Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Bengt Germundsson (KD), ledamot i partistyrelsen och en av Göran Hägglunds skarpaste kritiker, tar nu öppet avstånd från partiets beslut att avskaffa steriliseringstvånget vid könsbyte. Kristdemokraterna måste våga stå upp för sin politik, anser han.

En bred majoritet i riksdagen, bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och den rödgröna oppositionen, har länge velat ta bort kravet på att den som byter kön måste sterilisera sig.

Kristdemokraterna har hittills hållit emot, men i fredags svängde partistyrelsen. ”Att genom sterilisering beröva en människa möjligheten att få barn, och därigenom hindra livet, är ett mycket genomgripande och allvarligt ingrepp”, motiverade bland andra partiledaren Göran Hägglund i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men ledningen är inte enig. Ställningstagandet får nu skarp kritik av Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd. Han är själv ledamot i partistyrelsen, men var inte närvarande vid det senaste sammanträdet.

– Jag hade reserverat mig om jag hade varit där när beslutet fattades. Jag är inte beredd att tillstyrka en sådan här omsvängning i vår linje, utan tycker att man ska ha respekt för de tunga remissinstanser inom professionen som kommit fram till en annan uppfattning än Socialstyrelsen.

Hans främsta skäl till att behålla kravet om steriliseringstvång för könsbytare är ”försiktighetsprincipen och barnperspektivet”.

– Man öppnar ju upp för ett tredje kön. Att ett barn ska ha en pappa och en mamma i en och samma person tycker jag principiellt är en förändring som man kanske ska vara försiktig med att göra, säger Bengt Germundsson.

Han är sedan länge en av Göran Hägglunds skarpaste kritiker. I partiledarstriden, som nyligen avgjordes, stöttade Bengt Germundsson utmanaren Mats Odell, och kandiderade själv till posten som vice ordförande.

Han vänder sig emot att ledningen, med den omvalda KD-ledaren i spetsen, ännu en gång byter åsikt i en sakfråga för att hamna på samma linje som den övriga alliansen.

– Inget nytt har ju framkommit i sak. Ett parti som inte vågar ha en uppfattning, utan bara lyssnar in vad andra säger, och sedan rättar in sig efter det, har inte någon lysande framtid, säger Bengt Germundsson.

– Jag tycker i stället att man ska vara tydlig med att det finns vissa principer som man är beredd att stå upp för.

Könsbyten regleras i en lag från 1972. I den ställs bland annat krav på att den som juridiskt vill byta kön ska vara ogift, svensk medborgare och först genomgå sterilisering. De kraven kommer nu att tas bort.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv