Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

En majoritet i riksdagen är positiv till att de narkolepsidrabbade barnen ska få ett eget ombud, visar SvD:s rundringning. Därmed ökar pressen på regeringen.

Socialdemokraterna har satt ned foten, och vill att de barn som insjuknade i narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa ska få ett ombud. Kravet framfördes nyligen av styrelsen för Narkolepsiföreningen på SvD:s Brännpunkt.

– Med tanke på vad de här föräldrarna och familjerna går igenom, så borde det absolut vara så, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet.

De övriga oppositionspartierna är inne på samma linje, visar SvD:s samtal med de socialpolitiska talespersonerna i riksdagen.

Eva Olofsson (V)

– Jag tycker att ett ombud är ett rimligt krav. Vi har ett starkt samhälleligt ansvar i den här frågan just nu. Mycket, mycket faller på de här barnens föräldrar, inte bara att ta tag i den akuta kris det innebär att barnet har blivit så sjukt, utan också att försöka företräda, samordna och ta tag i allt, säger Eva Olofsson (V).

Miljöpartiet har ännu inte diskuterat frågan i riksdagsgruppen, men Agneta Luttropp, ledamot i socialutskottet, är positiv.

– Jag har tänkt på det här, och tycker att det verkar väldigt vettigt med ett ombud. Det är så pass många som har drabbats, och det verkar opraktiskt att var och en skulle gå fram som ett eget fall, förklarar hon.

Även Per Ramhorn (SD) tycker att de narkolepsidrabbade barnen har rätt till ett ombud.

– Det som har hänt är inte försvarbart. Naturligtvis stödjer vi att de ska få ett ombud, någon som för deras talan i en väldigt svår situation. Det är ändå staten som har rekommenderat att man ska ta vaccinet, då är det rimligt att staten tar det här ansvaret, säger han.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har tidigare sagt att de barn som har insjuknat i narkolepsi ska få någon form av ersättning. Hans presschef Johan Ingerö vill dock inte kommentera det konkreta kravet på ett ombud.

– De här frågorna diskuteras, och vi ska naturligtvis hitta en lösning som fungerar bra för alla parter. Men vi förbinder oss inte vid några detaljer i dagsläget, och vi kan inte förhandla via media, säger Johan Ingerö.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv