Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det blir ingen lokal vapenamnesti i Skåne efter den senaste tidens dödsskjutningar. Det är regeringspartierna överens om. Den aviserade amnestin tidigareläggs heller inte, utan genomförs som planerat våren 2013.

Johan Linander (C)

Sedan maj förra året har sju personer skjutits ihjäl i Malmö. Några minuter in på det nya året dödades en 15-årig pojke i Rosengård, och tre dagar senare sköts en man ihjäl i Lindängen.

Efter dödssjutningarna har regeringen bland annat föreslagit förändringar i vapenlagen, så att fler ska kunna dömas för grovt brott. Men en rad politiker kräver ytterligare krafttag.

Riksdagsledamoten Allan Widman, ordförande för Folkpartiet i Malmö, anser att det krävs ett ”helt batteri” av åtgärder. För att bekämpa de illegala vapnen vill han se en regionalt begränsad vapenamnesti i Skåne under 2012. Det skulle innebära att allmänheten, under en viss period, anonymt kan gå med sina illegala vapen till polisen, utan att riskera rättslig påföljd.

– I det läge som Malmö och Skåne befinner sig i framstår behovet av en snar vapenamnesti som skriande, sade Allan Widman till Sveriges radio i början av januari.

Men han får inget stöd i regeringen, kan SvD.se berätta.

– Det är svårgenomförbart. Det skulle krävas en lagstiftning som bara gäller i Malmö eller Skåne, och jag vet inte ens om det är möjligt, säger Johan Linander (C), vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber tror heller inte att en lokal vapenamnesti nämnvärt skulle påverka situationen i Malmö.

Caroline Szyber (KD)

– Tror man att en vapenamnesti löser vapenproblemen i Malmö, då tror man lite fel. Det sista de här gängen kommer att göra är ju att lämna ifrån sig sina vapen, förklarar Caroline Szyber som själv ska besöka Malmö nästa vecka.

För att minska mängden olagliga vapen på Malmös gator har Miljöpartiet krävt att regeringens aviserade vapenamnesti ska tidigareläggas, och genomföras redan under våren 2012.

– Det är inte praktiskt möjligt att ha en vapenamnesti redan under våren, med tanke på hur lagstiftningsprocessen ser ut, säger Anna Erhardt, pressekreterare åt justitieminister Beatrice Ask (M).

– Vi har inget emot en vapenamnesti så fort som möjligt. Men det kräver ju att riksdagen antar en ny lag, och den processen tar som bekant tid, säger Johan Linander.

Beskedet från regeringen ligger därför fast: vapenamnestin ska genomföras mellan mars och maj 2013. Enligt justitiedepartements plan ska en promemoria, med själva förslaget, vara klar före sommaren, och sedan skickas på remiss. I höst väntas riksdagen fatta beslut.

– Polisen behöver också en rimlig förberedelsetid, de måste ju kunna ta hand om de vapen som kommer in, förklarar Johan Linander.

Sverige har tidigare genomfört två vapenamnestier, i juli–september 1993 och i mars–maj 2007. Facit av den senaste amnestin blev nästan 14 000 vapen och vapendelar samt 14 ton ammunition, enligt den redovisning som Statens kriminaltekniska laboratorium lämnade till Rikspolisstyrelsen. Hela 95 procent av vapnen var i skjutdugligt skick, och i mars fick polisstationen i Åkersberga spärras av, sedan polisen tagit emot en granat.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv