Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) försvagar Sverige som kunskapsnation. Det anser Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén, som sågar förslaget om kortare yrkesutbildningar på gymnasiet.

– Vår utbildningsminister tycks vilja nedmontera svensk gymnasieskola, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Eva-Lis Sirén

Hon är mycket kritisk till regeringens planer på att åter reformera gymnasiet, så att skoltrötta ungdomar ska kunna gå en yrkesutbildning på ett eller två år, utan att läsa några teoretiska ämnen.

– Jag ser en försvagning av Sverige som kunskapsnation. Den nya gymnasiereformen, som Jan Björklund infört, har ju lett till att färre elever har sökt till yrkesprogrammen, när avsikten var att höja statusen för yrkesutbildningarna. I detta läge så vill han ha ytterligare försämringar, säger Eva-Lis Sirén.

– Ministern väljer att sänka kunskapsambitionerna i tider av hög ungdomsarbetslöshet, när han borde göra tvärtom. Han borde satsa på högre kvalitet, på riktigt bra lärare, som kan motivera och stödja de elever som är skoltrötta, fortsätter hon.

Även ungdomar som väljer en yrkesutbildning behöver läsa svenska, engelska och matematik, enligt Eva-Lis Sirén.

– När de här eleverna har gått sin lilla korta yrkesutbildning blir de absolut inte konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.

Lärarnas riksförbund konstaterar i ett pressmeddelande att ”något måste göras” för att hjälpa studietrötta elever att klara gymnasiet.

– Utbildningsministerns tankar, som förs fram i Svenska Dagbladet kring detta, utgör en möjlig utgångspunkt, anser Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund.

– Det måste finnas alternativ för skoltrötta elever, poängterar hon.

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv