KD-kvinnor kritiska: fel att slopa pappamånader

Kristdemokraternas nya familjepolitik får intern kritik. Partiets eget kvinnoförbund underkänner förslaget att avskaffa dagens två pappamånader i föräldraförsäkringen.

”Tid för familjen” är målet med förslaget till ny familjepolitik för Kristdemokraterna, som presenterades i onsdags. En förlängd föräldraförsäkring, barnomsorgspeng för vård av eget barn och ett barnskatteavdrag är några av de nya verktyg som partiets arbetsgrupp vill se.

Förslagen fick snabbt kritik från politiska motståndare. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) blev ”förskräckt” när hon tog del av KD-rapporten. Den ”andas fientlighet mot jämställdhet, forskning, kunskap och tillväxt”, anser hon.

Men arbetsgruppen, som har letts av partiets familjepolitiska talesperson Emma Henriksson, möts nu av protester även internt.

Förslaget att avskaffa dagens öronmärkta månader i föräldraförsäkringen får underkänt av Kristdemokraternas eget kvinnoförbund. De så kallade pappamånaderna är viktiga för jämställdheten, anser KD-kvinnorna.

Maria Fälth (KD)

– Vi vill inte att kvinnor ska hamna efter lönemässigt. I dag stannar kvinnorna hemma längre, och tappar därmed i lönekarriären. Dessutom behöver barnen båda sina föräldrar, motiverar kvinnoförbundets ordförande Maria Fälth.

Arbetsgruppen vill att alla dagar i föräldraförsäkringen ska kunna överlåtas, för att ge mammor och pappor maximal valfrihet. Det argumentet ställer kvinnoförbundet inte upp på.

– Vi diskvalificerar inte föräldrarnas egna val, men vill se lite längre framåt. Det här handlar om en struktur som vi på alla sätt vill bryta. Vi strävar efter ett så jämställt föräldraskap som möjligt, säger hon.

Kristdemokraternas kvinnoförbund vill dessutom bygga ut föräldraförsäkringen med ytterligare en månad, som bara pappan kan ta ut.

– Vi vill ju att föräldrarna ska få mer tid med sina barn, förklarar Maria Fälth.

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus, tidigare ordförande för KD:s kvinnoförbund, poängterar att frågan om jämställdhet lyfts fram i partiets principprogram. ”Jämställdhet börjar redan i hemmet och barnet lär sig tidigt av föräldrarnas roller”, står det bland annat.

Désirée Pethrus (KD)

– Jag tycker att det är bra att arbetsgruppen kommer med idéer om hur man ska få mer tid med sina barn och ökad valfrihet. Men värdet jämställdhet finns i vårt partiprogram, och det är viktigt att lyfta fram det tydligare.

Att ta bort de öronmärkta månaderna är därför fel väg att gå, anser Désirée Pethrus.

– Det är ändå bevisat att de har haft effekt, så att fler pappor är hemma med sina barn. Trycket ökar både på arbetsgivare och i familjen. De här dagarna kan dessutom användas väldigt flexibelt, den som är företagare kan till exempel välja att vara hemma en dag i veckan, säger hon.

Visa kommentarer (547 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Åsa Romson. svd på plats

700 svenskar fast
på Kanarieöarna

just nu

Flyg kunde inte lyfta eller landa.

VM-arbetare: Vi behandlas som djur

svd i Qatar

Unik inblick i arbetarnas liv.

”We are treated like animals”

english version

This is how the Qatar-workers live.

Världen ska försöka enas om klimatmål

klimattoppmötet

Expert: Global krissituation.

”Det vore ett mardrömsscenario”

Lista

Fyra känsliga natursystem i farozonen.

”Då förändrades hela spelbranschen”

Nostalgi

Experter om spelen som dominerat.

Expert: ”Lika stort som fotboll”

Dreamhack 20 år

9 500 spelar i Jönköping i helgen.

Vadslagningsfirmor sänker odds för nyval

regeringskris

Har sjunkit rejält sedan valet.

”Så kan Alliansen få
igenom sin politik”

BRÄNNPUNKT

Odenberg: Är helt oförhindrade.

Ullared plockar bort nazistsoldater

ullared

Pappa upptäckte nazisymboler.

Minst 120 dödade i bombdåd

nigeria

Moské attackerad under fredagsbön – ytterligare 270 skadade.

Bästa böckerna 2014

julklappsstips

SvD:s litteraturkritiker listar årets bästa titlar.

Guldspurten som chockade skidvärlden

bragdkandidat 5

Kalla kandidat dubbelt upp.

”Såg Kallas svarta ögon – då förstod jag”

OS-bragden

Lagkamrat om spurten. Se OS-dramat i bilder.

Ryskt test av kärnvapenbärare

Barents hav

Tänkt att bli standard-missil i kärnvapenarsenalen.

Stor fruktan för nya ryska vapen

grafik

SvD synar nyheterna i vapenarsenalen.

”Det såg ut som en
krigsskådeplats”

SvD Story

20 år sedan Stureplansmorden.