Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det blir strid om topposterna i Vänsterpartiet vid Jonas Sjöstedts sida. Både Ulla Andersson och Rossana Dinamarca vill bli vice ordförande, kan SvD.se avslöja.

För fyra veckor sedan valdes Jonas Sjöstedt till ny ledare för Vänsterpartiet. Med 179 röster mot 39 besegrade han utmanaren, riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

Nu väntar en strid om de övriga topposterna. Partistyrelsen ska, på ett möte i början av februari, utse ett nytt verkställande utskott, en vice ordförande och en ny partisekreterare efter Anki Ahlsten.

Rossana Dinamarca (V)

Rossana Dinamarca, i dag partiets vice ordförande, hoppas på förnyat förtroende.

– Jag vill gärna utveckla den här rollen, och fylla den med ett innehåll, säger hon.

Hon valdes i mars förra året, när Lars Ohly fortfarande var partiledare. Redan då klargjorde Rossana Dinmarca att hon vill lyfta kravet på sex timmars arbetsdag, en fråga som länge varit ”styvmoderligt behandlad”.

– Jag ser gärna att vi stärker vår feministiska profil.

Men nu kan SvD.se berätta att det blir konkurrens om ledarjobbet vid Jonas Sjöstedts sida. Även riksdagsledamoten Ulla Andersson, tidigare partiledarkandidat, är redo att bli vice ordförande.

– Om människor tycker att jag skulle vara en bra vice ordförande, så skulle det vara roligt, säger hon.

– Jag upplevde ett väldigt stort stöd på kongressen, och fick väldigt många nomineringar i den processen. Jag fick flest röster i valet till partistyrelsen, och stående ovationer, så jag känner mig väldigt stärkt.

Ulla Andersson (V)

Vänsterpartiet har en viktig uppgift att fylla i svensk politik, anser Ulla Andersson.

– Vi har en politik som skulle påverka väldigt mycket, och jag vill gärna bidra till att utforma och föra fram den. Till exempel vill jag stärka Vänsterpartiets politik för att stärka kvinnors ställning.

Hon tycker att Vänsterpartiet framöver ska ha två vice ordförande, en ordning som stadgarna medger.

– Man har ju sagt från kongressens sida att vi ska ha ett kollektivt ledarskap, och det här skulle kunna signalera det, motiverar hon.

Men Rossana Dinamarca vill behålla dagens modell, med bara en vice ledare.

– Jag ser inte varför två kvinnor plötsligt ska börja dela på en post. Vad ska deras roll vara?

Hon befarar att skälet till att nu förespråka en kvinnlig duo vid sidan av Jonas Sjöstedt är att kunna utse en man till partisekreterare.

– Det tycker jag är ett dåligt argument, säger Rossana Dinamarca.

Tre personer slåss om att efterträda Anki Ahlsten som partisekreterare: Aron Etzler, chefredaktör för tidningen Flamman, Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot, och Karin Rågsjö, Stockholmspolitiker.

Vid valet till partistyrelse på kongressen fick Aron Etzler överlägset flest röster av de tre.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv