Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Med en före detta Metallbas i S-toppen ser Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ”stora möjligheter” för oppositionen att på nytt köra över regeringens jobbpolitik. Viktigast: en stärkt a-kassa.

Jimmie Åkesson (SD)

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ser fram emot en första debatt med Stefan Löfven, även om det inte blir i riksdagens kammare.

– Det är alltid skoj att debattera, säger han.

Att en före detta Metallbas nu är ordförande för Socialdemokraterna gör att Jimmie Åkesson också har förhoppningar om att oppositionen ska kunna enas i konkreta sakfrågor, framför allt på arbetsmarknadsområdet.

– Som sprungen ur fackföreningsrörelsen har Stefan Löfven ungefär samma syn som vi på arbetskraftsinvandring och utbudspolitik. Vi har något slags gemensamt motstånd mot den här lönedumpningspolitiken som regeringen driver, säger Jimmie Åkesson.

– Vi ser stora möjligheter att fortsätta det som påbörjades under förra riksdagsåret, när vi gjorde en del gemensamt med den övriga oppositionen, fortsätter han.

I våras drabbas regeringens jobbpolitik av flera bakslag i riksdagen. Då beslutade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna bland annat att stoppa det kritiserade fas 3 och skrota tvånget att arbetslösa redan första dagen ska söka jobb utanför sitt yrkesområde och hemorten.

Jimmie Åkesson tror att regeringen kan bli överkörd igen.

– Att fortsätta återställandet av a-kassan ser jag som det kanske allra viktigaste.

Som ordförande för IF Metall har Stefan Löfven vid flera tillfällen gått till angrepp mot Sverigedemokraterna. I sina förstamajtal i Trollhättan och Vänersborg för två år sedan sade han att det var dags att ”prata klartext”.

– Att dela in människor efter hudfärg, religion eller något annat är så lågt man kan sjunka.

– Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst, utan ett parti som står för något vi aldrig kan acceptera, fortsatte Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson är inte förvånad över kritiken.

– Jag vet inte om man ska ta det på allvar, eller om det bara handlar om något han säger därför att han måste säga det, förklarar han.

– Men det är tråkigt, kan jag tycka, om han nu med den utgångspunkten har för avsikt att leda oppositionen. Det skapar en del problem i relationen med vågmästarpartiet i riksdagen.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv