Majoritet vill ge barn med narkolepsi eget ombud

En majoritet i riksdagen är positiv till att de narkolepsidrabbade barnen ska få ett eget ombud, visar SvD:s rundringning. Därmed ökar pressen på regeringen.

Socialdemokraterna har satt ned foten, och vill att de barn som insjuknade i narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa ska få ett ombud. Kravet framfördes nyligen av styrelsen för Narkolepsiföreningen på SvD:s Brännpunkt.

– Med tanke på vad de här föräldrarna och familjerna går igenom, så borde det absolut vara så, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet.

De övriga oppositionspartierna är inne på samma linje, visar SvD:s samtal med de socialpolitiska talespersonerna i riksdagen.

Eva Olofsson (V)

– Jag tycker att ett ombud är ett rimligt krav. Vi har ett starkt samhälleligt ansvar i den här frågan just nu. Mycket, mycket faller på de här barnens föräldrar, inte bara att ta tag i den akuta kris det innebär att barnet har blivit så sjukt, utan också att försöka företräda, samordna och ta tag i allt, säger Eva Olofsson (V).

Miljöpartiet har ännu inte diskuterat frågan i riksdagsgruppen, men Agneta Luttropp, ledamot i socialutskottet, är positiv.

– Jag har tänkt på det här, och tycker att det verkar väldigt vettigt med ett ombud. Det är så pass många som har drabbats, och det verkar opraktiskt att var och en skulle gå fram som ett eget fall, förklarar hon.

Även Per Ramhorn (SD) tycker att de narkolepsidrabbade barnen har rätt till ett ombud.

– Det som har hänt är inte försvarbart. Naturligtvis stödjer vi att de ska få ett ombud, någon som för deras talan i en väldigt svår situation. Det är ändå staten som har rekommenderat att man ska ta vaccinet, då är det rimligt att staten tar det här ansvaret, säger han.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har tidigare sagt att de barn som har insjuknat i narkolepsi ska få någon form av ersättning. Hans presschef Johan Ingerö vill dock inte kommentera det konkreta kravet på ett ombud.

– De här frågorna diskuteras, och vi ska naturligtvis hitta en lösning som fungerar bra för alla parter. Men vi förbinder oss inte vid några detaljer i dagsläget, och vi kan inte förhandla via media, säger Johan Ingerö.

 

Visa kommentarer (63 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Ulf Carlson

  Politiskt vansinne! Ska alla grupper sjuka ha egen ombudsman?
  Ersättning skall de drabbade ha – låt ”ombudsmannens befarade tämligen höga kostnader” gå direkt till de drabbade.
  De har en intresseförening – denna kan vid behov anlita ombud om så tarvas – ex vis grupptalan. Men jag hoppas – som jurist – att mina kollegor ska slippa jobba med dessa frågor – därmed sagt att de får den hjälp och stöd de kan tänkas behöva – nu och i framtiden i evig tid.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=563633169 Martin Hult

  Fast nu handlar ju det inte om vilken sjuk grupp som helst utan 1.) om barn som blivit sjuka 2.) på grund av regeringens rekommendation. 

  I ett sådant läge är det givetvis erforderligt av riksdagen att utse en ombudsman för de drabbade precis som en ombudsman bör utses om t.ex. en olycka på ett statligt ägt bolag äger rum och en sådan olycka innebär att en stor grupp drabbas och får medicinska besvär. En parallel kan dras till situationer där mark har blivit förgiftad på grund av statligt bygge (ex. Hallandsåsen) – i sådana situationer kan en ombudsman göra processen lättare och också effektivisera ev. rättsliga processer.

  Det handlar m a o inte om att ge alla sjuka personer en ombudsman – en sådan lösning hade knappast varit effektiv. Men det tror jag att du förstår om du bara skulle stannat upp och tänkt efter lite, eller hur?

 • Ulf Carlson

  Deras intresse kan tillvaratas genom deras intresseförening. Behövs ex vis juridisk hjälp – kan föreningen anlita sådan.
  Min grundtanke är att detta skall lösas på bästa sätt – utan att blanda in sådana som jag som bara komplicera saken.

 • Anonym

  Det är det rimligt att staten tar det här ansvaret och tillsätter en ombudsman! Jag anser också att det är rimligt att de företrädare för socialstyrelsen som i massmedia rekommenderade alla att vaccinera sig får sparken!
  Det är ju uppenbart, att de inte hade en aning om vad de pratade om!

  GG. Höglandet.

 • http://www.facebook.com/people/Driftingen-Igen/100002854462207 Driftingen Igen

  Test

 • Ulf Carlson

  Är ”staten” då den rätta huvudmannen för denna ”ombudsman” som bl a ska bedöma om ”staten” felat i något avseende?
  Ge Föreningen medel – som förslår till att vid behov anlita på området bästa juridiska och medicinska sakkunskap.

 • Ulf Carlson

  Svenska och Finnar har låga halter av D-vitamin. Kanske vi får svar på gåtan om varför Finska och Svenska barn är klart överrepresenterade vad gäller diabetes typ 1 – just genom denna tragedi

 • Ulf Carlson

  Drifting – Står Du inte för vad Du skriver? Kom det en snaps mellan tangenterna?

 • http://www.facebook.com/people/Rune-Lanestrand/1138452636 Rune Lanestrand
 • Ulf Carlson

  Magen är min bästa rådgivare.
  Man får sjunga Tage Danielssons ”sannolikhetsvisa” så kommer man kanske nära sanningen – inom sin tid!

 • Ulf Carlson

  Kom Du av Dig?

 • Pingback: Lägg ner barnkonventionssnacket, agera i stället som narkolepsibarnens ombudsman : Maria Abrahamsson

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=563633169 Martin Hult

  Ok Ulf, jag köper det resonemanget. Förvisso kan deras intressen tillvaratas av intresseföreningen (jag utgår ifrån att du refererar till Narkolepsiföreningen – http://www.narkolepsiforeningen.se/ ). Dock ser jag en risk med att lägga sitt förtroende på en (tillsynes) privat aktör som skall föra de här familjernas talan. Att de även tar 200 kr i inträdesavgift och söker sponsorer tyder på en relativt oseriös verksamhet.

  En ombudsman, utsedd av riksdagen, har inte ett monetärt incitament till att driva frågan och bör också ses som neutral i förhållande till en utomstående aktör så som intresseföreningen.

  Juridisk rådgivning kostar, som du vet, ganska mycket pengar och en statligt utsedd ombudsman skulle i så fall resultera i att familjerna inte löper någon ekonomisk risk genom att driva frågan i domstol eller liknande.

  Det enda argumentet mot en politiskt utsedd ombudsman som jag kan se är att ombudsmannens lojalitet och neutralitet kan ifrågasättas men jag har så pass stor tilltro till Sveriges politiska landskap att jag inte förutsätter att någon intressekonflikt kommer att uppstå.

 • Anonym

  Visst är det rätt att ge dom ett eget ombud!
  Kan dock inte låta bli att reflektera över hur Alliansen, främst FR med hans Moderater, nu får se nederlag efter nederlag. Att detta kan bero på den iskalla hand hand gav SD från dag ett känns inte helt otroligt.
  För att inte nämna hans uppgörelse med MP som inom kort kommer att ge kommuner stora ekonomiska och sociala problem. Allt för prestigen skull. Skit i folket och demokratin. Hur kan han få sitta kvar??

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Ärligt talat. Är detta verkligen en fråga för riksdagen?

 • Anonym

  Då vi har demokrati i Sverige så sitter Reinfeldt där han sitter tills valmanskåren sagt något annat. Så enkelt är det!

 • Ulf Carlson

  Jag har inte satt mig in närmare i denna intresseförening. Om mindre seriös – tar jag hela Ditt ”paket” – då bör en av Riksdagen (Formellt besluta Riksdagen och Regeringen förordnar) en ombudsman – gärna med tvärkompetensen jurist och läkare (ja – sådana finns faktiskt – själv läste jag en termin på KI innan jag insåg att ”skära i folk” inte var min meldodi)
  Tack för idag – Trevlig kväll!

 • Mimmi Mus

  De så kallade ”ensamkommande barnen”, vilka till stor del är unga män, får i de flesta fall en egen vårdare när de kommer till Sverige. Då talar vi om friska unga män som för egen maskin tagit sig till Sverige. Det har de senaste åren kommit över 2000 ensamkommande unga män till Sverige. De kostar oss lågt räknat, med allt inkluderat (uppehälle, god man, skola, studiebidrag mm) ca 1 miljon kronor/år och barn.

  De svenska narkolepsidrabbade barnen borde prioriteras framför unga friska män som inte är medborgare i Sverige. Regeringen Reinfeldt borde inse att det finns barn i Sverige som inte är ”ensamkommande” men som verkligen är barn – och som dessutom är svårt handikappade pga vaccineringsdirektiv grundade på svenska politiska beslut.

  Politik är att prioritera!

 • Ulf Carlson

  Snarare ligger väl Fredriks framtid f n i Riksdagens makt – misstroendevotum innebär avgång. Därmed kan frågan flyttas över till ”folket” genom ett extraval mellan ordinarie val.
  Och – väl att märka – Alliansen regerar i minoritet – Blir läget riktigt skapt – kan Riksdagen ge Fredrik ”sparken”

 • Anonym

  Nej, det låter ju inte vettigt. Först bör man väl ta reda på vilka, om några, som drabbats av narkolepsi på grund av vaccineringen, De skall förstås få någon typ av ersättning. I övrigt får alla som drabbas av sjukdom en trygghet via sjukförsäkringssystemet. I vanlig ordning.

 • Anonym

  Har sagt det förut och säger det igen. 
  Folk stod i kö utanför vårdcentraler m.m. för att de tvunget skulle få sprutan. När vaccinet tog slut blev det ramaskri. Inga andra länder mass vaccinerade för vaccinet var för osäkert, man visste inte något om det. När jag berättade för läkare i utlandet att i Sverige massvaccinerar man mot Svininfluensan, skrattade de och menade på att de är helgalna. Man vet inte om vaccinet är säkert, man vet inte vad den har för konsekvenser. 
  Man gick även ut i Sverige och sade att sprutan gav bara 40% skydd. Inget säkert, och man vet att när man tar flunsa vaccin så nedsätter man det egna immunförsvaret som är det bästa man har. Så under en viss period var man extremt mottaglig för vilken flunsa som helst.

  Hade jag bott i Sverige hade jag total vägrat att ta vaccinet. 

 • Anonym

  Det har en stor del av de socialdemokratiska regeringarna också gjort. Det är i själva verket ganska normalt med en minoritetsregering här i landet.

 • Anonym

  Vi vet inte ännu om det är vaccinet eller influensan som ligger bakom de inrapporterade fallen av narkolepsi. Studier gjorda på ett betydligt större underlag än i Sverige visar att narkolepsi verkar följa influensan och inte vaccinet.

 • Ulf Carlson

  Förvisso – med den stora skillnad att S har regerat i minoritet med ett på förhand avtalat stöd från somliga andra paritier – stundom Vänstern – stundom Centerpartiet.
  Sittande regering saknar just denna del – det är en tämligen betydande skillnad.

 • Ulf Carlson

  Medicin och politik går oftast inte hand i hand – gäller även mitt område – juridiken. Om nu politiska viljan fastställt detta samband – torde vi alla inrätta oss i ledet. Självklart finns möjligheten att visa sitt missnöje valet 2014 med ett nytt parti ”Vi tror inte politikerna hade rätt i orsaksamband influensa vs narkolepsi”…..

 • Pingback: Kommunisternas blogg » Bloggarkiv » Vaccinera er aldrig utan att läsa innehållsförteckningen först!

 • http://www.facebook.com/people/Rune-Lanestrand/1138452636 Rune Lanestrand
 • Anonym

   Ja S har aldrig sagt nej till stöd från kommunister, de största förtryckarna och massmördarna någonsin.

 • Pingback: Lova OlssonMajoritet vill ge barn med narkolepsi eget o… – Svenska Dagbladet | Svininfluensa

 • Anonym

  Du hade inte behövt vägra, det hade bara varit för dig att låta bli att gå dit om du inte ville. :-)

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Martinsson/100003295796073 Anders Martinsson

  Absolut är det de. De behöver ta ansvar för handlingar som är rekomonderade av dom.
  Sätt dig in i situvationen för barnen som blev drabbade innan du uttalar dig Inge, okunskap är inget att stå fram med.

 • Pingback: Majoritet i riksdagen vill ge barnen ombud | MyPress.SE - Universal News Agency

 • Ulf Carlson

  Sant. Dock minns jag sveket från Centerpartiet bäst – var involverad i ”Bildtregeringen” 1991-94 – där Centern hoppande av ett halvår före valet – officiellt som motståndare till den bro som förbinder Sverige och Danmark. Vidare Folkpartiet – vilka i valrörelsen 1994 förde inofficiella förhandlingar med S – tanken var väl att få sitta kvar i regeringsställning.
  Olof Johansson och Göran Persson samarbetade ju sedan under ett antal år.

 • Pingback: "Ge narkolepsibarnen ett eget ombud" – Sveriges Radio | Svininfluensa

 • Pingback: Regeringen ta ansvar och jämför 5,3 miljoner vaccinerade svenskars öde med 4 miljoner ovaccinerade

 • Anonym

  I ett banksystem som lider av diverse dödliga sjukdomar kan det kanske vara så att Nordeas sjukdom är dödligast. Frågan är för vem. Skattebetalarna eller bankerna?

 • Anonym

  Det verkar som åsiktsfascisterna hos Interaktiv media AB i Varberg haft lilla julafton, från 27 till endast 1 kvarstående kommentar (räknar inte med min då den säkert strax har gått samma väg). ;oD

 • Anonym

  Har dom provisionsbaserad lön hos Interaktiv i Varberg?
  Vi måste nog ta det där en gång till!
  Om det inte blir några kommentarer kvar att radera? då blir chefen kallad till sin uppdragsgivare, som förklarar för chefen att ”så här kan man inte göra” då kommer det inte att skramla in några slantar från nästa faktura.
  Chefen får då två alternativ att ta ställning till: 1. vidareutbilda sig genom att gå om sista året i särskolan. Eller att 2. packa ihop leksakerna i sitt rum, och återvända till dagis.

 • https://me.yahoo.com/a/8HvCxgZ3uOlXvsMVPS_6SfbyzIc-#1ddf1 minne65

  Undrar varför man pekat ut en bank i RUBRIKEN när det skiljer en decimal till andraplatsen, kanske inte ens det om man fick se den andra decimalen.

  Verkar vara ett personligt angrepp på Nordea, den andra på ett par dagar, åsiktsjournalistik ?
  Kan det var en liberal lobby som vill få en utförsäljning av Sverige igen och tjäna en hacka.

 • Anonym

  av 29 endast 3 kommentarer kvar??? , vad sades i dessa 26? som censur interaktiv fann så hemskt?
  misstanken uppstår att en del av affärsiden är att företag betalar dm att hålla rent på kritik.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Frågan är om L Óreals hudkräm verkligen hjälper mot spetälska, eftersom detta är vad det innebär att anföra att en bank är mer eller mindre sjuk i ett döende kreditsystem efter skuldmättnadspunkten.

 • http://www.facebook.com/linnea.a.m.lindblad Linnéa Geiger

  Fast kollar du på URL adressen så står det Handelsbanken

 • Anonym

  Tja, det är mycket som är sjukt i vårt samhälle och värre kommer det att bli när 7klövern fått som de vill
  http://www.exponerat.info/sa-gar-det-om-en-muslimska-bar-byxor/

 • Anonym

  Journalistik på högsta huvudstadsnivå. Klart värt en nominering till en glaspärla i på intern skribentgala.

 • Anonym

   Lätt fråga. Svaret måste väl vara ”skattebetalarna”. Nordea är väl en av dessa som inte vill befatta sig med smutsiga kontanter. Kliniskt rena ettor och nollor ger inga dödliga sjukdomar.

 • Anonym

  Jag tycker det ser ut att vara fantastiskt stabilt.

 • Anonym

  Vore det inte mer intressant varför SHB ökar drygt 10%, från 2,6 till 2,9?? SHB är ju den bank som har lägst kostnadstal. Kontorschefer sliter hellre på befintlig personal då ytterligare anställning förstör kontorets s.k. IK-tal vilket är det absolut viktigaste för banken.
  Nordeas trend är ju nedåtgående vilket är positivt.

 • Dennis Nilsson

  SvD skrev först Handelsbanken, men då valde Handelsbanken att placera en dyrbar annons i SvD, och vips ändrades rubriken från Handelsbanken till Nordea. De glömmde att ändra URL:et. Det var en bra story, eller hur?

 • Anonym

  Jag håller med, det som vore mer intressant om man fått en mer komplett statistisk analys av värdena. Hur många sjukdagar representerar procentsatsen? Är det skillnad i antalet anställda vars sjukdagar rapporterats in från varje bank? Vad är standardavvikelsen på antalet sjukdagar per anställd? Hur stor skillnad ska det vara från ett år till ett annat för att vara statistiskt signifikant? Att SHB ökat från 2,6 till 2,9 säger inget.

 • slobydamn

  Ja, det var det.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

  Ja, det var nedskjuten av Klingonsen.

 • Sam_Vimes

  Qapla’!

 • LaHue

  Bibeln säger ingenting om tidpunkten för Noaks ark. Däremot har ett antal personer gjort mer eller mindre fantasifulla försök att räkna ut när det skulle kunna ha varit.

 • LarsGE

  Tidpunkten finns inte i bibeln, men torde komma från biskop Ushers försök att datera jurdens ålder utifrån bibeln. Även om hans datering ock källa är fel anses hans försök som det första vetenskapliga.

  Tron att det skulle vara ett rynmdskepp verkar inte vara vanlig, däremot är ju begrepper ‘rymdark’ vanligt inom både SF och vetenskap, men då betecknar det ett skepp som sänds från från en dömd jord för att rädda mänskligheten. Harry Martinssons Aniara och Anthony Burgess Slutet på Världsnyheterna är ju literära exempel på rymdarker.

 • LarsGE

  Jag kan inte verifiera detta eftersom jag inte är en Star Trek fan, men tydligen var Roddeberry alltför kritisk till vietnamkriget, och lade in gliringar i manuskripten. Som hämnd lät tvbolagen ändra i manuskripten för att göra avsnitten tristare så att tittarsiffrorna sjönk och serien kunde läggas ned.
  Själv tycker jag att Space 1999 var både bättre och lika radikalt.

 • jns

  ”No smoking” har, paradoxalt nog, varit på tobaksbolagens önskelista. Det har fråntagit dem ansvaret för rökningens bieffekter, som bl.a cancer. Det går idag inte att anmäla tobaksbolag för några kostnader, pga varningstexten på paketen.

 • Sam_Vimes

  I tv-serien Defiance kommer arkerna hit istället. ”Oj, hoppsan, var planeten redan bebodd? Låt oss diskutera detta som vänner.”

 • Humuhumunukunukuapua’a

  Dick, jag undrar lite över exakt vad du avser med att kyssen ”vållade skandal”. Nichelle Nichols (Lt. Uhura) minns endast ett(!) någorlunda argt brev från en tv-tittare i amerikanska södern, som dessutom understryker att en kvinnokarl som Kirk inte skulle tveka att kyssa en vacker dam. Det kom desto fler brev om hur det var att kyssa Kirk!

 • Kap Kennedy

  Skandalen togs väl ut mestadels i förskott, så att säga. Exempelvis genom att NBC-cheferna insisterade (enligt legenden utan att lyckas) på att två olika scener skulle spelas in, etc. Många amerikanska tittare tog säkert illa vid sig, men manifesterade det genom att inte titta. Scenen hade ju fått maximal publicitet redan på förhand.

 • LaHue

  Vist en teori som det råder delade meningar om. Berättelsen om syndafloden och Noaks ark är naturligtvis en myt. Myter om syndafloder finns det gott om runt om i världen. Den i Bibeln kan man i första hand jämföra med den sumeriska på en inskrift från cirka 3000 f.Kr. Även om syndaflodsberättelserna är myter skulle man kunna tänka sig att det i något fall kan ligga en verklig händelse bakom myten, precis som du föreslår.

 • Jerker Montelius

  I pilotavsnittet så var Majel Barrett första officer men det byttes innan första TV avsnittet. Se: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Cage_%28Star_Trek:_The_Original_Series%29

 • Eufrat

  Den smått excentriske videobloggaren Davis Aurini leverar här en annorlunda och intressant analys av Star Trek:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ayu_otEGWlE

 • LaHue

  Ordet maroon eller marron har två olika härlednignar beroende på vad det syftar på.
  1. När det gäller slavas flykt kan ordet komma från Taino språkets si’maran som betyder ungefär ”snabb som en pil” eller ”som en pil flyger”.
  2. Både vad det gäller slavas flykt och att sätta i land folk på öar kan det även härledas från spanskans cimarrón och cima och har då den överförda betydelsen ”leva bland bergen”.

Kärnkraft

Energijätte kan stoppa Ringhals-stängningen

”Vi vill inte ha en konflikt om detta men behöver mer tid”.

Löfven: Det är bra att försvaret är snabbt

Ger tummen upp för flygvapnets reaktion.

ÖB: Ryska plan ”flyger ju provocerande nära”

analys

”Ökade krav på svenska försvaret”.

Ryssland kan bli först med ny Apple-tjänst

Musik

Landet är en växande marknad.

”Hatpredikanter ska stoppas vid gränsen”

KD-politiker:

Så kan extremism bemötas.

Utsågs till världens fulaste flygplan

Bilder

Åtta flygplan med konstärligt yttre.

Civila offer när IS avancerar i Syrien

Instängda mellan de stridande parterna.

”Mamma tycker att depression är fjantigt”

Psykologen

"Kanske är din mamma rädd."

Webb-tv

Här får Björklund frågan han inte vill ha

"Debatt med Löfven en västanfläkt".

Hur bra är du på engelska?

quiz

Testa dina kunskaper i SvD:s quiz.

Vad skrev Obama i sin första tweet?

Nyhetsquiz

Testa dina kunskaper.

svd story – för dig som prenumerant

Här är världens rekordtunnlar

bilder

Svindlande tunnelbyggen.

Världens längsta cykeltunnel?

citybanan

Möjlig cykelväg från Södermalm till Solna.