda med hans uttalanden om ubåtskränkningarna.
Förslaget röstas ned med siffrorna 182-160.
* November 1996
M, FP och KD får igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson (S). De är missnöjda med hans uttalanden under en resa till Kina 1996.
Förslaget röstas ned med siffrorna 204-119.
* Oktober 1998
M får igenom en omröstning mot Göran Persson i samband med att riksdagen öppnar. De är missnöjda med att han inte valt att avgå efter valet samma år, när majoritetsförhållandena i riksdagen förändrades.
Förslaget röstas ned med siffrorna 186-82.
* Oktober 2002
M får igenom en omröstning mot regeringen. De är missnöjda med att S tre veckor efter valet ännu inte har kommit överens med V och MP om deras stöd till regeringen. Förslaget röstas ned med siffrorna 174-158.

Källa: Riksdagen

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv