Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Kristdemokraterna kan inte ha en utrensning i leden när partiordförandestriden är avgjord. Det anser Mats Odell, som gärna sitter kvar som gruppledare om Göran Hägglund går segrande ur kampen.

Om Göran Hägglunds utmanare Mats Odell förlorar lördagens duell på rikstinget kan han inte sitta kvar som gruppledare i riksdagen. Den slutsatsen drar riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD), som SvD berättat.

– Det är helt enkelt en förtroendefråga, säger hon.

Mats Odell gör en annan bedömning:

– Jag tror tvärtom att Kristdemokraternas framtid ligger i försoning och sammanläkning, inte i utrensning av de som har stött den ena eller andra kandidaten. Om vi ska göra det så blir vi ett ganska litet parti. Om alla som har satsat på fel kandidat är förbrukade, då blir vi inte så starka i framtiden, säger han till SvD.se.

Mats Odell (KD)

Mats Odell utsågs till ledare för Kristdemokraternas riksdagsgrupp efter valet 2010, och vill gärna sitta kvar på den posten om Göran Hägglund vinner omröstningen.

– Jag satsar på att bli partiledare, men om Göran Hägglund blir vald så är jag fullt beredd att, om riksdagsgruppen har förtroende för mig framöver och om vi enar oss om att vi inte ska rensa ut de som har stött den ena eller andra kandidaten, fortsätta som gruppledare.

Han vill att Kristdemokraterna ska ”börja bejaka olikheterna” i partiet.

– Det är vår enda chans att kunna växa framåt, att vi börjar tycka om varandra igen, att vi vill jobba tillsammans. Jag vill göra allt vad jag kan för att bidra till detta.

Penilla Gunther tycker att det är tydligt att du eftersträvar en annan post, i stället för att vara gruppledare. Hur ser du på det?

– Jag vill inte beskriva det så. Att jag överhuvudtaget kandiderade mot en av mina bästa vänner sedan över 30 år beror på att jag kom fram till att partiet är i ett mycket allvarligt läge, och att det behövs en förändring och en nystart, och jag såg ingen tendens till att det nuvarande ledarskapet hade något program för detta, säger Mats Odell.

Han betonar att han inte har tröttnat på att vara gruppledare.

– Det tycker jag är alldeles uppenbart.

Kan Göran Hägglund vara kvar som socialminister om du blir partiledare?

– Jag räcker ut handen till Göran Hägglund, och till alla dem som har stött honom och som jobbat med honom. Jag kommer att rekrytera mitt lag utifrån kompetens, så ingen är utesluten på grund av att de har stött den ena eller andra, säger Mats Odell.

 

 

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv