Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Regler som ”styr och begränsar” familjers valfrihet ska bort. Så motiverar Emma Henriksson, ordförande i KD:s familjepolitiska arbetsgrupp, förslaget att avskaffa pappamånaderna.

– Jag håller med om att det är viktigt att både mammor och pappor är aktiva och delaktiga i föräldraskapet. Men de kvoterade dagarna funkar fel.

Emma Henriksson (KD)

Det säger riksdagsledamoten Emma Henriksson, som har lett arbetet i Kristdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp, med anledning av kritiken från kvinnoförbundet.

”Valfrihet, flexibilitet och rättvisa” ska vara ledorden för KD:s familjepolitik. Därför vill arbetsgruppen ta bort regler som ”styr och begränsar” familjers förutsättningar att välja hur man ska disponera tiden tillsammans – till exempel de så kallade pappamånaderna. I stället ska alla dagar i föräldraförsäkringen fritt kunna överlåtas.

– Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om vikten av att pappor är hemma, säger Emma Henriksson.

– Men exakt hur man vill dela föräldraledigheten i familjen, det måste man själv avgöra. Jag fördömer inte familjer där pappan tar ut allting, jag fördömer heller inte familjer där mamman tar ut allting, fortsätter hon.

Lagstiftad kvotering kan drabba hårt i det enskilda fallet, konstaterar Emma Henriksson.

– Den ena föräldern kanske inte har rätt till föräldrapenning, till exempel för att den inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, och då gör tvångsdelningen att det barnet får mindre tid med sina föräldrar. Varje barn ska få en bra situation, säger hon.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv