Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Justitieminister Beatrice Ask (M) är positiv till att renodla polisens arbete. Men att befria myndigheten från uppgifter som går ut över brottsbekämpningen är inte enkelt, säger hon till SvD.

Omhändertagande av berusade personer, utfärdande av pass, hittegods och omhändertagande av djur är inte uppgifter som polisen ska syssla med. Det sade rikspolischefen Bengt Svenson i en intervju i Dagens Nyheter i går.

– Polisen måste i större utsträckning få syssla med sin kärnverksamhet. Man måste överväga vad nyttan är att polisen håller på med en massa andra saker, förklarade han i DN.

För SvD kommenterar nu justitieminister Beatrice Ask (M), som befinner sig på en studieresa i USA, Bengt Svensons uttalanden.

Justitieminister Beatrice Ask (M)

– Jag förstår rikspolischefen. Den här frågan har ju utretts, men man har inte kommit någonstans. Det är lite grann så att när ingen annan vill ta sig an frågorna, så hamnar de hos polisen. Det kan man beklaga, men det är så det ser ut. De här uppgifterna måste ju hanteras, förklarar Beatrice Ask.

Justitieministern tycker att det vore bra om polisen kunden renodla sitt arbete. Den nuvarande situationen gör arbetet för landets poliser ”extra tungt”, konstaterar hon, och tar omhändertagande av berusade personer som ett exempel.

– Framför allt om någon har ett blandmissbruk är det ganska besvärliga medicinska bedömningar som måste göras, och det har vi inte utbildat polisen för.

– Vi jobbar gärna med de här frågorna. Men om det vore enkelt att åstadkomma tror jag att det redan hade varit gjort. Man ska inte tro att det går snabbt att avlöva polisen, även om det måste vara en ambition, säger hon.

Genom ökad samverkan med andra samhällsinstitutioner skulle polisen kunna komma ”en bit på väg”, tror Beatrice Ask.

– Då kanske man märker att det är mer praktiskt att någon annan tar sig an saker. Det må gälla godshantering eller att hjälpa äldre som har gått vilse eller ta hand om skadeskjutna djur

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv