Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Förre partiledaren Lars Ohly blir ny kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Det beslutade riksdagsgruppen vid kvällens möte. ”Jag är väldigt taggad”, säger han själv till SvD.se.

I januari valdes Jonas Sjöstedt till ny ordförande för Vänsterpartiet. Företrädaren Lars Ohly meddelade att han tänker sitta kvar i riksdagen, som ”en lojal riksdagsledamot”. Han sade också att han gärna vill bli talesperson i någon fråga, men ville inte avslöja vilken.

– Jag skulle tycka det var roligt att koncentrera mig på ett specifikt område inom politiken, förklarade Lars Ohly för tidningen Flamman.

Nu är det klart vad Lars Ohly ska göra. Vid kvällens möte med riksdagsgruppen utsågs han till ledamot i kulturutskottet, och ny kulturpolitisk talesperson.

– Det här är precis vad jag vill, och det känns otroligt spännande och kul. Jag är väldigt taggad. Jag ska jobba ihop med Bengt Berg, som blir tjänstgörande ersättare, säger han.

Innan Lars Ohly blev partiledare 2004 var han profilerad i utrikespolitiska frågor och ledamot i utrikesutskottet.

– Kultur är naturligtvis inte det tyngsta området, varken i pengar eller politiskt. Men om man har jobb och bostad är kulturen det som berikar livet. Alla människor är kulturella varelser, förklarar Lars Ohly.

Det finns i dag ett stort utrymme att profilera Vänsterpartiet, som har ett ”bra kulturpolitiskt program”, konstaterar han.

– Regeringen har ingen bra kulturpolitik, och en kulturminister som är underhållningsminister. Lena Adelsohn Liljeroth flyr från det ansvar en kulturminister borde ha, som innebär att kommersialismen inte får över, säger Lars Ohly, som också är kritisk till att regeringen har en så ”njugg” inställning till Public Service.

Han pekar ut två viktiga frågor som Vänsterpartiet ska driva:

– För det första handlar det om tillgång till möjligheten att utöva kultur. Det kan till exempel gälla den kommunala musikskolan och kulturskolan, men också replokaler.

För det andra vill Lars Ohly värna tillgången till professionell kultur.

– Det handlar framför allt om kulturarbetarnas villkor, det är helt avgörande, säger han.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv